Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 20 december 2007.

Cultuurdonderdag, 20 december 2007

Fanfaremuziek van wereldklasse

Een beetje voetballiefhebber komt naar het Nederlands elftal of naar een buitenlands sterrenteam als dat in de buurt speelt. Een beetje brassbandliefhebber ging afgelopen zomer naar De Lawei in Drachten toen daar de vermaarde Black Dike Band uit Engeland speelde. Een beetje fanfareliefhebber blijft thuis als het beste fanfareorkest van de wereld in de omgeving een concert geeft. Tenminste: die conclusie kan getrokken worden na het concert gisteravond van het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht ‘Bereden Wapens’ (FKKLBW) in de gereformeerde kerk van Surhuisterveen.

Economiedonderdag, 20 december 2007

‘Inspraak boer minder in megabedrijf’

Meppel - Bij een fusie tussen de zuivelbedrijven Friesland Foods en Campina dreigt de afstand tussen boeren en bestuur nog groter te worden. Daarmee wordt de zeggenschap van boeren in de corporatie nog kleiner. Daarvoor waarschuwt Peter ten Hoeve van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond (NMV).

Economiedonderdag, 20 december 2007

‘Boeren willen af van melkquota? Echt niet!’

Leeuwarden – Het leek zo’n breed gedragen standpunt van Land- en Tuinbouworganisatie LTO, de afschaffing van de melkquota. Op bijeenkomsten van de LTO stemde 89 procent van de leden voor afschaffing. Je kunt het toch niet tegenhouden en het schept voor ondernemende boeren nieuwe kansen, waren de argumenten waarmee de LTO-leden zich lieten overtuigen.

Economiedonderdag, 20 december 2007

‘Tractor niet gemaakt voor de openbare weg’

Leeuwarden - In Nederland zijn tractoren steeds meer een vervoermiddel geworden, constateert Chris Voets van tractorbouwer New Holland. Maar ze zijn niet gemaakt om de openbare weg op te gaan. Fabrikanten richten zich vooral op de veiligheid en het comfort van de bestuurder en niet op de veiligheid van de medeweggebruikers, moet Voets erkennen.

Hoofdartikeldonderdag, 20 december 2007

Eigenbelang is veranderlijk...

Het lijkt helemaal de goede kant op de gaan met het noordwesten van de provincie. Gisteren vond een eerste toekomstoverleg plaats tussen een brede waaier van verschillende partijen. Dat overheden en bedrijven, burgers en boeren, belangenorganisaties en actiegroepen elkaar nu rechtstreeks in de ogen kijken, lijkt een voor de hand liggende zaak. Maar het gaat in dit deel van Fryslân om grote en op het eerste gezicht zeer tegenstrijdige belangen. Met het winnen van zout en gas is veel werkgelegenheid en omzet gemoeid, terwijl de bodemdaling die daaraan gerelateerd is voor grote problemen zorgt in de landbouw en de waterhuishouding. Dat daar herrie van zou komen was onontkoombaar. De gevoelens over elkaars ,,hartstikke foute plannen” zijn de afgelopen jaren vaak hoog opgelopen. Het was voortdurend ,,vijf voor twaalf’’. Verschenen er nieuwe cijfers over bodemdaling? Motie van de gemeenteraad in Franeker: verbied onmiddellijk alle gas- en zoutwinning. Reserveert Frisia nieuwe locaties voor zoutwinning? Sleep dat bedrijf voor de rechter en gasbedrijf Vermillion ook, roept direct de actiegroep Laat het zout maar zitten.

Regiodonderdag, 20 december 2007

Beeldvorming bepaalt het politieke besluit

Beeldvorming wordt door de komst van snelle multimedia steeds bepalender in de moderne politieke samenleving. Zelfs als het gaat om regionale debatten met twee kranten- en een radioverslaggever op de perstribune, is ‘het beeld’ steeds vaker van doorslaggevend belang voor besluiten van politieke partijen. Het luidde eind mei het vertrek van drie gedeputeerden in.

Regiodonderdag, 20 december 2007

Hunkeren naar liefde van een pooier

Het Advies en Meldpunt Loverboys van vrouwenopvang Fier Fryslân is drie weken officieel open en de eerste meldingen zijn binnen. Misschien komt er nu eindelijk duidelijkheid over een probleem dat nog veel in nevelen is gehuld. De meisjes zelf maken een arrestatie soms moeilijk. ,,Ondanks alles blijven ze geloven in de droom van een relatie.”

Regiodonderdag, 20 december 2007

Vlag stopt bus op Terschelling

Terschelling - De haalbaarheid van het witte-vlaggenplan voor busvervoer op Terschelling wordt serieus onderzocht door provincie, gemeente en andere partijen. Volgens het plan krijgen alle eilandbezoekers een witte vlag op de veerboot. Wie de vlag opsteekt, laat de bus stoppen.

Regiodonderdag, 20 december 2007

Staten willen ervaren bestuurder als CdK

Leeuwarden - De nieuwe Commissaris van de Koningin van Fryslân moet beschikken over ruime ervaring als bestuurder. Een ondernemer die zijn sporen heeft verdiend in het bedrijfsleven, maar geen raakvlakken heeft met het openbaar bestuur hoeft niet te solliciteren. Doet die dat toch, dan hoeft die niet te worden voorgedragen aan de vertrouwenscommissie van Provinciale Staten.

Regiodonderdag, 20 december 2007

‘Bouwput wordt doofpot’

Leeuwarden - Er komt geen nader onderzoek naar alles wat er fout is gegaan bij het tijdelijk huisvesten van de provincie Fryslân aan de Snekertrekweg. De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie vinden dat niet meer nodig. Van de beeldvorming trekken ze zich dit keer niks aan. ,,De bouwput wordt een doofpot”, constateerde SP-Statenlid Ad van de Kolk.

Regiodonderdag, 20 december 2007

Noordwesten maakt samen toekomstplan

Harlingen/Franeker - Landbouw, bedrijfsleven, gemeenten, natuurorganisaties en dorpsbelangen gaan samen met de provincie een plan maken om Noordwest-Fryslân bestand te maken tegen de bodemdaling en de verzilting. Alle partijen zijn het eens geworden over een zogenoemd ‘gebiedsproject’. Daarbij doet vooral Frisia Zout stevige concessies

Regiodonderdag, 20 december 2007

UEFA wijst ‘grens’ Adriaan Inia aan voor EK voetbal

Zeist - Adriaan Inia uit Gytsjerk is volgend jaar juni als assistent-scheidsrechter actief op het Europees kampioenschap voetbal dat in Zwitserland en Oostenrijk wordt gehouden. Inia is samen met scheidsrechter Pieter Vink en assistent-scheidsrechter Hans ten Hoove aangewezen.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 december 2007

Sporteditie van Nieuwe Bijbelvertaling

Heerenveen - 2008 wordt een druk sportjaar met onder meer het EK Voetbal in Oostenrijk en Zwitserland, de Tour de France en de Olympische Spelen in China.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 december 2007

Onbekommerd in een lege kerk

De predikantenbeweging Op Goed Gerucht publiceerde eerder dit jaar het Protestants Pamflet. Het was een positiebepaling ten aanzien van ontwikkelingen binnen de Protestantse Kerk in Nederland, maar leverde veel reacties op. Op Goed Gerucht gaat in een serie in het Friesch Dagblad in op de stellingen. Vandaag dr. Anne Marijke Spijkerboer over de tweede stelling.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 december 2007

Inspiratiebron en begaan met velen

In de vroege ochtend van dinsdag 18 december is prof. dr. J.T. Nielsen in zijn woning aan het Van Miereveltplantsoen in Leeuwarden overleden. Hij is bijna een kwart eeuw predikant geweest van de Doopsgezinde Gemeente van Leeuwarden.

Sportdonderdag, 20 december 2007

Verbeek weet zich gesteund door aanhang

Heerenveen - Het overgrote deel van de supporters van sc Heerenveen vindt het jammer dat trainer Gertjan Verbeek aan het einde van het seizoen de Friese club verlaat. ,,De resultaten zijn toch goed?”, is een vaak gehoord argument. Maar er zijn ook supporters die de beslissing van het bestuur om het contract van de Jubbegaster niet te verlengen wel begrijpen.

Sportdonderdag, 20 december 2007

Abe-spot leidt tot clublied

Heerenveen De muziek uit de verzekeringsreclame met beelden van Abe Lenstra en sc Heerenveen is uitgebreid tot een zelfstandig en compleet lied, Heroes.

Sportdonderdag, 20 december 2007

Amateurvoetbal afgelast

Zeist Er is komend weekeinde geen amateurvoetbal. De KNVB heeft gisteren het inhaalprogramma in de districten Noord en Oost wegens de aanhoudende vorst afgelast. In de andere rayons van Nederland lag de competitie al stil.

Sportdonderdag, 20 december 2007

Stroetinga bekroont ijskunst zonder kunstijs

Haakbergen - Het was ijskunst zonder kunstijs. Na een paar nachtvorstjes had IJs- en Skeeler Club Haaksbergen voor de tweede keer dit jaar de primeur. Op de glanzende ijsbaan van 400 meter werd gisteravond voor het eerst deze winter een schaatsmarathon op natuurijs verreden.

Sportdonderdag, 20 december 2007

Ronald Mulder wint generale NK

Nijelamer - Ronald Mulder uit Zwolle heeft gisteren op de natuurijsbaan van Nijelamer de eerste kortebaanwedstrijd van deze winter gewonnen. De tweede plaats was voor Sietse Heslinga (21) uit Workum.

Sportdonderdag, 20 december 2007

Chocolademelk voor 75 cent en snert volgens beppes recept

Nijelamer - Eens in de zoveel tijd is er een file en langzaam rijdend verkeer richting Nijelamer en nu is het weer zover. Als allereerste ijsclub in Nederland is het de plaatselijke ijsvereniging gelukt om een natuurijsvloer te preparen waar de schaatsers strijden op de kortebaan, een sprintwedstrijd over 160 meter. En zo zet het dorp met amper honderd zielen zichzelf weer voor even op de kaart.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties