Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 21 mei 2012.

Cultuurmaandag, 21 mei 2012

Blřf en Nick en Simon op strand van Lemmer

Lemmer | Blřf, Nick en Simon en Ali B zijn de hoofdartiesten op de derde editie van het Glemmer Beach Festival in Lemmer. Dat heeft de organisatie van het muziekfestival dit weekend bekendgemaakt. Glemmer vindt dit jaar plaats van donderdag 30 augustus tot en met zaterdag 1 september. Naast de genoemde artiesten, zijn er optredens van onder anderen Chris Hordijk, Elske de Wall, Die Twa en 2 Brothers on the 4th Floor. Glemmer trok vorig jaar 13.000 bezoekers.

Cultuurmaandag, 21 mei 2012

Breakdance van Friezen in ‘Holland’s Got Talent’

Leeuwarden | Hiphop- en breakdancegroep Classix, met leden uit Fryslân, Groningen en Drenthe, is vrijdag te zien in het RTL4-programma Holland’s Got Talent. De groep, bestaande uit 16 dansers en 23 muzikanten, is pas opgericht door de Groninger dansschoolhouder Luciano Tawikarja. Hij wil met Classix de klassieke hiphop / breakdance onder de aandacht brengen. Tawikarja deed al eerder met zijn dansgroepen mee aan Holland’s Got Talent; in 2008 en 2010 bereikte hij de finale.

Economiemaandag, 21 mei 2012

Meelfabriek lijdt verlies door prijsdruk op markt

Leeuwarden | Koopmans Meelfabrieken in Leeuwarden heeft in 2011 een verlies geleden van 0,4 miljoen euro. Door overcapaciteit in de maalindustrie heerst er felle prijsconcurrentie en staan de marges ook bij Koopmans onder druk.

Economiemaandag, 21 mei 2012

Menamer wint keuken voor zijn zus

Marsum | Gerke Zondervan (42) uit Menaam heeft de paalzitwedstrijd van Keukencentrum Marssum gewonnen. Na 45 uur en 35 minuten was de marktkoopman de laatste van de tien deelnemers die naar beneden kwam. Daarmee won hij een keuken van zesduizend euro. Die schenkt hij aan zijn zus Agnetha die na verbouwingen in haar nieuwe huis geen budget meer had voor een keuken. Keukencentrum Marssum vierde met de wedstrijd het vijftienjarig jubileum van de winkel.

Hoofdartikelmaandag, 21 mei 2012

Politiek gaat steeds meer om personen

Verkiezingen voor de Tweede Kamer lijken steeds meer te gaan over personen. De afgelopen maanden hebben dat laten zien. Eerst was er het gedoe over de partijleider van de PvdA, Job Cohen. Hij deed het niet goed in het debat, noch in de Kamer, noch voor de televisie. Na zijn vertrek volgde een verkiezing voor de fractievoorzitter, met als uiteindelijke winnaar Samsom. De ‘strijd’ ging vooral tussen hem en Plasterk. Waar die strijd precies over ging leek minder belangrijk dan de manier waarop de kandidaten zich profileerden, hoe ze ‘over kwamen’.

Regiomaandag, 21 mei 2012

Vaatstra wellicht vermoord door bekende

De Westereen | Marianne Vaatstra is op 1 mei 1999 waarschijnlijk door een bekende van haar verkracht en vermoord. Dat is althans de theorie van het 3D-team, dat de moord sinds 2007 onderzoekt.

Regiomaandag, 21 mei 2012

Vaart met proces herindeling

Leeuwarden | Leeuwarderadeel wordt definitief bij Leeuwarden gevoegd, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel blijven zelfstandig maar moeten intensief samenwerken. Harlingen, Franekeradeel, Littenseradiel, Menameradiel en het Bildt gaan samen een gemeente vormen. Hetzelfde geldt voor Ferwerderadiel, Dongeradeel, Kollumerland en Dantumadiel.

Geloof & Kerkmaandag, 21 mei 2012

‘Ethiek’ was levensgevaarlijke actie van Bonhoeffer

Zoetermeer | Bonhoeffers Ethiek was een eenzame en levensgevaarlijke onderneming. De Duitse theoloog, die in 1945 door de nazi’s werd opgehangen, sloot zich aan bij het actieve verzet en zag zich geplaatst voor de opgave om theologisch en ethisch antwoord te geven op de uitdagingen van die tijd. Vanavond wordt de eerste Nederlandse vertaling gepresenteerd.

Geloof & Kerkmaandag, 21 mei 2012

Ethiek voor als het erop aan komt

Bonhoeffers Ethik is een van de belangrijkste boeken die over ethiek zijn geschreven. Het leert ons niet wat ethisch gezien de oplossing moet zijn, maar helpt ons bedenken, hoe we naar die oplossing op zoek moeten gaan.

Geloof & Kerkmaandag, 21 mei 2012

Iraans regime registreert christenen

Teheran | De Iraanse regering heeft een kerk in de hoofdstad Teheran opgedragen om haar leden te registreren. Het lijkt erop dat het regime een doelgerichte campagne is gestart om de vrijheden van christenen nog verder te beperken, aldus mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign.

Sportmaandag, 21 mei 2012

Ariëns, Kamminga, Mulder en Horsten grootverdieners

Haulerwijk | Manon Kamminga, Michel Mulder, Mark Horsten en Crispijn Ariëns zijn de grootverdieners geworden van het NK Baan in Haulerwijk. Kamminga was op de baan waar zij het skeeleren leerde, net als vorig jaar bij de dames de ‘koningin’ van het baantoernooi. Na goud op de 300 meter en de afvalkoers op de eerste dag volgde zaterdag de titel op puntenkoers en de 3000 meter relay, samen met haar ploeggenoten Elma de Vries en Bianca Roosenboom.

Sportmaandag, 21 mei 2012

SPORTCOLUMN: Gerechtigheid

De klok op sportpark De Bosk geeft 9.45 uur aan en voor clubhuis Dyksicht tuurt teamleider Andries Hoekstra vertwijfeld richting ingang. Achttien man telde het lijstje van de voormalige amateurwielrenner en nu het uur U op het Hemelvaartstoernooi van Harkemase Boys bijna heeft geslagen kan de coach van het mediateam nog geen elftal formeren. Dat sportverslaggevers mislukte atleten zijn mag dan een wijdverbreid misverstand zijn; kloklezen schijnt ze nogal moeilijk af te gaan.

Sportmaandag, 21 mei 2012

‘De snelheid van Narsingh kan een extra wapen zijn op het EK’

Luciano Narsingh zou zomaar eens de eerste speler van sc Heerenveen kunnen worden die zich tijdens een grote eindronde in het oranje mag hijsen. De watervlugge vleugelspits overleefde de eerste schifting van bondscoach Bert van Marwijk, maar knokt hij ook in de definitieve selectie voor het EK?

Sportmaandag, 21 mei 2012

Estafettedames en Fredrik laten Orca juichen op FSK

Leeuwarden | Aan de muur in zijn ouderlijk huis in Oentsjerk zijn inmiddels weinig lege plekjes meer te vinden voor de medailles van Ramon Fredrik. De achttienjarige zwemmer van Orca vestigde zaterdag ook in het thuisbad van het Kalverdijkje de aandacht op zich met elf keer goud en één keer zilver tijdens de Friese sprintkampioenschappen. Voor Orca was daarmee de koek nog niet op, want op de 4x50 meter wisselslag estafette snelde de juniorenploeg van de Leeuwarder vereniging naar een Nederlands record.

Sportmaandag, 21 mei 2012

Partuur Van der Bos speelt in St. Anne met de concurrentie

Sint Annaparochie | Ronduit indrukwekkend mocht het machtsvertoon genoemd worden van het partuur Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger gisteren op de tweede vrije formatiepartij in Sint Annaparochie. In een half uurtje werd in de finale afgerekend met de laatste horde op weg naar weer een krans, het partuur Johan van der Meulen, Karel Nijman en Folkert van der Wei.

Sportmaandag, 21 mei 2012

Harkemase Boys: one down and three to go

‘One down, three to go’. Harkemase Boys heeft zaterdag in de beslissingswedstrijd in Hoogeveen tegen SVZW (2-0 winst) de eerste horde genomen in de overlevingsstrijd voor behoud van het topklasserschap. Nog drie duels te gaan.

Sportmaandag, 21 mei 2012

DTD verwijst Leeuwarden in laatste jaar naar derde klasse

Jelsum | Ooit was De Klomp in hartje Leeuwarden een befaamd voetbalbolwerk. Met ontzag werd gekeken naar de verrichtingen van rood-wit, de vv Leeuwarden, in 1957 met tweeduizend (!) leden de grootste amateurclub van Nederland. Iets meer dan een halve eeuw later ploetert de club voort op het laatste restje nostalgie en verlangt het naar de dag dat het uit het lijden verlost wordt.

Sportmaandag, 21 mei 2012

Prima seizoensouverture voor topfierljeppers

Lekker weer, een verbeterde entourage, een hoog niveau in de topklasse en een schansrecord. Dat waren zaterdag in Buitenpost de ingrediënten van de eerste ljepperij van 2012. Als de ouverture maatgevend is, dan wacht een mooi jaar.

Sportmaandag, 21 mei 2012

Fryslân haalt het beste naar boven bij baanrenner Schep

Appelscha | Het Ubbink Koga Cyclingteam lijkt zo langzamerhand een abonnement te hebben op de eindzege in de Ronde van Zuidoost Friesland. Gistermiddag schudde baanrenner Peter Schep met een machtige pedaalslag zijn laatste belager Jeffrey Wiersma op weg naar de finish op de Bosberg in Appelscha overtuigend af voor de winst. ,,Ik heb lukraak een versnelling getrokken en hoopte dat ik het vol zou houden.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties