Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 2 maart 2012.

Economievrijdag, 2 maart 2012

Schoonmaak Nivo Noord bouwt pand op De Hemrik

Leeuwarden | Schoonmaakbedrijf Nivo Noord laat een nieuw pand bouwen op De Hemrik in Leeuwarden. Het bedrijf is nu gevestigd op de Apolloweg. Het nieuwe pand wordt duurzaam gebouwd door Jorritsma Bouw West en naar verwachting 1 oktober opgeleverd.

Economievrijdag, 2 maart 2012

Eerste bietentelers beginnen dit weekeinde met inzaai

Groningen | Naar verwachting beginnen de eerste bietentelers komend weekeinde met de inzaai van het gewas voor het nieuwe seizoen. Dat meldt verwerker Suiker Unie. Volgens de organisatie zijn de zaaiomstandigheden goed. Voordeel van vroeg zaaien is een langer groeiseizoen en daardoor naar verwachting hogere opbrengsten. De structuur van de grond is prima doordat de vorst de grond rul heeft gemaakt. De dooiperiode is onder relatief droge omstandigheden verlopen.

Economievrijdag, 2 maart 2012

PTC+ blijft in Oentsjerk met trainings- en kenniscentrum

Leeuwarden | Melkveehouders, paardenhouders en het landbouwonderwijs kunnen voor praktijklessen ook in de toekomst terecht in Oentsjerk. Het trainingscentrum blijft open. De paarden en bijhorende spullen zijn verkocht aan twee Friese ondernemers, de melkveehouderstak en de manege aan een nog onbekende koper.

Economievrijdag, 2 maart 2012

Bezuinigen met oog voor de korte én de langere termijn

Hervorming van de woningmarkt, arbeidsmarkt en zorg is nodig, maar komt te laat om te voldoen aan de eis van 3 procent tekort in 2013. Meer speling treft de economie minder en maakt die eerder gezond.

Economievrijdag, 2 maart 2012

Liever tuin op de schop dan huis in de verkoop

Leeuwarden | Organisatoren van beurzen hebben het steeds moeilijker om in tijden van economische neergang voldoende exposanten te interesseren. Bij de landbouwbeurs in het WTC Expo in december presenteerden aanmerkelijk minder bedrijven zich vergeleken met de vorige editie. De Keltenhal werd bij deze editie niet gebruikt. Ook bij de Huis & Tuinbeurs, die duurt tot en met zondag, is dat dit jaar het geval. Daarbij is ook de Friezenhal niet geheel gevuld. Vorig jaar lag het aantal exposanten op ruim tweehonderd, nu is dat rond de 180. ,,Toch is er voor ons voldoende aanleiding om hier te staan”, zegt Michel van Kammen van het gelijknamige tuinadviesbureau en hoveniersbedrijf uit Burgum. ,,De economie speelt een grote rol bij de beslissing of en wanneer een tuin wordt aangepakt. Mensen doen geen concessies aan de kwaliteit maar investeren vaker in kleinere klussen. Liever in twee keer goed dan in een keer.”

Hoofdartikelvrijdag, 2 maart 2012

De lijdensweg van het biometrisch paspoort

Er zijn nogal wat zaken misgegaan bij de invoering van het biometrisch paspoort in ons land, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer. Eind jaren negentig van de vorige eeuw besloot de regering - overigens in samenspraak met de Europese Unie - dat een paspoort niet alleen een identiteitsbewijs moest zijn waarmee je naar het buitenland kunt reizen, maar ook een wapen moest worden tegen fraude.

Regiovrijdag, 2 maart 2012

Met emmers vol padden de weg oversteken

Beetsterzwaag | De paddentrek is begonnen, en dat betekent voor tientallen vrijwilligers in de provincie dat er werk aan de winkel is. ,,We gaan twee keer per dag kijken, ’s ochtends vroeg en ’s avonds”, zegt George Meijners, die namens Landschapsbeheer Friesland betrokken is bij het in goede banen leiden van de oversteek van padden en kikkers.

Regiovrijdag, 2 maart 2012

Naam Bertilla moet blijven

Drachten | Parochianen van de rooms-katholieke kerk in Drachten zijn een actie gestart om ervoor te zorgen dat verpleeghuis Bertilla zijn naam houdt.

Regiovrijdag, 2 maart 2012

De gezonken Frisia had nooit mogen varen

Terschelling | De schelpenzuiger Frisia die op 14 december 2010 ten noorden van Terschelling verging, was niet zeewaardig. De Inspectie van Verkeer en Waterstaat was hiervan op de hoogte, maar ondernam geen actie. Bovendien had Rijkswaterstaat nooit een vergunning mogen verlenen en had de schipper te weinig ervaring. Dat concludeert de Onderzoeksraad van Veiligheid (OVV) in een rapport dat gisteren is uitgebracht. Bij de schipbreuk kwamen drie bemanningsleden om het leven.

Regiovrijdag, 2 maart 2012

Aaisykjen vanaf volgend jaar misschien toch verboden

Leeuwarden | Het is niet ondenkbaar dat het aaisykjen volgend jaar wordt verboden. Dit stelt de Raad van State in een rechtszaak die is aangespannen door Faunabescherming.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 maart 2012

Weer EK kijken in Duitse kerken

Hannover | Duitse kerkleden kunnen deze zomer weer eerste rang, in de kerk, kijken naar de wedstrijden van het EK Voetbal. De Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) biedt de mogelijkheid dat plaatselijke kerken de wedstrijden live mogen tonen. Eerder gebeurde dat al bij het voetbalkampioenschappen in 2006, 2010, 2008 en vorig jaar bij het WK voor vrouwen in 2011 dat in Duitsland werd gehouden. Het EK is van 8 juni tot en met 1 juli in Polen en Oekraďne. Die Mannschaft is een van de favorieten voor de titel. Het grootste protestantse kerkgenootschap van Duitsland kan de wedstrijden aanbieden door afspraken met de UEFA. Kerken moeten zich er wel voor registreren.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 maart 2012

Kinderwebsite over vervolging

Gorinchem | Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK) heeft een speciale themawebsite voor kinderen gelanceerd over christenvervolging. Met de website, www.stefweb.nl, wil SDOK vervolging ‘op een verantwoorde manier dicht bij kinderen brengen’. Op Stefweb kunnen kinderen onder andere verhalen lezen, materialen downloaden voor een spreekbeurt, spelletjes doen, puzzels maken en filmpjes bekijken. Ook kunnen ze praktisch iets doen voor vervolgde christenen, zoals post sturen, tekeningen maken of een spaaractie opzetten. Ook Stichting Open Doors, die opkomt voor vervolgde christenen, heeft een speciale tak die zich op kinderen richt met voorlichtingsmateriaal.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 maart 2012

Kathedraal Christchurch gesloopt

Wellington | De 131 jaar oude anglicaanse kathedraal in Christchurch in Nieuw-Zeeland is door de aardbeving van februari vorig jaar zo zwaar beschadigd dat de autoriteiten hebben besloten het monument te slopen. Dat heeft bisschop Victoria Matthews vandaag laten weten. Volgens de bisschop zou complete restauratie van de kerk, die een toeristische topattractie voor Nieuw-Zeeland was, 100 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (ruim 60 miljoen euro) kosten. De kathedraal stortte in bij de aardbeving vorig jaar, die circa 185 levens eiste. Bij latere aardbevingen in juni en december liep de kerk nog meer schade op. Matthews zei dat de Anglicaanse Kerk een ,,mooie, inspirerende, veilige en nieuwe kathedraal” wil bouwen.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 maart 2012

Compensatieregeling misbruik meerderjarigen

Utrecht | Ook slachtoffers die seksueel misbruikt zijn terwijl ze meerderjarig waren, komen vanaf nu in aanmerking voor compensatie. Dat heeft het Meldpunt Misbruik RKK gisteren bekendgemaakt. Al eerder werd er een regeling ingesteld voor minderjarige misbruikslachtoffers.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 maart 2012

‘Ciske de Rat’ speelt nu Jezus in The Passion

Rotterdam | (Musical)acteur en zanger Danny de Munk vertolkt tijdens het muziekevenement The Passion in Rotterdam de rol van Jezus. Zangeres Berget Lewis neemt de rol van Maria op zich. Dat is gisteren bekendgemaakt tijdens een perspresentatie in Rotterdam.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 maart 2012

Pausschap toont kleinheid van Nederland aan

Frans Willem Lantink en Jeroen Koch presenteerden gisteren een omvangrijk nieuw boek: De paus en de wereld. Meteen brandde discussie los: moet je het fenomeen paus puur historisch bekijken, of in goddelijk licht?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties