Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 21 augustus 2007.

Cultuurdinsdag, 21 augustus 2007

Interessant en boeiend orgelconcert door Josef Still

In de muziekserie In en om de Martini in Sneek werd het orgel gisteravond bespeeld door de Duitse organist Josef Still. De Domorganist uit Trier had een compositie op het programma staan die ik nog nooit op orgel heb horen spelen, namelijk Engelsszene aus der Märchenoper Hänsel und Gretel, een opera gebaseerd op het sprookje van Hans en Grietje, van de Engelse componist Engelbert Humperdinck. Het stuk werd door de Engelse concertorganist Edwin Lemare voor orgel bewerkt. De muziek klonk, mede door de goede bewerking, maar vooral door het fraaie orgelspel en bijbehorende registratie, als mooie orgelmuziek.

Dossierdinsdag, 21 augustus 2007

De Dik Trom of Maria Callas van de roeisport


Hoofdartikeldinsdag, 21 augustus 2007

Gemeenten, 4WD...

Het milieu is in. Particulieren,politici en overheden maken zich druk over vrijwel alles wat met milieu en vooral: milieuvervuiling te maken heeft. Er lijkt een nieuw hoofdstuk te worden geschreven in het woordenboek van de milieutaboe’s: gemeenten gaan vervuilende auto’s aanpakken. Op het ministerie van VROM wordt gewerkt aan een wet die het mogelijk maakt dat gemeenten eigen beleid gaan voeren voor het ontmoedigen van vervuilende auto’s, via heffingen bij het parkeren. Vervuilende auto’s kunnen dan zwaarder worden belast als ze betaald parkeren.

Regiodinsdag, 21 augustus 2007

Jeugd volgt drankgedrag van ouders

Nijmegen/Leeuwarden - Ouders onderschatten de invloed die zij hebben op het drinkgedrag van hun kinderen. Pubers die thuis mogen drinken van vader en moeder, doen dit ook steeds meer buiten de deur, blijkt uit onderzoek van kinderpsycholoog H. van der Vorst van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Regiodinsdag, 21 augustus 2007

Zoutgehalte water op Wetterskipsite

Leeuwarden - Landbouwers met grond langs de Waddenkust kunnen voortaan de actuele chloridegehalten van het water in sloten en kanalen op internet bekijken. Wetterskip Fryslân zet sinds kort meetgegevens op haar website. Deze gegevens zijn voor agrariërs van belang omdat te zout water niet geschikt is voor drinkwater voor vee en beregening van gewassen.

Regiodinsdag, 21 augustus 2007

Harlinger pionier in eigen stad onbekend

Harlingen - Wanneer en waar de Harlinger ingenieur Wybe Adam geboren is, weet niemand. Wel is zeker dat het voor 1590 was, en in Harlingen. Dat er niet meer bekend is, komt door de brand die een deel van het Harlinger archief in de as legde.

Regiodinsdag, 21 augustus 2007

Twee banken praten over stoomtrein

Sneek - De Stichting Stoomtrein Fryslân, die vanaf 2009 een stoomtrein wil laten rijden tussen Sneek en Stavoren, onderhandelt met twee banken over de financiering van de locomotieven en rijtuigen. Het gaat om ING Bank in Groningen en om de Triodos Bank in Zeist.

Regiodinsdag, 21 augustus 2007

Vijfentwintig jaar het Sloter visitekaartje

Sloten - Met weinig woorden veel zeggen en de boodschap zo helder mogelijk overbrengen. Langer dan een minuut wil stadsomroeper Pieter Haringsma uit Sloten niet aan het woord zijn. ,,In stedsomropper is gjin politikus, dy’t in protte wurden nedich hat mar dan noch neat seit.”

Geloof & Kerkdinsdag, 21 augustus 2007

Als biddende pelgrims op weg

Gemeenschap en onderlinge verbondenheid is een belangrijk thema in de kerk. Nynke Dijkstra-Algra, gemeenteadviseur in de Protestantse Kerk in Neerland, schrijft in het Friesch Dagblad over het onderwerp ‘Gemeente als gemeenschap’. Vandaag het vijfde en laatste deel: over gebed en eenheid.

Geloof & Kerkdinsdag, 21 augustus 2007

‘Glas in nood’ moet ton opleveren

Alle 27 glas-in-lood ramen moeten uit de kerk en worden in de werkplaats van een glazenier gerestaureerd. ,,Niet allemaal tegelijk natuurlijk”, zegt Corrie Roersma, lid van de restauratiecommissie en kerkrentmeester van de Protestantse Gemeente Franeker. ,,Al het lood van de ramen moet vervangen worden. De laatste restauratie was in de Tweede Wereldoorlog, toen was het lood nog van een veel slechtere kwaliteit dan tegenwoordig. Ook wordt alles schoongemaakt, alle ruitjes moeten eruit en degenen die kapot zijn, worden vervangen.” Het gaas dat aan de buitenkant van de ramen zit - om te voorkomen dat de ramen worden ingegooid - is er ook slecht aan toe, en zal worden vervangen door gehard glas. De restauratie wordt uitgevoerd onder leiding van architectenbureau Kouwen uit Tolbert.

Sportdinsdag, 21 augustus 2007

Heerenveen legt Paulo Henrique vast

Heerenveen De Braziliaan Paulo Henrique tekent vanmiddag een driejarig contract getekend voor sc Heerenveen.

Sportdinsdag, 21 augustus 2007

Rentree Jong-a-Pin dichtbij

Heerenveen Heerenveen-speler Calvin Jong-a-Pin hoopt begin september zijn rentree te maken in de Friese selectie. De 21-jarige voetballer werd medio juli in het ziekenhuis opgenomen wegens een abces in zijn keel. De jonge verdediger is inmiddels hersteld maar verloor wel zes kilo aan lichaamsgewicht.

Sportdinsdag, 21 augustus 2007

Jong Cambuur verliest bekerduel

Veendam Jong Cambuur-Leeuwarden heeft gisteravond op de Langeleegte de bekerwedstrijd tegen Jong Veendam met 1-0 verloren. Oud-Cambuurspeler Ruben Schaken deed de ploeg van Alfons Arts de das om.

Sportdinsdag, 21 augustus 2007

Heerenveen: twee vrouweninternationals

Zeist Bondscoach Bondscoach Vera Pauw van het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal heeft drie Friezinnen opgenomen in de selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijd van zondag in Volendam tegen Wales. Het gaat om keeper Loes Geurst van AZ en verdediger Atty Eelkema en middenvelder Sherida Spits van sc Heerenveen.

Sportdinsdag, 21 augustus 2007

De Vries zevende op WK in Colombia

Cali Elma de Vries uit Haule is gisteren tijden de wereldkampioenschappen skeeleren in het Colombiaanse Cali als zevende geëindigd op de duizend meter. De winst ging naar de Nieuw-Zeelandse Nicole Begg.

Sportdinsdag, 21 augustus 2007

‘De bende van acht’ in gesprek met KNKB

Leeuwarden De 'acht van Bolsward' stappen voorlopig nog niet naar de rechter. Hoewel de kaatsers denken een gerede kans te maken om het pleit in hun voordeel te beslechten willen ze eerst een gesprek met het hoofdbestuur van de KNKB. Die heeft daarmee ingestemd. Het overleg is volgende week maandag.

Sportdinsdag, 21 augustus 2007

Districtsbeker wordt Jan Mulder beker

Leeuwarden De korfbal districtsbeker zal met ingang van dit seizoen de Jan Mulder beker gaan heten. Dit heeft het bestuur van het district Noord besloten na overleg met de familie Mulder. De districtsbeker kent een vrije inschrijving. In deze bekercompetitie spelen de hoofdklasse-, overgangsklasse-, eerste en tweede klassen-teams van het district Noord.

Sportdinsdag, 21 augustus 2007

Afke Hylkema op jacht naar tiende zege op Frouljus-PC

Akkrum - Afke Hylkema is de beste kaatsster ooit. De 28-jarige Akkrumse wist in haar carričre meer dan 150 zeges te boeken, leidt het puntenklassement aller tijden en werd na al haar negen Frouljus-PC-zeges uitgeroepen tot koningin. Dit seizoen gaat het wat minder soepel, al won ze afgelopen weekeinde met haar ‘maten’ de vrije formatiewedstrijden van Goënga en de generale in haar ‘eigen’ Akkrum.

Weerdinsdag, 21 augustus 2007

Stevige buien

Vandaag is er af en toe zon, maar komen er ook stevige buien voor. De wind komt uit noord tot noordoost en is matig, rond 4 bft, langs de kust toenemend tot (vrij) krachtig. Het wordt 20 graden. Vannacht houden de buien aan, met lokaal veel regen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties