Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 22 november 2002.

Achtergrondvrijdag, 22 november 2002

Op de weg van vernieuwing

In twee dagen, terwijl Het goede leven nog niet is gedrukt, waren er al honderden namen binnen van mensen die geďnteresseerd zijn in de nieuwe krant. De bedoeling van Het Goede Leven wordt herkend in de samenleving.

Bijschriftvrijdag, 22 november 2002

Waarom leven wij?

Ooit was er een discussieprogramma voor de radio, waarin het ging over actuele onderwerpen uit de politiek en de wetenschap.

Cultuurvrijdag, 22 november 2002

Reboelje wint eerste Bernlefpriis

Leeuwarden – Reboelje heeft donderdag de eerste Bernlefpriis voor lichte muziek ontvangen. De Friestalige band kreeg de eer en tweeduizend euro voor het werk wat zij de afgelopen vijftien jaar heeft geleverd.

Economievrijdag, 22 november 2002

FNV Bondgenoten: automatiseren scheepsbouw noodzakelijk

Harlingen - Een speciale robotfabriek moet de scheepsbouw in Groningen en Fryslân van de ondergang redden. Alleen door meer automatisering (laserrobots) kan de noordelijke scheepsbouw de concurrentie aangaan met de lagelonenlanden. Dat voorstel heeft de vakbond FNV Bondgenoten gisteren gelanceerd.

Economievrijdag, 22 november 2002

Boekje over 150 jaar Burggraaff: ‘Heit, it kin ek oars’

Franeker - ,,Een stevige Duitser struint door een modderig Fries weiland,’’ zo begint het boekje Op solide basis; 150 jaar Burggraaff Bouw. Het is ter gelegenheid van het jubileum in eigen beheer uitgebracht. Met veel gevoel voor sfeer, details en anekdotes, beschrijft het de geschiedenis van het familiebedrijf.

Economievrijdag, 22 november 2002

Nog geen faillissement Westerbaan

Leeuwarden – De rechter in Leeuwarden heeft gisteren nog geen faillissement uitgesproken over bouwbedrijf Westerbaan.

Economievrijdag, 22 november 2002

Ondernemers willen ICT Kenniscentrum

Groningen - In Groningen moet een Nationaal Kenniscentrum ICT komen. Dit centrum moet de kennis en innovatie op het gebied van ict in Nederland verder stimuleren. Dat heeft de ondernemersorganisatie VNO-NCW Noord gisteren bekendgemaakt.

Hoofdartikelvrijdag, 22 november 2002

Een nieuwe vijand, een nieuwe missie?

Het klinkt dramatisch, maar toch is het zo: voor de NAVO is het erop of eronder. Vandaag en morgen vergadert het Atlantisch bondgenootschap in de Tsjechische hoofdstad Praag. Het belooft een van de belangrijkste bijeenkomsten in de 53-jarige geschiedenis van de alliantie te worden. De NAVO moet antwoord bieden op de vraag of het nog reden van bestaan heeft.

Regiovrijdag, 22 november 2002

Armoede daalt nog nauwelijks in Nederland

Den Haag – Het aantal gezinnen onder de armoedegrens zal dit jaar nog nauwelijks dalen. Dit blijkt uit de Armoedemonitor die is opgesteld door het Sociaal Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek. De minder sterke daling heeft te maken met de slechte economische situatie.

Regiovrijdag, 22 november 2002

Ambulance in Fryslân steeds vaker op tijd

Leeuwarden – Ambulances in Fryslân slagen er allengs vaker in, binnen de gestelde tijd op de plaats van een ongeval te zijn. De vier Friese ziekenvervoerders zijn het bovendien eindelijk eens geworden over de vorming van een Regionale Ambulance Voorziening (RAV) in Fryslân.

Regiovrijdag, 22 november 2002

Veerman: vos weer vogelvrij

Leeuwarden - Het moet makkelijker worden om vossen en kraaiachtigen die schade veroorzaken, af te schieten. Dat vindt nu ook minister Veerman van Landbouw. Bij de behandeling van zijn begroting kondigde hij gisteren een regeling aan die het afschieten van vossen, kraaien en kauwen weer vrijgeeft. In Fryslân zijn deze dieren een beruchte bedreiging van de weidevogelstand.

Regiovrijdag, 22 november 2002

Strijd tussen Heide- en Steppenland

Grootegast – Her en der in Nederland zijn ze te vinden, de militaire oefenterreinen. Maar af en toe bestaat er bij de koninklijke landmacht de behoefte te oefenen op ander terrein, in bewoond gebied bijvoorbeeld. Deze week oefent de landmacht in de drie noordelijke provincies. Doel van de operatie is ,,het leren omgaan met tijd en ruimte’’, aldus project-officier majoor Rosbergen.

Regiovrijdag, 22 november 2002

‘Minder bodemdaling door twee zoutputten’

Pietersbierum - Frisia Zout uit Harlingen is begonnen met het boren van een nieuwe winput, noordelijk van het windmolenpark bij Oosterbierum. Wanneer die medio 2003 gereed is, wordt er ook een nieuwe winput zuidelijk van Tzummarum geslagen. Die moet in de eerste helft van 2004 gereed zijn. Zodra de eerste nieuwe put in bedrijf is, wordt de winning uit één van de twee putten op de huidige locatie in de Riedpolder bij Pietersbierum verminderd en tenslotte afgebouwd.

Regiovrijdag, 22 november 2002

Friesland Vaart spannender

Grou - Een eerstvolgende editie van Friesland Vaart zal veel spraakmakender moeten zijn, dan het spektakel afgelopen zomer was. Wellicht zullen landelijk aansprekende namen naar Fryslân gehaald moeten worden om de landelijke media te interesseren voor Friesland Vaart, opperde voorzitter Rienk Wegener Sleeswijk gisteren op een evaluatiebijeenkomst.

Regiovrijdag, 22 november 2002

Terschelling wil meer drukte in rustmaanden

Terschelling - Met een viertal midweekarrangementen in februari wil de VVV op Terschelling de laatste stille maand van het jaar meer leven inblazen. De VVV, ondernemersvereniging TOV en Rederij Doeksen overwegen met de recreatieondernemers arrangementen aan te bieden.

Regiovrijdag, 22 november 2002

Bloei Friese paard basis van ‘Frysk Hynder’

Veenklooster - De liefhebbersvan Friese paarden kunnen weer naar de boekwinkel. Gisteren was in Veenklooster de presentatie van Frysk Hynder , geschreven door Eelke Dijkstra uit Kollum. Het fraai geďllustreerde boekwerk markeert de groeiende populariteit van het Friese paard. Het eerste exemplaar van Fryske Hynder werd gistermiddag overhandigd aan vice-voorzitter Dick Smit van het Friesch Paarden-Stamboek.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 november 2002

Horecapersoneel krijgt lessen in gastvrijheid

Drachten - Noordelijke horeca- en recreatieondernemers krijgen komend voorjaar een training in klantvriendelijkheid. Het doel is de kwaliteit van de noordelijke horeca te verbeteren. De klant vraagt een vriendelijker uitstraling van het horecapersoneel, denkt het Noord Nederlands Bureau voor Toerisme (NNBT).

Geloof & Kerkvrijdag, 22 november 2002

Synode akkoord met naam ‘Protestantse Kerk in Nederland’

Lunteren - De gezamenlijke vergadering van hervormden, gereformeerden en lutheranen heeft donderdag met grote meerderheid (122 voor, 29 tegen) gekozen voor de naam ‘Protestantse Kerk in Nederland’. De nieuwe naam zal van kracht worden op het moment dat de fusie tussen de drie kerken een feit is.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 november 2002

Start gereformeerd zorgplatform ‘Focaris’

De Meern - Een kleine vijftig zorginstellingen uit de gereformeerde gezindte verenigen zich vrijdag in een landelijk coördinatiepunt.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 november 2002

VrouwZijn-avond in Surhuisterveen over ‘Onthaasten’

Leeuwarden – In ‘De Lantearne’ (Jan Binneslaan 49) in Surhuisterveen vindt donderdag een E0-VrouwZijn-avond plaats. Het thema waarvoor is gekozen is ‘Onthaasten’.

Sportvrijdag, 22 november 2002

‘Durk en Henk’, als het goed is brengt Durk Henk een geschenk’

Uit de moppenrubriek van het clubblad van BCV. Vraag: Waarom willen ze een dak op het Abe Lenstra stadion? Antwoord: Anders vliegt De Haan weg. En: Waarom zijn domme blondjes niet voor Feyenoord? Antwoord: zo dom zijn ze ook weer niet.

Sportvrijdag, 22 november 2002

Noorden bouwt aan stevig zwembolwerk

Drachten - Het ontwikkelen van talenten van jonge zwemmers is binnen de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB) niet goed gestructureerd en onvoldoende geprofessionaliseerd. Daardoor krijgen met name talenten van kleine verenigingen niet altijd de kans om door te stromen naar de top. Tot die conclusie gekomen hebben de overkoepelende organisaties van zwemclubs in Fryslân, Groningen en Drenthe een aanzet gegeven tot het Talentcentrum Zwemsport Noord-Nederland.

Sportvrijdag, 22 november 2002

Postma ziet het allemaal nog één winter aan

Heerenveen – Ids Postma bepaalt na dit seizoen of hij zijn carričre een vervolg geeft richting de Olympische Winterspelen van 2006 van Turijn. De 28-jarige Dearsumer wil een absolute topklassering behalen op het EK en het WK. Gebeurt dat niet, dan zet de winnaar van olympisch goud op de 1000 meter in 1998 na dit seizoen een punt achter zijn carričre.

Sportvrijdag, 22 november 2002

Nieuwe coach Flyers belooft veel spektakel

Heerenveen – Dave Hyrsky is de nieuwe coach van Formido Flyers. Het bestuur van de ijshockeyclub uit Heerenveen lost daarmee de onbevredigende situatie op die was ontstaan na het vertrek van trainer Andy Tenbult, een week geleden. Aanvoerder Lester Arts moest zolang de honneurs waarnemen, maar dat bleek een onmogelijke opgave.

Weervrijdag, 22 november 2002

Vrij zonnig

Vanavond en vannacht kan er uit de bewolking af en toe wat regen vallen. Morgen is het vrij zonnig, eerst nog kans op een beetje regen. De temperaturen liggen rond 9 graden, bij een matige tot vrij krachtige wind uit het zuiden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties