Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 20 oktober 2004.

Agendawoensdag, 20 oktober 2004

Klassiek

De uitagenda van 21-28 oktober 2004

Bijschriftwoensdag, 20 oktober 2004

Sterke mensen

Misschien kennen we wel iemand die voor ons een voorbeeld is van een sterk en krachtig mens.

Economiewoensdag, 20 oktober 2004

‘Overheid stimuleert teelt van koolzaad te weinig’

Leeuwarden - De Nederlandse overheid blijft achter bij de stimulering van de teelt van koolzaadolie, die gebruikt wordt voor het maken van biodiesel. Dat was gisteren één van de belangrijkste boodschappen bij het symposium ‘Krijgt koolzaad weer een kans in Nederland’ bij het Van Hall Instituut in Leeuwarden. ,,De Nederlandse overheid wil dat volgend jaar twee procent van de brandstof in het verkeer bestaat uit de zogenaamde hernieuwbare brandstof. De doelstelling loopt daarna op tot 5,75 procent in 2010. Ze geeft al wel aan dat ze het gebruik fiscaal wil stimuleren maar er komt maar geen besluit. De sector wacht daarop voor ze overgaat tot grotere investeringen’’, zo bekritiseerde VVD-europarlementariër J. Mulder de handelwijze van het kabinet.

Expowoensdag, 20 oktober 2004

Achtkarspelen, Gemeentehuis: expo Kiki Brenninkmeijer en Martin Rijpstra, t/m 30 nov.

Hoofdartikelwoensdag, 20 oktober 2004

Trio op de klippen…

,,In elk huwelijk is wel eens ruzie’’, zei de toenmalige CDA-gedeputeerde Jansen, drie jaar geleden al, over de Fries-Groningse verhoudingen. Leeuwarden streed destijds een even hardnekkige als kansloze strijd om als ‘netwerkstad’ te worden opgenomen in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening van minister Pronk. Dat wekte ergernis bij de Groningers en Drenthen, die al lang blij waren dat hun hoofdsteden wél de begeerde status van Nationaal Stedennetwerk kregen. Fryslân zet deze winst op het spel met z’n gedram om een eigen netwerkstadje, vreesden de noordelijke partners.

Regiowoensdag, 20 oktober 2004

Fryslân ‘vergeet’ voorbeeldfunctie op milieugebied

Leeuwarden – De geloofwaardigheid van de provincie Fryslân is in het geding als het gaat om de uitvoering van milieubeleid. De provincie vertolkt onvoldoende een voorbeeldfunctie. Dit blijkt uit de evaluatie van het Provinciaal Milieubeleidsplan.

Regiowoensdag, 20 oktober 2004

‘Huren Noorden omhoog’

Groningen - De Groningse woningcorporatie IN wil dat huurders in de toekomst marktconforme huurprijzen gaan betalen voor sociale huurwoningen. Dat betekent voor veel huurders een fikse huurverhoging. Mensen met lage inkomens moeten dit gecompenseerd krijgen, vindt IN. De corporatie ziet Noord-Nederland als de ideale proeftuin.

Regiowoensdag, 20 oktober 2004

Vrees voor zorgtoerisme

Sneek – Zorgtoerisme van de ene naar de andere gemeente en gemeenteraden die moeten kiezen tussen een nieuwe lantaarnpaal in de straat of een lift bij een hulpbehoevende thuis. Dat zijn mogelijke gevolgen als het kabinet de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) invoert zoals die er nu ligt.

Regiowoensdag, 20 oktober 2004

Geofoon houdt bodem in de gaten

Exloo – Met een geofoon – een microfoon, maar dan eentje die op tien meter diepte de trillingen en geluiden van de ondergrond opvangt – voorspellen hoeveel de bodem zal dalen door zout- of gaswinning. Het zal nog jaren duren, maar uiteindelijk kunnen wetenschappers voor heel Noord-Nederland voortdurend de bodemgesteldheid in de gaten houden.

Regiowoensdag, 20 oktober 2004

Burgers ‘Drachten’ mogen zelf voorstel doen in raad

Drachten - Inwoners van de gemeente Smallingerland mogen vanaf volgend jaar zelf een officieel raadsvoorstel inbrengen voor bespreking in de gemeenteraad. De meerderheid van de raadscommissie algemene, economische en financiële zaken in Smallingerland staat achter het voorstel van de FNP om dit zogenoemde burgerinitiatief in te stellen. In samenwerking met de griffier gaan gemeenteraadsleden nu de voorwaarden opstellen waar een burgerinitiatief aan moet voldoen. Deze verordening zal binnen enkele maanden in de gemeenteraad worden behandeld, daarna kunnen de burgers hun voorstellen indienen.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 oktober 2004

‘Parttime-predikant werkt structureel over’

Leeuwarden – Parttime-predikanten werken structureel veel meer uren dan waarvoor ze op papier staan bij hun kerkelijke gemeente. Van de hervormde parttimers werkt 74 procent over, bij de gereformeerden zelfs 90 procent. Dat blijkt uit het onderzoek Te veel van het goede dat is uitgevoerd door Kaski.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 oktober 2004

Doopsgezinden in de Ommelanden

Ooit drukten de doopsgezinden een belangrijk stempel op het sociale, culturele en economische leven in het Groningerland. In het 112 pagina’s tellende boek Doopsgezinden in de Ommelanden, Sporen van menist erfgoed beschrijft P. Coolman de roerige geschiedenis van de menisten in Groningen.

Geloof & Kerkwoensdag, 20 oktober 2004

‘Waarschuwing voor anti-christelijke teneur’

Vaticaanstad - Het Vaticaan waarschuwt voor een golf van anti-clericalisme en anti-papisme in Europa en in de rijke landen elders in de wereld. In de Verenigde Naties en het Europese Parlement heerst een bedrieglijke democratie; een sfeer van: wie het niet met de meerderheid eens is kan maar beter opstappen. Minderheden worden niet serieus genomen.

Weerwoensdag, 20 oktober 2004

Regen

Vanmiddag is het bewolkt en regenachtig. Het wordt 15 graden bij een vrij krachtige wind uit zuidelijke richting. Morgen zijn er opklaringen met eerst kans op enkele buien. Dan is het met 16 graden nog een graadje zachter.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties