Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 21 mei 2003.

Agendawoensdag, 21 mei 2003

Klassiek

Agendawoensdag, 21 mei 2003

Klassiek

Uitagenda van 23-29 mei 2003

Analysewoensdag, 21 mei 2003

Helpt hulp aan de armen?

De Braziliaanse president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva is populair in eigen land. Niet zo gek, want hij heeft onder meer beloofd het minimumloon te verhogen met bijna de helft. Ook wil hij een einde maken aan de honger. Realistisch? Veel buitenstaanders vinden van niet. Maar je moet toch ergens beginnen. In zijn eentje zal Lula het in ieder geval niet redden. Ook bedrijven zullen hun verantwoordelijkheid moeten oppakken, zegt Jorge Lorenzetti, voorman van een grote Braziliaanse vakcentrale. En samenwerking met westerse organisaties is daarbij welkom, vindt hij. Al was het alleen maar om de problemen van de armen onder de aandacht van de rijkeren te brengen.

Bijschriftwoensdag, 21 mei 2003

Vreemdelingen

Zondagmorgen in Veenendaal. Het is redelijk druk.

Cultuurwoensdag, 21 mei 2003

‘Country’-zangeres Ilse DeLange opgeruimd verder

Clean Up heet de nieuwe cd van Ilse DeLange. En dat heeft niets te maken met schoonmaken. Tenminste, niet in letterlijke zin. De Almelose zangeres moest alle leuke, maar vooral nare belevenissen (muziekindustrie/liefde) van zich afschrijven. Dat deed ze in het Amerikaanse Nashville, dé place to be voor een countryzangeres. Inmiddels is ze weer terug, de cd is uit en vrijdag start haar nieuwe tournee in Leeuwarden.

Cultuurwoensdag, 21 mei 2003

Jip en Janneke bestaan vijftig jaar

Jip en Janneke bestaan vijftig jaar. Opa’s en oma’s die groot zijn geworden met het illustere duo, lezen de verhalen nu aan hun kleinkinderen voor. De verhaaltjes van Annie M.G. Schmidt zijn - nog steeds - ongekend populair. Ondanks bezemwagens, schillenmannen en huismoeders. Of misschien juist daardoor.

Economiewoensdag, 21 mei 2003

Van de wind valt wel degelijk te leven

Amsterdam - ,,Er is ruim voldoende duurzame energie voorhanden of op te wekken om de energiebehoefte van de complete wereldbevolking te dekken.” Dat zei windenergiedeskundige Preben Maegaard vorige week tijdens de energiebeurs Ecotech 2003 te Amsterdam.

Economiewoensdag, 21 mei 2003

KvK Friesland schrijft 100.000-ste bedrijf in

Leeuwarden – Gisteren is bij de Kamer van Koophandel (KvK) Friesland het 100.000-ste dossier opgemaakt. Het gaat om een inschrijving van Rikus Sinnema (45) uit Berlikum die de BV Sinnema Ruimtelijke Ontwikkeling en Vastgoed BV kwam inschrijven.

Economiewoensdag, 21 mei 2003

Mkz-fonds nu ook inzetten voor vogelpest

Arnhem - Gelderland gaat het fonds dat is ingesteld na de mkz-crisis ook inzetten voor gebieden die zijn getroffen door de vogelpest. De lichte verdenking in Goutum is geen reden voor paniek.

Expowoensdag, 21 mei 2003

Balk, Talma Hiem: schilderijenexpo Joke Hollander en Martje Vervat, t/m 30 juni.

Hoofdartikelwoensdag, 21 mei 2003

Eigen bedrijven eerst…

De overheden in het Noorden moeten alle energie steken in het stimuleren van de bestaande bedrijvigheid. Alleen groei van de eigen ondernemingen kan de werkgelegenheid een stevige impuls geven. Dat concludeert een onderzoeksbureau dat in opdracht van de drie noordelijke provincies het effect heeft geïnventariseerd van de zogenoemde Langmangelden, die zijn bedoeld om de economie in het Noorden te versterken.

Regiowoensdag, 21 mei 2003

Dak- en thuislozen slecht geregistreerd

Leeuwarden – Het aantal verslaafden en dak- en thuislozen in Leeuwarden is slecht geregistreerd. Op verschillende plaatsen, zoals de politie, verslavingszorg en de opvanglocaties, wordt weliswaar geregistreerd, maar deze lijsten zijn niet goed op elkaar afgestemd. Daardoor is het moeilijk om een beeld te krijgen van het exacte aantal dak- en thuislozen in Leeuwarden en is het lastig om mensen aan te spreken op eerder verleende hulp.

Regiowoensdag, 21 mei 2003

Leeuwarder raadslid D66 stapt boos op

Leeuwarden - D66-fractievoorzitter Sietske Inberg stapt uit de Leeuwarder gemeenteraad. Ook zegt zij haar lidmaatschap van de politieke partij op, liet ze gisteren weten. Inberg is het niet eens met het openhouden van de kerncentrale in Borssele, zoals in het regeerakkoord is opgenomen.

Regiowoensdag, 21 mei 2003

‘Geen slapeloze nachten’

Buitenpost – Oane-Sjoerd v an Assen (18) uit Noardburgum heeft niet naar de antwoorden van de examens Nederlands en economie gekeken op internet. ,,Daar zou ik alleen maar gestresst van raken”, zegt de vwo-scholier van het christelijke Lauwerscollege in Buitenpost. ,,Soms ben je gezegend als je de antwoorden niet weet.”

Regiowoensdag, 21 mei 2003

‘Snelheid Trekweg moet lager’

Westergeest - De snelheid van het autoverkeer op de Trekweg tussen Dokkum en Kollum moet omlaag. Na jaren van praten moet er snel iets worden gedaan voor met name de veiligheid van de fietsers op de route. Desnoods door tijdelijk een maximumsnelheid van 60 kilometer in te voeren, totdat de weg grondig wordt aangepakt.

Regiowoensdag, 21 mei 2003

Koningin bezoekt oefening vredesmilitairen

Marnehuizen – Het is wachten op de explosie. Enkele militairen houden de handen op de oren, in afwachting van wat er komen gaat. Maar het blijft stil in militair oefendorp Marnehuizen in het Lauwersmeergebied. En dat terwijl koningin Beatrix met gevolg op twintig meter afstand staat toe te kijken. ,,Dat zul je net zien’’, zegt een passerende militair.

Geloof & Kerkwoensdag, 21 mei 2003

Eerste kanselruil tussen Vrijgemaakte en Ned. Geref. kerk

Leeuwarden – Voor het eerst vindt komende zondag kanselruil plaats tussen een Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) en een Nederlands Gereformeerde Kerk. In Deventer zullen de predikanten van de beide kerken in elkaars gemeente voorgaan. De kanselruil is de eerste in Nederland sinds in 1967 een scheuring plaatsvond onder gereformeerd-vrijgemaakten, waaruit de Ned. Ger. Kerk ontstond. De synode van de gereformeerd-vrijgemaakten maande plaatselijke kerken vorig jaar tot terughoudendheid in plaatselijke samenwerking, maar omdat de onderlinge contacten in Deventer al van eerder datum zijn, is besloten de kanselruil door te laten gaan.

Geloof & Kerkwoensdag, 21 mei 2003

Het ongeloofsleven van elf prominenten

‘Het is zo langzamerhand tijd dat al die domme gelovigen inzien dat er geen enkele rationele reden is nog in God te geloven. Tijd voor een rationeel tegengeluid.’ Zo ongeveer is het uitgangspunt in Leven zonder God, Elf interviews over ongeloof.

Geloof & Kerkwoensdag, 21 mei 2003

‘Liever cursus dan discussie’

Drachten - Enthousiaste reacties van cursisten gaven hem al veel voldoening. Maar nu ‘zijn’ Geert Groote Instituut een internationale onderscheiding krijgt, is theoloog Aad Kik uit Drachten ,,helemaal trots en blij.’’

Sportwoensdag, 21 mei 2003

Heerenveen scoort zestien keer

Harderwijk – SC Heerenveen heeft gisteravond zestien keer gescoord in een oefenduel in Harderwijk tegen het jubilerende Zwart Wit’63.

Sportwoensdag, 21 mei 2003

Cambuur groot avontuur voor Albert Jan van Zwol

Veenwouden - Hij heeft er nog geen slapeloze nachten van, maar het was voor Albert Jan van Zwol best moeilijk om te kiezen voor Cambuur. De 21-jarige Veenwoudster geeft het vertrouwde BCV op voor een mogelijk onbekend profavontuur bij de Leeuwarder eerstedivisionist. Morgen worden als het goed is de laatste puntjes op de i gezet.

Sportwoensdag, 21 mei 2003

Hofstra staat boven amateurisme Dartleague

Den Haag – Amateurisme of kwade opzet? De organisatoren van de Internationale Dartleague (IDL) in Den Haag willen het eerste doen geloven. Door onervarenheid met het poulesysteem tijdens het prestigieuze toernooi werd dinsdag plotseling de poule-indeling voor de tweede ronde omgegooid. Want de als eerste (Raymond van Barneveld) en tweede geplaatste (Ted Hankey) spelers zaten bij elkaar in de groep.

Sportwoensdag, 21 mei 2003

ONS Sneek weer bij de les

Sneek – ONS Sneek heeft zich dinsdagavond goed hersteld van de klap van de verloren kampioenswedstrijd in Burgum.

Sportwoensdag, 21 mei 2003

CVVO houdt zicht op tweede klas

Lemmer – Geluk dwing je af en pech roep je over jezelf af. Buitenpost-trainer Jan Douma twijfelde dinsdagavond of hij die aloude voetbalwijsheid op z’n ploeg mocht loslaten. ,,Se hawwe der enoarm foar knokt, dêr kin ik neat fan sizze. Mar tsjin sa’n soad pech, wat dogge je dêroan?’’

Sportwoensdag, 21 mei 2003

Scorend onvermogen betekent einde nacompetitie voor Hardegarijp

Hardegarijp – Zo geweldig als het gehele seizoen verliep voor Hardegarijp, zo desastreus verliep de nacompetitie voor een plek in de eerste klasse. De Friezen konden de bij VHK opgelopen schade (1-0) dinsdagavond thuis niet goed maken. Opnieuw brak het scorend onvermogen de ploeg op.

Sportwoensdag, 21 mei 2003

Heerenveen A1 pakt bij concurrent Ajax de titel

Amsterdam – In navolging van het belofteteam van SC Heerenveen pakten dinsdagavond in Amsterdam de A-junioren voor het eerst in de historie van de club de titel in de eredivisie.

Sportwoensdag, 21 mei 2003

Harkemase Boys wil bij straf uit competitie

Harkema – Als Harkemase Boys gestraft wordt voor de ongeregeldheden na de thuiswedstrijd tegen Quick Boys, vorige week zaterdag, dan wil de Friese hoofdklasser uit de competitie om het landelijk zaterdagvoetbalkampioenschap worden gehaald.

Weerwoensdag, 21 mei 2003

Regenachtig

Vanavond komen er nog een paar buien voor, maar later vannacht klaart het op en wordt het tijdelijk droog bij minima rond 8 graden. Morgen is de bewolking terug en wordt het regenachtig, met temperaturen rond 15 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties