Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 2 juni 2009.

Cultuurdinsdag, 2 juni 2009

Rixt Oving uit Veenwouden is Foarlęskampioen

Leeuwarden - Rixt Oving van basisschool De Frissel uit Veenwouden is uitgeroepen tot Fryske Foarlęskampioen 2009. Zij wist de jury het meest te overtuigen met haar voordracht van het verhaal Swimme van Auck Peanstra.

Cultuurdinsdag, 2 juni 2009

Friese muzikant genomineerd voor Musical Awards

Leeuwarden - De Friese drummer Jelle Douma is genomineerd voor de John Kraaijkamp Musical Awards 2009 in de categorie beste muziek/arrangementen. Douma schreef de arrangementen voor de musical Five guys named Moe, een swingende musical met muziek van Louis Jordan. De productie sleepte vijf nominaties in de wacht.

Cultuurdinsdag, 2 juni 2009

De Basis wint de Kleine Prijs

Leeuwarden - De Basis mag zich een jaar lang beste band van Fryslân noemen. De hiphopband rond rapper Ico Balt uit Heerenveen won zaterdag de finale van bandwedstrijd De Kleine Prijs van Fryslân in poppodium Romein. De Heerenveense rapper is niet onbekend met winnen. Met zijn vorige band Vudu won hij met het nummer Jij bent dat meisje in 2007 de Kunstbende en een jaar daarvoor won hij samen met een klasgenoot de Web Rap Award voor beste rap over een jongerenthema.

Cultuurdinsdag, 2 juni 2009

Vierdaags Fries Straatfestival trekt 80.000 bezoekers

Leeuwarden - Het Fries Straatfestival in Leeuwarden heeft afgelopen weekend zo’n tachtigduizend bezoekers getrokken. Dat heeft de organisatie gisteren laten weten. Het festival duurde dit jaar voor het eerst vier dagen.

Hoofdartikeldinsdag, 2 juni 2009

Rutte, Wilders...

VVD-leider Rutte heeft het moeilijk na zijn uitspraken over het ontkennen van de Holocaust. Vriend en vijand valt over hem heen. Het meeste pijn doen de reacties van Joodse zijde en die van partijgenoten. Van die laatsten kunnen we Van Baalen noemen, de man die naar Europa gaat en klip en klaar afstand heeft genomen van de VVD-leider.

Regiodinsdag, 2 juni 2009

Gelukkig met de allerliefste vrouw, en de computer

Drachten - In het donker leerden ze elkaar kennen. Zo ging dat vroeger. Gisteren waren Oene Akkerman en Geertje Akkerman-Moedt zeventig jaar getrouwd.

Regiodinsdag, 2 juni 2009

Op een na warmste lente in honderd jaar

Leeuwarden - De afgelopen meimaand was in Fryslân circa een graad warmer dan normaal. Daarbij scheen de zon aanzienlijk meer dan gemiddeld in mei het geval is. Ondanks dat viel er meer regen dan gewoonlijk, vooral dankzij grote hoeveelheden op 16 mei en zware onweersbuien in de nacht van de 26e.

Regiodinsdag, 2 juni 2009

Minister helpt eilanden bij energiedoelen

Terschelling - De Waddeneilanden krijgen alle mogelijke hulp van het rijk bij hun streven in 2020 zelfvoorzienend te zijn qua energie en water. Minister Cramer (Milieu) maakt er een nationaal project van.

Regiodinsdag, 2 juni 2009

Op naar volgende voetbalfeest, morgen

Leeuwarden - Ver voor de wedstrijd van SC Cambuur tegen Roda JC in Kerkrade verzamelen zich de eerste fans bij het Cambuurstadion.

Regiodinsdag, 2 juni 2009

Aangenaam zonnetje én harde wind voor fietsers

Bolsward - De Friese Elfstedentocht voor fietsers is gisteren volgens de organisatie goed verlopen. Aan de 240 kilometer lange tocht deden zo’n 13.500 fietsers mee.

Geloof & Kerkdinsdag, 2 juni 2009

Calvijn na 500 jaar

Toespraak van minister-president mr.dr. Jan Peter Balkenende bij de nationale herdenkingsbijeenkomst ‘500 jaar Calvijn’.

Geloof & Kerkdinsdag, 2 juni 2009

In 2017 herdenking 500 jaar Reformatie in Nederland

Dordrecht - Er komt een herdenking van de vijfhonderdste geboortedag van de Reformatie in Nederland. Initiatiefnemer is het Instituut voor Reformatieonderzoek (IR), die ook de nationale Calvijnherdenking organiseerde. Tijdens deze Calvijnherdenking zaterdag maakte het IR haar plannen bekend. Werktitel van de herdenking is ‘Refo 500’.

Geloof & Kerkdinsdag, 2 juni 2009

‘Calvijn is actueler dan ooit’

Dordrecht - De samenleving moet de eigen verantwoordelijkheid van mensen weer centraal stellen. Dat betoogde premier Balkenende zaterdagavond bij de landelijke herdenkingsbijeenkomst van de vijfhonderdste geboortedag van kerkhervormer Johannes Calvijn

Geloof & Kerkdinsdag, 2 juni 2009

‘Kracht van de heilige Geest is als dynamiet’

Wijnjewoude/Veenklooster - Pinksteren is het állerbelangrijkste feest voor christenen, betoogde Feike ter Velde gisteren op het Pinksterfeest in Wijnewoude. ,,De Geest heeft de kracht van dynamiet.” In tal van Friese kerken én er buiten klonk dit weekend die Pinkstervuur-boodschap

Geloof & Kerkdinsdag, 2 juni 2009

God loven samen met meer dan vijftigduizend mensen

Biddinghuizen – De pinksterconferentie Opwekking in Biddinghuizen kende dit jaar weer meer bezoekers dan vorig jaar. Sommige waren er voor het eerst, anderen al vijftien jaar vaste gast.

Geloof & Kerkdinsdag, 2 juni 2009

Pinksteren 2009: kerkmuren worden steeds meer afgebroken

Wijnjewoude/Biddinghuizen/Veenklooster - ‘Thank God. I am V.I.P.’ Op het pinksterfeest in Wijnjewoude loopt een jonge vrouw met een T-shirt waarmee ze duidelijk laat zien dat ze christen is. Het kan gewoon zonder dat je er op aan wordt gekeken. Met Pinksteren is iedereen gelijk.

Sportdinsdag, 2 juni 2009

Onvervalste Houdini-act brengt Tzummarum zege op Jong Nederland

Franeker - Bij een 5 om 2 voorsprong in de finale leek de afdeling Holwerd hard op weg om de 97e editie van de Jong Nederland op haar naam te gaan schrijven. Het pakte evenwel heel anders uit, want dankzij een onvervalste Houdini-act ontsnapte Tzummarum om uiteindelijk ook nog met de kransen naar huis te gaan. Want als het spannend wordt, dan zijn Arnold Zijlstra, Hans Wassenaar en Steven de Bruin op hun best. Dat bewees het trio in het verleden al vaker in grote finales.

Sportdinsdag, 2 juni 2009

‘Krijger’ wint op oude dag de bond. ‘Is soe net oan my lizze’

Franeker - Oude krijgers schudden elkander de hand, muziekkorps Lyts Begjin uit Ried speelt Go West van The Pet Shop Boys (‘sta op als je voor Cambuur bent’) en op ‘t Sjűkelân strijdt dorp tegen stad. Het is Pinkstermaandag, Bondsdag.

Sportdinsdag, 2 juni 2009

Goutum schrijft historie op Bond

Franeker - Een sluwe vos werd hij genoemd in de jaren dat ’ie elke strakke bal voorin steevast over de hekken joeg. Tacticus pur sang, meester in het formeren en niet vies van een vleugje intimidatie. In 2005 stopte Dirk Jan van der Woud, om gisteren - in zijn vierde pensioenjaar - nog eenmaal magistraal uit te halen.

Sportdinsdag, 2 juni 2009

Warga’s droom blijkt bedrog, die van Drachten niet

Harkema - Toegegeven, het was ietwat geflatteerd. Maar niemand bij Drachten die er zondagmiddag in Harkema om maalde. Want de ploeg overleefde de strijd met Warga om een plek in de tweede klasse. Handhaving voor de Drachtsters, die nu op willen gaan voor een plaats in de middenmoot.

Sportdinsdag, 2 juni 2009

‘We zijn nog niet klaar, op naar de beker’

Harkema - Het verlies tegen IJsselmeervogels was een domper, met het oog op de strijd om de zaterdagtitel en een eventuele beslissende wedstrijd zaterdag tegen Rijnsburgse Boys. Maar terugkijkend op de competitie en het seizoen tot nu toe, is er toch een tevreden gevoel bij Harkemase Boys. En, zo klonk het strijdvaardig, de landelijke beker is er óók nog.

Sportdinsdag, 2 juni 2009

Einde sprookje Harkemase Boys

Harkema - Om nog mee te blijven doen om de algehele zaterdagamateurtitel, mocht Harkemase Boys zaterdag thuis niet verliezen van IJsselmeervogels. Het gebeurde wel, onnodig ook nog. Einde sprookje derhalve. Maar niet einde seizoen. Integendeel. De jacht op prijzen gaat vrolijk verder in de landelijke amateurbeker.

Sportdinsdag, 2 juni 2009

Oversteekvoetbal

‘Oversteekvoetbal’ noemde de als analyticus ingehuurde Bert Konterman het voetbal van Roda JC en Cambuur op mijn betaalzender. Mooie term. Voetbal van tien tegen tien, waarbij het middenveld is weggevallen en spelers naar twee kanten razendsnel de oversteek kunnen maken van verdediging naar aanval. Heen-en-weer-voetbal. Zou ook een mooie zijn.

Sportdinsdag, 2 juni 2009

Heerenveen geniet nu al van Djuricic

Haren - Filip Djuricic heeft op het Eurovoetbaltoernooi in Haren grote indruk gemaakt als speler van sc Heerenveen. De zeventienjarige Serviër werd topscorer en tot beste speler van het toernooi verkozen. De B-junioren van trainer Brugt Bergsma bereikten de finale, waarin het Spaanse Valencia met 2-1 te sterk was. Djuricic werd door trainer Brugt Bergsma en Riemer van der Velde betiteld als een ‘exceptioneel talent’.

Sportdinsdag, 2 juni 2009

Ter Heide: we hadden al in de eredivisie kunnen zitten

Leeuwarden - Het gelijkspel bij Roda JC werd door de spelers van SC Cambuur-Leeuwarden gevierd als een morele overwinning. Dat zo’n gevoel ook bij de fans leefde, bleek bij aankomst in Leeuwarden. Hoewel er mysterieus werd gedaan over de overnachting van de selectie - ze zouden elders in een hotel verblijven - kwam de spelersbus tegen half twaalf gewoon het Cambuurplein oprijden. Daar werden ze onthaald door een kleine vierhonderd supporters, die behalve ‘supersub’ Mark de Vries ook Koen Brack een hart onder de riem staken.

Sportdinsdag, 2 juni 2009

Gerechtigheid biedt Cambuur nieuwe kans

Kerkrade - Wordt het weer Haarlem, RBC en Telstar voor SC Cambuur? Of toch Ajax, Feyenoord en sc Heerenveen? Morgenavond wordt in eigen stadion alles duidelijk, in het allesbeslissende derde duel in de play-offs tegen Roda JC. Omdat er zondag zoiets als gerechtigheid bleek te bestaan, is promotie nog steeds mogelijk.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties