Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 21 december 2009.

Cultuurmaandag, 21 december 2009

Friese Popprijs naar Jan Switters

Sneek - Jan Switters heeft dit jaar de Friese Popprijs gewonnen. Switters krijgt de prijs omdat hij zich binnen de Friese popwereld enorm inzet als vrijwilliger. Vanuit zijn studio in Gauw heeft hij al veel bands geholpen, en in het vernieuwde Bolwerk is hij de geluidsman. Ook is hij beheerder van de popkelder in Sneek. De prijs, een bedrag van 1500 euro, werd zaterdag uitgereikt in het Bolwerk in Sneek.

Cultuurmaandag, 21 december 2009

Paulo Martina wordt directeur Museum Drachten

Drachten - Paulo Martina (1964) wordt de nieuwe directeur van Museum Drachten Smallingerland. Hij volgt vanaf februari Jaap Bruintjes op, die een nieuwe baan in Bergen heeft aanvaard. Martina is nu nog werkzaam bij Keunstwurk, als projectleider Beeldende Kunst & Vormgeving. Paulo Martina is geboren op Curaçao, waar zijn vader al actief was als galeriehouder.

Hoofdartikelmaandag, 21 december 2009

Kopenhagen...

Hoe gaat het verder met de milieudoelstellingen om de opwarming tegen te gaan? Wie het weet, mag het zeggen. De doelstelling: maximaal twee graden opwarming staat ergens in het akkoord, maar de manier waarop dat moeten gebeuren? Niemand weet het. Juridische inbedding van die doelstelling, bijvoorbeeld in verplichte reductiepercentages, ontbreekt. En hoe het komt met de financiering van de schades in ontwikkelingslanden, door de rijke landen? Er is een bedrag van 100 miljard geformuleerd. Maar hoe en onder welke voorwaarden dat bedrag wordt betaald, dat weet nog niemand. Bovendien, er zijn vele honderden miljarden nodig om de ontwikkelingslanden te helpen om te gevolgen van de opwarming zoals droogte, maar ook overstromingen op te vangen.

Regiomaandag, 21 december 2009

‘Vossen in de Greidhoeke afschieten’

Easterein - Om de waardevolle, rijke weidevogelreservaten in de Greidhoeke en Lytse Bouhoeke te bewaren zijn Vlielandse methoden nodig om de vos uit deze gebieden te weren. Gebeurt dat niet dan heeft het voor natuurorganisaties en vogelwachten praktisch geen zin meer om zich in te spannen voor vogels als kievit (ljip), grutto (skries) en tureluur (tjirk).

Regiomaandag, 21 december 2009

Les in Friese taal leeft niet in de stad

Leeuwarden – De basisscholen in de Friese steden tonen nog altijd geen of amper belangstelling voor het meertalig onderwijs. De nieuwe, moderne onderwijsmethode voor het Fries (Studio F) wordt op vrijwel geen enkele stedelijke basisschool gebruikt.

Regiomaandag, 21 december 2009

Weer hindert kerk en werk

Leeuwarden - Kerkdiensten die niet doorgingen, matig bezet waren of een snel opgetrommelde preeklezer op de kansel omdat de dominee niet kon komen. Het was het beeld gisteren in vele Friese kerken. Andries Knevel, die twee diensten zou leiden in de Bethelkerk in Drachten, miste de eerste. Via Twitter was zijn barre tocht over de besneeuwde wegen te volgen.

Regiomaandag, 21 december 2009

Grote chaos blijft uit met nieuwe sneeuw

Leeuwarden - Zware buien bedekten Fryslân het afgelopen weekend onder een nieuw pak sneeuw. Het openbare leven lag gisteren voor een groot deel plat, maar echte chaos bleef uit. Ook vanmorgen viel het in het verkeer erg mee, vooral omdat automobilisten gedisciplineerd hun snelheid aanpasten.

Geloof & Kerkmaandag, 21 december 2009

Het gevaar van paragnosten, mediums en uitverkoren leiders

Aleid Schilder ontdeed zich twintig jaar geleden van haar gereformeerd-vrijgemaakte trauma. Nu waarschuwt ze voor het gevaar van een nieuwe: pas op voor spiritueel misbruik.

Geloof & Kerkmaandag, 21 december 2009

Geen Joy for People, minder mensen kerstzang Drachten

Leeuwarden/Drachten - Naast kerkdiensten die minder bezocht of afgelast werden hadden ook enkele grote evenementen last van de ongekende weersomstandigheden. In de Salvatorkerk in Leeuwarden werd het kerstconcert van Joy for People uit Dokkum afgelast. Voorganger Nicolas van Amerom: ,,Dat was wel balen. We hadden op zeker achthonderd man gerekend. Onze kerstnachtdiensten gaan sowieso door.”

Geloof & Kerkmaandag, 21 december 2009

Mensenhandel fors probleem kerken

Amersfoort/Leeuwarden - Steeds meer migrantenkerken worden geconfronteerd met de slachtoffers van mensenhandel en mensensmokkel. Koepelorganisatie SKIN komt vandaag met richtlijnen voor hoe migrantenkerken om kunnen gaan met mensenhandel en mensensmokkel.

Sportmaandag, 21 december 2009

Ouderwets gezellig

De wereld ligt bedolven onder een dikke donsdeken van sneeuw. Op de ijsbanen glijden de mensen, jong en oud, sierlijk langs elkaar heen. De allerjongsten wankelen nog een beetje achter een stoel. Aan de kant staat een koek-en-zopietent en uit de schoorstenen van de huizen kringelen de rookpluimen gemoedelijk de strakblauwe hemel in. Ergens in de achtergrond staat een oude windmolen om het tafereel te completeren. Wat een plaatje! Nederland als op een schilderij van Hendrick Avercamp. IJspret zoals het bedoeld is: een feest voor iedereen, zonder ook maar een wolkje aan de lucht.

Sportmaandag, 21 december 2009

VC Sneek is niet van plan herentak te laten verpieteren

Sneek - Het beste dat Fryslân in het clubvolleybal bij de heren te bieden heeft stond zaterdagmiddag in de Sneker sporthal tegenover elkaar. Het middenmootgevecht in de tweede divisie A tussen VC Sneek en VC Leeuwarden wordt overtuigend gewonnen door de thuisclub. Het is een historisch duel, want het is de eerste keer dat de vlaggenschepen van beide teams in competitieverband tegenover elkaar staan, maar die lading heeft de wedstrijd bepaald niet.

Sportmaandag, 21 december 2009

Wereldbekerzege voor Bouwmeester

Melbourne - Zeilster Marit Bouwmeester heeft in het Australische Melbourne de eerste wereldbekeroverwinning uit haar loopbaan behaald. Het 21-jarige talent uit Warten deed dat door de openingswedstrijd van de WB-cyclus op haar naam te schrijven. Het was de eerste van in totaal zeven wereldbekerwedstrijden.

Sportmaandag, 21 december 2009

Slechte toestand wegen zorgt voor afgelastingen

Leeuwarden - Veel sportwedstrijden zijn gisteren vanwege het winterse weer niet doorgegaan. Vooral de slechte toestand van de wegen was de oorzaak van de afgelastingen. De veiligheid van de supporters die de weg op moesten was in het geding. ,,De ANWB heeft een negatief reisadvies gegeven, het is gewoon niet verantwoord om met zo veel mensen tegelijk de weg op te gaan. En ook de clubs vonden het niet prettig om hun spelers de weg op te sturen”, zei een woordvoerster van de voetbalbond KNVB.

Sportmaandag, 21 december 2009

Flyers sluit laatste thuiswedstrijd af met een dansje

Heerenveen - Afscheid nemen in stijl. Je hoort het in de sportwereld vaker als ploegen hun laatste thuiswedstrijd van het jaar spelen. Nog eenmaal het trouwe thuispubliek trakteren op een mooi duel met, als het even kan, een fraaie overwinning. De ijshockeyers van Flyers hadden die boodschap zaterdag goed begrepen en voegden tegen Tilburg Trappers de daad bij het woord. Veelzeggend was de explosie van vreugde na de winnende treffer in de slotfase. En dus was er alle reden voor een dansje.

Sportmaandag, 21 december 2009

Aris klopt Amsterdam na ongekend slot

Leeuwarden - De Friesland Aris heeft het kalenderjaar met een knaller van formaat afgesloten. In het laatste competitieduel met Amsterdam leek het zaterdag drie kwarten lang helemaal nergens op, maar de Leeuwarder basketballers herpakten zich in de slotfase op ongekende wijze. De voorlopige balans? Een unieke vijfde plaats op het scheiden van het jaar.

Sportmaandag, 21 december 2009

Stadionverkoop Cambuur zit in afrondende fase

Leeuwarden - SC Cambuur gaat nog deze week het stadion verkopen aan projectontwikkelaar Leyten. Dat is de verwachting van directie en raad van commissarissen. De verkoop is extra belangrijk nu de club met een groter tekort kampt dan verwacht. Volgens algemeen directeur Alex Pama is er geen reden voor paniek.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties