Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 2 augustus 2007.

Cultuurdonderdag, 2 augustus 2007

Hagen verrast met registraties

Toon Hagen vergastte zijn publiek gisteravond op een schitterend design aan klankkleuren tijdens zijn orgelconcert in de Jacobijnerkerk in Leeuwarden. De organist van de Grote Kerk in Zwolle verraste voortdurend met zijn verfijnde, poëtisch gekleurde registraties. Hij voerde zijn programma op overtuigende wijze uit, wat het luisteren tot een genoegen maakte. Hij was hiermee een waardige vervanger voor Peter Westerbrink die ziek was.

Cultuurdonderdag, 2 augustus 2007

Tweede vondst van unieke live muziek

Voorjaar 1964 had componist, bassist en bandleider Charles Mingus het laaiend druk met zijn band. In april maakte hij onder meer een lange tournee door Europa. De groep die hij toen om zich heen had, was een van de beste uit zijn carričre. Niet alleen omdat Dannie Richmond als altijd de drummer was en Jaki Byard de pianist, of omdat tenorsaxofonist Clifford Jordan en de trompettist Johnny Coles van de partij waren, maar vooral omdat Eric Dolphy er lid van was. Hij speelde altsax, dwarsfluit en basklarinet. Door zijn grote creativiteit had hij een speciale band met de leider, bassist Charles Mingus.

Dossierdonderdag, 2 augustus 2007

Lemmer verspeelt kans

Lemmer - Even leek het er gisteren op dat Ale Zwerver van Lemmer op het thuiswater de overwinning zou pakken en meteen de leider in het SKS-klassement zou worden. Maar toen de wind na half vier weg viel, krompen de titelkansen voor het Lemster skűtsje. De trotse koploper duikelde naar een twaalfde finishplek en verspeelde vrijwel een reële kans op het kampioenschap. Verrassende nummers een, twee en drie werden: Earnewâld, Joure en Huizum.

Economiedonderdag, 2 augustus 2007

Chauffeurs moeten links leren rijden

Leeuwarden - Transportverzekeraar TVM stuurt vrachtwagenchauffeurs voortaan op een cursus om te leren rijden in Groot-Brittannië. Aan de overkant van de Noordzee zijn chauffeurs vaak betrokken bij ongelukken. Of de cursus echt zin zal hebben, is nog maar de vraag.

Economiedonderdag, 2 augustus 2007

.‘Suikeropbrengst naar nieuw record’

Bergen op Zoom - De suikeropbrengst komt dit jaar volgens de voorspellingen op een record uit. Maar de verschillen zijn groot en de uitkomsten hangen sterk af van het weer de komende tijd.

Economiedonderdag, 2 augustus 2007

‘Ik zie overal wel nieuwe handel in’

Bedrijf: kantoormiddelen, copyservice en projectinrichting

Hoofdartikeldonderdag, 2 augustus 2007

Eieren zoeken

Eindelijk een einde aan de opschudding in de aaisikerswereld. Gisteren bepaalde de rechter in een bodemprocedure dat er in 2008 kievitseieren geraapt mogen worden in Fryslân. Het is het einde aan een slepend proces dat nu al een paar jaar heeft geduurd.

Regiodonderdag, 2 augustus 2007

Rapen van kievitseieren toegestaan


Regiodonderdag, 2 augustus 2007

Aaisykjen brengt kievit geen schade

Leeuwarden - Het Friese systeem van ‘aaisykjen’ brengt de kievit als soort geen schade toe. Volgens de rechtbank in Leeuwarden is het goed mogelijk om binnen de regels van de Europese Vogelbeschermingsrichtlijn de traditie te handhaven. Dat blijkt uit het vonnis dat gisteren is gewezen in de zaak van de Faunabescherming tegen de provincie Fryslân.

Regiodonderdag, 2 augustus 2007

Glossy’s zijn topper in strandbibliotheek

Makkum - Kan het nog gemakkelijker? Een dagje naar het strand, even naar de bibliotheek voor een tijdschrift of een luchtig boek en lezen maar. En aan het eind van de middag de lectuur weer inleveren. Dat kan tegenwoordig op het strand van de Holle Poarte in Makkum. De strandbibliotheek ging op 1 juli open en is een succes.

Regiodonderdag, 2 augustus 2007

Schier onderzoekt mensen en muggen

Schiermonnikoog - Er vertrekken te veel jonge gezinnen van Schiermonnikoog en hun huizen worden overgenomen door relatief oude mensen. Dat kan de sociale structuur onder druk zetten, constateert de gemeente in zijn jaaroverzicht van vertrek en vestiging. Sowieso wonen er steeds minder mensen op het eiland: op 1 januari 2006 waren er 986 inwoners, op 1 januari 2007 nog maar 946.

Regiodonderdag, 2 augustus 2007

Zeldzame stap bij extreme overlast

Leeuwarden - Gistermorgen werd in Leeuwarden een huiseigenaar die zijn buurtgenoten tergde op last van de burgemeester uit zijn woning gezet. Het was de primeur van een uitzonderlijke maatregel die een gemeente kan nemen bij extreme overlast.

Sportdonderdag, 2 augustus 2007

Johan van der Meulen zet de kroon op fraaie PC-reeks

Franeker - Een bizarre dag, dat wel. Maar wat een verschrikkelijk spannende. De 154ste PC zal de boeken ingaan als de partij waarop iedereen van iedereen kon winnen. Er werd gevochten, ‘gewrot’, geblunderd en schitterend gekaatst. Met als absolute apotheose een finale met ‘alles aan de hang’, afgemaakt met een onnavolgbare zitbal van Johan van der Meulen.

Sportdonderdag, 2 augustus 2007

Eeuwige roem voor ijskoud ‘Wâldmantsje’

Franeker - In 2005 won wielrenner Pieter Weening uit Harkema met 9,6 millimeter verschil als eerste Fries in de geschiedenis een Touretappe. Voor z’n streekgenoot Johan van der Meulen uit Broeksterwoude bedroeg het contrast tussen eeuwige roem en een levenslang trauma gistermiddag op ’t Sjűkelân tijdens de 154ste PC nog geen tien centimeter.

Sportdonderdag, 2 augustus 2007

Wat minder ontlading, maar meer voldoening

Franeker - Wat ging het vorig jaar makkelijk. Johan van der Meulen, Kor Zittema en Taeke Triemstra kregen op de 153ste PC over de gehele dag zeven eersten tegen. Op 5-3 en 6-4 besliste Johan van der Meulen de partij met een zitbal, tegen het niet misselijke trio Rutmer van der Meer, Jacob en Chris Wassenaar. En wat was de ontlading enorm.

Sportdonderdag, 2 augustus 2007

‘Wat wy fiele is mei gjin pen te beskriuwen’

Franeker - Een PC-voorzitter kan je nog zoveel harten onder de riem steken, maar de pijn wordt er geen centje minder om. Minne Dijkstra had te doen met Daniël Iseger, die in de finale van de PC op 5-5 en 6-6 het balletje van Johan van der Meulen net in het perk ziet vallen. Minutenlang, zo lijkt het wel, verbergt de Leeuwarder achterinse in totale ontreddering zijn hoofd in het gras van het Sjűkelân. ,,Koest der neat oan dwaan Daniël. It wie bęst op fan Johan.”

Sportdonderdag, 2 augustus 2007

‘Ja, it is moai dat Jan der op de PC ek by is’

Franeker - Hij had zijn afscheid in 2015 gepland, het jaar waarin hij zeventig jaar - de pensioengerechtigde leeftijd voor een commissielid van de PC - wordt. Het mocht niet zo zijn voor Jan van der Meij, de man die zich in januari van dit jaar vanwege gezondheidsproblemen voortijdig terugtrok als voorzitter van de PC. Maar het goede nieuws is: het gaat goed met de scheidend preses.

Sportdonderdag, 2 augustus 2007

‘Dit is de dei fan Wierd’


Sportdonderdag, 2 augustus 2007

GP Buitenpost gaat mee naar Schoonloo

Buitenpost - Hester Klompmaker, Boris Kapp, Erik Kruizinga en Anne de Vries eisten gisteren een hoofdrol op in de strijd om de Grote Prijs van Buitenpost. Uiteindelijk sprong de kersverse kampioen van Groningen Erik Kruizinga met Mondeo naar de hoofdprijs in de klasse ZZ. Anne de Vries uit Broeksterwoude reed met Nobel Lady net als Kruizinga een foutloos parcours, maar de springruiter uit Schoonloo reed wel de snelste tijd.

Sportdonderdag, 2 augustus 2007

Haarsma komt met tweespan net te kort

Buitenpost - Ule Haarsma was met zijn KWPN’er tuigpaarden gisteren in Buitenpost heel dicht bij de nationale titel voor tweespannen, maar moest uiteindelijk tevreden zijn met de tweede plaats. ,,Hiel graach hie ik yn Fryslân kampioen wurden’’, zei de Tjerkwerder, die zag dat de overwinning naar titelverdediger Lammert Vinke uit Nunspeet ging met Lamoer (v. Waterman) en Monorel (v. Fabricius).

Sportdonderdag, 2 augustus 2007

Prager wil er staan bij start van competitie

Terwolde - De contouren van het elftal van SC Heerenveen, waarmee trainer Gertjan Verbeek over twee weken aan de competitie wil beginnen, worden steeds meer zichtbaar. Het gaat eigenlijk nog maar om vijf posities; twee in de defensie en drie op het middenveld. Bovendien houdt de invulling van die posities ook nog eens sterk verband met elkaar.

Sportdonderdag, 2 augustus 2007

Eerste grootmeesternorm voor Daan Brandenburg

Dieren - Daan Brandenburg heeft gisteren bij het Open Nederlands kampioenschap in Dieren zijn eerste grootmeesternorm behaald. In de achtste ronde versloeg de negentienjarige Drachtster Friso Nijboer en bracht met nog één ronde te gaan zijn totaal op zes punten. Dat aantal volstaat voor een meesternorm. Hij staat nu op een half punt van een drietal leiders. Sipke Ernst klom naar de zevende plaats door Freddie van der Elburg te verslaan.

Weerdonderdag, 2 augustus 2007

Zomers

Het is vandaag wat bewolkter en vannacht krijgen we misschien een buitje. Morgen doet het opnieuw zomers aan met temperaturen rond 21 graden en vrij zonnig weer. De wind uit het westen tot noordwesten is daarbij zwak tot soms matig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties