Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 20 oktober 2003.

Bijschriftmaandag, 20 oktober 2003

Opluchting

Wat kan dat een enorm gevoel van opluchting geven. Ik bedoel als je met iemand in de clinch hebt gelegen, daarbij ernstige fouten hebt gemaakt en door het uit te praten schoon schip hebt gemaakt. Alsof er een zwaar pak van je schouders is gevallen.

Cultuurmaandag, 20 oktober 2003

Zeer geslaagd blazersinitiatief

In de tuinzaal op Stania State te Oentsjerk ging zondag een merkwaardig nieuw muziektheaterstuk, De Toverfioele , in premičre.

Cultuurmaandag, 20 oktober 2003

Uitstekende instrumentbeheersing Matangi Kwartet

Het Matangi Kwartet bestaande uit Maria-Paula Majoor (viool), Daniel Torrico Menacho (viool), Karsten Kleijer (altviool) en Nander Arkel (cello) is één van de jongste strijkkwartetten die we in ons land rijk zijn.

Cultuurmaandag, 20 oktober 2003

Op een vliegend tapijt door een sprookje

Leeuwarden blijkt nu ook bevangen te zijn door het intense geluid van Ljiljana Buttler. De zangeres die samen met de groep Mostar Sevdah Reunion een toer door Nederland maakt.

Cultuurmaandag, 20 oktober 2003

Romantische muziek op orgel in Menaldum

De Leeuwarder organiste Hendrikje van den Berg gaf zaterdagavond een welluidend orgelconcert op het ‘vriendelijk klinkend’ Hardorff-orgel van de Nederlandse Hervormde Kerk te Menaldum.

Cultuurmaandag, 20 oktober 2003

Vier Friese solisten kampioen in Zwolle

Zwolle - De solistenkampioenschappen zondag in het Conservatorium te Zwolle zijn succesvol verlopen voor de Friezen. Van de vijf kampioenen die het concours opleverde, kwamen er vier uit Fryslân. De jury werd gevormd door Kees Schoonenbeek uit Arnhem en Luuk Tuinstra uit Stedum. Er werd dit jaar in vijf divisiesvoor het eerst met de nieuwe reglementen gewerkt.

Cultuurmaandag, 20 oktober 2003

Feest bij Tryater tijdens het Wolkomfestival

Het Friese theatergezelschap Tryater heette de afgelopen week iedereen welkom tijdens het Wolkomfestival . Tryater stelde het publiek voor aan nieuwe regisseurs en projecten. Ook de nieuwe artistiek leider Hans Man in ’t Veld introduceerde zich bij het publiek. Voor het Friesch Dagblad hield hij een dagboek bij. Vandaag de laatste aflevering.

Cultuurmaandag, 20 oktober 2003

Lammert (15) naar halve finale van gitaarfestival

Assen – De vijftienjarige Lammert Kraayeveld uit Beetsterzwaag is afgelopen weekend eerste geworden bij de Northern Guitar Awards te Assen.

Dossiermaandag, 20 oktober 2003

Woensdag 15 oktober 2003

Het Friesch Dagblad viert vandaag feest: de krant bestaat honderd jaar. De afgelopen decennia is er aan getwijfeld of het Friesch Dagblad zijn eeuwfeest wel zou kunnen vieren. Dat de krant dit toch kan doen, is reden tot vreugde.

Dossiermaandag, 20 oktober 2003

Donderdag 16 oktober 2003

Leeuwarden - Een veelkleurige pers verschaft een volk een veelkleurige geest. Nederland moet daarom zijn kleine kranten koesteren. Het zijn de ,,dwarsfluiten in het blaasorkest van de Nederlandse pers: zacht van toon, maar onmisbaar voor een vol en rijk geheel”. Dat zei minister-president Balkenende gisteren bij de jubileumviering van het honderd jaar oude Friesch Dagblad , in een volle Grote Kerk in Leeuwarden.

Dossiermaandag, 20 oktober 2003

Donderdag 16 oktober 2003

Hieronder volgt een samenvatting van de speech die minister-president Jan Peter Balkenende uitsprak bij de jubileumviering van het Friesch Dagblad .

Dossiermaandag, 20 oktober 2003

Donderdag 16 oktober 2003

Leeuwarden – Vandaag begint Klaas de Jong Ozn aan zijn tweede deel van de drie-delige geschiedenis van het Friesch Dagblad , beloofde hij gisteren bij de presentatie van het eerste deel, Zij zullen hem niet hebben. Premier Balkenende kreeg het eerste exemplaar overhandigd (1). Zo kom je je oude rector uit Goes nog eens tegen. Vroeger een man voor wie de klas opstond als-ie binnenkwam, nu een schrijver van een boek ,,waarvan mijn hart als historicus sneller gaat kloppen’’, zei de premier. ,,Het is een gedegen werkstuk’’.

Hoofdartikelmaandag, 20 oktober 2003

Jongeren laten betalen…

Het lijkt allemaal wat ‘harder’ te worden in Nederland. Minister Verdonk wil de ouders aanpakken van criminele Marokkanen. Het is niet voor het eerst dat de overheid ouders wil aanspreken, ook in financiële zin, op het gedrag van hun kinderen. Ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen en als die kinderen maatschappelijk ongewenst gedrag vertonen, is het vanzelfsprekend ook die ouders daarop aan te spreken.

Regiomaandag, 20 oktober 2003

Talant moet bezuinigen

Heerenveen – Gehandicaptenorganisatie Talant moet nog voor het einde van dit jaar 1,7 miljoen euro bezuinigen. Het tekort is mede ontstaan door bezuinigingen van de overheid en te positieve prognose van het aantal cliënten. De instelling, met tweehonderd locaties de grootste gehandicapteninstelling van Fryslân, heeft een vacaturestop afgekondigd.

Regiomaandag, 20 oktober 2003

Grote schade door brand in winkelcentrum

Drachten – Een grote brand heeft winkelcentrum De Drait in Drachten flink beschadigd. Dat gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag. De schade is enkel materieel en loopt in de tonnen. De brand is vermoedelijk aangestoken.

Regiomaandag, 20 oktober 2003

‘Bezuiniging schaadt monumentenbeleid’

Leeuwarden – Monumentenclubs vrezen dat de provinciale bezuinigingen op subsidie van de stichting Monumentenwacht Fryslân schade toebrengt aan het hele monumentenbeleid in Fryslân. Dit hebben drie monumentenstichtingen laten weten in een brief aan Provinciale Staten.

Regiomaandag, 20 oktober 2003

Koolmezen komen massaal naar Fryslân

Lippenhuizen – Koolmezen (blokfinken) uit Oost-Europa komen massaal naar Fryslân. Vogelkundig medewerker van het Friesch Dagblad Willem Bil uit Lippenhuizen spreekt van een ,,invasie’’ van koolmezen. ,,Het zijn er honderdduizenden’’, aldus Bil.

Regiomaandag, 20 oktober 2003

Broeksterwoude wil meer vergaderruimte

Broeksterwoude – In Broeksterwoude komt mogelijk een nieuw vergadergebouw. De gemeente Dantumadeel laat onderzoeken hoe groot de behoefte aan vergaderaccommodaties is.

Regiomaandag, 20 oktober 2003

Speuren naar de kievit en goudplevier

Anjum – Langzaam rijdt Roland Jalvink over de smalle weggetjes rond Anjum. De turende blik gericht op de weilanden; Jalvink speurt naar kieviten (ljippen), goudplevieren (wilsters) en wulpen (wylpen). Links ontwaart hij bruine stipjes in het groene veld. Zijn het goudplevieren? Hij parkeert de auto in de berm en grist z’n verrekijker. ,,Jammer, houtduiven (hôfdou) ’’, mompelt hij en stuurt de weg weer op.

Geloof & Kerkmaandag, 20 oktober 2003

Over toeval, religie en God

Tijdens de eerste wiskundeles die ik had, zette de leraar met zijn krijtje een punt op het bord, en zei toen met zijn eigenaardig stemgeluid: ‘Dit is geen punt, dit is een krijtgebergte’. Die zin speelde mij een paar keer door het hoofd tijden het lezen van Het pseudoniem van God van Ronald Meester, hoogleraar wiskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, met als leeropdracht de kansberekening. De titel is een citaat van Anatole France, de Franse auteur en Nobelprijswinnaar. ‘Het toeval is misschien het pseudoniem van God, als Hij zijn naam ergens niet onder wil zetten’, schreef hij ooit. En daarmee is duidelijk waar het boek over gaat: over toeval, God en religie.

Sportmaandag, 20 oktober 2003

Heerenveen: niks minder, wel puntloos

Eindhoven – Trainer Foppe de Haan besefte in de aanloop naar uitwedstrijd tegen PSV dat er mogelijkheden lagen voor zijn ploeg. Dat bleek zaterdagavond in het Philipsstadion waar SC Heerenveen niets minder was dan de regerend landskampioen, maar wel als verliezer met lege handen stond. Een gebrek aan routine en killersinstinct brak de Friezen op.

Sportmaandag, 20 oktober 2003

Hogeschool springen Skelton loont al drie keer op Indoor Friesland

Leeuwarden - Nick Skelton observeerde zaterdagavond vanaf de ruitertribune heel goed hoe het parcours van de Grote Prijs van Indoor Friesland in het FEC in Leeuwarden werd gereden door zijn tegenstanders. Als 25ste deelnemer in een veld van 47 had hij even de tijd. Veel struikelden over de ingewikkelde driespring na de oxer in de diagonaal van de piste.

Sportmaandag, 20 oktober 2003

Coach Doctor wint Prijs der Giganten

Wolvega – De Profix Prijs der Giganten, het dertiende onderdeel van het Europese Grand Circuit voor dravers, is zaterdag verrassend gewonnen door de zesjarige Couch Doctor. Pas in de finale toonde de outsider zijn ware gezicht.

Sportmaandag, 20 oktober 2003

Woudencross is echt voor wegrenners

Sumar - Door de bijna ideale omstandigheden en vooral lange rechte stukken in het parcours, werd de eerste Wouden Cyclocross zaterdag een wedstrijd voor wielrenners die er na de criteriums en klassiekers nog niet genoeg van hebben.

Sportmaandag, 20 oktober 2003

‘Respect voor anderen staat bij VVT altijd voorop’

Twijzelerheide – Vragend kijken sommige toeschouwers elkaar aan. De bekerwedstrijd tussen VVT uit Twijzelerheide en Leeuwarder Zwaluwen wordt al na een kwartier spelen stilgelegd. Niet vanwege een beenbreuk, een staking of wat anders; nee, omdat er op het nabij gelegen kerkhof een begrafenis is. Het is tekenend voor de club uit ‘de Heide’. VVT is er voor het volk en houdt met iedereen in het dorp rekening.

Weermaandag, 20 oktober 2003

Wisselvallig

Vanmiddag hebben we af en toe wat regen, maar ook zon. En ook morgen is het wisselvallig met enkele buien. Het is koud voor de tijd van het jaar, met temperaturen rond 8 graden. De zwak tot matige wind komt uit noordelijke richtingen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties