Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 21 september 2005.

Bijschriftwoensdag, 21 september 2005

Laatsten worden eersten

Dat is wat je noemt: een ootmoedig geloof.

Economiewoensdag, 21 september 2005

Nominatie Lodewijk Mode in Franeker

Gieten – Lodewijk Mode uit Franeker is genomineerd voor Beste Zelfstandige Winkel voor de Visa Retail Jaarprijs 2005. Op 1 november worden de winnaars bekendgemaakt voor Beste Zelfstandige Winkel en Beste Winkelketen.

Economiewoensdag, 21 september 2005

Staking Avebe breidt uit met Ter Apelkanaal

Ter Apelkanaal – Vakbond FNV Bondgenoten wil ook de Avebe-vestiging in Ter Apelkanaal platleggen. Dat kondigde FNV-bestuurder A. Dijkman vandaag aan. Ter Apelkanaal heeft de grootste vestiging van zetmeelconcern Avebe, met meer dan vijfhonderd medewerkers.

Economiewoensdag, 21 september 2005

Bedrijvencentrum biedt starterswinkels

Leeuwarden - Kleinschalige winkels met een korte huurperiode. Dat is het nieuwe gat in de markt waarin het Bedrijvencentrum Leeuwarden is gestapt. ,,Er zijn veel starters die het zouden willen proberen, maar een huurcontact van vijf jaar voor een starter is dodelijk’’, vindt het Bedrijvencentrum. Binnenkort start het eerste Wijkhandelscentrum, zoals het initiatief is gedoopt.

Economiewoensdag, 21 september 2005

Dongeradeel gelooft niet meer in kansen voor glastuinbouw

Dokkum – Dongeradeel gelooft niet langer in uitbreiding van glastuinbouw in de gemeente. De rijksoverheid kiest voor bundeling van bestaande grote glastuinbouwlocaties en de provincie Fryslân biedt alle ondersteuning aan glastuinbouw rondom Berlikum. Dit geeft Dongeradeel ten opzichte van andere gebieden een praktisch onmogelijke positie om een economisch potentieel op te bouwen voor dit landbouwonderdeel, staat in commissiestukken van het college van burgemeester en wethouders aan de raad.

Economiewoensdag, 21 september 2005

Onzekere toekomst CNV-kantoor Drachten

Drachten – Het regiokantoor van het CNV in Drachten verdwijnt mogelijk. De vakcentrale is bezig met een reorganisatie en wil in 2007 verder met vier van de zes regiokantoren. Of Drachten daar dan nog bij is, is niet zeker. Dat maakte CNV-woordvoerder B. Aanstoot vandaag bekend. Zeker is in wel dat de juridische afdeling naar Utrecht verhuist.

Hoofdartikelwoensdag, 21 september 2005

Valse hoop…

Bijna had de wereld een zelfverklaarde kernmacht minder gekend. Maandag nog verzekerde Noord-Korea dat het land het nucleaire programma wil opgeven. Noord-Korea, Zuid-Korea, de VS, China, Rusland en Japan leken die dag in de Chinese hoofdstad Peking een grote doorbraak te hebben bereikt in het al jaren slepende conflict over de nucleaire ambities van het bewind in Pyongyang. In ruil voor het opgeven van het kernwapenprogramma zou het economisch zieltogende Noord-Korea energie (olie en stroom) krijgen van de vijf gesprekspartners. Het optimisme was zelfs zo groot dat het ernaar uitzag dat Noord-Korea ook weer zou toetreden tot het Non-Proliferatieverdrag (NPV), het internationale verdrag dat de verspreiding van kernwapens moet tegenhouden.

Regiowoensdag, 21 september 2005

Lidl boos op Heerenveen om locatie

Heerenveen - Supermarktconcern Lidl is boos op de gemeente Heerenveen omdat concurrent Aldi een tijdelijke supermarkt mag bouwen naast het Abe Lenstra Stadion. Lidl heeft in het centrum van het dorp een supermarktgebouw gekocht, maar wil daar eigenlijk van af omdat de locatie niet geschikt zou zijn. ,,De gemeente werkt echter niet mee om een locatie buiten het centrum te realiseren’’, aldus een woordvoerder van Lidl in Huizen gisteren. ,,Wij vinden het daarom vreemd dat de Aldi wel een detailhandelszaak buiten het centrum mag bouwen.’’

Regiowoensdag, 21 september 2005

Smallingerland traint jonge schoolverlater

Drachten – De gemeente Smallingerland probeert jongeren zonder diploma zo snel mogelijk terug in de schoolbanken te krijgen. Daartoe wordt een nieuwe training opgezet, met ruim vijf ton subsidie.

Regiowoensdag, 21 september 2005

Wordt Lemmer een soort Zandvoort of een soort Rotterdam?

Lemmer - Groeit Lemmer uit tot een badplaats van het kaliber Zandvoort aan Zee of wordt het accent gelegd op industrie en spreken we in de toekomst over Rotterdam aan het IJsselmeer? Met deze vragen moeten de burgers van Lemsterland zich de komende tijd bezighouden. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad eind dit jaar de toekomstvisie 2030 vaststelt.

Regiowoensdag, 21 september 2005

Kinderopvang gaat leidsters bijscholen

Groningen – In Noord-Nederland krijgen de komende twee jaar zo’n tweeduizend medewerkers in de kinderopvang een training of aanvullende opleiding voor hun vak. De kosten, 6 miljoen euro, worden voor de helft vergoed uit het Europees Sociaal Fonds. Wethouder Van der Schie van de gemeente Groningen geeft morgen het startschot voor het grootschalige opleidingstraject, waarin elf noordelijke organisaties voor kinderopvang deelnemen waaronder de SKL Kinderopvang in Leeuwarden.

Regiowoensdag, 21 september 2005

Dongeradeel gaat langer door

Dokkum – B en W van de gemeente Dongeradeel willen een jaar langer, tot 1 januari 2007, doorgaan met noodopvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. De gemeenteraad wilde de opvang overdragen aan Vluchtelingenwerk Friesland, maar die is geen voorstander van de uitvoering van noodopvang. In Dokkum verblijven veertien mensen in de noodopvang, evenveel zijn sinds de oprichting in juli 2002 uitgestroomd. Geregeld kloppen mensen bij de noodopvang aan, die uit het terugkeercentrum in Dokkum zijn gezet omdat ze niet willen meewerken aan hun terugkeer. Het college wil geen nieuwe gevallen opvangen.

Geloof & Kerkwoensdag, 21 september 2005

Stille armoede snijdt mensen diep in de ziel

Harlingen – Elke kerkelijke gemeente zou een vertrouwenspersoon of sociaal diaken moeten hebben waar mensen terechtkunnen als het gaat om zaken rond armoede. Ook moet het onderwerp veel vaker in preken aan bod komen. Het zijn twee van de aanbevelingen die ds Cees Glashouwer uit Harlingen doet naar aanleiding van een onderzoek over verborgen armoede.

Geloof & Kerkwoensdag, 21 september 2005

Napels kan niet zonder het ‘wonder’

Napels - Geroezemoes, gefluister, ritmisch gebed, voorzichtig gejuich, enthousiast handgeklap in de volgepakte Dom van Napels. De lucht van wierook, merkbare opluchting en innige tevredenheid bij de duizenden samengestroomde gelovigen; van burgemeester tot bedelaar. Het ‘wonder’ is opnieuw geschiedt: het bloed van de heilige Januarius - Gennaro zeggen de Italianen - heeft weer gevloeid.

Sportwoensdag, 21 september 2005

Cambuur lijdt in kille Arena curieus bekerverlies

Amsterdam - Cambuur Leeuwarden speelde dindagavond in een kille en sfeerloze Arena een van de meest curieuze wedstrijden uit zijn bestaan. Het duel in de tweede ronde van de zogenoemde Gatorade Cup tegen Jong Ajax werd weliswaar met 3-1 verloren, maar de manier waarop was zeker vermeldenswaard.

Sportwoensdag, 21 september 2005

VIOD ontmoet ‘grote broer’ in bekertoernooi

Heerenveen – Op het bondsbureau van het district Noord in Heerenveen is dinsdag de loting verricht van de eerste knock-out ronde van de noordelijke districtsbeker. Opvallend is dat vijfdeklasser VIOD (Wouterswoude/Driesum) ‘grote broer’ Broekster Boys ontmoet.

Sportwoensdag, 21 september 2005

Sommige jongensdromen zijn geen bedrog

Bordeaux – Van alle kleine jongens die dromen van het spelen in een groot stadion, zijn er maar weinig die het daadwerkelijk meemaken als voetballer. Maar tegenwoordig kunnen ook ‘gewone’ amateurspelers hun droom verwezenlijken dankzij steeds populairder wordende jeugdcups. Voorbeelden daarvan zijn de Danone Cup en de Wanadoo Challenge. Die laatste werd zaterdag in het Franse Bordeaux gehouden, met – dankzij SC Heerenveen – ook ‘Friese’ deelname.

Weerwoensdag, 21 september 2005

Zonovergoten


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties