Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 20 september 2013.

Economievrijdag, 20 september 2013

RuG maakt antibioticum met aan- en uitknop

Groningen | Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een antibioticum gemaakt waarvan de activiteit is te controleren met licht. Het is mogelijk dit middel vlak voor gebruik ‘aan’ te zetten, waarna het langzaam zijn activiteit verliest. Op die manier is te voorkomen dat er werkzaam antibioticum in het milieu terechtkomt. Deze vondst is gepubliceerd op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Nature Chemistry.

Hoofdartikelvrijdag, 20 september 2013

Begin van oplossing atoomprobleem Iran

Als de voortekenen niet bedriegen, lijkt er een opening te zijn in het jarenlange conflict tussen Iran en het Westen over de Iraanse nucleaire ambities. Het Westen verdenkt Iran ervan aan een kernwapen te werken. Iran heeft altijd gezegd dat het kernprogramma alleen bedoeld is om energie te leveren.

Regiovrijdag, 20 september 2013

Bijna-botsing boven Sylt was schuld van luchtmacht

Leeuwarden | Een Amerikaanse straaljager en een Fokker 70 van KLM zijn vorig jaar bijna tegen elkaar gebotst, doordat de militaire oefening slecht was voorbereid. Het organisatieteam van de vliegbasis Leeuwarden, dat de oefening Frisian Flag coördineerde, hield geen rekening met de aanwezigheid van civiel luchtverkeer. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een gisteren gepubliceerd rapport.

Regiovrijdag, 20 september 2013

Een plaats voor kinderen die niet voldoen aan de standaard

Drachten | ,,Wij willen dat labeltje weghalen en de kinderen gewoon de ruimte geven om zichzelf te kunnen zijn.” Lukretia Bressers-Tuinstra uit Drachten voorziet met haar nieuwe school The Next Generation duidelijk in een behoefte. De meeste kinderen die zich inschreven werden op hun vorige school van het kastje naar de muur gestuurd en bleven uiteindelijk thuis. Ze konden nergens de begeleiding krijgen die ze nodig hadden.

Regiovrijdag, 20 september 2013

Papieren uit de oorlog verstopt in dakkapel

Rijs | De verbouwing van Huize Rijsterbosch in Rijs heeft een fraai inkijkje opgeleverd in de geschiedenis van het pand. Bij de werkzaamheden kwamen papieren tevoorschijn uit de Tweede Wereldoorlog. De documenten zaten verstopt in een nis.

Regiovrijdag, 20 september 2013

Archief van Jack Kooistra wordt digitaal

Leeuwarden | Het archief van Tweede Wereldoorlogonderzoeker Jack Kooistra uit Leeuwarden wordt de komende jaren volledig gedigitaliseerd en op een openbaar toegankelijke website gepubliceerd. De Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers heeft een donatie van ruim 3000 euro gedaan om een begin te maken met het project.

Regiovrijdag, 20 september 2013

Friese PvdA krijgt landelijke steun tegen JSF

Leeuwarden | Rond de 75 PvdA-afdelingen steunen het gewest Friesland en de afdelingen Leeuwarden, Menameradiel, Leeuwarderadeel en Tytsjerksteradiel in hun protest tegen de voorgenomen aanschaf van de JSF. De Friese PvdA’ers willen niet dat de Tweede Kamerfractie nu instemt met de aanschaf van de JSF-straaljager als opvolger van de F-16.

Geloof & Kerkvrijdag, 20 september 2013

Zeventig uur in de week in touw voor de kerk

In het kerkelijk hoogseizoen werkte hij zestig tot zeventig uur in de week. Vandaag zet hij er een punt achter. Koster-beheerder Jan Willemsma neemt vanavond afscheid als koster-beheerder van de Protestantse Gemeente Leeuwarden (in wording).

Sportvrijdag, 20 september 2013

Mountainbiken op Franeker bolwerk is goed voor de sport

Franeker | De Agrarische Dagen in Franeker zijn meer dan een landbouwfeestje. Wie gisteravond om zich heen keek zag kaatsers op het Sjűkelân, kermis in het centrum en hardlopers langs de gracht. Bovendien waren voor het eerst de wielrenners terug. Maar dan niet zoals vroeger in een wegcriterium, maar met de eerste Franeker City Wall Cross. Scheurend bovenop de stadswallen.

Sportvrijdag, 20 september 2013

Column Jelle ten Rouwelaar: Winnen is beste drug die bestaat

Een 41-jarige die de Vuelta wint. Toen ik naar het wielrennen in Spanje keek, kreeg ik het laatste zetje in de rug. Als Horner zo’n ronde op zijn naam kan schrijven, is NAC ook tot veel in staat. Ondanks alle verliespartijen van de laatste tijd. Wie positief denkt, komt dichter in de buurt van succes, krijgt nieuwe energie.

Sportvrijdag, 20 september 2013

Voor Booy telt sentiment vanavond even niet

Hij groeide er op. Hij debuteerde er als profvoetballer. En hij liep er de liefde van zijn leven tegen het lijf. Leeuwarden zit bij Go Ahead Eagles-trainer Foeke Booy (51) in het hart. Maar tegen Cambuur is voor sentimenten vanavond even geen plaats.

Sportvrijdag, 20 september 2013

Otigba is op zoek naar ’t ultieme voetbalgeluk

Heerenveen | Op zoek naar het ultime voetbalgeluk toog Kenneth Otigba in 2008 als zestienjarig talent naar Heerenveen. Eenmaal aanbeland in het Friese Haagje keek de Hongaar met Nigeriaanse roots eens om zich heen. Hier moest het gebeuren. De eerste stappen van een droomcarričrre. Vijf jaar later staat hij als centrale verdediger in de basis van het eerste. Maar de zoektocht naar ultiem voetbalgeluk gaat door. ,,Als ik 35 jaar ben, wil ik tevreden kunnen terugkijken. Tot die tijd wil ik alleen maar beter worden.”

Sportvrijdag, 20 september 2013

Kum bij Heerenveen tegen Roda JC vervanger van Dijks

Heerenveen | Hoewel sc Heerenveen-trainer Marco van Basten gisteren de opstelling niet bekend wilde maken, wijst alles erop dat Chris Kum vanavond tegen Roda JC achterin de vervanger is van de geschorste Mitchell Dijks. Die mist de uitwedstrijd in Kerkrade door een rode kaart in de 3-2 zege op FC Groningen. Van Basten beschikt verder over een fitte selectie. ,,We hebben als technische staf wat te kiezen”, zei de oefenmeester. ,,Dat is goed voor de onderlinge concurrentie.”

Sportvrijdag, 20 september 2013

VC 058, perfect voorbeeld van snelle en geruisloze fusie

Gerard Bos


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties