Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 22 januari 2013.

Economiedinsdag, 22 januari 2013

Half jaar geëist bij faillissementsfraude

Leeuwarden | Het Franeker King Metaal ging begin 2005 ten onder aan een sterfhuisconstructie opgezet door de bestuurder en hoofdboekhouder. Toen het onderdeel van de King-bedrijven niet meer te redden was, werd geld voor opdrachten weggesluisd naar een gezond zusterbedrijf. Ook werden documenten vervalst. Die acties benadeelden schuldeisers tot 350.000 euro bij faillissement. Dat betoogde de officier van justitie gisteren voor de Noordelijke Fraudekamer in Leeuwarden.

Hoofdartikeldinsdag, 22 januari 2013

De tekorten aan personeel zijn er al

Beleidsmakers in het hoger beroepsopnderwijs denken aan een herverkaveling van het aantal opleidingen. Die beweging lijkt verstandig; de buitenstaander ziet een waslijst van opleidingen waarvan de bedoeling niet aanstonds duidelijk is. Achter die grote uitbreiding van het aantal opleidingen schuilt niet zozeer het belang van de student en of werkgevers, maar het belang van de school. Die moet concurreren met andere scholen en nieuwe opleidingen worden geacht lokkertjes te zijn voor aanstaande studenten.

Regiodinsdag, 22 januari 2013

Duurzame energie, hoe pakken we het aan?

Een methode om de energievoorziening duurzamer te maken is de Trias Energetica. Deze driestapsbenadering werd twintig jaar geleden beschreven en is nog steeds de leidraad voor de verandering van onze energiehuishouding.

Regiodinsdag, 22 januari 2013

Wegwerpbekers met een meerwaarde

Eco-Concepts mag al duurzaam heten vanwege het assortiment: volledig composteerbare wegwerpartikelen. Maar voor directeur Frans van Hettema gaat dat nog niet ver genoeg. Zijn artikelen zijn niet gemaakt met hulp van kinderarbeid en kernenergie en moeten zo min mogelijk vervoerskilometers afleggen. Hij bankiert bij de Triodosbank en is klant bij Green Choice. Overigens verdient het energiebedrijf met groene energie niet echt veel aan hem want het pand in Lemmer is uitstekend geïsoleerd. Het ontbreekt nog aan zonnepanelen, maar gezien zijn lage elektriciteitsverbruik zijn die voor hem te duur. ,,Het mooiste zou zijn dat mijn bedrijf panelen op mijn woonhuis plaatst maar dat is weer fiscaal niet mogelijk.”

Regiodinsdag, 22 januari 2013

Officieel zeldzaam lange kou, maar niet voor Fryslân

Leeuwarden | De kans is reëel dat Nederland de langdurigste koudegolf in een halve eeuw tijd krijgt. Dat meldt het commerciële weerbureau MeteoConsult. Voor een officiële koudegolf is een periode van ten minste vijf aaneengesloten dagen in landelijk hoofdstation De Bilt met temperaturen onder nul, waarvan in ieder geval drie met een minimumtemperatuur van -10 graden. Sinds vorige week maandag vriest het er nu al dag en nacht.

Regiodinsdag, 22 januari 2013

Mogelijk weer Wetterbus door Zuidoost-Fryslân

Drachten | Zuidoost-Fryslân krijgt mogelijk weer een Wetterbus. De gemeente Smallingerland wil kijken of zo’n buslijn langs toeristische trekpleisters in de toekomst kan worden opgezet.

Regiodinsdag, 22 januari 2013

Veel overlast door sneeuw en gladheid

Leeuwarden | Het winterse weer heeft gisteren tot het einde van de middag voor flinke drukte gezorgd bij de hulpdiensten. Bij Grou zakte een ijszeiler door het ijs. Op de Friese wegen vonden er volgens de politie in totaal 27 aanrijdingen plaats. Er was vooral sprake van blikschade.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 januari 2013

Salomons-oordeel dat voor rust moet zorgen

Wij zijn zeer geschokt dat een conflict zó diep kan steken. Het doet ook wat met ons. We hebben hier met zijn vieren 670 manuren in gestoken.’’ Aan het woord is René van den Beld van het Generale College voor de Visitatie (GCV). Gisteren presenteerde hij in Leeuwarden aan 250 mensen in kerkgebouw de Open Hof het verslag van de buitengewone visitatie.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 januari 2013

Snel PKN-fusie in Leeuwarden en tijdelijke PeliKoepelwijkgemeente

In Leeuwarden moet zo snel mogelijk een gefuseerde Protestantse Gemeente Leeuwarden komen. Daarnaast krijgen de Koepelkerk en de Pelikaankerk tot 1 juli samen de tijd om te kijken of ze als zelfstandige gemeente kunnen functioneren én zo verder willen.

Sportdinsdag, 22 januari 2013

Hospes is de koning van het NK kortebaan

Lemmer | Als er gisteravond iemand favoriet was bij het NK kortebaan voor mannen, dan was dat Jesper Hospes. De sprinter uit Heerenveen deed in Lemmer wat hij hoopte en wat vele anderen verwachtten: hij pakte de titel voor de derde keer op rij.

Sportdinsdag, 22 januari 2013

Voetbalverhalen voor wie zijn klassiekers wil kennen

In het boek Voetbalhelden sterven niet staan 21 onthullende en soms aangrijpende voetbalverhalen opgetekend met een zekere eeuwigheidswaarde. Verhalen uit een ver en minder ver verleden van binnen en buiten onze landsgrenzen. Voor alle liefhebbers die hun (voetbal)klassiekers willen kennen.

Sportdinsdag, 22 januari 2013

Deelstra pakt kortebaantitel C-junioren; geen Fries succes

Bantega | Niek Deelstra uit Hoogeveen is gistermiddag in Bantega bij de C-junioren Nederlands kampioen op de kortebaan geworden. Hij was over drie finaleritten weliswaar niet de snelste, maar troefde op basis van drie ritzeges zijn snellere concurrent Niels Delen (Bilthoven) af. Dat is vrij uniek in de wereld van het kortebaanschaatsen, maar niet voor de organiserende ijsclub De Polder uit Bantega. Een dag eerder gebeurde namelijk precies hetzelfde bij de Friese kampioenschappen bij de meisjes B-junioren.

Sportdinsdag, 22 januari 2013

Beloftes Heerenveen verliezen de koppositie

Utrecht | Het belofteteam van sc Heerenveen is niet langer koploper van de reserve eredivisie. FC Utrecht nam gisteravond de leiding over door een 4-1 overwinning op NEC/FC Oss. Spits Leon de Kogel, die onlangs het eerste van Heerenveen veld met twee goals, maakte drie goals. Heerenveen, dat thuis vanwege het winterweer niet in actie kwam tegen NAC Breda, heeft met zeventien punten nu twee minder dan FC Utrecht. De ploeg van trainer Jan de Jonge heeft één wedstrijd minder gespeeld.

Sportdinsdag, 22 januari 2013

KNSB onderzoekt mogelijkheid tot NK

Utrecht | De schaatsbond KNSB wil nog deze week het NK op natuurijs houden. Om die reden heeft de bond de marathonploegen gevraagd om nog niet af te reizen naar de Oostenrijkse Weissensee, waar de wedstrijden tijdens de 25e editie van de Alternatieve Elfstedentocht vanwege invallende dooi voorlopig niet eerder dan volgende week maandag verreden kunnen worden. Ook wil de KNSB bekijken of de finale van de natuurijs vierdaagse alsnog in Veenoord kan worden verreden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties