Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van maandag, 2 december 2002.

Analysemaandag, 2 december 2002

Handhaving is cruciale factor

Handhaving is te lang onderbelicht gebleven in de beleidscyclus, terwijl het daarin eigenlijk het meest cruciale onderdeel is, stelt VROM-topman Bos.

Bijschriftmaandag, 2 december 2002

Ouders en kinderen scheppen toekomst

In Israël – en trouwens in alle landen er omheen – was de eerbied voor de ouders een belangrijke zaak.

Cultuurmaandag, 2 december 2002

Interessant ‘debuut’ van jonge musici

Met fraai klinkende akkoorden zetten Martijn en Stefan Blaak de Haydn variaties van Johannes Brahms in. Twee broers die beiden muzikant zijn en hetzelfde instrument bespelen. Sinds 1994 spelen ze al samen en hebben zich gespecialiseerd op het vierhandige pianorepertoire.

Cultuurmaandag, 2 december 2002

Bij pure dans blijft het niet in ‘Scoreline Set’

Wie pure dans wil zien, komt bij Dance Works Rotterdam volop aan z’n trekken. Nu staat het begrip dans natuurlijk open voor verschillende interpretaties.

Hoofdartikelmaandag, 2 december 2002

De burgemeester van het volk…

De gekozen burgemeester is het lokkertje van de verkiezingen in januari 2003. De ene politicus na de andere bekent zich tot het fenomeen dat de bevolking hun burgemeester rechtstreeks moeten kiezen. Ooit was het een ‘parel’ van D66 die lange tijd dof glansde in de D66-vitrine. De opkomst van de LPF bracht daar verandering in.

Regiomaandag, 2 december 2002

Lerarentekort: ouders voor de klas in Fryslân

Drachten - Basisscholen in Fryslân hebben grote moeite inval-leerkrachten te vinden. Op sommige plekken staan ouders noodgedwongen voor de klas. Het tekort aan invallers is zo groot dat veel schooldirecteuren vrezen klassen naar huis te moeten sturen als er nog één leraar ziek wordt. Met de winter voor de deur is de kans op ziektes groot.

Regiomaandag, 2 december 2002

‘Gelukszoeker’ krijgt geen plek op PvdA-lijst

Heerenveen - De Friese PvdA-afdelingen willen niet dat een ‘gelukszoeker’ van buiten hun partij zomaar kandidaat wordt gesteld voor Provinciale Staten. Ze hebben de vrouw in kwestie, Anneke Eisinga uit Buitenpost, van de kandidatenlijst gegooid.

Regiomaandag, 2 december 2002

PvdA wil grote schoonmaak

Heerenveen - Negen ŕ tien van de huidige veertien PvdA-statenleden zijn na de provinciale verkiezingen in maart hun zetel kwijt.

Regiomaandag, 2 december 2002

Dorpen bang voor leegloop door groeistop

Jirnsum – Kleine dorpen in Fryslân verliezen hun leefbaarheid wanneer zij niet mogen groeien. Een groeistop zal leiden tot een verdere vergrijzing, het verlies van scholen en andere voorzieningen en het noodgedwongen vertrek van bewoners.

Regiomaandag, 2 december 2002

Jaar stevent af op warmterecord

Leeuwarden - November was de tiende maand van dit jaar die zachter dan normaal werd afgesloten. Dat het jaar 2002 tot de warmste sinds 1901 gaat behoren is zo klaar als een klontje. Weeramateurs van de Vereniging van Weerkunde en Klimatologie hebben berekend dat wanneer december 1,3 graden warmer is dan normaal, het jaar als warmste sinds 1706 de weerboeken ingaat.

Regiomaandag, 2 december 2002

IJswegencentrales gaan contributie betalen

Leeuwarden – IJswegencentrales (IJwc’s) in Fryslân gaan contributie betalen. Met ingang van 2003 betalen alle IJwc’s jaarlijks 100 euro aan de Friesche IJsbond. Deze kampt al geruime tijd met geldproblemen.

Regiomaandag, 2 december 2002

Extra geld nodig voor restauratie kerktoren

Menaldum – De kosten van de restauratie van de toren van de Nederlands Hervormde kerk in Menaldum vallen 247.500 euro hoger uit dan begroot. Het opknappen van de toren kost nu in totaal ruim acht ton.

Regiomaandag, 2 december 2002

Bilker: Kamerdebat over vuurwerk in de Kollumerwaard

Munnezijl – De gemeente Kollumerland vindt dat er een debat in de Tweede Kamer moet komen over de toewijzing van de Kollumerwaard als opslagplaats van vuurwerk.

Geloof & Kerkmaandag, 2 december 2002

‘Geloof moet aansluiten bij cultuur’

Kampen - Christenen in India zijn lange tijd voornamelijk georganiseerd geweest in traditionele kerken, een ‘exportproduct’ van verschillende westerse landen. De laatste decennia schieten ‘inheemse kerken’ echter als paddestoelen uit de grond. Het zijn gemeenschappen waar de Indiërs met hun eigen culturele identiteit terechtkunnen.

Geloof & Kerkmaandag, 2 december 2002

‘Aalmoescultuur’ zit kerken in de weg

Leeuwarden - Kerken hebben het geldwerven verleerd. Dat zegt hoogleraar filantropie Theo Schuyt van de Vrije Universiteit in het nieuwste nummer van Missie Interactie , dat volgende week verschijnt.

Sportmaandag, 2 december 2002

Geschorste arbiter wel aangesteld door KNVB

Alles en iedereen stond zaterdagmiddag klaar voor de wedstrijd Rijperkerk – VVT toen duidelijk werd dat scheidsrechter Maurice Weetink uit Leeuwarden niet zou komen.

Sportmaandag, 2 december 2002

De Nooijer: ‘vijfde keus, dat steekt’

Heerenveen – Het zal zijn laatste jaar wel worden in het Friese Haagje, al weet je het in de voetballerij maar nooit. Bij een afscheid hoort echter een feest, maar dat is het seizoen 2002/2003 voor Gérard de Nooijer tot dusver allerminst.

Sportmaandag, 2 december 2002

Heerenveen is terug bij af in het Oosterpark

Groningen – Geheel in lijn met de stand op de ranglijst én de traditie van de noordelijke derby was de krachtmeting tussen FC Groningen en SC Heerenveen zondag in het Oosterpark niet om aan te zien. Heerenveen (slecht) en Groningen (zeer slecht) knokten, vochten, vielen, stonden weer op en gingen weer door. Maar voetballen deden ze nooit.

Sportmaandag, 2 december 2002

Getergd Opende vloert koploper

Opende - ,,Trainer Simon Neef is met zijn uitspraken zo dom als een olifant.’’ De boude uitspraak van voorzitter Sikke Nieuwman schalde zaterdagmiddag door de bestuurskamer van Opende. Nieuwman voelde zich net als de spelersgroep getergd, omdat de Marumer de tegenstander als fysieke ploeg neerzette in het blad Midweek . De underdog bewees dat Neef toch gelijk had.

Sportmaandag, 2 december 2002

Drachtster Boys: loon van de angst

Drachten – Drachtster Boys had zaterdag in het inhaalduel tegen VVOG goede zaken kunnen doen, maar verzuimde een inhaalslag te maken. De formatie van trainer Wieb Rodenhuis was niet in goede doen en kreeg het loon van de angst gepresenteerd. De nederlaag kwam nog harder aan, omdat naaste concurrent DVS’33 Harkemase Boys versloeg, waardoor de Drachtsters zelf verder achterop raakten.

Sportmaandag, 2 december 2002

Orca straft Neptunia’24 af

Sneek - Neptunia’24 en Orca deelden zaterdagavond in Sneek de punten. De Friese waterpoloërs in de derde klasse wilden daar beiden tevreden mee zijn, al was duidelijk dat koploper Neptunia’24 thuis de winst gewoon had laten liggen. De Snekers werden met 7-7 afgestraft op een moment dat ze eigenlijk alleen nog maar de bal vast hoefden te houden.

Sportmaandag, 2 december 2002

Vertwijfeling slaat toe bij schaker Jan Werle

Leeuwarden – Op dezelfde plek waar vorig jaar de inzinking van Friese schaker Jan Werle begon, volgde zondag de zoveelste tegenvaller. Het 18-jarige talent werd al in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi voor het Nederlands Kampioenschap schaken uitgeschakeld, door de op papier mindere tegenstander Frank Kroeze.

Sportmaandag, 2 december 2002

Jam Pridem verstoort Nederlands feestje

Wolvega – Met Intact Hornline (Hugo Langeweg) en Freiherr As (Arnold Mollema) aan het vertrek was er een serieuze kans dat voor het eerst sinds 1976 (Gerard Gommans met Speedy Volita) weer eens een Nederlandse trainer de winst zou opstrijken in de Prijs der Giganten. Het mocht niet baten.

Sportmaandag, 2 december 2002

Dammers van De Oldehove halen ‘gouden punt’ bij Rinsumageest

Rinsumageest - De Oldehove deelde zaterdag de punten met de damclub uit Rinsumageest. De Leeuwarders zagen de uiteindelijke 12-12 graag als een overwinning, al had De Oldehove misschien zelfs nog wel meer verdiend in hun strijd tegen degradatie.

Weermaandag, 2 december 2002

Morgen zon

Vanavond en vannacht is het meest bewolkt weer. De wind neemt af en de temperaturen dalen tot 4 graden. Plaatselijk mist en wat (mot)regen. Morgen eerst bewolking, vooral in de middag zon en 7 of 8 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidoostenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties