Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 21 april 2011.

Cultuurdonderdag, 21 april 2011

Bolsward kan trots zijn op zijn Matthäus-traditie

Een vervreemdende ervaring; vroeger werd ik als jongetje van zo’n tien jaar vanuit Sneek met een dikke winterjas op de fiets gezet richting Bolsward voor de Matthäus Passion. Gisteravond wederom richting Bolsward voor de Matthäus Passion maar nu met de auto en bij ruim 23 graden! Veertig jaar geleden was het dezelfde oratoriumvereniging, maar met het toenmalige Frysk Orkest. Gisteravond hetzelfde koor met ongetwijfeld andere leden en onder leiding van Pauli Yap. Eenmaal binnen was het openingskoor meteen warm van klank en in een prachtige cadans door zowel koor als orkest met daarboven als een stralende zon het Sint Vitus kinder- en jeugdkoor uit Leeuwarden. Zo was het warm binnenkomen. Datzelfde kinder- en jeugdkoor gaf het koor nog wat extra glans bij het slotkoor voor de pauze in O Mensch, bewein dein Sünde gross.

Economiedonderdag, 21 april 2011

Windmolen voor drinkwater komt ook in Leeuwarden

Leeuwarden - Het in Leeuwarden gevestigde Dutch Rainmaker, dat windmolens bouwt die drinkwater uit de lucht halen, plaatst een van de eerste installaties in Leeuwarden. Daarvoor hebben de gemeente en het bedrijf een overeenkomst getekend. De windmolen komt op het zuidwestelijke bedrijventerrein Newtonpark.

Economiedonderdag, 21 april 2011

Bedrijf in kunststof ijsbanen Glice bankroet

Heerenveen - Glice, de maker van kunststof ijsbanen in Heerenveen, is failliet. Daarmee komt voorlopig een einde aan het idee van uitvinder Eric Sinnema en ondernemer Roel Wiewel om het mogelijk te maken op iedere plek en onder elke weersomstandigheid te kunnen schaatsen.

Economiedonderdag, 21 april 2011

Smeding AGF wil uitbouw eind juni klaar hebben

Sint Annaparochie - De uitbreiding bij Smeding Groenten en Fruit in Sint Annaparochie verloopt voorspoedig. Gisteren werden de verdiepingsvloeren in de uitbouw van achtduizend vierkante meter gelegd. Op 28 juni wil de groothandel in aardappelen, groente en fruit het nieuwe gedeelte voor laden en lossen in gebruik nemen.

Hoofdartikeldonderdag, 21 april 2011

De opslag van gegevens...

De kans dat in Nederland lichaamskenmerken (biometrische gegevens) centraal zullen worden opgeslagen wordt steeds kleiner, zo bleek gisteren tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Een meerderheid van de partijen zegt dat er te veel bezwaren aan kleven.

Regiodonderdag, 21 april 2011

Adema denkt bij afscheid aan schrijven van een boek

Leeuwarden – ,,Ik heb zo veel bijzondere momenten meegemaakt die het waard zijn om niet te vergeten, dat ik er stiekem wel eens over nadenk hierover een boek te schrijven.” Deze woorden sprak Piet Adema van de ChristenUnie gisteren bij zijn afscheid als gedeputeerde.

Regiodonderdag, 21 april 2011

‘Jo wil altijd even over de Nieuwebildtdijk rijden’

Sint Annaparochie - ,,Als ik op televisie vluchtelingen zie die met hun schamele bezittingen uit een oorlogsgebied proberen weg te komen, denk ik vaak aan Jo van Hien. Zo moet het in 1944 ook voor haar zijn geweest”, zegt de 77-jarige Jan de Jong uit Sint Annaparochie.

Regiodonderdag, 21 april 2011

Friese natuurclubs: geen fusie

Leeuwarden - Natuurclubs in Fryslân willen niet samengaan in één grote organisatie. Ze zien niets in het voorstel daartoe van GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff. Hij denkt met een variant op de Engelse National Trust burgers meer bij natuur te kunnen betrekken.

Regiodonderdag, 21 april 2011

Verlies twee dorpen breekt fusie niet op

Joure - Een ruime meerderheid in de gemeenteraden van Skarsterlân, Gaasterlân-Sleat en Lemsterland is voor een gezamenlijke herindeling zonder de dorpen Haskerdijken en Nieuwebrug. Dat bleek gisteravond op een gecombineerde commissievergadering in Joure. Volgende week nemen de raden afzonderlijk een besluit.

Regiodonderdag, 21 april 2011

Leeuwarders betalen culturele cursussen helemaal zelf

Leeuwarden - Alleen voor basisschoolkinderen in Leeuwarden is er nog geld om kennis te maken met cultuur. Jongeren ouder dan twaalf en volwassenen die zich cultureel willen vormen via cursussen, zullen dat helemaal zelf moeten betalen. Dat is de kern van de visie van cultuurwethouder Diks, die ze vanmiddag presenteert aan de culturele instellingen in de stad en de pers. De visie in nu al in het bezit van het Friesch Dagblad.

Geloof & Kerkdonderdag, 21 april 2011

Obama: Jezus’ opstanding zet alles in ander perspectief

Washington - De opstanding van Jezus zet alles in het leven in een ander perspectief. Dat zei president Obama deze week bij een ontbijt met voorgangers op het Witte Huis. Het was de tweede keer dat de Amerikaanse president een speciaal paasontbijt hield met enkele van de invloedrijkste predikanten van de VS.

Geloof & Kerkdonderdag, 21 april 2011

Eijk reageert: kritiek is prima, laster niet

’s-Hertogenbosch - Aartsbisschop Eijk kan zich niet vinden in de kritiek die er deze week via de Volkskrant op zijn persoon en handelwijze naar buiten kwam. Enkele katholieken, onder aanvoering van Nelly Stienstra (voorzitter Contact Rooms-Katholieken), willen dat de paus de aartsbisschop tot de orde roept. In een interview met Katholiek Nieuwsblad, dat vandaag verschijnt, reageert Eijk. Dat hij geen tegenspraak duldt en mensen die kritisch zijn op een zijspoor zet of ontslaat, die beeldvorming is volgens hem ,,niet op feiten gebaseerd”.

Sportdonderdag, 21 april 2011

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?

Sportdonderdag, 21 april 2011

Seizoen over voor Brian Vandenbussche

Heerenveen - Brian Vandenbussche zal dit seizoen zo goed als zeker niet meer in actie komen. De doelman van Heerenveen, net hersteld van een zware knieblessure, is naar aanleiding van de rode kaart die hij opliep in het duel met Jong sc Heerenveen/FC Emmen maandagavond tegen NEC door de tuchtcommissie van de KNVB voor drie duels geschorst, waarvan één duel voorwaardelijk.

Sportdonderdag, 21 april 2011

Antoinette de Jong in Jong Oranje

Rottum - Antoinette de Jong wordt komend seizoen toegevoegd aan Jong Oranje. Het zestienjarig schaatstalent uit Rottum is al jaren toonaangevend in de diverse jeugdcategorieën.

Sportdonderdag, 21 april 2011

Thijs Oenema vindt onderdak bij Team Groenewold

Joure - Schaatsster Thijsje Oenema rijdt komend seizoen voor de nieuwe vrouwenploeg van Renate Groenewold. De 22-jarige sprintster uit Joure, die tijdens de Winterspelen van Vancouver vorig jaar actief was op de 500 meter, reed afgelopen seizoen voor Team Anker.

Sportdonderdag, 21 april 2011

Schaatsploeg BAM praktisch ongewijzigd

Zwolle - De schaatsploeg van BAM Univé heeft de contracten met trainer Jillert Anema en zijn topschaatsers verlengd. Het houdt in dat Bob de Jong, Bob de Vries, Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma en Willem Hut ook volgend seizoen voor de formatie zullen uitkomen

Sportdonderdag, 21 april 2011

Kramer volgt voorlopig eigen programma

Heerenveen - Sven Kramer volgt in de aanloop naar het nieuwe seizoen voorlopig nog zijn eigen trainingsprogramma. De schaatser is nog niet volledig hersteld van een blessure aan zijn bovenbeen. Door die blessure kwam Kramer afgelopen schaatswinter niet in actie

Sportdonderdag, 21 april 2011

De Hoeve enige Friese korfbalclub in halve bekerfinale

Leeuwarden - De korfballers van De Hoeve zijn er gisteravond als enige Friese overgangsklasser in geslaagd de halve finales te bereiken in de strijd om de Jan Mulderbeker. In de kwartfinale rekende de formatie uit Weststellingwerf probleemloos af met het in de tweede klasse uitkomende TDK. De grootste verrassing kwam uit Stiens waar CSL zich liet verrassen door tweedeklasser ASKO. In een reprise van de finale van vorig jaar moest Drachten/Van der Wiel opnieuw haar meerdere erkennen in Nic.

Sportdonderdag, 21 april 2011

Cambuur heeft financiën beter op orde

Leeuwarden - SC Cambuur is financieel op de weg terug. Dat blijkt uit het nieuwe meetmoment van de licentiecommissie van de KNVB. De halfjaarcijfers zijn dermate goed dat de Leeuwarders voldoen aan de maatstaven van een ‘categorie 2-club’. Dat was ook nodig, omdat Cambuurs licentie bij een hernieuwde ‘categorie 1-benoeming’ in gevaar zou komen.

Sportdonderdag, 21 april 2011

Excuses van directie aan vrouwenteam

Heerenveen - De directie van sc Heerenveen heeft gistermiddag in een emotionele bijeenkomst met het damesteam van de club openlijk haar excuses aangeboden. Dat gebeurde in reactie op alle commotie die was ontstaan, nadat Heerenveen eind vorige week bekend maakte na afloop van dit seizoen met vrouwenvoetbal te stoppen.

Sportdonderdag, 21 april 2011

De Fjouwersprong loopt met kaatsteam voor muziek uit

Mantgum - Kaatsen in teams. Volgens de beleidsbepalers van de Koninklijke Nederlandse Kaats Bond (KNKB) ligt daar de toekomst. En ofschoon het gros van de kaatsers er zo zijn of haar bedenkingen bij heeft wordt het nieuwe fenomeen komend seizoen, eerder dan verwacht, geïntroduceerd. De dameskaatsers Bianca van der Veen, Afke Kuipers, Nynke Sybrandy en Wiljo Sybrandy vormen komend seizoen een kwartet.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties