Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 20 september 2012.

Achtergronddonderdag, 20 september 2012

Wadonderzoeker laat te weinig van zich horen

De afgelopen 2,5 jaar zijn er 378 wetenschappelijke publicaties over de Waddenzee verschenen, waarvan 112 door Nederlandse wetenschappers. Niet bepaald weinig, zou je zeggen. Maar hoeveel hebt u van die publicaties vernomen?

Cultuurdonderdag, 20 september 2012

Tweetalige bundel Tsjbbe Hettinga

Leeuwarden | Van de Friese dichter Tsjbbe Hettinga uit Leeuwarden komt zaterdag een nieuwe tweetalige bundel uit: Evening/Equinox. De vertaling is grotendeels van Benno Barnard, met een enkele cyclus door David van Reybrouck, meldt uitgeverij Boxmeer uit Gorredijk. Bij een equinox zijn de dag en de nacht even lang. De Friese gedichten van Hettinga zijn onlangs ook op cd verkrijgbaar, zodat zijn karakteristieke manier van voordracht te horen is.

Economiedonderdag, 20 september 2012

Machinemaker Haak in Gorredijk failliet verklaard

Leeuwarden | Machinefabrikant Haak in Gorredijk is failliet. Het faillissement is door de rechtbank in Leeuwarden uitgesproken. Door het bankroet verliezen 25 mensen hun baan.

Hoofdartikeldonderdag, 20 september 2012

Kabinet kan bouwen op stevig fundament

De troonrede die de koningin deze week voorlas ademde een bepaalde soberheid uit. Daarin was sprake van economisch moeilijke tijden en de maatregelen die de regering moet nemen om de problemen het hoofd te bieden. Het leven zal duurder worden, met name door de btw-verhoging en de toename van de eigen bijdrage voor de zorgverzekering. Ook houdt iedereen die werkt en moet reizen voor het werk minder geld over.

Regiodonderdag, 20 september 2012

Een vertrouwensband opbouwen, dat is het belangrijkste

Het wekelijkse GGD-spreekuur op de Weaze in Leeuwarden bestaat nu zon elf jaar. Ieder jaar helpen de medewerkers honderden prostituees. Ze merken dat hun hulp soms hard nodig is.

Regiodonderdag, 20 september 2012

Sluiting school op azc Sint Anne is nadelig

Sint Annaparochie | Met de sluiting van het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie verdwijnt ook het basisonderwijs voor anderstaligen in Noordwest-Frysln. Dat zegt schooldirecteur Boudien Bakker van onderwijsgroep Fier.

Regiodonderdag, 20 september 2012

Staten willen actie Sionsberg

Leeuwarden | Provinciale Staten van Frysln willen dat er maatregelen volgen op het rapport dat vorige week is verschenen over de gang van zaken rond de Sionsberg in Dokkum. Daarin trok oud-inspecteur Reinoud Bon harde conclusies over het optreden van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en zorgverzekeraar De Friesland.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 september 2012

Dekker: terug naar het fundament, tegen de krimp in

Leeuwarden | Mensen moeten niet passief tegen het gat in hun kerk - de leegloop - aankijken. Daar word je namelijk in meegezogen. Ga liever als gemeenten op zoek naar het positieve van het geloof en het fundament, Christus.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 september 2012

Marco Borsatodienst in Bolsward

Bolsward | De Hervormde Gemeente (PKN) van Bolsward houdt zondag een jeugddienst die in het teken staat van liederen en teksten van Marco Borsato. ,,Marco Borsato heeft liederen met prachtige teksten die je kunnen raken en waar een duidelijke boodschap in zit, zegt ds. Marieke Ariesen-Holwerda die voorgaat in de dienst. ,,Een boodschap die veel christenen aanspreekt, denk aan nummers als De Speeltuin, De bestemming of Because We Believe. De liederen zullen worden gezongen door band, koor of solo-optreden van Bolswarders. De Marco Borsatodienst begint om 19.30 in het verenigingsgebouw naast de Martinikerk.

Geloof & Kerkdonderdag, 20 september 2012

Dominee 2.0 eist ruimte, lef en concrete taal

Het manifest van Dominee 2.0 deed afgelopen zomer veel stof opwaaien. Bettelies Westerbeek en Robert Stigter, initiatiefnemers van het Manifest, leggen uit waarom ze ermee begonnen zijn en hoe ze de komende tijd doorgaan.

Sportdonderdag, 20 september 2012

Duatlete Bouma gaat op WK voor podium

Drachten | Als de dag van gisteren herinnert Stefanie Bouma zich haar eerste triatlon, waar ze op een geleende fiets aan meedeed en tijdens het laatste onderdeel moest wandelen. Dat zat haar dwars, dus ging ze vaker trainen. Later vond Bouma haar weg in de duatlon. Dat de 30-jarige Drachtster nu wel het hele parcours hardloopt, is de normaalste zaak van de wereld. Vorig jaar werd ze op het WK in het Spaanse Gijon vierde. Zaterdag wil de duatlete wederom verbetering zien: het podium.

Sportdonderdag, 20 september 2012

Zilver Cornelissen door Fries geheim

Heerenveen | Naast Epke Zonderland leverde de Heerenveense turnhal nog een olympische medaillewinnaar op. Ook Amazone Adelinde Cornelissen legde er de basis voor haar zilver. Gisteren toonde ze hoe.

Sportdonderdag, 20 september 2012

Teleurstellende Westra: eerste keer dat ik faal

Valkenburg | Een roemloze 38e plaats in een startveld van 58 renners. Met vier minuten en achttien seconden achterstand een lichtjaar verwijderd van wereldkampioen Tony Martin en door de 25e stek van Wilco Kelderman niet eens beste Nederlander. Lieuwe Westra had zich duidelijk iets anders voorgesteld van het WK tijdrijden gisteren in eigen land. ,,Maar het ging gewoon niet. Dit is een dag om snel te vergeten.

Sportdonderdag, 20 september 2012

Llarguesteam Winsum in Champions League

Winsum | Het Llarguesteam van Winsum zal de kaatsbond vertegenwoordigen tijdens de tweede editie van de Champions League die van 28 tot en met 30 september in Valencia wordt gehouden. Het gelegenheidsteam bestaat uit vijf spelers van de Nederlandse selectie: Pier Piersma, Hendrik Tolsma, Hans Wassenaar, Bauke Dijkstra en Tjisse Steenstra en opslager Robert Grovenstein is de zesde speler van het team. In de voorronde moet Winsum het opnemen tegen het Belgische Kerksken.

Sportdonderdag, 20 september 2012

Aris verliest oefenduel tegen Paderborn

Paderborn | De basketballers van Aris hebben gisteren de vijfde oefenwedstrijd ter voorbereiding van het nieuwe seizoen verloren. In en tegen het Duitse Paderborn werd het 100-88 voor de thuisclub, die uitkomt in de tweede Bundesliga. Bij rust leidden de Duitsers met 45-42. Aris, dat verdedigend onder de maat bleef, speelde zonder Tjoe de Paula (gebroken hand) en Dexter Hope (enkelblessure). Vanavond speelt Aris in Gottingen tegen de plaatselijke BC opnieuw een oefenwedstrijd.

Sportdonderdag, 20 september 2012

Hessel Wijnja de snelste in Schuttersveldloop

Sneek | Hessel Wijnja heeft gisteren in Sneek de Schuttersveldloop op zijn naam geschreven. De atleet uit Harich noteerde na vier ronden (tien kilometer) over Sportpark Schuttersveld een tijd van 37 minuten en 40 seconden. Henk Bos uit Sloten werd in 39,37 tweede, Marcel Hoekstra uit Harlingen in 40,26 derde. Op de vijf kilometer ging de zege in 18,55 naar Siep Nota uit Sneek, vr Ylona Kruis uit Ysbrechtum (20,58). Hendrie van der Werf uit Bolsward werd in 22,21 derde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties