Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 20 december 2011.

Cultuurdinsdag, 20 december 2011

Die Twa maakt liedje over draver Derek

Leeuwarden | Het Friese muziekduo Die Twa heeft een kerstplaat uitgebracht over de draver Derek Buitenzorg, het paard dat door Omrop Fryslân gered is van de slacht. Het nummer heet Us Derek en is geschreven op de melodie van de klassieker Happy Christmas (war is over) van John Lennon.

Cultuurdinsdag, 20 december 2011

Big Blind uit Sneek bij Blazers Ensemble

Sneek | De workshopband Big Blind van het Centrum voor de Kunsten & Ritmiek in Sneek mag op nieuwjaarsdag meedoen aan het traditionele nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE). Dat heeft het CVK gisteren gemeld.

Cultuurdinsdag, 20 december 2011

Boek over tien jaar Kunsthuis SYB

Beetsterzwaag | Kunsthuis SYB in Beetsterzwaag brengt een boek uit ter gelegenheid van het feit dat het in 2010 tien jaar bestond. Het eerste exemplaar van het boek Our House in the Middle of the Street wordt vrijdag uitgereikt aan burgemeester Francisca Ravestein van de gemeente Opsterland.

Cultuurdinsdag, 20 december 2011

Museum Belvédère eenmalig thuishaven van Noorderlicht

Leeuwarden | De Friese editie van het jaarlijkse foto-event Noorderlicht vindt volgend jaar eenmalig plaats in Zuidoost-Fryslân. Museum Belvédère fungeert als hoofdlocatie voor de internationale fotomanifestatie. Daarnaast zijn er exposities in Museum Willem van Haren in Heerenveen en Museum Dr8888 in Drachten, meldt de organisatie van Noorderlicht.

Economiedinsdag, 20 december 2011

Schmallenbergvirus opvolger blauwtong

Leeuwarden |Nadat de westerse landen de meest gevreesde dierziekten mkz, runderpest en varkenspest redelijk onder controle kunnen houden, duiken er steeds vaker exotische dierziekten op. Dierziekten die tot dusverre vooral in meer tropische landen voorkomen. Maar nu ook vaker in Noordwest-Europa door hogere temperaturen en doordat de temperatuur in het najaar minder snel en minder vaak rond het vriespunt uitkomt. Vaak zijn het insecten uit warmere landen die in deze contreien langer overleven en de ziekten kunnen overbrengen.

Hoofdartikeldinsdag, 20 december 2011

De beloning voor de trouwe Liesbeth Spies

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken heet Liesbeth Spies. De gemiddelde Nederlander kent haar vooral van haar functie als interim-voorzitter van het CDA. Ze volgde even Bleker op,die staatssecretaris werd in het gedoogkabinet Rutte. In de moeilijke periode van het CDA heeft Spies zich laten kennen als een trouwe volgeling van de leiding van het CDA. Haar verkiezing als interim-voorzitter was dan ook een bevestiging van de koers die de top van het CDA wilde en die leidde tot het gedoogkabinet. Het verzoek van Verhagen aan Spies om nu ook maar minister te worden is opnieuw een bevestiging: goede trouw wordt beloond. Zoals ook het staatssecretariaat van Bleker een beloning was voor bewezen diensten.

Regiodinsdag, 20 december 2011

Nieuw Toutenburg blijft

Noardburgum | Verpleeghuis Nieuw Toutenburg in Noardburgum wordt vernieuwd. Het wordt een centrum dat gespecialiseerd is in de zorg voor mensen die vanwege een alcoholverslaving dement zijn geworden en ouderen met een psychiatrische stoornis. Daarnaast krijgt het een nieuw onderkomen. Dat laat locatiemanager Bart Renkema weten.

Regiodinsdag, 20 december 2011

Leeuwarden ziet af van gif bij de onkruidbestrijding

Leeuwarden | Leeuwarden gaat definitief over op de heetwatermethode om het onkruid in de stad te bestrijden. Dat heeft de gemeenteraad gisteravond besloten. De coalitie had bijna twee jaar geleden afgesproken dat er jaarlijks anderhalve ton bezuinigd moest worden op de onkruidbestrijding.

Regiodinsdag, 20 december 2011

Cultureel Kwartier in Sneek krijgt nu in hoog tempo vorm

De bouw van het Cultureel Kwartier in Sneek vordert snel. Aan de ene kant van de gracht komt het nieuwe theater, aan de andere kant het Centrum voor de Kunsten. De opening is in oktober 2012.

Regiodinsdag, 20 december 2011

Politie zelf op boevenpad als waarschuwing

Grou | ,,He, dat is mijn fiets!” Tea Kuiper kijkt raar op als wijkagent Marcel Groot met haar fiets aan de deur komt. Groot haalde deze demonstratief uit haar eigen schuur in De Boarch in Grou, terwijl Tea binnen zat. Agenten spelen namelijk voor dief, tijdens de inbraakpreventietocht die de politie Fryslân gistermiddag in Grou houdt. De politie wil burgers erop wijzen dat ze het minder makkelijk moeten maken voor inbrekers om hun snode beroep uit te oefenen.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 december 2011

Bluyssen viert gouden jubileum niet

Den Bosch | Monseigneur Jan Bluyssen viert zijn vijftigjarig bisschopsjubileum volgende week niet. De 85-jarige emeritus bisschop van ’s-Hertogenbosch heeft dat besloten uit respect voor de slachtoffers van het misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. ,,Vanwege de actualiteit en uit respect voor de slachtoffers van het misbruik acht ik het in alle nederigheid niet gepast om mijn bisschopsjubileum groots te vieren”, liet hij gisteren weten. Een vijftigjarig bisschopsjubileum is uniek in Nederland.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 december 2011

Mijters afzetten

Het was halverwege de viering afgelopen zondag in Sint Annaparochie toen ik zag dat er maar drie kaarsen brandden op de adventskrans. Ik maakte de aanwezigen daarop opmerkzaam en vroeg een misdienaar om ook de vierde kaars aan te steken. Op dat moment stond er iemand op die zei: ,,Ik zou hem maar uit laten”. Ik vroeg waarom de kaars uit moest blijven. ,,Dat past beter bij wat er nu in de kerk speelt”, antwoordde de parochiaan.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 december 2011

Heerlijk eenvoudig leven: eerst doen en dan geloven

Het volgen van Jezus in deze wereld vraagt om het maken van duidelijke keuzes, stelt Johan ter Beek. Het levert echter ook een ‘heerlijk eenvoudig leven’ op. Hij pleit voor het ‘opnieuw uitvinden’ van het christendom.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 december 2011

Rutte: vervolging priesters bekijken

Den Haag | Premier Mark Rutte zegt dinsdagavond in het tv-programma College Tour dat het kabinet onderzoekt of katholieke geestelijken die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik binnen de kerk, toch nog kunnen worden vervolgd. Dat meldt de NOS.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 december 2011

Christenen Noord-Korea niet beter af na dood Kim Jong-il

Ermelo | De dood van dictator Kom Jong-iI zal geen verandering brengen in de situatie van Noord-Koreaanse christenen. Ze zullen mogelijk zelfs nog zwaarder worden vervolgd. Dat stelde Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen en in het geheim projecten heeft in Noord-Korea.

Sportdinsdag, 20 december 2011

Sportquiz: het sportjaar 2011

Nog even en dan zit 2011 er op. En dus kijken we in de laatste editie van de sportquiz van dit jaar terug op memorabele momenten uit de Friese sportwereld. Eén jaar, twaalf maanden, zeven quizvragen. Veel succes!

Sportdinsdag, 20 december 2011

Beloftes Heerenveen uitgeschakeld in beker

Amsterdam | Het belofteteam van sc Heerenveen/FC Emmen is gisteravond in de kwartfinale van het bekertoernooi voor reserve-elftallen uitgeschakeld. Op De Toekomst in Amsterdam verloor Heerenveen met 5-2 van Jong Ajax.

Sportdinsdag, 20 december 2011

Bekerduel tegen TOP Oss laatste klus Heerenveen

Heerenveen | De bekerwedstrijd tegen FC Oss van morgen zal voor de spelers van Heerenveen de laatste sportieve verplichting van het jaar zijn. Vanaf donderdag heeft de ploeg tot 5 januari vrijaf. Ieder zal de vakantie op zijn eigen manier vieren, maar de buitenlandse spelers zullen allemaal teruggaan naar hun vaderland. ,,Het kan dus zo zijn dat ze elkaar donderdag allemaal tegenkomen op Schiphol”, aldus elftalleider Herman van Dijk.

Sportdinsdag, 20 december 2011

Knieblessure is nieuwe tegenslag voor Quenten Martinus

Heerenveen | Het zit Quenten Martinus nog altijd niet mee. De twintigjarige vleugelspeler van sc Heerenveen werd afgelopen woensdag geopereerd aan zijn rechterknie en staat dus opnieuw stil in zijn ontwikkeling. Hoewel het geen ernstige blessure betreft - er werd een stukje kraakbeen verwijderd - is het voor Martinus opnieuw een tegenslag. ,,Het heeft me de afgelopen twee jaar niet bepaald meegezeten.”

Sportdinsdag, 20 december 2011

Foske Tamar van der Wal wil de goede lijn bij het NK doortrekken

Groningen | Met een score van 75 procent is Foske Tamar van der Wal bij de Nederlandse kampioenschappen op tweede kerstdag in Thialf de te kloppen vrouw. In negen van de twaalf wedstrijden ging de uit Friese ouders geboren Groningse al als winnares over de streep. ,,De start van het seizoen is goed en dat hopen we op het NK door te trekken.”

Sportdinsdag, 20 december 2011

Eindhoven klopt Almere City en loopt uit op Cambuur

Almere | FC Eindhoven heeft in de polder goede zaken gedaan. De nummer twee van de eerste divisie won gisteravond de lastige uitwedstrijd bij Almere City met 3-1. De Brabanders werkten in het laatste half uur de opgelopen achterstand weg.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties