Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 22 februari 2005.

Bijschriftdinsdag, 22 februari 2005

Twee raadsels

Er zijn twee raadsels in ons leven: die van onze schuld, en van de vergiffenis.

Dossierdinsdag, 22 februari 2005

Het eerste ‘grote’ Oranje met Beb Bakhuys


Economiedinsdag, 22 februari 2005

Dealers waarschuwen elkaar voor proefritdief

Leeuwarden – Autodealers houden elkaar goed op de hoogte van trucs van zogenoemde ‘proefritdieven’. Deze dieven gaan er na een proefrit met een auto vandoor.

Economiedinsdag, 22 februari 2005

Roden staal breidt uit in Drachten

Drachten – Constructiebedrijf Roden Staal heeft een optie genomen op een stuk grond naast de huidige fabriek in Drachten. Dat maakte directeur W. Schippers jr. vandaag bekend. Roden Staal verwacht in de toekomst het bedrijf uit te kunnen breiden.

Economiedinsdag, 22 februari 2005

Nieuwe huurder ‘Tektronix-pand’ in Heerenveen

Groningen – Het pand waarin tot enkele jaren geleden Tektronix was gevestigd is weer verhuurd. Dat meldt vastgoedonderneming DTZ Zadelhoff. Nieuwe huurder is het Amerikaanse bedrijf Zebra Technologies. Zebra is onder meer producent van barcodeprinters en labelprinters.

Economiedinsdag, 22 februari 2005

Wûnseradiel in actie voor personeel Amels

Witmarsum - De gemeente Wûnseradiel is achter de schermen druk bezig de schade te beperken nu scheepswerf Amels dreigt te vertrekken uit Makkum. Dit antwoordde wethouder Boersma gisteravond op vragen van de PvdA. ,,We zitten niet op de stoel van de directie of vakbonden, maar we doen wat we kunnen’’, aldus Boersma.

Economiedinsdag, 22 februari 2005

Door vervuiling geen eerste paal Utermöhlen

Wolvega – Het slaan van de symbolische eerste paal voor de geplande uitbreiding van Koninklijke Utermöhlen in Wolvega gaat morgen niet door. Op de locatie waar de nieuwbouw is gepland, is een verontreiniging in de grond aangetroffen. Volgens woordvoerder D. van der Vat van Utermöhlen zal binnen enkele weken duidelijk zijn wat de aard is van de vervuiling.

Economiedinsdag, 22 februari 2005

Werknemers Atoglas gaan in staking

Leeuwarden – Het personeel van kunststoffenfabriek Atoglas in Leeuwarden gaat morgen in staking. De directie van Atoglas is niet ingegaan op de eisen van de vakbonden. Het ultimatum dat de bonden hadden gesteld, verliep gistermiddag. Algemeen directeur M. de Haas van moedermaatschappij Atofina Nederland wil niet ingaan op de eisen van de bonden.

Hoofdartikeldinsdag, 22 februari 2005

Bush, Chirac…

De presidenten Bush van de Verenigde Staten en Chirac van Frankrijk zijn de beste vrienden. Altijd al geweest. Chirac zei het zelf, gisteren, na zijn ontmoeting met Bush. Ze denken weleens verschillend, bijvoorbeeld over Irak, maar ze zijn en blijven de beste vrienden. Dat zeiden de presidenten.

Regiodinsdag, 22 februari 2005

Waarom geen gratis OV in het Noorden?

Lelystad – Dr Michel van Hulten uit Lelystad snapt er niets van. Ziet dan niemand dat het openbaar vervoer gratis kan worden aangeboden aan reizigers? De kosten voor het vervoer kunnen vanuit andere bronnen worden betaald, waardoor het reizen met de bus gratis kan en het openbaar vervoer dan écht de strijd aan kan gaan met de auto. Totnogtoe lijkt oud-staatssecretaris Van Hulten van Verkeer en Waterstaat (kabinet-Den Uyl, 1973-1977) een roepende in de woestijn. Morgen roept hij het weer in Groningen, tijdens het congres De regio aan het stuur? over openbaar vervoer in Nederland.

Regiodinsdag, 22 februari 2005

Rem op bouw in Wouden en Zuidwesthoek

Leeuwarden – De gemeenten Achtkarspelen, Kollumerland, Gaasterlân-Sleat en Nijefurd zullen in de jaren 2010 tot 2020 hun woningbouw fors moeten matigen. Dat is het gevolg van de aanwijzing van de Noordelijke Wouden en Zuidwest-Fryslân als ‘nationaal landschap’. Dat kost de betrokken gemeenten enkele honderden huizen. Dat blijkt uit het rapport Ontwikkeling woningbehoefte bij migratiesaldo nul dat minister Dekker (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu) afgelopen weekeinde naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. ‘Migratiesaldo nul’ is het regime dat gaat gelden voor gebieden die de status van Nationaal Landschap krijgen. De regel houdt in dat deze gemeenten uitsluitend nog mogen bouwen voor de eigen bevolkingsgroei. De woningbouw mag dus niet de marktvraag volgen, want dan zou er juist in deze aantrekkelijke landelijke regio’s veel meer gebouwd en verkocht kunnen worden dan het kabinet wil. Dat zou ten koste gaan van de landschappelijke kwaliteit.

Regiodinsdag, 22 februari 2005

It Fryske Gea koopt boerderijen voor natuurbehoud

Leeuwarden – It Fryske Gea gaat vier karakteristieke boerderijen aankopen, verspreid in de provincie. Het gaat om een kop-hals-rompboerderij, een kop-rompboerderij, een stelpboerderij en in ‘wâldspultsje’. Dat maakte directeur Ultsje Hosper vanmiddag bekend op de jubileumviering van It Fryske Gea in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden.

Regiodinsdag, 22 februari 2005

Bestuur FPS na paar maanden al in crisis

Drachten – Amper vijf maanden na zijn installatie is het bestuur van het Friesch Paarden Stamboek uit elkaar gevallen. Voorzitter Jaap van der Meulen, vice-voorzitter Harm Fennema en de leden Patrick Duin, Wim van Bemmel en Wessel van Boetselaar zijn gisteravond plotseling opgestapt.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 februari 2005

Mahaltsa sterft, Alexander leeft...

Ds Toos Reichman-Scheffer, predikante van de Lutherse Gemeente in Leeuwarden, verblijft voor drie maanden in Zuid-Afrika. Ze gebruikt haar studieverlof om drie maanden te helpen bij diaconale projecten voor straatkinderen en aidswezen. Voor het Friesch Dagblad bericht ze regelmatig over haar ervaringen. Deel 3.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 februari 2005

Inbreng van islam zelf is nodig

Zondag maakten het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Sjiitische Islamitische Raad (SIR) bekend dat zij via een eigen islamitisch instituut vanaf 2006 imams willen opleiden. Volgens prof. dr Henk Vroom hebben de moslim-

Geloof & Kerkdinsdag, 22 februari 2005

‘Pelgrimage de andere kant op’

Bolsward – ,,Het mooiste is wanneer je ziet dat jongeren die in Taizé zijn geweest, actief blijven of worden in hun eigen kerk-

Sportdinsdag, 22 februari 2005

Zege Vlasveld bij wintertriatlon

Flassin (Ita) - Marianne Vlasveld uit Rohel heeft de eerste editie van de wintertriatlon in het Italiaanse Flassin op haar naam geschreven. Tweede werd Stefania Bonazzi uit Italie.

Sportdinsdag, 22 februari 2005

Jong Cambuur doet goede zaken

Leeuwarden - De beloften van Cambuur Leeuwarden hebben maandagavond goede zaken gedaan. Ze wonnen met 5-0 van AGOVV, een team dat een plaats onder de Friezen stond op de ranglijst.

Sportdinsdag, 22 februari 2005

Gelijkspel beloften Heerenveen

Rotterdam – Jong Heerenveen heeft maandag bij Excelsior 1-1 gelijkgespeeld.

Weerdinsdag, 22 februari 2005

Sneeuw

We kunnen vandaag al enkele sneeuwbuien krijgen, maar de zon schijnt ook af en toe. Het kwik komt te liggen rond 1 à 2 graden. Vannacht neemt de bewolking toe en valt er af en toe sneeuw bij -2 à -3 graden. Ook morgen valt er sneeuw.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties