Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 20 augustus 2004.

Bijschriftvrijdag, 20 augustus 2004

Zingen in de nacht

Het is april 1945. Op de spoorlijn van Passau naar München rijdt langzaam een lange goederentrein.

Cultuurvrijdag, 20 augustus 2004

Komische opera in

Een komische Italiaanse opera in de openlucht in een natuurreservaat ergens in Fryslân is iets dat zeker uniek te noemen is. De Stichting Intermezzo organiseert al sinds enkele jaren uitvoeringen van minder bekende korte komische opera’s in het natuurgebied De Rottige Meenthe in Nijetrijne. Deze uitvoeringen in de vrije natuur zijn dusdanig geregisseerd door Marc Pantus dat het gegeven ook een eenheid vormt met de omgeving.

Economievrijdag, 20 augustus 2004

LTO: mijdt Slowaaks varkenspestgebied

Den Haag – Transporteurs moeten een gebied in Slowakije, waar varkenspest heerst, helemaal mijden. Veehouders moeten vrachtwagens die in het gebied geweest zijn, niet toelaten op hun bedrijf. Dat vindt de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO).

Economievrijdag, 20 augustus 2004

SCT Accountants neemt vestiging Van der Horst over

Stiens - SCT Accountants heeft de vestiging van collega Van der Horst Jansen Accountants en Adviseurs in Sint Anna Parochie overgenomen. Dat maakten beide bedrijven gisteren bekend. De zes medewerkers van Van der Horst Jansen verhuizen naar de vestiging van SCT in Stiens.

Hoofdartikelvrijdag, 20 augustus 2004

De militairen in Irak…

De Nederlandse militairen in Irak hebben er genoeg van: al het gedoe van verontruste familieleden en vrienden in Nederland die precies lijken te weten wat er in Irak moet gebeuren. Via internet – er is een speciale site voor het thuisfront – vliegen de emoties de wereld rond. Een vriendin van een militair riep deze week op tot het patrouilleren in gepantserde voertuigen. Ze mist haar vriend, is bang en wil dat hij levend terugkomt. Andere leden van het thuisfront zijn ook bang, maar vinden niet dat achterblijvers zich zo moeten bemoeien met de gang van zaken in Irak. Een groep militairen in Irak liet het thuisfront weten helemaal niet blij te zijn met alle goede adviezen vanuit Nederland en riepen op om te stoppen met te zeggen hoe het moet. Ze vergelijken de houding van het thuisfront met die van al die Nederlanders die de bondscoach Advocaat precies wisten te vertellen welke wisseling van spelers hij verkeerd had gedaan.

Regiovrijdag, 20 augustus 2004

Schepen in problemen door storm

Harlingen/Balk – Tientallen schepen zijn gistermiddag op het IJsselmeer, de Waddenzee, het Lauwersmeer en het Markermeer in problemen gekomen door de storm. Reddingsboten moesten vanaf het middaguur bijna twintig keer assistentie verlenen, veelal aan pleziervaartuigen die in de problemen waren gekomen. Ook op de Friese binnenwateren raakten watersporters in problemen. Voor zover bekend hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Regiovrijdag, 20 augustus 2004

Drinker zoekt vaker hulp

Leeuwarden – De wachtlijst voor hulp aan drankverslaafden wordt langer. Dit constateert de Stichting Verslavingszorg Noord-Nederland. Het aantal cliënten is in Fryslân in vier jaar tijd met meer dan een derde toegenomen: van 1100 naar 1500.

Regiovrijdag, 20 augustus 2004

Waterschap weerlegt

Franeker - Dijkgraaf P.A.E. van Erkelens van Wetterskip Fryslân vindt het niet terecht dat het waterschap verweten wordt er niet alles aan gedaan te hebben om de wateroverlast in Noordwest-Fryslân te voorkomen. Boeren in het gebied vinden dat het waterschap niet adequaat heeft opgetreden. Er had vooraf meer water weggepompt moeten worden, vinden de boeren.

Regiovrijdag, 20 augustus 2004

‘Landbouworganisaties, waar waren jullie?’

Franeker - ,,Een zeer unieke situatie. Uniek in Nederland, dit is nog nooit gebeurd. Heel wat anders dan al die andere gevallen van waterschade.’’ CDA-Kamerlid Annie Schreijer, voorzitter van de vaste kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, was na afloop van het bezoek aan Noordwest-Fryslân duidelijk onder de indruk van de schade die de boeren in het gebied als gevolg van de hevige regenval van vorige week hebben geleden. Maar concrete toezeggingen deed zij niet.

Regiovrijdag, 20 augustus 2004

Veerboot slaat tijdens storm tegen dam

Terschelling – De veerboot ‘Midsland’ van Rederij Doeksen is donderdagmiddag rond een uur op de oostelijke havendam terechtgekomen. Vanwege de storm was de hulp van een sleepboot ingeroepen. Een communicatiefout had tot gevolg dat de veerboot op de dam terechtkwam. De schade wordt geschat op enkele tienduizenden euro’s.

Regiovrijdag, 20 augustus 2004

Politie zet dertig man op schietzaak

Leeuwarden – Het is nog onduidelijk wat er woensdagavond laat precies is gebeurd bij de schiet- en steekpartij bij asielzoekerscentrum (azc) Burmania in Leeuwarden. De politie Fryslân heeft een team van dertig mensen geformeerd om de zaak, waarbij drie gewonden vielen, op te lossen. Na de schietpartij op de Mr. P.J. Troelstraweg zijn vijf verdachten aangehouden. De drie slachtoffers verkeren niet in levensgevaar.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 augustus 2004

‘Zonder God kunnen we niets’

Er wordt door volwassenen heel wat over God gedelibereerd. Voor kinderen ligt geloven vaak eenvoudiger. Hun onbevangenheid ten voorbeeld en ter verademing. Deel 6 (slot).

Geloof & Kerkvrijdag, 20 augustus 2004

Een smeltkroes van invloeden

Nederland is op dit moment voorzitter van de Europese Unie. Wat heeft dat grote Europa voor betekenis voor de kerken? En wat voor rol kunnen de kerken spelen in Europa? In het Friesch Dagblad een serie over Europa en de kerken. Deel 3.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 augustus 2004

Over de Sorry-dag en Syrisch dansen in Caux

Selma Zijlstra (18) uit Burgum bezocht deze zomer een internationale conferentie van het netwerk Initiatives of Change in het Zwitserse Caux. In het Friesch Dagblad beschrijft ze haar ervaringen. Vandaag haar laatste bijdrage.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 augustus 2004

‘Geloof gaat dieper dan mooie buitenkant’

Zaterdag 21 augustus is de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden geopend in het kader van ‘Tsjerke Iepen’, een initiatief van het Friesch Dagblad en de stichting Alde Fryske Tsjerken. Elke week vertelt een betrokkene over zijn of haar kerk. Vandaag beheerder Rob Tigchelaar.

Sportvrijdag, 20 augustus 2004

Loting voor 28ste ‘Frouljus PC’

Leeuwarden - Gisteren is in Weidum de loting verricht voor de vrije formatiepartij die woensdag in dezelfde plaats wordt gehouden en beter bekend staat als de ‘Froulju’s PC’. Het evenement vindt voor de 28ste keer plaats.

Sportvrijdag, 20 augustus 2004

Wim Stroetinga laat zich niet meer van de wijs brengen

Bolsward – Er gebeurde donderdagavond heel veel in de wielerronde van Bolsward. Behalve talloze vergeefse ontsnappingspogingen die voor een heel boeiende wedstrijd zorgden, werd de koers halverwege ook nog stil gelegd omdat tot twee keer toe een brandweerwagen over het parcours moest. De enige die zich daar helemaal niets van aantrok was Wim Stroetinga. Hij liet zich ook niet van de wijs brengen toen de wedstrijdjury in de finale nog weer besloot dat de wedstrijd maar een paar ronden ingekort moest worden, omdat het wel heel erg snel donker werd en de renners vanavond weer aan de bak moeten.

Weervrijdag, 20 augustus 2004

Nog (onweers)buien

Vandaag en deels morgen blijft de kans op pittige buien met onweer. Morgenmiddag opklaringen en de overgang naar droog weer. Vandaag 20 of 21 graden en morgen ongeveer 19 graden. Zondag rustig en 21 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties