Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 21 januari 2005.

Bijschriftvrijdag, 21 januari 2005

Toorn

Jezus geneest bij voorkeur op sabbat.

Cultuurvrijdag, 21 januari 2005

Friezen niet door naar finale Nationaal Songfestival

Hilversum - De Fries om utens Jeen Plantinga gaat niet door naar de finale van het Nationaal Songfestival op 13 februari.

Cultuurvrijdag, 21 januari 2005

‘Samson en Delilah’ aantrekkelijke opera

Een violist die een operarol ‘zingt’ is ongebruikelijk in een opera. De Amerikaanse componist Bruce Saylor laat de rol van Simson in zijn bewerking van de opera Samson en Delila van Camille Saint-Saëns op een viool spelen in plaats van zingen. Deze componist heeft voor het Nine Circles Chamber Theatre in New York meer van dit soort composities gemaakt.

Cultuurvrijdag, 21 januari 2005

Heerlijke tragikomedie Het Volk

De dag van het logement. Niemand verzint zoiets, maar in het nieuwe tragikomedische toneelstuk van Het Volk is het de gewoonste zaak van de wereld. En op het toneel zie je dan ook Bert Bunschoten en Joep Kruijver, alias logementhouders Meijer en Slotboom, heel serieus het zogenaamde l ogementlied zingen. Compleet met de hand op de juiste plek alsof het Amerikaanse volkslied wordt gespeeld. Daarna wordt een brief van het ‘prakkedariaat’ voorgelezen, waarin strengere regels voor het logement worden afgekondigd omdat we tegenwoordig in een wereld leven vol ‘mondiale onrust’.

Economievrijdag, 21 januari 2005

Jeugdwerkloosheid in Noorden is gedaald

Groningen – De jeugdwerkloosheid in het Noorden is in 2004 gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Centra voor Werk en Inkomen in Noord-Nederland.

Economievrijdag, 21 januari 2005

Hoge suikerbietenoogst in 2004

Bergen op Zoom - Met 10,8 ton suiker per hectare heeft het bietenjaar 2004 het recordjaar 2003 geëvenaard. Dit blijkt uit cijfers van het onderzoeks- en kenniscentrum voor de suikerbietenteelt in Nederland IRS. In de voorgaande jaren kwamen alleen de opbrengsten in 1990, 1992 en 1993 ook boven de tien ton per hectare uit. De hoge suikeropbrengst was een gevolg van een hoge wortelopbrengst (gemiddeld 67 ton per hectare) en een iets hoger dan gemiddeld suikergehalte (16,3 procent). De cijfers over de afgelopen tien jaar waren respectievelijk gemiddeld 58 ton per hectare en 16,2 procent suiker.

Economievrijdag, 21 januari 2005

Huizenprijzen in Fryslân blijven nog lichtjes stijgen

Leeuwarden – In Fryslân is de gemiddelde verkoopprijs van een woonhuis in het vierde kwartaal van vorig jaar licht gestegen ten opzichte van het derde kwartaal, met 0,53 procent. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2003 zijn de huizenprijzen met 5,25 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster.

Economievrijdag, 21 januari 2005

Vakbonden willen acties voor openblijven Atoglas

Leeuwarden – De CNV Bedrijvenbond en FNV Bondgenoten gaan acties voorbereiden om Atoglas toch open te houden. Het bedrijf had eerder vorig jaar aangegeven de vestiging in 2006 te sluiten. Daarna had de Ondernemingsraad geadviseerd nog voor ‘open blijven’ en 90 man in dienst te houden.

Hoofdartikelvrijdag, 21 januari 2005

De tasjesroof, de emoties…

Ze is weer op vrije voeten, de vrouw die van haar tasje werd beroofd, vervolgens met haar auto de dader aanreed, die daarop overleed. De rechter-commissaris meent dat er geen aanleiding is om te denken dat de vrouw de man met opzet heeft doodgereden. Het Openbaar Ministerie verdenkt de vrouw van doodslag, omdat ze kennelijk met opzet hard achteruit heeft gereden om de tasjesdief te raken.

Regiovrijdag, 21 januari 2005

Opzetten is kunst, geen kunstje

Leeuwarden – Het opzetten van dode dieren is geen eenvoudige hobby. Voor je het mag doen – met beschermde diersoorten althans – moet je een pittig staatsexamen afleggen. Niemand krijgt een vergunning voordat hij zijn theoretische kennis over determinologie (een dier bij zijn naam kunnen noemen), biologie, scheikunde en de Flora- en Faunawet heeft bewezen bij LASER, een dienst van het ministerie van Landbouw.

Regiovrijdag, 21 januari 2005

Opnieuw een slecht jaar voor ‘windboeren’

Oosternijkerk – De exploitanten van windmolens hebben weer een slecht jaar achter de rug. Voor het vierde jaar op rij waaide het in 2004 minder dan gemiddeld. Het windaanbod was 9 procent lager dan normaal.

Regiovrijdag, 21 januari 2005

Brugchelencamp nog niet erg cliëntgericht

Zwaagwesteinde - Hebben de ouderen het bij Zorgkwadrant voor het zeggen? Het personeel en de cliënten in het atrium van verzorgingstehuis van Brugchelencamp schudden hoofdzakelijk ‘nee’. En al klinkt het ‘ja’ van directeur Foppe Gerlsma nog zo overtuigend, ook hij geeft meteen aan dat er beperkingen zijn aan de verzoeken die kunnen worden ingewilligd.

Regiovrijdag, 21 januari 2005

Welk kind hangt niet graag onder ’n gans

Leeuwarden – Waar tot ver in de twintigste eeuw de Leeuwarder weesjes in weer en wind speelden en werden gelucht, heerst nu een mediterrane atmosfeer. Het is er behaaglijk door de vloerverwarming en licht door het atrium van 900 vierkante meter. Het binnenplein van het Natuurmuseum Fryslân (van de oude naam Fries Natuurmuseum is afstand gedaan) is het hart van het helemaal opknapte pand aan het Schoenmakersperk in Leeuwarden. Directeur Harry Wijnandts heeft zelf ,,speelse plannen” met het plein.

Regiovrijdag, 21 januari 2005

Binnendoor via de Turfroute naar Duitsland

Zuidlaren – In 2008 moeten er weer pleziervaartuigen varen tussen het Zuidlaardermeer en Oost-Groningen. Vandaag wordt het startsein gegeven voor het ruim vijftien miljoen euro kostende project ‘Van Turfvaart naar Toervaart’.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 januari 2005

‘Kerken willen de armoede niet zien’

Leeuwarden - ,,Diaconieën willen altijd wel een koelkast kopen voor iemand in nood. Maar meedenken op beleidsniveau in de gemeentepolitiek vinden ze maar moeilijk. Terwijl dat nou juist de plek is waar ze veel voor de minima zouden kunnen doen. Te veel kerken ontkennen de armoede nog. Misschien is dat makkelijker - dan hoef je er ook niets aan te doen.’’ Het verhaal van Nelly Meijer-Torenstra (64), sinds 1989 actief in de werkgroep Arme Kant van Leeuwarden.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 januari 2005

Leger des Heils sluit winkel in Leeuwarden

Leeuwarden – Het Leger des Heils heeft de winkel voor tweedehands goederen en kleding in Leeuwarden in december in alle stilte gesloten. Het pand aan De Tuinen is verkocht.

Sportvrijdag, 21 januari 2005

Soap Zwaluwen eindigt met opzeggen Tadema

Leeuwarden – Met het terugtrekken van erevoorzitter Meindert Tadema is gisteren een einde gekomen aan de soap bij voetbalclub Leeuwarder Zwaluwen. Tadema zegt de eer aan zichzelf te willen houden, voordat hij wederom geroyeerd wordt als lid van de club. Volgens de erevoorzitter maakt het bestuur er een potje van. Ook zijn broers Leo (voorzitter zakenclub) en Kees Tadema (hoofdsponsor) zegden hun medewerking op.

Sportvrijdag, 21 januari 2005

‘De tsjerkerie wie fel tsjin Het Swingende Batje’

Man, vrouw; zwart, wit; arm, rijk; oud, jong; vrijwel iedereen heeft wel een sport waar hij of zij zich thuis bij voelt. Bekende Friezen vertellen over de liefde voor hun sport. Vandaag deel 5, de passie van CDA-coryfee Sytze Faber: tafeltennis.

Weervrijdag, 21 januari 2005

Gure buien

Vandaag hebben we te maken met enkele, soms gure buien. Daarbij is kans op hagel en zware windstoten. De temperatuur loopt op tot 5 graden en er waait een krachtige tot stormachtige west tot noordwestenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties