Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 20 september 2003.

Achtergrondzaterdag, 20 september 2003

Iedereen gaat er op achteruit

Er wordt volgend jaar flink bezuinigd. Volgens de dinsdag gepresenteerde Miljoenennota zijn harde maatregelen nodig om te voorkomen dat er later nog ergere ingrepen moeten plaatsvinden.

Bijschriftzaterdag, 20 september 2003

Twee gezichten

Christenen wordt nogal eens verweten dat ze twee gezichten hebben: een gezicht voor de zondag en een gezicht voor de week.

Cultuurzaterdag, 20 september 2003

De kleine theaters moeten durven

Voor de romanticus op het Friese platteland is er goed nieuws: Herman van Veen gaat dit seizoen door Fryslân toeren met een soort van Elfstedentocht en dan doet hij met name de kleine plaatsen aan. Zo kunnen Gorredijk (7 maart) en Dokkum (4 maart) zich gelukkig prijzen met een optreden van zijn zang en vertelkunst.

Cultuurzaterdag, 20 september 2003

Zondag wordt kamermuziekdag

Zondag kamermuziekdag – dat lijkt voor organisatoren van klassieke kamermuziekconcerten zo langzamerhand een vast patroon te worden. Wie de zondag nog wil reserveren voor godsdienstoefening, vist dus achter het net.

Cultuurzaterdag, 20 september 2003

Programmeringen: variaties op een eenheidsworst

‘De taak van de kunst is chaos in de orde te scheppen.’ Het zijn de gevleugelde woorden van de filosoof Theodor Adorno (1903-1969). Dit jaar viert men zijn honderdste geboortedag en het is niet voor niets dat men zoveel aandacht aan hem besteedt, met name in Duitsland. Zijn ‘kritische theorie’ op het gebied van cultuur en sociologie schreeuwt om een revival nu schouwburgdirecteuren aan de vooravond van het nieuwe theaterseizoen slechts schermen met de hoge bezoekersaantallen. Aan visie, bevlogenheid en vernieuwing ontbreekt het hen ten enenmale, een uitzondering daargelaten.

Cultuurzaterdag, 20 september 2003

Veel premičres Noord Nederlands Orkest

Drie nieuwe muzikanten bij het Noord Nederlands Orkest dit seizoen: Nadine Bults (2de hobo), Marije van der Ende (1ste fagot) en George Weghorst (contrabas). Daar moesten we dit overzicht van het symfonische seizoen 2003/2004 eerst maar eens mee beginnen. Want de musici moeten het dan toch maar doen. Zij moeten het plezier er steeds weer in hebben, de overtuiging overdragen dat het stuk op hun lessenaar nu precies datgene is wat wij als luisteraar op dat moment willen horen.

Cultuurzaterdag, 20 september 2003

Afwisselende concerten van zangverenigingen

De Friese koorwereld biedt het komend seizoen veel variatie in activiteiten. Naast de traditionele concerten door de gevestigde oratoriumverenigingen en toonkunstkoren dienen zich ook nieuwe initiatieven aan. Het meest opvallende is misschien wel het Nederlands Kamerkoor dat met zes afwissellende programma’s ook vier keer Leeuwarden aandoet. De Grote Kerk in Leeuwarden is voor dit koor een uitstekende locatie om koorwerken van Renaissance tot modern (twintigste eeuw) tot klinken te brengen. De data zijn: 24 oktober, 15 december, 15 januari en 14 maart.

Economiezaterdag, 20 september 2003


Economiezaterdag, 20 september 2003

Garnalenvissers willen onderling overleg terug

Leeuwarden - Garnalenvissers, hun belangenorganisaties en natuurbeschermingsorganisaties, visserijgemeenten en provincies willen dat de vissers weer onderling overleg mogen voeren over aanvoer en prijs van de garnaal. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft garnalenvissers een boete opgelegd, na onderzoek naar kartelafspraken in de sector.

Economiezaterdag, 20 september 2003

Vijftien banen weg bij Woudsend Verzekeringen

Woudsend – Bij Woudsend Verzekeringen in Woudsend verdwijnen vijftien van de 250 arbeidsplaatsen. Dat heeft de directie gisteren bekendgemaakt. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen.

Hoofdartikelzaterdag, 20 september 2003

Economisch denken…

In de wereld van economen klinken opmerkelijke geluiden. Steeds meer wetenschappers zetten vraagtekens bij de wijze waarop in hun vakgebied veelal wordt gedacht over mens en samenleving. De gerenommeerde Britse econoom Lord Richard Layard bijvoorbeeld heeft in een serie befaamd geworden colleges kritiek geuit op de ‘heiligheid’ van groei in de theorieën van economen. Bovendien heeft hij gewezen op het egoďsme-bevorderende karakter van de gangbare economische wetenschap.

Regiozaterdag, 20 september 2003

Dorp profiteert van 50-plussers

Loppersum - De trek van 50-plussers naar de dorpen betekent een toevloed van kennis, geld en vrije tijd. Met de leefbaarheid van de dorpen in het Noorden is het dan ook goed gesteld, zo zei voorzitter Jan Wigboldus van de Vereniging Kleine Dorpen Groningen (VKDG) gisteren op een symposium van zijn 25-jarige vereniging in Loppersum.

Regiozaterdag, 20 september 2003

Van eenmanszaak naar twee bv’s

Terschelling – De oudjes op Terschelling kunnen zich Jan Ruijg nog herinneren. Een echte handelaar, die zijn klanten alles wist te verkopen. De winkel en smederij die hij in 1878 begon, is uitgegroeid tot twee volwaardige bv’s met achttien man personeel.

Regiozaterdag, 20 september 2003

It Fryske Gea zet Friese paarden in op Noarderleech

Hallum - Over enkele jaren grazen in het buitendijksgebied in het Noarderleech bij Hallum zestig Friese paarden. Met Friese paarden wil de natuurorganisatie It Fryske Gea het bezoekerscentrum, dat aan de zeedijk moet verrijzen, aantrekkelijker maken voor het publiek. De paarden beweiden in de zomermaanden het Noarderleech en moeten daarmee het ruiger worden van het land voorkomen.

Regiozaterdag, 20 september 2003

Toeristische projecten krijgen ton subsidie

Terherne – Diverse projecten om het toerisme in het midden van Fryslân te versterken, krijgen gezamenlijk 100.000 euro van Plattelânsprojekten Mid Fryslân. Dit heeft het gebiedsplatform gisteren geadviseerd.

Regiozaterdag, 20 september 2003

Kweldervorming ‘succesvol’

Hallum - De kweldervorming in het Noarderleech, in het buitendijkse land bij Hallum, verloopt voorspoedig. It Fryske Gea, dat het gebied in eigendom heeft, spreekt nu al van een succes. Volgens terreinbeheerder Albert Ferwerda komen er al zoutminnende kwelderplanten tot ontwikkeling en trekt het gebied vogelsoorten die Fryslân anders links lieten liggen.

Regiozaterdag, 20 september 2003

Afschaffing ozb pakt slecht uit in Fryslân

Leeuwarden – Afschaffing van het gebruikersdeel van de onroerende zaakbelasting (ozb) pakt slecht uit voor de meeste Friese gemeenten. Ook zullen veel burgers niet profiteren van dit kabinetsvoornemen, dat bedoeld is als lastenverlichting ter compensatie van het nieuwe, dure zorgstelsel vanaf 2006.

Geloof & Kerkzaterdag, 20 september 2003

Kerk: een gemeenschap die mensen veranderd

‘De kerken lopen leeg’ klinkt het al vele jaren. Toch zijn er ook (jonge) mensen die, tegen de stroom in, bewust kiezen voor een kerklidmaatschap. Een serie over ‘nieuwelingen in de kerk’. Deel 5 (slot): een beschouwing door Stefan Paas.

Sportzaterdag, 20 september 2003

Petter Hansson droomt van het Zweedse nationale team

Heerenveen – Als het aan Petter Hansson ligt, dan gaat SC Heerenveen zaterdagavond in Alkmaar door op de ingeslagen weg.

Sportzaterdag, 20 september 2003

Cambuur krijgt lesje en verliest van zichzelf

Velsen - ,,Je bent zo goed als je laatste wedstrijd’’, doceerde Cambuurtrainer Dick de Boer na de eclatante zeg op Emmen. Cambuur kreeg vrijdagavond na een hoopvol begin, met toch soms aardig voetbal, een lesje in doeltreffendheid van Stormvogels/Telstar.

Sportzaterdag, 20 september 2003

DSB en Frisia vol zelfvertrouwen over toekomst

Akkrum - Terwijl het kwik nog boven de twintig graden staat, stralen de schaatsploegen van sponsor Dirk Scheringa opmerkelijk veel zekerheid en zelfvertrouwen uit.

Weerzaterdag, 20 september 2003

Zon

Vanmiddag is het vrij zonnig en loopt de temperatuur op naar 23 of 24 graden. Er waait een zwakke zuid- tot zuidoostenwind. Komende nacht kan er mist optreden. Morgen is het warm najaarsweer met 24 graden en veel zon


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties