Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 22 december 2003.

Bijschriftmaandag, 22 december 2003

Zwanger

Het kon niet, zei de gynaecoloog. Het was jammer maar op de natuurlijke manier konden er geen kinderen komen.

Cultuurmaandag, 22 december 2003

Een feestelijke reis vanuit Rajasthan

Al in 1994 voerde het Internationaal Danstheater een muziek- en dansprogramma uit met als thema het uitwaaieren van de zigeuners over het Midden-Oosten en Europa. De afgelopen negen jaar vonden de onderzoekers van het Internationaal Danstheater tijdens hun researchreizen voor nieuwe programma’s en passant heel veel nieuwe informatie, plekken, dansen en muziek die betrekking hadden op de zigeuners. Daarom vonden ze het verantwoord om een vernieuwd en uitgebreid programma samen te stellen over de cultuur van de zigeuners, hun dansen, gewoontes en hun muziek.

Cultuurmaandag, 22 december 2003

Gevarieerd programma bij kerstconcert Edoza

Voor de dertigste keer gaf het Interkerkelijk Mannenkoor Edoza zaterdagavond in de Martinikerk te Sneek zijn jaarlijkse Groot Kerstconcert. De pianist Rob van Dijk, vaste begeleider van deze concerten, speelde voor de vijfentwintigste keer mee. Van Dijk had een goede band met oud-dirigent Wybren Valkema; de organisatie heeft dan ook gemeend om voor dit concert zijn kinderen Jeanette en Friso als solisten op respectievelijk fluit en trompet uit te nodigen. Naast deze instrumentale solisten traden ook de zangeressen Charlotte en Josefien Stoppelenburg op. De opstelling van koor en solisten was wat ongelukkig, het koor zat met de rug naar een groot deel van het publiek en de solisten weer met de rug naar een ander deel van het publiek.

Cultuurmaandag, 22 december 2003

‘Hansje Brinker’ is in plaatsje

Wa kin net it ferhaal fan Hansje Brinker, it jonkje dat Nederlân foar in oerstreamingsramp bewarre? Dat soe er dien hawwe troch syn finger yn in gat yn ‘e seedyk te stekken. It is lykwols net it echte ferhaal fan Hansje, sa’t dat beskreaun wurdt yn Hans Brinker or the silver skates (1865) fan de Amerikaanske skriuwster Mary Mapes Dodge.

Hoofdartikelmaandag, 22 december 2003

Minder administratie…

Diverse achtereenvolgende kabinetten hebben beloofd iets te gaan doen aan de onafzienbare rij regels en voorschriften voor het bedrijfsleven. Uitvoering daarvan kost het bedrijfsleven honderden miljoenen euro’s. Het kabinet Balkenende-II lijkt serieus werk te maken van de voornemens waar eerdere kabinetten bleven steken in loze beloftes. Zo moeten de ministeries een inventarisatie maken van alle regels die extra zijn ten opzichte van de Europese wet- en regelgeving. En dat zijn er heel wat. Vele honderden regels en regeltjes bepalen voor een deel de agenda van het bedrijfsleven. Het kost vaak veel extra werk om te voldoen aan de regels, met name administratieve handelingen. Daarnaast zijn er talloze uitvoeringsbepalingen die het de werkgever knap lastig kunnen maken en die hen heel veel geld kosten.

Regiomaandag, 22 december 2003

Witte kerst blijft ook dit jaar een droom

Leeuwarden - Ook dit jaar blijft een witte kerst een droom. We moeten genoegen nemen met groene, grijze kerstdagen met temperaturen van ver boven nul. Na een koude start van de week, met mogelijk wat natte sneeuw, lopen de temperaturen snel weer op.

Regiomaandag, 22 december 2003

Griepepidemie in Nederland in aantocht

Leeuwarden – Nederland kampt met het begin van een griepepidemie. Het aantal mensen met griep is de afgelopen week opgelopen tot tien per tienduizend inwoners gemiddeld over Nederland. Vorige week waren dat er vijf.

Regiomaandag, 22 december 2003

Steun helpt Coopmanshűs niet

Franeker - Gedeputeerde Ploeg zal een verhuizing van Museum ‘t Coopmanshűs naar het Martenahűs in Franeker tegenhouden, zolang de gemeente Franekeradeel haar financiën niet op orde heeft. De gemeenteraad doet er goed aan de verhuisplannen af te blazen, omdat het college ze toch niet mag uitvoeren. Dat vindt wethouder Twerda. Met zijn standpunt jaagt hij een groot deel van de gemeenteraad tegen zich in het harnas.

Regiomaandag, 22 december 2003

Weinig schade, wel natte voeten door noordwesterstorm

Terschelling – ,,Allergruwelijkst koud was het.” Zus Kooyman van West-Terschelling huivert er nog van. Tot de knieën moesten zij en haar man Herman gisteravond door het water om van de snelboot Koegelwieck de kade op Terschelling te kunnen bereiken. Die was ondergelopen door een combinatie van hoog water en de noordwesterstorm die gisteren over het noorden van het land waaide. ,,We konden wel op de boot blijven zitten tot het water gezakt was”, zegt Kooyman, ,,maar daar hadden we niet echt veel trek in. Bovendien moesten we nog naar een feestje.”

Regiomaandag, 22 december 2003

‘Als een Fries Hollands ruikt, dumpt hij zijn taal’

Franeker – Friezen zijn veel te snel geneigd over te schakelen op het Nederlands. Ze zouden veel standvastiger moeten zijn in het spreken van hun moedertaal . Daarmee wordt de toekomst van het Fries veiliggesteld en raken Hollandse nieuwkomers in Fryslân beter geďntegreerd.

Geloof & Kerkmaandag, 22 december 2003

Johannes 4 in Afrika

In het kader van het project ‘intercultureel bijbellezen’ lezen meer dan honderd groepen over de hele wereld het vierde hoofdstuk van het bijbelboek Johannes. Binnen de groep delen de mensen lief en leed, en bestuderen ze vervolgens Johannes 4. In een later stadium wisselen ze hun ervaringen met elkaar uit. In een serie van vier artikelen beschrijft Saskia Ossewaarde vier van die groepen. Deel 1.

Geloof & Kerkmaandag, 22 december 2003

‘Liedboek verdient prioriteit’

Leeuwarden - Een nieuwe bijbel, een nieuw liedboek én een nieuwe kerk. Drie pijlers voor een nieuw missionair elan van de Samen-op-Wegkerken in de seculariserende samenleving, sprak algemeen secretaris dr ds Bas Plaisier onlangs opgetogen op een synodevergadering. De nieuwe Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is per 1 mei 2004 een feit. De Nieuwe Bijbelvertaling komt op 27 oktober 2004 uit; ook dat is zeker. Hoe staat het met het nieuwe Liedboek ?

Geloof & Kerkmaandag, 22 december 2003

CGB: niet nú breken met Gereformeerde Kerken in Nederland

Leeuwarden – Het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB) adviseert plaatselijke gereformeerde kerken om ,,niet nú het kerkverband van de Gereformeerde Kerken in Nederland te verlaten’’. Dat heeft het hoofdbestuur van het CGB maandag laten weten in een persverklaring. ,,Wij zien op dit moment geen reden om te breken’’, aldus CGB-voorzitter ds D. Westerneng.

Sportmaandag, 22 december 2003

‘Plezier is het belangrijkste, ook voor de top’

Leeuwarden – De tijden van Sjoukje Dijkstra zullen wel niet snel herleven, maar het kunstrijden in Fryslân heeft weer eens een injectie gekregen. Zaterdag was er de strijd om de Friesland Wisselbokaal, gewonnen door de Utrechtse Kunstrijclub (UKC).

Sportmaandag, 22 december 2003

‘Sneons besite? Nee, dan bin ik by it fuotbal’

Ternaard – Wie bij een voetbalwedstrijd komt kijken waar nog slechts 23 minuten van moeten worden gespeeld, mag zich met recht een liefhebber noemen. Helemaal als zo’n wedstrijd zich afspeelt in weersomstandigheden waar zelfs de grootste optimist nog droevig van wordt.

Sportmaandag, 22 december 2003

IJshockeybond zint op halvering buitenlanders

Leeuwarden – Wil er in Nederland volgend seizoen sprake zijn van een spannende competitie met tien clubs, dan zullen de vier professionele ijshockeyclubs uit de Superliga aan kwaliteit moeten inboeten. ,,Er moet iets gebeuren, wil je de sport verbreden. En dat betekent dus minder buitenlanders opstellen’’, zegt directeur Henk Hille van de Nederlandse ijshockeybond (NIJB).

Sportmaandag, 22 december 2003

Harkemase Boys mikt op beker

Harkema - Harkemase Boys-trainer Sjoerd Jan Eppinga roept niet net als Foppe de Haan, dat hij het winnen van de beker als een mooi afscheidscadeau ziet. Voorzitter Max de Haan windt er echter geen doekjes om en wil ver komen in dit toernooi. Het prijst de Drachtster oefenmeester Eppinga dat hij absoluut geen druk wil leggen op zijn elftal.

Sportmaandag, 22 december 2003

Blauw Wit’34 en Zwaluwen zien af van een fusie

Leeuwarden – Er komt geen fusie tussen de Leeuwarder amateurvoetbalverenigingen Leeuwarder Zwaluwen en Blauw Wit’34. De secretarissen van beide clubs hebben hun leden maandagochtend per brief laten weten dat het onderzoek naar de haalbaarheid van een fusie is beëindigd.

Weermaandag, 22 december 2003

Regen en sneeuw

Vanavond en vannacht kunnen er enkele winterse buien met sneeuw komen, bij minima die schommelen rond het vriespunt. Morgen komt er regen en sneeuw. Het kwik loopt later op tot 3 graden en dan is de sneeuw weer verleden tijd.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties