Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 20 april 2007.

Cultuurvrijdag, 20 april 2007

Geboeid door eigenzinnige types

Na veertig jaar op de Veluwe te hebben gewoond, is Piets Althuis opnieuw neergestreken in haar geboorteplaats Workum. Ze vertrok als onderwijzeres, maar is teruggekomen als beeldend kunstenaar. Precies 25 jaar nu vervaardigt ze bronzen beelden. Dit jubileum viert ze morgen, tegelijk met de opening van haar atelier/galerie aan het Noard. Dubbel feest kortom, in Workum.

Cultuurvrijdag, 20 april 2007

Beelden Pier Pander terug in tempel

Leeuwarden - De beeldengroep Uchtend, Gevoel, Gedachte, Kracht en Moed van Pier Pander (1864-1919) is gisteren na jaren van afwezigheid teruggeplaatst in de Pier Pander Tempel in Leeuwarden. De vijf levensgrote marmeren beelden stonden in het even verderop gelegen Pier Pander Museum in de Prinsentuin. Met de terugplaatsing is de restauratie van de Pier Pander Tempel bijna voltooid.

Cultuurvrijdag, 20 april 2007

Nynke Laverman treedt op in Het Concertgebouw

Leeuwarden - Nynke Laverman (26) geeft komende zomer een concert in de Grote Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam. Het is de eerste keer dat de Friezin er optreedt. ,,Het is heel bijzonder. Het Concertgebouw, dat is toch een soort heilige grond voor musici”, aldus Laverman.

Hoofdartikelvrijdag, 20 april 2007

FNV, niet-vakbondsleden...

Ook mensen die niet lid zijn van de FNV, mogen voortaan inspreken op de onderhandelingsresultaten van de vakbond voor bijvoorbeeld een cao. De grootste Nederlandse vakbeweging heeft daarmee een ‘wereldprimeur.’ De nieuwe regeling, die niet-leden overigens beperkte rechten geeft, is een poging van de vakbeweging om meer steun te krijgen voor het gevoerde beleid. Een bekend verwijt jegens de vakbonden is dat enkele tientallen leden besluiten nemen die gevolgen hebben voor tienduizenden werknemers. Dit feit leidt traditioneel tot kritiek van de werkgevers, die als het hun uitkomt, de representativiteit van de vakbonden in twijfel trekken.

Regiovrijdag, 20 april 2007

Weer verkoop Witmarsum

Witmarsum - De vastgoedondernemer Nanne Rodenhuis heeft een deel van het complex van de noodopvang in Witmarsum verkocht. De laagbouw naast het oude klooster is met een deel van het parkterrein overgegaan naar de Sneker ondernemer Jan Pieter Scheltema. Ook Scheltema heeft de asielzoekers verzekerd dat ze mogen blijven.

Regiovrijdag, 20 april 2007

‘Bos won wél in formatie’

Beetsterzwaag - Wouter Bos heeft wel degelijk grote invloed gehad tijdens de formatie van het nieuwe kabinet. Hij was vooral verantwoordelijk voor het uitzetten van de grote inhoudelijke lijnen die heel belangrijk zijn voor de toekomst van het land. Dat zei informateur Herman Wijffels gisteren in de tuin van het Koetshuis op Landgoed Lauswold in Beetsterzwaag.

Regiovrijdag, 20 april 2007

‘Opsterland heeft goud op zak’

Gorredijk - Opsterland is een plattelandsgemeente met toekomst. Maar dan moet het fraaie landschap wel behouden blijven. Dat landschap is het kapitaal van Opsterland, het goud voor de komende generaties. Dit betoogde J. D. van der Ploeg, hoogleraar Rurale Sociologie aan de Landbouwuniversiteit Wageningen, gisteravond op een discussieavond in Gorredijk.

Regiovrijdag, 20 april 2007

Fryslân snakt naar een regenbui

Leeuwarden - Keiharde voetbalvelden. Hoger waterverbruik. Weidevogels die amper voedsel kunnen vinden. Het is droog in Nederland. Al bijna een maand heeft het niet geregend. Iedereen lijkt blij met het buitje dat vandaag wordt verwacht.

Regiovrijdag, 20 april 2007

Landelijk belang Fries pcb-onderzoek

Leeuwarden - Het onderzoek naar de aanwezigheid van giftige pcb’s (polychloorbifenyl) in het Friese afvalwater heeft mogelijk een landelijke uitwerking. Het ministerie van VROM voert het onderzoek zelf niet uit, maar volgt de zaak nauwlettend omdat de bevindingen in Fryslân waarschijnlijk niet op zichzelf staan.

Regiovrijdag, 20 april 2007

SP haakt ook in Fryslân af voor coalitie

Leeuwarden - De SP ziet af van deelname aan een coalitie met CDA en PvdA in het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân. De meest succesvolle partij van de provinciale verkiezingen kan zich niet vinden in het koersdocument dat CDA en PvdA hebben opgesteld. De andere vier partijen, FNP, VVD, ChristenUnie en GrienLinks, zien wel kansen.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 april 2007

Dromen, durven, doen in de kerk

Terschuur - Het Evangelisch Werkverband gooit het dit weekeinde over een andere boeg met een driedaags ‘Vernieuwingsfestival’ op De Betteld in Zelhem. Een van de sprekers is managementgoeroe Ben Tiggelaar. Vernieuwing in de kerk is goed, maar je redt het niet alleen met uiterlijke veranderingen, zegt hij. ,,Er moet een geestelijke verandering komen.’’

Geloof & Kerkvrijdag, 20 april 2007

‘Analfabetisering van geloof bestrijden’

Lunteren - De synode van de Protestantse Kerk in Nederland heeft gisteren ds. Gerrit de Fijter (61) uit Kampen gekozen tot voorzitter van de synode. Hij volgt ds. G.J. Heetderks op. De Fijter is lid van de behoudende Gereformeerde Bond. Sinds de oprichting van de PKN in 2004 maakte hij als vice-voorzitter deel uit van het moderamen (synodebestuur). Daarvoor was hij vier jaar synodelid van de Nederlandse Hervormde Kerk. De Fijter wil slechts twee jaar preses zijn in verband met de gezondheid van zijn vrouw, die de ziekte ms heeft.

Weervrijdag, 20 april 2007

Weekend warmer

Vandaag hebben we veel bewolking met soms een licht buitje. Het is koel met 11 graden. Morgen komt de zon beter tevoorschijn, ook al hebben we ook dan te maken met (hoge) bewolking. Het kwik komt te liggen rond 16 graden


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties