Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 20 mei 2008.

Cultuurdinsdag, 20 mei 2008

Zomerexpositie van Friese beeldhouwers

Leeuwarden - Op vijf plaatsen in Fryslân is komende zomer een beeldententoonstelling van 27 Friese beeldhouwers te zien. Onder de naam Sterk Werk geven zij aan de hand van ruim zeventig werken een beeld van de moderne Friese beeldhouwkunst. De exposities vinden plaats in Beetsterzwaag, Franeker, Leeuwarden en Tijnje. Aan de hand van thema’s worden in deze plaatsen tentoonstellingen ingericht.

Cultuurdinsdag, 20 mei 2008

Museumvereniging: te weinig geld voor gratis musea

Leeuwarden - Cultuurminister Plasterk stelt te weinig geld beschikbaar om de Nederlandse musea gratis toegankelijk te maken voor kinderen tot en met twaalf jaar. Dat zegt de Nederlandse Museumvereniging.

Cultuurdinsdag, 20 mei 2008

Online verkoop van Oerolkaarten loopt goed

Leeuwarden - Van de 50.000 kaarten voor Oerolvoorstellingen die via internet gekocht kunnen worden, zijn er afgelopen weekend al 32.000 verkocht. Voor de voorstelllingen L’isolabianca van het Théâtre du Centaure en Gleone gloed van Tryater zijn online al geen kaarten meer te krijgen. De kaartverkoop via internet is zaterdag van start gegaan.

Hoofdartikeldinsdag, 20 mei 2008

Publieke ambten...

Mensen die een publieke functie vervullen hebben een bijzondere verantwoordelijkheid. Zij vinden zichzelf goed genoeg om voor en namens medeburgers dingen te doen. De burger mag verwachten dat iemand die zichzelf verheft tot het publieke ambt, zich gedraagt naar de regels. Niet alleen naar de regels van het spel van het publieke ambt, maar ook naar de geschreven en ongeschreven regels van wellevendheid, fatsoen en respect. De bekleder van een publiek ambt heeft immers in diverse opzichten een voorbeeldfunctie.

Regiodinsdag, 20 mei 2008

Het rijk kan te zuinig Fryslân niet bijbenen

Leeuwarden - Fryslân is zo goed bezig op het gebied van duurzaamheid, dat het tegen de grenzen van de landelijke regelgeving aanloopt. Daarom moet Fryslân een uitzonderingspositie krijgen wat de ontwikkeling van duurzaamheidsbeleid betreft. Die oproep deed burgemeester Crone van Leeuwarden gisteravond aan minister Cramer van Milieu.

Regiodinsdag, 20 mei 2008

Sint Nyksters komen om bij mengen mest

Sint Nicolaasga - Twee mannen, een boer (61) en zijn schoonzoon (32), zijn gisteren in Sint Nicolaasga omgekomen na het vermengen van mest. Een 51-jarige leverancier van stierensperma uit Garyp trof de mannen bewusteloos in de stal aan.

Regiodinsdag, 20 mei 2008

Wie gaat dat betalen, energieneutraal?

Kollum - Minister Cramer van VROM wil dat alle nieuwe woningen over dertien jaar energieneutraal gebouwd worden. Een utopie? Volgens bouwbedrijven VDM en Kootstra van der Veen niet. Zij hebben elk zo’n super duurzaam huis gebouwd in Kollum. Oké, een beetje duur is het nog wel. ,,Zo’n vijftig- tot zeventigduizend euro duurder dan een traditioneel gebouwd huis’’, schat Marten Claus van Kootstra van der Veen in. Maar dan heb je ook wat, of beter gezegd, dan heb je iets niet. Want energieneutraal betekent geen energierekening en met de stijgende energieprijzen is dat een aanlokkelijk idee. ,,Met tien tot vijftien jaar heb je de meerkosten eruit’’, denkt Claus.

Regiodinsdag, 20 mei 2008

Knoop in de maag: dit is een echt eindexamen!

Voor 7870 Friese scholieren zijn de eindexamens begonnen. Het Friesch Dagblad volgt er vijf die deze proeve van bekwaamheid ondergaan. Vandaag: Veerle van Dieren heeft de eerste test doorstaan maar vond het wel even wennen, zo’n eindexamen.

Regiodinsdag, 20 mei 2008

Het wadlopen is volwassen geworden

Leeuwarden - De zeven wadlooporganisaties en de provincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland hebben een nieuw convenant getekend, waarin alle bestaande afspraken zijn bevestigd. Alles blijft bij het oude, en dat is nieuws in deze van oudsher turbulente tak van sport. ,,Het wadlopen is volwassen geworden.”

Geloof & Kerkdinsdag, 20 mei 2008

In jeans-habijten door Rome

Leeuwarden/Rome - Nonnen, fraters, paters en broeders. Je moet ze langzamerhand met een kaarsje zoeken. De vergrijzing in veel kloosters is enorm. Leegloop, gebrek aan nieuwkomers. Sluiting is dan veelal een logisch gevolg. Veel zustercongregaties in West-Europa - en met name in Italië - zijn blij met de groeiende instroom van jonge novicen uit landen van de zogenaamde derde wereld.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 mei 2008

Ten strijde tegen ‘wegwerpcultuur’

Leeuwarden - Roger Scruton keert niet graag terug naar het stadje waar hij opgroeide. De karakteristieke gevels en eerbiedwaardige gebouwen die in zijn jeugdjaren het stadbeeld kenmerkten, hebben plaatsgemaakt voor smakeloze architectuur. In zijn nieuwe boek trekt de Britse filosoof ten strijde tegen de ‘wegwerpcultuur’ die volgens hem kenmerkend is voor onze tijd.

Geloof & Kerkdinsdag, 20 mei 2008

Lichte ledenstijging Ned. Geref. Kerken

Leeuwarden - De Nederlands Gereformeerde Kerken hebben vorig jaar een lichte stijging in ledental gehad. Per 1 januari 2008 telt het kerkverband 32.579 leden. Een jaar eerder waren dat er nog 32.319, 260 minder. Dat blijkt uit het nieuwe Informatieboek 2008 van het NGK. L.G. van Compagnie vdm noemt het in het jaaroverzicht ,,een bescheiden groei.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties