Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 21 oktober 2005.

Achtergrondvrijdag, 21 oktober 2005

Van der Louw, samenbinder en vernieuwer

Charismatisch en beminnelijk. Hij hield mensen bij elkaar en gaf ze de ruimte. De gisteren overleden André van der Louw heeft in zijn lange bestuursperiode bij uiteenlopende instellingen nauwelijks vijanden gemaakt. De alom geprezen bestuurder stierf, 72 jaar oud, in zijn woonplaats Scheveningen aan de gevolgen van kanker. Rotterdam herinnert hem als meest geliefde burgemeester van na de oorlog.

Achtergrondvrijdag, 21 oktober 2005

Nieuw gesprek over media nodig

De mediawet van staatssecretaris Van der Laan moet niet worden ingevoerd. Na de verkiezingen van 2007 moet opnieuw over de positie van de omroepen worden onderhandeld, vindt voormalig CDA-Kamerlid Marten Beinema. Onderhandelingen met de PvdA kunnen dan leiden tot een sterkere positie van de publieke omroepen. Met de huidige wet wordt hun positie ernstig verzwakt.

Achtergrondvrijdag, 21 oktober 2005

Kinderen horen niet in de cel te zitten

Voor meer dan één miljoen kinderen wereldwijd is de harde vloer van een cel hun bed. Deze cel delen zij vaak met heel veel andere gevangenen, andere kinderen, maar ook volwassenen. Deze situatie leidt in veel gevallen tot misbruik en verharding. Hier moet een einde aan komen, vindt Maeike Kramer van Jubilee.

Bijschriftvrijdag, 21 oktober 2005

Vechten om vrede

Wie vrede wil, moet vechten.

Economievrijdag, 21 oktober 2005

Wijnsma kozijnen breidt weer uit

Dokkum – Gosse Wijnsma Kozijnen uit Metslawier breidt dit jaar verder uit. Gisteren is een nieuw onderdeel van het bedrijf gepresenteerd. De onderneming neemt nu kunststof bouwproducten voor de gehele buitenkant van huizen op in het assortiment. ,,Particulieren en bedrijven kunnen nu onderdelen per stuk bestellen via kbnoord.nl Mensen kunnen online bestellen en krijgen gelijk ook te zien wat de leveringsdatum is en de prijs”, geeft Wijnsma aan.

Hoofdartikelvrijdag, 21 oktober 2005

Informatie over asielzoekers…

De zeer ervaren en bedachtzame PvdA-politicus Klaas de Vries was voor zijn doen bijzonder verontwaardigd in de Tweede Kamer, toen hij eerder dit jaar vernam dat de Nederlandse overheid vertrouwelijke, persoonlijke informatie doorgeeft aan landen waarnaar uitgeprocedeerde asielzoekers terugkeren. De Vries eiste het aftreden van de minister, toen er aanwijzingen waren dat ons land zulke informatie doorgeeft. De minister, Verdonk, was overtuigd van haar gelijk toen ze zei: dat gebeurt niet. Ze zette een commissie aan het werk, die kennelijk moest aantonen dat er geen informatie wordt doorgegeven. Over enkele weken komt die commissie met haar bevindingen. Maar er zijn nu al serieuze signalen dat er wel degelijk informatie wordt doorgegeven. Een hoge voormalige functionaris van de immigratiedienst heeft deze week vrij overtuigend aangegeven dat het zelfs beleid is om informatie te geven, bij meer dan tien landen. De Nederlandse overheid is min of meer gedwongen die informatie te geven, omdat zonder die informatie de betreffende landen de uitgeprocedeerde asielzoekers het land niet binnenlaten.

Regiovrijdag, 21 oktober 2005

Franekeradeel: 13,5 miljoen in schoolgebouwen

Franeker – De gemeente Franekeradeel investeert tot en met 2013 ruim 13,5 miljoen euro in nieuwbouw van schoolgebouwen. Daarover hebben B en W overeenstemming bereikt met de Onderwijscoalitie Franekeradeel (OCF), die een jaar geleden landelijke aandacht trok met harde acties tegen het gemeentebestuur.

Regiovrijdag, 21 oktober 2005

Rechter legt zware straffen op in moordzaak-Nijlân

Leeuwarden – De rechtbank in Leeuwarden heeft gisteren drie jongemannen veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk zestien en veertien jaar, en twee jaar jeugddetentie plus jeugd-tbs. Ze waren onder meer betrokken bij de moord op de eigenaar van Café Nijlân aan het Willem Alexanderplein in de Leeuwarder wijk Nijlân.

Regiovrijdag, 21 oktober 2005

‘Laat het dorp de regie voeren bij nieuwbouw’

Poppenwier – Inwoners van kleine dorpen moeten meer betrokken worden bij de ontwikkeling van woonplannen. Gemeenten moeten ze de ruimte bieden om concrete plannen uit te voeren. Dat zeiden K. Hallema van de Feriening Lytse Doarpen en gedeputeerde Andriesen gisteren bij de presentatie van het project ‘Wenjen in lytse doarpen’.

Regiovrijdag, 21 oktober 2005

Gaasterland krijgt struweel terug

Nijemirdum – Wie niet beter weet zou zich eraan kunnen ergeren. Sinds een week of vier worden in de buurt van Nijemirdum op verschillende plaatsen eikenbomen- en struiken vlak boven de grond afgezaagd. Het doel ervan is op het eerste gezicht onduidelijk. Maar de bomen en struiken sneuvelen niet voor niets. Ze worden geveld als onderdeel van het eikenhakhoutproject in Gaasterland. Doel van dit project is het terugbrengen van oorspronkelijke natuurwaarden in bosranden.

Regiovrijdag, 21 oktober 2005

Vergrijzing in kraamzorg

Leeuwarden/Groningen – Het is voor kraamverzorgsters onmogelijk om een economisch, zelfstandig bestaan op te bouwen. Door bezuinigingen van de zorgverzekeraars op de kraamzorg verdwijnen de fulltime banen in de sector in rap tempo. Vakbond Abvakabo FNV trekt aan de bel en wil overleg met de zorgverzekeraars.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 oktober 2005

Bejegening is een voortdurende ontmoeting

Geloof & Kerkvrijdag, 21 oktober 2005

Daling toezeggingen Kerkbalans

Leeuwarden – Het aantal toezeggingen door kerkleden voor de actie Kerkbalans loopt terug. Dat blijkt uit cijfers van een enquęte van de Raad voor de Plaatselijke Geldwerving.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 oktober 2005

Start Jeugdkerk in Ferwert

Ferwert - In navolging van andere jeugdkerken is er in Ferwert nu ook een jeugdkerk gestart. Zondag 6 november is de eerste dienst.

Sportvrijdag, 21 oktober 2005

Heerenveen vervolgt Europees avontuur in Boekarest vol zelfvertrouwen

Boekarest - De rondingen in het gelaat en op het lijf zijn wat minder scherp, maar zo temidden van de Friese aanhang en omhangen door een shawl van Sportclub Heerenveen, kun je er onmogelijk omheen. Dit is Ioan Andone, vanaf de zomer van 1991 tot december 1992 speler van Heerenveen en thans trainer van Dinamo Boekarest. ,,Het is leuk om jullie terug te zien’’, zegt hij in goed verstaanbaar Engels. ,,Dat is ook wat mij nog het best voor de geest staat: het enthousiasme van de mensen. En natuurlijk de grappen en de grollen van Mario Been en René van der Grijp.’’

Weervrijdag, 21 oktober 2005

Onstuimig


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties