Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 22 november 2007.

Economiedonderdag, 22 november 2007

Fischer Boel gaat soms ook gezond naar de dokter

Brussel - En toen sprak gisteren Mariann Fischer Boel, lid van de Europese Commissie belast met de landbouwportefeuille, eindelijk zelf. Ze vertelde dat het in de streek waar zij vandaan komt, heel gewoon is om af en toe even bij de dokter langs te gaan. Uit voorzorg. Ook al ben je kerngezond.

Economiedonderdag, 22 november 2007

‘Interne markt Europa is van iedereen’

Brussel - De Interne Markt. Het is het paradepaardje van de Europese Unie. Vijftien jaar geleden, nog maar, was die markt er eindelijk. Toentertijd bekend onder de naam ‘Europa 1992’. Maar velen dachten dat het niet het paradepaardje van de Europese Unie was, maar van grote bedrijven als Siemens, Philips, BASF en al die bedrijven die hun nationale achtergrond allang achter zich hebben gelaten.

Hoofdartikeldonderdag, 22 november 2007

Toptoiletten hier...

In 32 nieuwe huurwoningen in Sneek spoelen de bewoners niet zomaar hun toilet door: hun wc gebruikt nauwelijks water en pompt dat naar aan apart klein zuiveringsinstallatietje in de wijk. Reststoffen worden hergebruikt. Het is maar één voorbeeld van de finesses die watertechnologie heeft bereikt in Nederland. De kennis in een topinstituut als Wetsus in Leeuwarden is enorm. En die kennis blijft daar niet opgesloten maar vindt zijn weg naar een snel groeiend aantal praktische, simpele, alledaagse toepassingen in huis.

Regiodonderdag, 22 november 2007

Provincie verhuist N381 naar westen

Donkerbroek - De N381, de provinciale weg tussen Drachten en Emmen, verhuist tussen Donkerbroek en Oosterwolde een paar kilometer naar het westen. Gedeputeerde Staten hebben dat besloten, omdat deze variant volgens milieuonderzoek het meest natuur- en milieuvriendelijk zou zijn. Omwonenden zijn woedend.

Regiodonderdag, 22 november 2007

Fotografen: onzekerheid

Leeuwarden - De Tweede Kamer wil niet dat pasfoto’s voor reisdocumenten zowel bij de fotograaf als op het gemeentehuis gemaakt kunnen worden. Staatssecretaris Bijleveld kwam begin november met dit compromisvoorstel, nadat ze eerder had besloten dat alle pasfoto’s op het gemeentehuis gemaakt moesten worden.

Regiodonderdag, 22 november 2007

Alcoholaanpak Achtkarspelen

Buitenpost - De gemeente Achtkarspelen gaat het alcoholmisbruik onder jongeren aanpakken. De gemeente gaat extra controleren of er in kantines en dorpshuizen geen drank aan jongeren onder de zestien jaar wordt geschonken, en ook gaan ambtenaren langs bij keten.

Regiodonderdag, 22 november 2007

Opa misbruikte zes jaar lang kleinkind

Dokkum - Voor het stelselmatig plegen van ontucht met zijn kleindochter veroordeelde de Leeuwarder rechtbank een 71-jarige inwoner van Dokkum tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en de maximale werkstraf van 240 uren. Bovendien moet hij zich verplicht onder reclasseringstoezicht stellen. Zijn reeds begonnen handeling bij de Ambulante Forensische Psychiatrie moet hij verplicht afmaken. Het vonnis valt zwaarder uit dan de eis die officier van justitie De Graaf veertien dagen geleden indiende. Hij vorderde twee maanden voorwaardelijke detentie en tweehonderd uur werkstraf.

Regiodonderdag, 22 november 2007

Fryslân krijgt topsportacademie

Heerenveen - Er komt een Internationale Topsport Academie in Heerenveen. Onderwijsinstellingen op alle niveaus werken momenteel samen Topsport Steunpunt Noord, SC Heerenveen en de gemeente Heerenveen aan het opzetten van deze school voor uitzonderlijk toptalent. Volgens projectleider P. Monfils gaat het om een uniek concept.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 november 2007

‘Probeer de kerk eens’

Groningen - Mega groot. Dat zijn de vieringen in de maand december in de Vrije Baptistengemeente Groningen. Vier diensten op een zondag, drie kerstnachtdiensten, honderd dopelingen, een groot theaterstuk en tientallen musici. Ideaal voor een leek om een maandje ‘de kerk uit te proberen’, zo hoopt de gemeente.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 november 2007

Bangladesh tussen nacht en nieuwe morgen

Egbert Fokkema (60), geboren in Kollumerzwaag, bezocht onlangs Bangladesh. Tussen 1985 en 2000 was hij voor zijn werk voor ZOA-Vluchtelingenzorg geregeld in dit land. Deze keer bezocht hij Bangladesh voor Kerk in Actie, voor de voorbereiding van een serie tv-opnamen voor EO-Metterdaad. Deze uitzendingen hebben 176.000 euro opgebracht. Dit geld wordt onder meer besteed aan de projecten die Fokkema beschrijft.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 november 2007

Kerk tikt balletje mee op EK voetbal

Basel - Zwitserse kerken grijpen het Europees Kampioenschap voetbal in Oostenrijk en Zwitserland volgend jaar aan om te evangeliseren onder spelers en fans. Maandag maakten de Schweizerische Evangelische Kirchenbund en de katholieke Schweizer Bischofskonferenz in Basel hun plannen bekend. Dat meldde de Basler Zeitung.

Sportdonderdag, 22 november 2007

Niels Kerstholt zit elke dag in een achtbaan

Heerenveen - Wat maakt een shorttracker tot een wereldtopper? Anders dan bij schaatsen is kracht niet zo belangrijk. Techniek, daar begint het mee, zegt Niels Kerstholt. Hij is op dit moment de beste Nederlandse shorttracker en hoopt binnen vier jaar het laatste stapje naar de echte wereldtop te kunnen maken. ,,Ik ben nog aan het leren en word elke dag beter. Voor de jongens waar ik vorig jaar nog bang voor was, ben ik nu niet bang meer.” Dit weekeinde staat hij aan de start bij de Worldcup in zijn ‘eigen’ Thialf.

Sportdonderdag, 22 november 2007

Vandenbussche in de basis

Bakoe Sc Heerenveen-doelman Brian Vandenbussche is door de Belgische bondscoach René Vandereyken beloond met een basisplaats in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Azerbeidzjan. Het wordt de derde interland voor de Belg.

Sportdonderdag, 22 november 2007

Justin Bekkering hoopt dat Flyers tegen de druk bestand is

Heerenveen - De laatste jaren lieten de ijshockeyers van Vadeko Flyers uit Heerenveen het steeds afweten op het moment suprême. Steevast gingen finales verloren. Het laatste succesje dateert van 2002 toen Flyers de beker won. De Nederlandse Canadees Justin Bekkering (30) was toen bezig aan zijn eerste seizoen in Fryslân. Dit jaar wil hij eindelijk wel weer eens een titel pakken. ,,Den Haag wordt een goede test om te zien of we dit keer wel met de druk om kunnen gaan.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties