Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 22 februari 2003.

Achtergrondzaterdag, 22 februari 2003

Nieuwe twijfels bij doemscenario’s klimaatverandering

Minder economische groei in de komende jaren in de Derde Wereld betekent ook minder milieuvervuiling, zo beweren critici.

Achtergrondzaterdag, 22 februari 2003

Moslims blijven buitenbeentje in identiteit EU

Amsterdam - Als de Europese Unie wil werken aan een gezamenlijke culturele identiteit moet het terdege rekening houden met de culturele minderheid in haar lidstaten, de moslims. Zolang zij zich niet verbonden voelen met het land waar ze wonen, zullen ze zich nooit kunnen identificeren met de cultuur van een verenigd Europa.

Analysezaterdag, 22 februari 2003

Asielzoekerskwestie plaagt formatie

De kabinetsformatie leek deze week zonder al te veel complicaties verder te kunnen gaan. De angel van de kwestie-Irak was er uit, dankzij een Europees akkoord. Maar een nieuw probleem doemde op: de asielzoekerskwestie. Een Kamermeerderheid dwong de regering clementie te tonen voor sommige uitgeprocedeerde vluchtelingen. Toch eindigde de week voor de coalitieonderhandelaars in optimistische sfeer.

Bijschriftzaterdag, 22 februari 2003

Wie is God?

Niet zelden vragen met name jonge mensen wie de Here God nu eigenlijk is.

Cultuurzaterdag, 22 februari 2003

Sjoerd de Vries schildert op grote hoogte

Als teken van de nog steeds groeiende waardering voor zijn oeuvre wordt in het Gemeentemuseum Den Haag een selectie getoond van het werk van de Friese kunstenaar Sjoerd de Vries. Gastconservator Thom Mercuur maakte voor deze expositie een keuze uit de naakten, (zelf)portretten, landschappen en miniatuurbeelden, vanaf het eerste zelfportret tot aan zeer recente landschappen.

Economiezaterdag, 22 februari 2003

Friesland Bank

Leeuwarden - Friesland Bank haalt een streep door circa 120 van de 1100 banen. Dat heeft een woordvoerder van de bank vrijdag gemeld.

Economiezaterdag, 22 februari 2003

Bedrijven nemen afwachtende houding aan

Deze week maak ik met u een kleine rondgang langs enkele ondernemingen, die dezer dagen informatie over de gang van zaken in 2002 hebben gepubliceerd. Enkele uitzonderingen daargelaten is de verstrekte informatie terecht aan de vage kant.

Economiezaterdag, 22 februari 2003

Friese en Tunesische bedrijven gaan voorzichtig in zaken

Leeuwarden – Een Tunesische handelsdelegatie en de Kamer van Koophandel Friesland hebben een convenant gesloten waardoor de im- en export tussen de drie noordelijke provincies en het Noord-Afrikaanse Tunesië een impuls moet krijgen.

Hoofdartikelzaterdag, 22 februari 2003

‘Valse verwachtingen’…

Het kan verkeren: overal in het land waren felle protesten tegen de komst van asielzoekers, inclusief het gooien met eieren en het uiten van racistische taal; een paar jaar later solidariteitsacties met asielzoekers en verwoede pogingen het asielzoekerscentrum open te houden. En: jarenlang systematische verwaarlozing van het humanitaire in procesgang en onderdak door de politiek en nu een Kamermeerderheid voor een beperkt generaal pardon.

Regiozaterdag, 22 februari 2003

Nieuwbouw voor Empatec

Franeker - Werkvoorzieningsschap Empatec gaat een nieuw bedrijfspand bouwen op bedrijventerrein Kie in Franeker. Empatec wil het huidige pand aan de Burgemeester J. Dijkstraweg (Rondweg) afstoten. Twee projectontwikkelaars en Woningstichting Franeker zijn geďnteresseerd in de huidige locatie. Zij zouden daar appartementen willen bouwen.

Regiozaterdag, 22 februari 2003

Hof liet zijn geweten spreken

Leeuwarden – Het geweten sprak een woordje mee op 25 februari 1943. Op die dag werd in Leeuwarden het arrest uitgesproken in de strafzaak tegen een Fries. De man, voerman van beroep, was voor het gerecht gedaagd wegens diefstal van een geldbedrag uit de woning van zijn zwager en schoonzuster.

Regiozaterdag, 22 februari 2003

Dichterbij op vakantie door oorlogsdreiging

Leeuwarden – De dreigende oorlog tussen de Verenigde Staten en Irak doet Friezen besluiten hun krokusvakantie dichter bij huis te boeken. Ook bellen vakantiegangers bezorgd met het reisbureau om te vragen of hun verre bestemming nog wel aan te raden is. Dat leert een rondgang langs reisbureaus in de provincie.

Regiozaterdag, 22 februari 2003

‘Opstappen leden doet FPC geen goed’

Drachten – Een derde lid van de werkgroep die is belast met het voorkomen van een faillissement van het Fries Paardencentrum (FPC) is opgestapt. Murk de Jong uit Tjalleberd heeft zijn functie met onmiddellijke ingang opgezegd.

Regiozaterdag, 22 februari 2003

‘Geen wettelijke basis voor ruimen van gezond vee’

Ee/Anjum – Er is geen wettelijke basis voor het preventief ruimen van gezond vee tijdens een mond- en klauwzeercrisis (mkz). En strafkortingen op de schadevergoeding van geruimde boeren moeten door de rechter bepaald worden.

Regiozaterdag, 22 februari 2003

Grote toeloop leerlingen op speciale school

Leeuwarden – Het aantal leerlingen op scholen voor speciaal onderwijs is de laatste jaren spectaculair toegenomen. Dat komt niet alleen door een toename in het aantal kinderen met gedragsproblemen. Ook het project ‘samen naar school’ is hier debet aan. Door een betere samenwerking worden kinderen met problemen eerder ‘ontdekt’.

Geloof & Kerkzaterdag, 22 februari 2003

‘Geloof? Ik heb een vermoeden’

Leeuwarden - De Schepper als uitgangspunt van alles. Dat is het overeenkomstige uitgangspunt van de bijbelboeken Job, Prediker en Psalmen. Henk van Ulsen brengt er maandag een theatervoorstelling over in It Aljemint in Leeuwarden.

Geloof & Kerkzaterdag, 22 februari 2003

Jongeren kunnen op ‘snuffelstage’ bij boeren

Leeuwarden – De interkerkelijke ontwikkelingsorganisatie Kerkinactie is op zoek naar jongeren die een dagje mee willen helpen op een boerenbedrijf. De ‘snuffelstage’ is in het kader van het project ‘Jongeren ontmoeten agrariërs’, een initiatief van de werkgroep Kerken en Landbouw.

Geloof & Kerkzaterdag, 22 februari 2003

Vreugde om Grote Kerk; zorg om monumenten

Leeuwarden - Er was alle aanleiding om feest te vieren: na een grondige restauratie en herinrichting werd de Grote of Jacobijner Kerk in Leeuwarden vrijdagmiddag heropend. Maar er klonk ook zorg: monumentale kerken in Nederland lopen gevaar.

Geloof & Kerkzaterdag, 22 februari 2003

‘Promotieteam’ ingesteld voor Samen op Weg

Leeuwarden – Dertig mensen uit de Hervormde, Gereformeerde en Lutherse Kerken willen in den lande ‘positieve voorlichting’ geven over de fusie tussen de drie kerkgenootschappen.

Geloof & Kerkzaterdag, 22 februari 2003

Friezen verkondigden het Woord tot in de uithoeken der aarde

Legendarische heiligen, evangelieverkondigers, kluizenaars, monniken en nieuwe martelaren: Fryslân heeft vele heiligen. Pastoor Jan Romkes van der Wal uit Bolsward gaat er in een serie artikelen op in. Het gaat om het oude ‘Friesland’: het kustgebied van de Noordzee van de Schelde tot de Wezer. Deel 10 (slot).

Sportzaterdag, 22 februari 2003

Jamie Visser klaar voor cruciaal weekend Flyers

Heerenveen – Het was alsof hij een blessure had. Jamie Visser moest de afgelopen twee maanden knarsetandend toekijken hoe Formido Flyers met kunst en vliegwerk zicht hield op plaats twee of drie in de competitie.

Sportzaterdag, 22 februari 2003

Verlenging competitie na opnieuw afgelasting

Heerenveen – Opnieuw een algehele afgelasting van de amateurvoetbalwedstrijden in district Noord voor dit weekeinde heeft de voetbalbond KNVB voor problemen gesteld.

Sportzaterdag, 22 februari 2003

McDonald woest over instelling Cambuurspelers

Leeuwarden - Cambuur Leeuwarden is opnieuw voor het examen gezakt. Weer slaagde de ploeg van Rob McDonald er niet in om twee keer op rij te winnen en een goede serie neer te zetten. Vrijdagavond speelde Den Bosch in Leeuwarden de Friezen compleet van de bevroren mat, vooral omdat bij Cambuur de bezieling ontbrak.

Weerzaterdag, 22 februari 2003

Zon en wolken

Zonnige perioden en af en toe enkele wolkenvelden bepalen het weerbeeld. Er waait een matige, in het kustgebied soms vrij krachtige zuidoostenwind bij een temperatuur van 6 graden. Komende nacht vriest het 2 graden. Met 8 graden wordt het de komende dagen nog wat zachter.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties