Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 20 maart 2009.

Cultuurvrijdag, 20 maart 2009

Benefietconcert in Wolvega voor kinderen in India

Wolvega - Themakoor Heerenveen en het RK Jongerenkoor Wolvega geven volgende week vrijdag een benefietconcert in de St. Franciscuskerk in Wolvega. Een gelegenheidsband zorgt voor de muzikale begeleiding. De volledige opbrengst van deze avond gaat naar een project van Stichting Wereldkinderen dat straatkinderen in India steunt.

Cultuurvrijdag, 20 maart 2009

Nieuwe uniformen en instrumenten voor korps Wjelsryp

Wjelsryp - Fanfare Concordia uit Wjelsryp heeft voor 57.000 euro aan nieuwe instrumenten. De christelijke muziekvereniging die in 2007 haar 110-jarig bestaan vierde, had een oud instrumentarium. De meeste instrumenten waren meer dan dertig jaar oud en hadden de beste speeljaren gehad. Daarom begon Concordia een actie om geld in te zamelen voor nieuwe blaasinstrumenten.

Cultuurvrijdag, 20 maart 2009

Nynke Laverman is zichzelf

Toelevend naar het concert vroeg ik me af: waarom moest ze nou zo nodig helemaal naar Mongolië? En hoe verwerkt ze die reis in haar muziek, in haar concert? Gaandeweg het concert in De Harmonie in Leeuwarden bleek dat Nynke Laverman er gewoon een reisverhaal van maakte. Teruggrijpend, alsof ze op een doarpsjűn vertelde over een verre reis. Alleen niet met de obligate dia’s, maar met muziek, liederen en zichzelf. Daarmee wist ze het kneuterige van zo’n traditionele avond voor de dorpsgenoten ver te ontstijgen. De combinatie van vertellen en zingen over die reis versterkte het geheel. In de loop van de avond realiseerde je je dat het gewoon heel goed is wat ze doet. Ze droeg de avond. Het thema, de muziek en het theater vormden zich tot een eenheid.

Cultuurvrijdag, 20 maart 2009

Uitgeverij Bornmeer begint filosofisch fonds

Gorredijk - Uitgeverij Bornmeer in Gorredijk breidt haar fonds uit met een filosofische tak. Dat heeft uitgever Louw Dijkstra gisteren bevestigd. ,,We gaven al klassieke werken uit, daar komt nu filosofie bij.” Bornmeer wil met het fonds Filosofie & klassieken haar aanbod verbreden. ,,Ik ben van oorsprong theoloog, dus filosofie heeft mijn persoonlijke interesse. Bovendien is filosofie en zingeving in het algemeen een groeimarkt”, aldus Dijkstra.

Economievrijdag, 20 maart 2009

IJB Groep Lemmer neemt Flevo Geotechniek over

Lemmer - Flevo Geotechniek in Lelystad is voortaan onderdeel van IJB Geotechniek in Lemmer. Het Lemster bureau, dat zich richt op geotechnisch bodemonderzoek en advies over funderingsconstructies, heeft het bedrijf overgenomen. Flevo Geotechniek doet soortgelijk werk in de provincie Flevoland. Met de overname breidt IJB Groep, waarvan IJB Geotechniek onderdeel is, het werkgebied uit.

Economievrijdag, 20 maart 2009

Melk in de gierput bij overproductie

Brussel/Den Haag - Tientallen boeren in Nederland laten tot 1 april van dit quotumjaar duizenden liters melk dat ze te veel hebben in de melkput lopen. Daardoor hoeven ze geen superheffing te betalen. Europarlementsleden pleiten voor een streep door de heffing.

Economievrijdag, 20 maart 2009

Grote stijging werkloosheid blijft nog uit

Amsterdam - Het doemscenario van een sterke stijging van de werkloosheid in Nederland begin dit jaar komt niet uit. Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de eerste twee maanden. In het Noorden is het aantal werkzoekenden vergeleken met vorig jaar stabiel gebleven met 7,5 procent van de beroepsbevolking.

Hoofdartikelvrijdag, 20 maart 2009

Economische crisis...

De tijd waarin we leven is economisch gezien interessant. Er is sprake van een wereldwijde recessie en overal op de wereld zijn regeringen bezig maatregelen te verzinnen die de diepte van de terugloop en de duur ervan moeten beperken. Gisteren en vandaag zijn de Europese leiders bijeen om hun beleid op elkaar af te stemmen. Op lager niveau discussiëren de Nederlandse coalitiepartners nu al enkele weken met elkaar over wat het beste te voeren beleid is. Ze worden daarbij ondersteund door nieuwe berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB), dat ons tot achter de komma nauwkeurig voorspelt hoeveel procent de economische neergang bedraagt, hoe onze koopkracht zich ontwikkelt en hoe hoog het percentage werklozen is dat volgend jaar te verwachten valt.

Regiovrijdag, 20 maart 2009

Gewoon heen en weer die kwast, dan wordt ’t mooi

Dokkum - Een troon, met daarop de vlag en het wapen van Dokkum, de watertoren en de Bonifatiuskapel. Kinderen van cbs De Bron in Dokkum leren schilderen van een echte vakman. Net als vier andere Friese scholen doen ze mee aan de Savantis Tronenwedstrijd.

Regiovrijdag, 20 maart 2009

Brug A6 gerepareerd met lijm

Joure - Met een soort superlijm is gistermiddag het beweegbare deel van de Scharsterrijnbrug tussen Joure en Lemmer gerepareerd. De techniek werd voor het eerst in Nederland toegepast op een brug. Bevalt het, dan volgen andere bruggen.

Regiovrijdag, 20 maart 2009

Rijden met een sirene kan behoorlijk wat stress met zich meebrengen

Drachten - ,,Kort door de bocht.” Zo reageert rijveiligheidsbegeleider Ate de Jong op het onderzoek over de rijvaardigheid van de politie dat deze week bekend werd.

Regiovrijdag, 20 maart 2009

‘Aaisykje mei in mobyltsje, it is net bęst’

Holwerd - ,,Nee, hy is net thús. Te aaisykjen. Ik bin in pear dagen frij faam”, reageert de vrouw van Gjalt de Groot. De 64-jarige Holwerder is met nog zeven leden van de Dearsumer aaisikersploech d’Ald Hij aan het kievitseierenzoeken. Hun boot ligt afgemeerd aan de oever van de Lemster Brekken bij Lemmer. Veel succes hebben ze evenwel nog niet. ,,Ik ha noch neat fűn”, verzucht De Groot.

Regiovrijdag, 20 maart 2009

Provincie wil tonen dat ze niet te rijk is

Leeuwarden - De provincies vinden dat de Raad voor de Financiële Verhoudingen (RFV) zijn werk niet goed heeft gedaan. Ze laten een contra-expertise uitvoeren. Volgens een gisteren uitgebracht advies van de raad kan het rijk 597 miljoen euro minder uitkeren aan provincies.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 maart 2009

‘Ledenregistratie PKN draait uiterlijk september 2011’

Utrecht - Het nieuwe ledenregistratiesysteem van de Protestantse Kerk in Nederland moet uiterlijk september 2011 operationeel zijn. Dat blijkt uit het plan van aanpak dat is opgesteld. Volgende week vrijdag buigt de synode van de Protestantse Kerk zich over het rapport.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 maart 2009

‘Samenwerken in PKN niet van bovenaf opleggen’

Veenendaal - De theologenbeweging Op Goed Gerucht (OGG) herkent de noodzaak van samenwerking van gemeenten en predikanten, maar dat moet niet van bovenaf aangestuurd worden. ‘Een hiërarchisch model is niet alleen ongewenst, maar gaat ook niet werken’, schrijft de beweging in een open brief aan de synode van de Protestantse Kerk in Nederland.Op Goed Gerucht reageert met de brief op het rapport De wissel voorbij. Het spoor en de bielzen. Het rapport, verschenen in oktober vorig jaar, is een voorstel om het ambt van predikant in de toekomst anders te organiseren. De voorstellen staan in april weer op de agenda van de synode.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 maart 2009

Musical ‘Mozes’ zet mensen aan het denken

Oosterwolde - Oosterwolde is in musicalstemming, want de musical Mozes wordt dit en het volgende weekeinde uitgevoerd. Het gebeurt onder de paraplu van de Raad van Kerken Oosterwolde. ,,Zoals in veel plaatsen begon de protestantse gemeente in 1995 met een musical, maar er deden ook mensen van andere kerken mee. Later is daarom besloten om het onder auspiciën van de Raad te doen”, vertelt organisator Aad Knoester (60) uit Oosterwolde.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 maart 2009

De huiskring als zorggroep

Drachten - Steeds meer kerken werken met kleine groepen, maar vaak ontbreekt er een totaalvisie op het functioneren van de kleine groep binnen de gemeente. Bart Broekman gelooft dat de huiskring uiteindelijk als zorggroep moet functioneren en zo het kloppend hart van de gemeente is.

Sportvrijdag, 20 maart 2009

Teleurgestelde Van der Vlag gaat ‘vrolijk’ verder

Leeuwarden – Zeven spelers kregen deze week te horen dat er voor hen volgend seizoen geen plek meer is in de selectie van Cambuur. Voor een paar anderen was er goed nieuws; zij krijgen een nieuwe contractaanbieding. Voor de wedstrijd tegen AGOVV van vanavond heeft het geen invloed, verwacht Cambuur-trainer Stanley Menzo. De Friezen gaan weer voor drie punten. Vorige week (Telstar) werden er twee verspeeld, maar de laatste twee thuisduels (Omniworld, RBC) leverden wel een zege op.

Sportvrijdag, 20 maart 2009

Stille Tsjechische kracht achter succes Heerenveen

Heerenveen - Michal Švec is een man van weinig woorden. De gisteren 22 jaar geworden Tsjechische middenvelder wordt gezien als de stille kracht achter het succes van sc Heerenveen. Letterlijk, want hoewel hij al ruim een jaar in Fryslân bivakkeert, spreekt de eerste Tsjech in het pompeblędenshirt nog maar een handvol woorden over de grens. Švec laat het liefst zijn voeten spreken en bewijst wekelijks dat hij op dat gebied mondiaal wel mee kan.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties