Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 20 juni 2007.

Agendawoensdag, 20 juni 2007

Klassiek

Cultuurwoensdag, 20 juni 2007

Grandioos orgelspel van Jan Jansen

Toen Jan Jansen in 1966 meedeed aan het nationale improvisatieconcours in de Martinikerk van Bolsward, moest hij eerst improviseren op het koororgel en daarna op het grote Hinsz-orgel. Tijdens zijn concert gisteravond volgde hij dezelfde route. Beginnend met een feestelijk opgezette Klaviersonate van Mozart, virtuoos en gedreven gespeeld op het koororgel, vervolgde hij zijn programma op het hoofdorgel. Bijzonder fraai, fijn van timing en gespeeld met een weldadig aandoende drive klonk het langzame middendeel van deze sonate, die daarna met een licht speels Presto werd afgesloten. De sonate was niet ‘maar een voorafje’, maar was duidelijk de opmaat voor de werken die Jansen op het hoofdorgel speelde.

Cultuurwoensdag, 20 juni 2007

Oerol

Het is een opmerkelijk gezicht. Een groep mensen ligt geknield op het strand bij Oosterend, een oor tegen een grote glazen schelp geklemd. Zo’n zeventig zijn het er in totaal, ze lijken zo vanuit zee te zijn aangespoeld. Vanuit elke schelp klinkt een verhaal. Het ene droevig, het andere vrolijk. ,,Het zijn letterlijk verhalen van de zee”, vertelt initiatiefnemer Bruno Doedens van Landschapstheater SLEM. De verhalen voor dit kunstproject Zomersprookjes zijn geschreven door ruim zestig schrijvers, onder wie Renate Dorrestein, Jan Terlouw en Kristien Hemmerechts.

Economiewoensdag, 20 juni 2007

‘Paar weken geduld bij Vos Logistics’

Veendam - Personeel van transportbedrijf Vos Logistics moet nog twee tot drie weken geduld hebben voordat er meer duidelijkheid komt over de toekomst van het bedrijf. Twee externe bureaus lichten de onderneming door om te zien welke onderdelen het beste te koop kunnen worden gezet. ,,Het witboek daarover komt binnen enkele weken naar buiten”, zegt woordvoerster W. Berends van het FNV. ,,We adviseren het personeel om in die tussenliggende tijd af te wachten, hoe moeilijk het ook is.”

Economiewoensdag, 20 juni 2007

Wervingsproject studenten in metaal

Bolsward/Sneek - Twaalf metaalbedrijven uit de Zuidwesthoek en de onderwijsinstellingen Marnecollege, Bogerman, Friese Poort en Magister Alvinus zetten gezamenlijk een project op om studenten te interesseren voor de metaalbranche. Gisteren is daarvoor de eerste stap gezet met het bezoek van 36 docenten aan de bedrijven in de regio Bolsward-Sneek. Na de algemene bezoeken volgen nog docentstages, vertelt woordvoerster M. ŕ Nijeholt.

Expowoensdag, 20 juni 2007

Allingawier, Expositiekerk: expo kunstschilder Michiel Galama, t/m 28 juni.

Hoofdartikelwoensdag, 20 juni 2007

Reanimatie...

Morgen en vrijdag doen de EU-leiders in Brussel een ultieme poging de doodgewaande Europese grondwet te reanimeren. Ze moeten een begin van een oplossing vinden voor de impasse waarin de EU verkeert sinds de Fransen en Nederlanders in 2005 dat verdrag wegstemden. De kunst is de tegenstemmers te paaien zonder er naar de zin van de voorstemmers te veel aan te sleutelen. Want iedereen moet zonder gezichtsverlies naar huis kunnen gaan.

Regiowoensdag, 20 juni 2007

Breedband middel voor leefbaarheid

Dokkum - Snel internet kan het antwoord zijn op de afbraak van de leefbaarheid van het platteland. De initiatiefgroep Doarpsbân wil in Noordoost-Fryslân met breedbandtechniek de plattelandsproblemen te lijf gaan. Morgen worden op een symposium allerlei mogelijkheden getoond aan gemeenten, corporaties, scholen en zorginstellingen.

Regiowoensdag, 20 juni 2007

Iepen weg, kale boel langs A7

Bolsward - De Iepenwacht is gistermiddag begonnen met het kappen van de zieke iepen langs de A7 bij Bolsward. Het kappen van de bomen heeft een behoorlijke impact, maar is onvermijdelijk, zegt Gauke Dam, projectleider van de Iepenwacht in Fryslân.

Regiowoensdag, 20 juni 2007

Het Bildt moet bouwstop volgen

St.Annaparochie - De gemeente het Bildt heeft een bouwstop opgelegd aan zorggroep Noorderbreedte voor de zorgflat Van Harenshuus in het centrum van St. Annaparochie. Vorige week bepaalde de Raad van State al dat de bouw van het verpleeghuis met aanleunwoningen stilgelegd moest worden, en de gemeente kan niet anders dan die beschikking volgen.

Regiowoensdag, 20 juni 2007

‘Ik zou het wel wat moderner inrichten’

Veenklooster - ,,Het is vet groot hier!” De leerlingen van cbs Prins Bernhardschool in Kollum kijken hun ogen uit tijdens een bezoek aan Fogelsangh State in Veenklooster. Het landgoed is dichtbij hun school, maar de meeste kinderen zijn er nog nooit binnen de deuren geweest. ,,Mooooooi”, vinden ze de slaapkamers op de bovenste verdieping. ,,Hier wonen lijkt me best leuk”, zegt Warna de Jager. ,,Maar dan zou ik het wel wat moderner inrichten. Die meubels zijn zo ouderwets.”

Geloof & Kerkwoensdag, 20 juni 2007

Grote behoefte aan jeugdwerkers

Leeuwarden - De Protestantse Gemeente van Halfweg-Zwanenburg (NH) heeft als eerste plaatselijke kerk een jongerenwerker aangesteld in samenwerking met JOP, de landelijke jeugdwerkorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland. De jongerenwerker is in dienst gekomen bij JOP, en wordt ‘uitgeleend’ aan Halfweg-Zwanenburg. De behoefte aan dit soort ‘uitzendkrachten’ is groot; op dit moment wordt er met meer dan vijftien plaatselijke gemeenten gesproken over de aanstelling van een jongerenwerker via JOP.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 juni 2007

Task Force tegen armoede

Leeuwarden - Provinciale Staten (PS) hebben het startsein gegeven voor een stevige aanpak van armoede in de provincie. In februari werd besloten tot de vorming van een Task Force Armoedebestrijding. De commissieleden zijn nu benoemd.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 juni 2007

Fietsen op leeggelopen banden

Niemand weet wat een depressie eigenlijk is. Of waardoor die ontstaat. En zelfs hoe je van een depressie herstelt is nog steeds niet precies vastgesteld. In het Grote Kookboek van de psychiatrie, The Diagnostic and Statistical Manual, vierde uitgave, kortweg DSM-IV, wordt gesteld dat iemand die minimaal vijf verschijnselen vertoont van een lijst van negen lijdt aan de ziekte ‘depressie’. Nogal willekeurig. Slapeloosheid, somberheid, gebrek aan eetlust en zelfmoordgedachten zijn daar een paar van.

Sportwoensdag, 20 juni 2007

Teuben vierde in Omloop van Bedum

Bedum Wielrenner Tonny Teuben uit Bontebok is gisteravond vierde geworden in de sterk bezette Omloop van Bedum. De winst ging na honderd kilometer naar Marco Bos uit Roden. Hij bleef in een massaspurt de rest van het peloton voor.

Sportwoensdag, 20 juni 2007

Heerenveen haalt Deen Bak Nielsen

Heerenveen - Sportclub Heerenveen heeft zich gisteren versterkt met de Deen Kristian Bak Nielsen. De 24-jarige verdediger is afkomstig van FC Midtjylland. Hij tekent een vierjarig contract. Bak Nielsen voegt zich begin juli bij de selectie van Heerenveen. Directeur Yme Kuiper omschreef de aanwinst als een allrounder. De tweevoudig Deens international is op verschillende plaatsen in de defensie inzetbaar, maar ook op het middenveld. ,,Als het moet kan hij zelfs in de spits voetballen”, aldus Kuiper

Sportwoensdag, 20 juni 2007

Van Dijk blijft bij Heerenveen

Heerenveen Rob van Dijk (38) is ook volgend seizoen reservedoelman van SC Heerenveen. De sluitpost en de Friese club hebben een akkoord bereikt over een contract tot volgend jaar zomer.

Sportwoensdag, 20 juni 2007

Roep om tien parturen in dameskaatsen

Bolsward - Fenna Zeinstra wil dat ook dames partijen met tien parturen kunnen afwerken. Tot nu toe doen er altijd acht parturen mee aan wedstrijden. Volgens de Bolswardse leidster van het puntenklassement kan een systeem als bij de heren (kwalificatie via de eerste klassepartijen) ook bij de vrouwen werken. ,,Zo krijgen dames bij de senioren ook eens kans om mee te doen.”

Weerwoensdag, 20 juni 2007

Mogelijk een bui

Het wordt vanmiddag overwegend droog met ruimte voor zon. De temperaturen schommelen rond 22 graden. Morgen krijgen we mogelijk een bui in het zuidoosten, elders blijft het overwegend droog bij 21 tot 24 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties