Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 2 oktober 2010.

Cultuurzaterdag, 2 oktober 2010

Kalender van Kunstkring Gaasterland

Balk - Stichting Kunstkring Gaasterland brengt in november een kunstkalender uit met daarop werk van twaalf amateurkunstenaars uit de gemeente Gaasterlân-Sleat. Dat heeft een woordvoerder van de kunstkring gemeld.

Cultuurzaterdag, 2 oktober 2010

Raaijman maakt kunstwerk voor Jeltesleat bij Sneek

Sneek - Kunstenaar Ben Raaijman uit het Noord-Hollandse Hoogwoud mag een landschapskunstwerk ontwerpen voor het Jeltesleat-aquaduct bij Sneek. Hij krijgt de opdracht om deze plek tot een aantrekkelijke verblijfplaats te maken voor inwoners en toeristen. Dat heeft de gemeente Wymbritseradiel gisteren bekendgemaakt.

Cultuurzaterdag, 2 oktober 2010

Première van concert met Brulboeiorgel uitgesteld

Stavoren - De première van het concert met het Brulboeiorgel die gepland stond voor aanstaande woensdag, gaat niet door. Het windstille weer maakt het voor muzikant Hoite Pruiksma onmogelijk om te repeteren. Hierdoor is hij niet op tijd klaar voor het concert. De première is daardoor uitgesteld naar zaterdag 9 oktober. Hierdoor komen ook de geplande voorstellingen van 7 en 8 oktober te vervallen.

Economiezaterdag, 2 oktober 2010

FrieslandCampina geeft boeren meer van de winst

Leeuwarden - Melkveehouders die zijn aangesloten bij FrieslandCampina krijgen volgend jaar een groter aandeel in de winst. De zuivelfabrikant wil de prestatietoeslag voor geleverde melk verhogen van 25 naar 30 procent. Ook de rente-uitkering over de ledenobligaties gaat omhoog (van 15 naar 20 procent). Aanleiding voor de verhoging zijn de goede prestaties en de sterke financiële positie van FrieslandCampina. De ledenraad moet in december de voorstellen goedkeuren. ,,De resultaten zijn goed na de fusie van Friesland Foods en Campina. Er is ruimte voor een hogere uitkering”, zegt Rob van Dongen. De zuivelcoöperaties gingen in december 2008 samen verder. De helft van de winst gaat naar de bedrijfsbuffer. ,,Daarmee is nog ruimte voor groei en acquisitie.”

Economiezaterdag, 2 oktober 2010

‘Nieuw kabinet helpt de Friese bouw’

Leeuwarden - Friese bouwbedrijven en brancheorganisatie Bouwend Nederland verwachten dat de woningmarkt weer in beweging komt, nu het nieuw te vormen kabinet Rutte duidelijkheid geeft over het behoud van de hypotheekrenteaftrek. De investeringen in infrastructuur moeten de bouwsector ook goed doen. Welke invloed de plannen exact hebben op de bouw, is moeilijk in te schatten. Het hangt van meer factoren af.

Hoofdartikelzaterdag, 2 oktober 2010

Hogere boetes

De Nederlandse politie gaat de laatste maanden veelvuldig over de tong, natuurlijk in de kroeg en op verjaardagsfeestjes, maar ook in meer formele kringen. Aanleiding daarvoor is de mededeling van het demissionaire kabinet dat de verkeersboetes met ingang van volgend jaar met 15 procent omhoog gaan. De verhoging geldt voor alle overtredingen. Maar volgens verantwoordelijk minister Hirsch Ballin (Justitie) zullen vooral mensen die door rood of te hard rijden of met alcohol achter het stuur zitten het merken, omdat op die overtredingen extra wordt gecontroleerd. Ook zal de politie meer digitale apparatuur inzetten om de weggebruikers te controleren. De kans om als verkeersovertreder te worden gepakt, wordt fors hoger. En dat terwijl er in Nederland in vergelijking met andere landen al zeer veel wordt gecontroleerd op verkeersovertredingen en dan met name te snel rijden.

Regiozaterdag, 2 oktober 2010

Veel moeders haken onnodig af met borstvoeding

Leeuwarden - Het merendeel van de moeders die met borstvoeding begint, haakt binnen drie maanden af. Betere begeleiding is noodzakelijk, want het ontbreekt namelijk nog vaak aan kennis. Niet alleen bij de moeders, maar ook bij professionals. ,,Er zit wel een stijgende lijn in het borstvoedingspercentage, maar er is nog veel te verbeteren op het gebied van begeleiding”, volgens lactatiekundige Karine Akkermans uit Oosterwolde.

Regiozaterdag, 2 oktober 2010

Tropendagen bij de schoenmakers

Dokkum - Schoenmakers maken momenteel lange dagen. Mensen brengen massaal hun schoenen naar de schoeiselspecialist om ze winterklaar te laten maken, zo blijkt uit een rondgang.

Regiozaterdag, 2 oktober 2010

De Waddenzee is veel te ingewikkeld om in stukken op te delen

Leeuwarden - De Waddenzee is in 2009 als Werelderfgoed aangewezen door Unesco. Maar daarmee is nog geen oplossing gevonden voor de verschillende belangen die om voorrang strijden in dit unieke gebied. De Waddenacademie organiseert met de Nationale Unesco-commissie een reeks lezingen om te benadrukken hoe alles met alles verbonden is op het wad.

Regiozaterdag, 2 oktober 2010

Weer subsidie voor zuinige woningen

Leeuwarden - Particuliere huiseigenaren in Fryslân kunnen begin volgend jaar weer subsidie aanvragen om hun woning energiezuiniger te maken. De provincie heeft ongeveer twee miljoen euro in kas. Voor woningcorporaties wordt nog eens drie miljoen euro beschikbaar gesteld om huurwoningen aan te pakken.

Sportzaterdag, 2 oktober 2010

Michel Breuer, de constante factor van Heerenveen

Met een beetje fantasie zou je hem ‘mister Heerenveen’ kunnen noemen. Ontegenzeggelijk heeft Michel Breuer, samen met Brian Vandenbussche, de meeste dienstjaren bij de club. En een vaste waarde in de verdediging is de 30-jarige Zuid-Hollander ook alweer jarenlang. Ook morgen tegen ADO Den Haag staat de aanvoerder weer op zijn plek, ditmaal rechts in het centrum. Maar Mister Heerenveen? ,,Ach, zo voelt het niet.”

Sportzaterdag, 2 oktober 2010

Cambuur wéér onderuit tegen ‘kleintje’

Sittard - Een klassiek geval van onderschatting. Anders kan de nederlaag van Cambuur gisteren tegen nummer laatst Fortuna Sittard niet omschreven worden. Cambuur was en is een betere ploeg en kreeg kansen zat. Maar door twee onoplettendheden in de defensie werd alweer voor de derde keer dit seizoen verloren. Voor de Limburgers was het de eerste competitiezege.

Sportzaterdag, 2 oktober 2010

David Meul, over Ivorianen en biefstuk met frietjes

Hij kwam als opvolger van Peter van der Vlag in de zomer van 2009 naar SC Cambuur: David Meul. Het eerste seizoen moest de van Fortuna Sittard - vanavond tegenstander - overgekomen Belgische goalie echter veel scepsis overwinnen. Inmiddels staat-ie ijzersterk te keepen. ,,Ik heb mijn draai gevonden in Leeuwarden”, stelt de 29-jarige doelman. Verrassend is dat niet, want Meul noemt zichzelf avontuurlijk. Speelde al een jaar in Griekenland, inmiddels alweer dik twee jaar in Nederland. En maakte al genoeg mee in het voetbal én daarbuiten: over Ivorianen, biefstuk met frietjes en zijn mening over de tegenstellingen tussen Vlaanderen en Wallonië.

Sportzaterdag, 2 oktober 2010

Letse shorttracker bezorgt politie werk op A32

Heerenveen - Een nog onbekende shorttracker uit de nationale ploeg van Letland heeft de politie (vanmiddag) zaterdag veel werk bezocht. Het verkeer op de A32 - waaronder bijvoorbeeld een fotograaf en een verslaggever van deze krant - zag de shorttracker, die een toernooi in Thialf (Heerenveen) had, duidelijk zichtbaar op de vluchtstrook en later de berm lopen. Een en later twee gealarmeerde politiewagens wilden hem van de weg halen, waarna hij het op een lopen zette.De politie zocht vervolgens in de aangrenzende weilanden naar de shorttracker, maar keerde zichtbaar zonder succes terug. Nadere details ontbreken nog.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties