Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 21 februari 2012.

Cultuurdinsdag, 21 februari 2012

Muzikale kerstvoorstelling in levende stal in de maak

Leeuwarden | Theatergroep BUOG en Stichting Calliope Concerten werken samen aan een muzikale familievoorstelling voor de kerst. In het theaterstuk, Carmina Live, staan uitvoeringen van de Carmina Burana centraal met muziek van Carl Orff voor koor, dansers, solisten en orkest op basis van middeleeuwse teksten. Het theaterstuk zal in een grote levende kerststal worden opgevoerd tijdens de weken voor kerst. Voorlopig zijn er zeven uitvoeringen gepland, meldt BUOG.

Cultuurdinsdag, 21 februari 2012

Drie buitenlandse bands op elfde Euro Brass

Drachten | Voor Euro Brass Drachten hebben zich dit jaar slechts drie buitenlandse bands aangemeld. Het gaat om een Belgische en Noorse band in de B-groep en een Belgische band in de C-groep. In de hoogste divisie, de A-groep, doen vijf bands mee: De Wâldsang, De Bazuin Oentsjerk, regerend nationaal kampioen Schoonhoven, Provinciale Brassband Groningen en Amsterdam Brass. De elfde editie van het brassfestival is op 8 en 9 juni. Van de 20 bands komen 9 uit Fryslân.

Economiedinsdag, 21 februari 2012

Grootste zorg achter de rug met stappen Grieken

Leeuwarden | De eurozone lijkt het ergste achter de rug te hebben nu de financiële markten voorzichtig de lijn naar boven hebben gevonden en er in Europa een strengere begrotingsdiscipline wordt gehanteerd. Dat zei oud-minister van Financiën Onno Ruding (CDA) gistermiddag bij een lezing voor de Commerciële Club Leeuwarden. ,,Het dieptepunt was halverwege vorig jaar. Toch moeten er nog steeds maatregelen worden genomen om een escalatie te voorkomen.”

Hoofdartikeldinsdag, 21 februari 2012

Het vertrek en het faillissement dat dreigt

Het aftreden van Job Cohen is een dieptepunt voor de PvdA. De gedroomde opvolger van Wouter Bos verlaat het politieke strijdtoneel als verliezer; hij heeft het niet gered. Velen zeggen het vertrek te hebben zien aankomen, maar die mededeling geeft vooral blijk van wijsheid achteraf. Juist vorige week had Cohen samen met de nieuwe voorzitter Spekman een nieuwe start gemaakt voor de ideologisering van de sociaal-democratie, in een interview met Trouw. Er is kennelijk tussen dat interview en het tijdstip waarop Cohen zijn beslissing nam, iets gebeurd. In de fractie, wellicht.

Regiodinsdag, 21 februari 2012

Aanbesteding voor Centrale As snel de deur uit

Burgum | ‘It giet oan’ staat er op de bouwborden die de provincie Fryslân vorige week plaatste op vijf locaties in de buurt van de toekomstige Centrale As. Een beetje overdreven: de aanbesteding van de weg is nog niet eens opgestart. Maar toch. De bouwstop is opgeheven, de vorstperiode is voorbij en dus kunnen de voorbereidende werkzaamheden weer beginnen.

Regiodinsdag, 21 februari 2012

Bewoners huiverig over een nieuw Thialf, ondernemers positiever

Het huidige Thialf verbouwen en opknappen of een nieuw ijsstadion bouwen bij het Abe Lenstrastadion in Heerenveen: voor die keuze staan morgen Provinciale Staten. In Heerenveen zijn de meningen verdeeld.

Regiodinsdag, 21 februari 2012

Elke dag even naar opbrengst van de zonnepanelen kijken

Romke Kinderman uit Leeuwarden is de eerste Fries die profiteert van de gratis zonnepanelen van Energiewacht Groep. Donderdag ondertekent hij het contract op de beurs Event Groen.

Regiodinsdag, 21 februari 2012

Dekemastate floreert dankzij vrijwilligers

Met een fraaie tuin, hoge muren en lange geschiedenis heeft Dekemastate in Jelsum een grote aantrekkingskracht. Op bezoekers én vrijwilligers.

Geloof & Kerkdinsdag, 21 februari 2012

Ezechiël, cokesnuiver die hoop biedt

Elke dag horen we nieuwe berichten over de economische crisis, spanningen tussen landen en bevolkingsgroepen, het ontbreken van visie bij politici, (moreel) verval bij machthebbers. Ga eens te rade bij Ezechiël, zo bepleit dr. Ad van Nieuwpoort.

Geloof & Kerkdinsdag, 21 februari 2012

Geestelijke Elfstedentocht met René Ruitenberg

Leeuwarden | De Tocht der Tochten kon geen doorgang vinden, maar toch is er komende zondag een Elfstedentocht in Fryslân. Evangelische gemeente De Salvator houdt namelijk twee bijzondere diensten rond de Tocht vanuit geestelijk perspectief.

Geloof & Kerkdinsdag, 21 februari 2012

Jan Taeke Bakker (1924-2012), leraar in de theologie

Vorige week donderdag overleed de 1924 in Leeuwarden geboren predikant en theoloog Jan Taeke Bakker op de gezegende leeftijd van 88 jaar.

Sportdinsdag, 21 februari 2012

Gepassioneerd schaatsboek met een originele insteek

Nederland en schaatsen. Ze horen bij elkaar als peper en zout, buurman en buurman, C&A, Bassie en Adriaan en Foppe en Riemer. Om maar eens wat te noemen. Onlosmakelijk met elkaar verbonden, daar draait het om. Maar wat maakt ons zo’n schaatsland? En hoe werden we het eigenlijk? Huub Snoep vertelt het ons, in zijn boek 50 Jaar Kunstijs. Een boek van een gepassioneerd auteur voor doorgewinterde liefhebbers. Maar gelukkig niet het zoveelste boek met een opsomming van louter namen en prestaties. Nee, mooie verhalen. Origineel ook.

Sportdinsdag, 21 februari 2012

Bakker laat opnieuw naar zijn knie kijken

Leeuwarden | Cambuur-middenvelder Erik Bakker brengt vandaag een bezoek aan het ziekenhuis om naar zijn knie te laten kijken. Hij staat al sinds de winterstop aan de kant door een ontsteking en een chirurgische ingreep is nu mogelijk noodzakelijk.

Sportdinsdag, 21 februari 2012

Gouweleeuw twee jaar langer bij Heerenveen

Heerenveen | Jeffrey Gouweleeuw heeft zijn contract bij sc Heerenveen verlengd tot de zomer van 2014. Het oude contract van de twintigjarige verdediger liep deze zomer af, maar de Friese club lichtte de optie om die verbintenis met twee seizoenen te verlengen.

Sportdinsdag, 21 februari 2012

Heerenveen heeft loeizwaar programma

Leeuwarden | Na krap aan twee derde deel van de competitie zijn er in de eredivisie nog zes kandidaten over voor het landskampioenschap. Ook sc Heerenveen doet met de derde plaats nog mee in de titelrace. Met nog twaalf duels (FC Twente dertien) te gaan blikt het Friesch Dagblad vooruit naar de finale.

Sportdinsdag, 21 februari 2012

Situatie eredivisie vergelijkbaar met seizoen 1956-1957

Leeuwarden | Het is al meer dan vijftig jaar geleden dat het zo spannend was in de top van de eredivisie, waarbij alweer wordt gememoreerd aan de ‘kampioen van de armoede’. Na de 22e speelronde zijn er nog zes ploegen in de race voor de titel. Het onderlinge verschil tussen de nummers één (PSV) en zes (Ajax) bedraagt niet meer dan vijf punten en dat is de afgelopen vijftig jaar niet meer voorgekomen in ons land.

Sportdinsdag, 21 februari 2012

De Haan ziet Heerenveen geen kampioen worden

Leeuwarden | Sinds de start van het betaalde voetbal in 1954 was Heerenveen slechts eenmaal eerder na tweederde van de competitie in de race om de landstitel. In het seizoen 1999-2000 herbergde de ploeg van de toenmalige trainer Foppe de Haan geen echt grote namen, maar stond er wel een hecht team.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties