Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 2 december 2008.

Economiedinsdag, 2 december 2008

Friesland Bank houdt stabiele Moody’s rating

Leeuwarden - Friesland Bank heeft van het rating instituut Moody’s Investors Service te horen gekregen dat de rating van de bank ongewijzigd is gebleven op ‘single A’, met een ‘stable outlook’. Belangrijkste motieven die leiden tot handhaving van deze rating zijn volgens Moody’s de sterke kapitalisatie van de bank, de kwaliteit van de kredieten en de krachtige commerciële positie in de thuismarkt. ,,In het huidige turbulente financiële klimaat ervaren wij dit als een blijk van vertrouwen”, aldus woordvoerder Saskia Noteboom.

Economiedinsdag, 2 december 2008

Hoekstra Sneek wint landelijke ondernemersprijs

Transportbedrijf Hoekstra uit Sneek heeft afgelopen weekeinde tijdens het jaarcongres van Transport en Logistiek de landelijke Ondernemerprijs Transport en Logistiek gewonnen. De uitslag van deze prijs voor het beste bedrijf in transport en logistiek werd bekend gemaakt door minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. In het juryrapport wordt Hoekstra BV geprezen om zijn sterke focus op kwaliteit, de open cultuur, de sterke betrokkenheid van medewerkers en management, de bewuste omgang met leveranciers en de voortdurende aandacht voor klanttevredenheid, medewerkertevredenheid en resultaat. Bij het Sneker bedrijf zijn honderd mensen werkzaam, de directie wordt gevormd door Tjitze Hoekstra en Christien Lycklama à Nijeholt.

Hoofdartikeldinsdag, 2 december 2008

Toezicht...

Toezicht is een van de nieuwe sleutelbegrippen voor de financiële wereld. Banken, overheden en instellingen discussiëren over de gewenste structuur van het toezicht. Een belangrijk element van die structuur is de mate waarin het toezicht kan kijken wat er, bij wijze van spreken, in de kelders van de bank gebeurt.

Regiodinsdag, 2 december 2008

Aanstekelijke leraren maken christelijke identiteit

Drachten - Christelijke identiteit op een school staat of valt met de echtheid van een docent. Leraren die in dagopeningen een vuur weten te ontsteken en dat overbrengen op leerlingen, kunnen het verschil maken. ,,Bij dagopeningen gaat het om aanstekelijk zijn’’, zei theoloog Désiré Brokerhof gisteravond tijdens een ouderbijeenkomst op csg Liudger in Drachten over identiteit.

Regiodinsdag, 2 december 2008

PvdA wil op elk vaartuig een kenteken

Leeuwarden - Elk vaartuig moet een kenteken krijgen, zodat de politie op het water gemakkelijk snelvaarders kan verbaliseren. Een registratie van de pleziervaart kan bovendien de diefstallen in deze branche een halt toebrengen.

Regiodinsdag, 2 december 2008

Theehuisje op begraafplaats voor praatje of luisterend oor

Leeuwarden - Op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden moet een theehuis komen. Daar kunnen bezoekers van de begraafplaats straks een praatje kunnen maken of een luisterend oor vinden. Om het idee werkelijkheid te laten worden, is een stichting opgericht.

Regiodinsdag, 2 december 2008

Grootste waarden wad in kaart

Leeuwarden - De Waddenzee zal de komende decennia zo ingrijpend veranderen dat betrokkenen moeten bedenken wat zij de belangrijkste waarde vinden van het gebied. Alleen op grond daarvan kunnen ze met elkaar discussiëren over ingrepen op het wad. De natuur laten zoals het is, is onmogelijk. Het gebied zál veranderen, al weet nog niemand precies hoe.

Regiodinsdag, 2 december 2008

In de kappersstoel voor het goede doel

Leeuwarden - Leerlingen van ROC de Friese Poort in Leeuwarden konden gisteren genieten van een optreden van Syb van der Ploeg tijdens de aftrap van een inzamelactief voor Kenia. De hele maand december houdt de school activiteiten om geld in te zamelen voor het Afrikaanse land. Het initiatief hiervoor werd genomen door stichting ’n Fryske Dream van Ria Fennema uit Hurdegaryp.

Geloof & Kerkdinsdag, 2 december 2008

Wilde Ganzen gaat selecteren

Hilversum - Het succes van de Wilde Ganzen-acties groeit de stichting Wilde Ganzen boven het hoofd. De organisatie gaat daarom per 1 januari werken met een beoordelingssysteem, waarbij de aanvragen onderling vergeleken worden op kwaliteit.

Geloof & Kerkdinsdag, 2 december 2008

Hoe de predikanten de macht grepen in de kerk

Diakenen in de gereformeerde kerk die mensen doopten of trouwden: het kon allemaal in de vroege gereformeerde kerk. Maar langzaamaan kwamen diakenen op het tweede plan en werd het een domineeskerk, aldus dr. Mirjam van Veen, Calvijn-onderzoeker aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.

Geloof & Kerkdinsdag, 2 december 2008

Miljardenverlies kerken VS door crisis

Ventura - Amerikaanse kerken en christelijke goede doelen worden keihard getroffen door de kredietcrisis. Kerkleden hebben massaal hun giften aan de kerk verlaagd. Dat heeft de kerken alleen al in het derde kwartaal drie tot vijf miljard dollar gekost.

Sportdinsdag, 2 december 2008

Heerenveen loopt in Enschede weer een blauwtje op

Enschede Negen dagen na de vernietigende 6-0 nederlaag tegen FC Twente liep sc Heerenveen gisteravond in Enschede opnieuw een blauwtje op. Jong sc Heerenveen verloor kansloos met 4-1 van de regerend kampioen. Beide clubs waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd. Na rust heerste FC Twente. De thuisclub profiteerde van foutjes in de Friese defensie en won uiteindelijk verdiend, maar wel enigszins geflatteerd. De enige Friese treffer kwam op naam van Arnor Smárason. Voor FC Twente scoorden Jules Reimerink en Lesley Narhworld beiden tweemaal.

Sportdinsdag, 2 december 2008

Sneu verlies voor belofteteam SC Cambuur

Berlikum Het belofteteam van SC Cambuur-Leeuwarden heeft gisteravond een sneu verlies geleden. De thuiswedstrijd tegen Jong Heracles Almelo leverde in de blessuretijd nog een verlies op: 1-2. Bas Dost was de man die voor de bezoekers de winnende treffer scoorde. Heracles, getraind door oud-Cambuurspeler John Stegeman, kwam na twaalf minuten op voorsprong via Serdar Gokkaya. Een punt leek in de 87e minuut alsnog veilig gesteld te worden toen verdediger Ale de Boer scoorde via een van richting veranderd schot: 1-1. Dost werd luttele minuten later echter matchwinnaar.

Sportdinsdag, 2 december 2008

De betekenis van woorden voor de sport

Beoefenaars van een sport ontwikkelen een eigen taalgebruik. Sommige termen en uitdrukkingen raken ingeburgerd in de alledaagse spraak, vooral die van sporten die populair zijn bij de grote massa en veelvuldig op televisie belicht worden. Zo zien we tegenwoordig ook het snot voor ogen als we enorm afgezien hebben - pardon, ik bedoel uitgeput zijn - zonder ook maar bij een fiets, laat staan een racefiets in de buurt te zijn geweest. En omgekeerd begrijpen we de bijzondere betekenis die woorden uit het normale leven hebben in bekende sporten, zodat niemand er van opkijkt dat een speler op een voetbalveld een stofzuiger wordt genoemd. Maar er zijn ook talloze sportgerelateerde woorden en gezegdes die door niet-beoefenaars van de betreffende sport niet gekend of verkeerd begrepen worden.

Sportdinsdag, 2 december 2008

Vrouwen Heerenveen tellen weer mee in eredivisie

Heerenveen - In het debuutjaar van de eredivisie voor vrouwen eindigde SC Heerenveen vorig seizoen troosteloos onderaan. Hoe anders gaat het tot nu toe in seizoen twee voor trainer Harry Sinkgraven en zijn speelsters. De thuiswedstrijd tegen FC Twente, competitieduel nummer tien van dit seizoen, ging gisteren echter verloren: 1-3. Hoewel onnodig, doet de nederlaag niets af aan de constatering dat vrouwenvoetbal en Heerenveen dit seizoen op alle fronten een betere combinatie is dan in het debuutjaar. Heerenveen telt dit jaar écht mee.

Sportdinsdag, 2 december 2008

Sybren Jansma, Friese motor in de bobslee

Winterberg - Zijn werk zit er eigenlijk na zo'n zestig meter al op. Daarna is hij een passagier, die is overgeleverd aan de stuurmanskunsten van de man wiens rug een minuut lang het enige uitzicht is bij topsnelheden van zo'n 130 km/uur. Een bobsleepiloot als Edwin van Calker kan echter niet zonder een remmer als Sybren Jansma. Diens krachtsexplosie bij het vertrek bepaalt voor een deel de uitkomst van een race.

Sportdinsdag, 2 december 2008

Yvonna Tinga wint in eigen achtertuin Sinterklaasloop

Bolsward Ruim tweehonderd atleten namen gisteravond deel aan de jaarlijkse Sinterklaasloop in Bolsward. Bij de vrouwen finishte Yvonna Tinga in eigen woonplaats als eerste. Zij achterhaalde de sneller gestarte Ylona Kruis (Ysbrechtum) en nam vijf seconden afstand. Ineke Altenburg (Sneek) werd derde, drie minuten na de winnares. Bij de mannen was er totaal geen spanning. Jan Albert Veenema had het op zijn heupen. De Bolswarder liep tijdens de 7700 meter 1 minuut en 37 seconden weg van plaatsgenoot Tido Tinga.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties