Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 22 januari 2005.

Bijschriftzaterdag, 22 januari 2005

Bergopwaarts

Agenda

Economiezaterdag, 22 januari 2005

Zeventig mensen op straat na faillissement HBD

Drachten – Bouwbedrijf HBD in Drachten is failliet. Het personeel van het bedrijf kreeg dat gisteren te horen van curator R. Verdonk, zo maakte CNV-bestuurder C. Krayenoord gisteren bekend. De zeventig personeelsleden zijn met onmiddellijke ingang ontslagen.

Economiezaterdag, 22 januari 2005

‘Tweede tak remt groei van de landbouw’

Leeuwarden - De schaalvergroting in de Friese landbouw blijft achter bij internationale ontwikkelingen door de vele gesubsidieerde nevenactiviteiten van boeren. Neveninkomsten als agrarisch natuurbeheer en toerisme en recreatie verleiden oudere boeren langer door te gaan met hun bedrijf.

Economiezaterdag, 22 januari 2005

De fastfoodketen die de ‘Mac’ wil verslaan

Leeuwarden – Amerika-kenners houden elkaar op internet opgetogen op de hoogte van de opmars van Subway in Nederland. Hun oordeel over de fastfoodketen is één lange aaneenschakeling van superlatieven. Eindelijk een zaak met gezonde broodjes (er is een assortiment met minder dan 6 procent vet) en met personeel dat rekening houdt met je wensen. Kies zelf je beleg en ze maken het voor je neus klaar. En als je brutaal vraagt om nog een beetje meer, dan schijn je dat nog te krijgen ook. Het is hooguit wat prijzig, dat wel maar so what .

Economiezaterdag, 22 januari 2005

Rabobanken in Oost-Fryslân onderzoeken fusie

Surhuisterveen/Dokkum – De Rabobanken in Noordoost en Oost-Fryslân doen momenteel onderzoek naar de mogelijkheden te fuseren. Het gaat om de Rabobank De Lauwers, actief in de gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland, en Rabobank Noordoost Friesland, actief in de gemeenten Dongeradeel, Dantumadeel, Ameland, Schiermonnikoog en een deel van Ferwerderadeel.

Economiezaterdag, 22 januari 2005

Goed jaar Agrifirm

Agrifirm, onder meer eigenaar van Welkoop, heeft in 2004 haar marktaandeel in zowel de akker- en tuinbouw als veehouderij vergroot. Het marktaandeel van het ‘voeding voor vee’-concept groeide. De omzet van de Welkoop winkels van Agrifirm is gegroeid naar 56 miljoen. Deze ontwikkeling is opmerkelijk omdat vergelijkbare winkelketens over 2004 dalende verkopen rapporteren. Door de gunstige ruwvoersituatie in de melkveehouderij bleef de vraag naar voeders in deze sector achter.

Economiezaterdag, 22 januari 2005

Stijgende omzet voor VDL-Groep

Eindhoven – De omzet van de VDL-groep komt naar verwachting uit op ongeveer 825 miljoen euro, een stijging van 65 miljoen euro ten opzichte van 2003. Het aantal medewerkers is toegenomen van 4500 tot ruim 4800. Dat maakte het productiebedrijf gisteren bekend. De VDL-groep bestaat uit een groot aantal bedrijven, zoals toeleveringsbedrijven in de metaalsector, fabrikanten van bussen en van systemen voor de intensieve veehouderij. Ook het metaalbewerkingbedrijf Postema Heerenveen maajt deel uit van de groep.

Hoofdartikelzaterdag, 22 januari 2005

Armoede in de wereld…

Langs allerlei wegen komt het onderwerp op de agenda: de armoede in de wereld. Bijvoorbeeld door de ramp in Azië. De waarschuwing kwam dat hulp ter bestrijding van de gevolgen van armoede in Afrika dreigt weg te vloeien naar Azië. Dat lijkt te gebeuren, vooral onder de druk van de emotie en het eigenbelang. We ‘zien’ de ellende in Darfur niet (meer) op televisie; er is geen mediahype over de grote sterfte in honger- en hiv/aidsgebieden en politieke leiders denken meer politieke gunst te kunnen behalen door ruimhartig te zijn jegens de slachtoffers van de zeebeving dan jegens de mensen in Darfur of in andere ramgebieden.

Regiozaterdag, 22 januari 2005

Waar de muizen zijn, zijn ook de buizerds

Wijnjewoude – Wie over de noord- en west-Friese weiden tuurt, heeft grote kans een roofvogel te zien. De vele muizen – het hoofdmenu van de roofvogel - in dit gebied trekken de vogels in grote getale aan. In het zuidoosten daarentegen beleefden de muizen een slecht jaar, en dus vertoeven hier minder roofvogels. Maar in deze hoek van Fryslân is hoop voor de roofvogels: de muizenstand is weer herstellende.

Regiozaterdag, 22 januari 2005

Blokhuispoort wordt mogelijk strafgevang

Leeuwarden - Het is niet uitgesloten dat De Blokhuispoort in de toekomst deels als strafgevangenis gaat fungeren. Nu is het alleen een Huis van Bewaring. Dat valt op te maken uit de motivatie die Donner in een brief aan de Tweede Kamer geeft over het besluit het monumentale Leeuwarder pand als gevangenis te behouden. Donner wil veroordeelden die meer dan vier maanden moeten zitten zo dicht mogelijk opsluiten bij de plaats waar ze vandaan komen. Het ministerie van Justitie wil in dit stadium geen mededeling over doen over de toekomstige bestemming van De Blokhuispoort. Pas in 2006 worden hierover definitief beslissingen genomen.

Regiozaterdag, 22 januari 2005

Komst asielzoekers daalt snel

Leeuwarden – Er hoeven de komende twaalf jaar minder woningen te worden gebouwd in Fryslân dan aanvankelijk werd verwacht. De provincie heeft als gevolg van een hard afnemende vestiging van asielzoekers de prognose van de woningbehoefte tussentijds naar beneden bijgesteld.

Geloof & Kerkzaterdag, 22 januari 2005

Het Bildtse ‘huwelijk’ van de eeuw

Sint Annaparochie - In een Chevrolet uit 1954 met bruidswerk op de hoedenplank en in prachtige negentiende-eeuwse kledij gingen ‘Ger-Anne en Hervanne’ vorige week zaterdag op weg voor de sluiting van het ‘Bildtse huwelijk van de eeuw’. Gereformeerd en hervormd St. Anne zijn de eerste Friese plaatselijke kerken die fuseerden tot één Protestantse Gemeente. De hele maand januari is er feest.

Geloof & Kerkzaterdag, 22 januari 2005

Vijftig jaar trouw achter het orgel

Snakkerburen - Reeds een halve eeuw bespeelt Griet Talsma-Calsbeek elke zondag het orgel van de hervormde Sint Vituskerk in Stiens. Ze kan zich niet herinneren ooit een keer verzuimd te hebben. Pas sinds een paar jaar heeft ze eens per maand vrij. Dat kwam vorige zondag goed uit, toen ze ook niet hoefde te spelen: voor het eerst was ze zo ziek dat ze de gemeentezang niet had kunnen begeleiden. De trouwe organiste is opgeknapt en kan zondag haar jubileumfeestje meemaken.

Geloof & Kerkzaterdag, 22 januari 2005

Oikocredit krijgt enkele tonnen van nieuwe sponsors

Leeuwarden – De werkgroep Oikocredit Fryslân heeft ,,enkele tonnen’’ van Friese particulieren gekregen voor kredietverschaffing aan kansarme mensen in ontwikkelingslanden. Dit naar aanleiding van een artikel in het Friesch Dagblad in december. ,,Tien mensen reageerden op het verhaal uit de krant en staan samen garant voor dit bedrag’’, aldus Werkgroep-voorzitter Pieter Kooistra.

Geloof & Kerkzaterdag, 22 januari 2005

Ik zal je redding zijn

De Nieuwe Bijbelvertaling is uit. Zestien miljoen Nederlanders staan klaar om hun oordeel te vellen. Tot welke nieuwe inzichten en ontdekkingen komen zij? Een serie met leeservaringen in de NBV. Deel 11.

Sportzaterdag, 22 januari 2005

Cramer geeft seizoen kleur, Ritsma haakt af

Heerenveen – Door een prima skate off te rijden heeft Wieteke Cramer vrijdag alsnog een ticket voor de WK allround bemachtigd. Daarmee geeft ze haar seizoen weer enige kleur. De hoop die Rintje Ritsma daarop had, bleek ijdel. Het was Bob de Jong die zich plaatste en niet de Lemster. Van stoppen wil hij niets weten. Ritsma beslist daar in de zomer over.

Sportzaterdag, 22 januari 2005

Futsallers Heerenveen zijn dieptepunt voorbij

Heerenveen – Maandag na het verlies in een oefenwedstrijd tegen nota bene een tweedeklasser zaten de futsallers van eredivisionist Heerenveen helemaal stuk. Toch zag coach Erik Donker nog een lichtpuntje na dat duel. ,,Ik heb gezegd: laten we dit als ons aller, allerdiepste dieptepunt beschouwen. Lager dan dit kunnen we niet zinken.’’

Sportzaterdag, 22 januari 2005

Denis Calincov, voetbaldier en familiemens

Heerenveen - Het rinkelen van de telefoon is treffend. Net als het over hen gaat, bellen ze. Telefoon uit Moldavië. Familie. Denis Calincov - tot nu toe actief in de beloftes van SC Heerenveen - hecht aan zijn familie. En dat ze duizenden kilometers verderop wonen, doet hem soms pijn. Dan beseft hij weer even hoeveel-ie ze mist. ,,Maar binnenkort komen ze bij me op visite”, zegt hij met een twinkeling in de ogen. En bijbehorende glimlach.

Weerzaterdag, 22 januari 2005

Kouder

Vandaag een enkele winterse bui, ook opklaringen en een temperatuur van rond de 5 graden. Er Vannacht vriest het een graadje. Morgen is het met 2 graden al kouder en komen er sneeuwbuien. Na het weekend: kouder.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties