Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 21 juni 2007.

Cultuurdonderdag, 21 juni 2007

Sterke zeemansverhalen

Het is waarschijnlijk het kleinste theatertje van Nederland, én het meest knusse: het West End Theater op Terschelling, dat twee jaar geleden zijn deuren opende. Binnen ademt een baroksfeer met velours, sierlijke spiegellijsten en rode pluche stoelen. 43 zijn het er in totaal. Om alle bezoekers van de voorstelling Zoute verhalen een plek te geven moet hier en daar een extra stoel worden bijgeplaatst.

Economiedonderdag, 21 juni 2007

Open dagen bij boerderijen

. ‘Je mag niet te hard werken op onze boerderij’

Hoofdartikeldonderdag, 21 juni 2007

Camera: handig voor politie...

Het kan verkeren. Minder dan tien jaar geleden waren de gevoelens over cameratoezicht in een speciaal daarover georganiseerd stadsdebat zo negatief, dat het Leeuwarder stadsbestuur schielijk de gedachte eraan afzwoer. In het college-akkoord werd expliciet afgesproken dat het ophangen van videocamera’s in het uitgaansgebied de komende jaren geen onderwerp van besluitvorming zou zijn. Dat staat vast, zei wethouder Krol. Tot maart 2006, zei wethouder Van Mourik.

Regiodonderdag, 21 juni 2007

Twee miljard voor mooier platteland

Den Haag/Leeuwarden - De kabinetsplannen om het platteland mooier, vitaler en leefbaarder te maken, kunnen doorgaan. De Europese Commissie heeft gisteren toestemming gegeven het voorstel om ongeveer twee miljard euro te steken in het verfraaien van de omgeving en het versterken van het dorpsleven.

Regiodonderdag, 21 juni 2007

Littenseradiel: hup, ga aan het werk

Wommels - Burgemeester en wethouders van Littenseradiel en de fracties in de gemeenteraad moeten snel de strijdbijl begraven en gewoon weer aan het werk gaan. Dat vindt een groepje inwoners van de gemeente, dat de bevolking oproept om er zelf bij het college en de raad op aan te dringen de onderlinge verhoudingen snel te normaliseren.

Regiodonderdag, 21 juni 2007

‘650 miljoen nodig voor fietspaden’

Leeuwarden - Om de hobbels, kuilen en losliggende tegels in de Nederlandse fietspaden te verhelpen is minstens 650 miljoen euro nodig. Dat hebben de ANWB en de Fietsersbond berekend. Ze hebben gisteren een brandbrief gestuurd aan de drie koepels van overheden die over fietspaden gaan: de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Unie van Waterschappen en het Interprovinciaal Overleg.

Regiodonderdag, 21 juni 2007

Hoe bedénken ze ’t: flats in laagbouwwijk

Drachten - De Drachtster wijk de Bouwen is een typische laagbouwwijk. En dan komt de gemeente ineens met vijf flats aanzetten. Dat pást toch helemaal niet? Veel wijkbewoners protesteerden gisteren tijdens de raadscommissie Ruimte, Infrastructuur en Milieu van Smallingerland tegen de plannen van het college van burgemeester en wethouders. Dat wil de Bouwen herstructureren - waar op zichzelf niets mis mee is, vinden de bewoners - maar daarbij een speelplaats opofferen voor hoogbouw - en dat gaat een stap te ver.

Regiodonderdag, 21 juni 2007

‘Subsidie aan groeiclusters helpt niet’

Leeuwarden - Het met rijksgeld subsidiëren van regionale bedrijvenclusters is helemaal geen garantie voor financiële groei. Dat schrijven onderzoekers van het Ruimtelijk Planbureau in het rapport ‘Clusters en economische groei’. Dat kan betekenen dat de verdeelsleutel voor steun aan Fryslân en andere Noordelijke provincies niet deugt.

Regiodonderdag, 21 juni 2007

Met vroeg stappen is niet alles gezegd

Begin maart begonnen de moeders Myriam Loonen en Hannie Gorter uit Siegerswoude een handtekeningenactie voor het vervroegen van de sluitingstijden in de horeca. Ze vinden het zorgelijk dat het tijdstip waarop jongeren op stap gaan, steeds later wordt. Van te voren drinken ze thuis in. En omdat ze vervolgens de hele zondag in bed liggen, wordt het gezinsleven verstoord. Massaal werd er op de oproep van de vrouwen gereageerd: in tien weken tijd haalden de vrouwen vijftienduizend handtekeningen binnen. Daarmee zetten ze het onderwerp op de agenda van gemeenten, de provincie en in Den Haag. Woensdag wordt hun voorstel als eerste burgerinitiatief door Provinciale Staten van Fryslân besproken.

Geloof & Kerkdonderdag, 21 juni 2007

Iraakse christenen meest bedreigd

Göttingen - De christenen in Irak zijn op dit moment de ergst bedreigde christengemeenschap ter wereld. Dat is de stelling van de Society of Threatened People, gevestigd in het Duitse Göttingen. Door de angst voor moordpartijen, bomaanslagen, ontvoeringen en martelingen is nu 75 procent van de Chaldees-Assyrische christenen, die 650.000 leden telden, gevlucht naar Syrië of Libanon.

Geloof & Kerkdonderdag, 21 juni 2007

Via YouTube naar de spirituele preek

Doorn - Een preek beginnen met een filmpje van de videofilmpje-website YouTube en meer aandacht voor de spirituele dimensie van de prediking. Het zijn trends die staan in Dichtbij de hoorder, de lustrumbundel van de preekbeweging Passie voor preken. Vandaag wordt het boek gepresenteerd in Doorn.

Sportdonderdag, 21 juni 2007

Jaarsma wint in Harderwijk

Harderwijk De Drachtster René Jaasma heeft gisteravond in Harderwijk de 3000m steeple gewonnen. De atleet van Impala deed dat in een nieuw persoonlijk record: 9.57.30.

Sportdonderdag, 21 juni 2007

Come-back Wijnja met zege

St. Nicolaasga Ondanks de concurrentie van het voetbal, stonden 150 lopers aan de start in Sint Nicolaasga. De race over 10 Engelse mijl werd gewonnen door Harry Wijnja in 1.01,42.

Sportdonderdag, 21 juni 2007

Steigenga wint in Harkstede

Harkstede Sierd Steigenga is gisteravond winnaar geworden van de Ronde van Harkstede. De wielrenner uit Exmorra versloeg na tachtig kilometer koers Lieuwe Westra uit Mûnein.

Sportdonderdag, 21 juni 2007

Heerenveen legt talent vast

Heerenveen Sportclub Heerenveen heeft gisteren de talentvolle jeugdspeler Jeffrey Gouweleeuw (15) contractueel vastgelegd. De centrale verdediger van Heerenveen B1 en tevens jeugdinternational zette zijn handtekening onder een contract dat hem voor drie seizoenen aan Heerenveen verbindt.

Sportdonderdag, 21 juni 2007

Galama hekelt Joure, maar wint wel

Joure - Voor Oane Galama kan het fierljepseizoen 2007 al niet meer kapot. De 22-jarige fierljepper uit It Heidenskip verbeterde gisteravond in Joure tijdens zijn eerste sprong zijn persoonlijk record tot 19,11 meter. De tik die Galama daarmee uitdeelde aan de topklassers kwam zo hard aan dat zij zich de rest van de avond stuk sprongen op die afstand. Het gevolg was dat dertien van de 31 sprongen een nat pak opleverden. Klassementsleider Bart Helmholt (Hurdegaryp) kwam in zijn derde poging nog tot 18,86, maar hij was de enige die in de buurt kon komen van de winnende afstand.

Sportdonderdag, 21 juni 2007

Beachsoccer hunkert nog altijd naar erkenning

Heerenveen - Het doet surrealistisch aan. Zand, palmen en caribbean muziek op het Gemeenteplein in Heerenveen. Slechts de diepblauwe zee ontbreekt, maar een kniesoor die daar op let. Beach Soccer heeft ook in Fryslân haar tenten opgeslagen.

Sportdonderdag, 21 juni 2007

Jong Oranje na 32 penalty’s in finale EK

Heerenveen - Jong Oranje mag zaterdag tegen Servië proberen de Europese titel te verdedigen. Het elftal van bondscoach Foppe de Haan ontsnapte gisteren in de halve finale op miraculeuze wijze tegen Jong Engeland. Heerenveen-speler Gianni Zuiverloon maakte in een zenuwslopende strafschoppenserie het beslissende doelpunt: 13-12.

Sportdonderdag, 21 juni 2007

Bizarre avond eindigt in volksfeest

Heerenveen - Er waren 120 minuten voetbal en het absurde aantal van 32 strafschoppen voor nodig, maar Jong Oranje staat zaterdag in de finale van het EK onder 21. De halve eindstrijd tegen Engeland, gisteren in Heerenveen, kende een vreemd verloop, een vreemde wending en vreemde gebeurtenissen. Wat lang in tranen leek te eindigen, mondde uit in een historisch duel met een Oranje volksfeest tot besluit.

Weerdonderdag, 21 juni 2007

Meer buien

Vanmiddag is het warm met temperaturen die schommelen rond 22 graden. We krijgen een enkele bui, maar morgen volgen er meer. De temperaturen komen te liggen rond 21 graden. Sommige buien kunnen gepaard gaan met onweer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties