Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 22 december 2010.

Cultuurwoensdag, 22 december 2010

Werk Drachtster Rienk van Houten in Kopenhagen

Drachten - Rienk van Houten uit Drachten exposeert in januari in de galerieruimte van Bubble Projects in het Hilton hotel in Kopenhagen. Eerder had de Friese kunstenaar al een tentoonstelling in Stockholm.

Cultuurwoensdag, 22 december 2010

Symposium over e-books bij Tresoar in Leeuwarden

Leeuwarden - In Tresoar in Leeuwarden wordt op 27 januari een symposium over e-books gehouden. Vijf eeuwen lang zijn boeken de dragers geweest van verhalen, poëzie en kennis. De digitale revolutie brengt hierin verandering. De keten van productie, distributie en consumptie van het boek verandert sterk. Op het symposium Het boek in de e-wereld komt dit thema aan de orde. Sprekers zijn onder anderen Mizzi van der Pluijm, directeur uitgeverij Contact en Paul Rutten, hoogleraar digitale media aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Cultuurwoensdag, 22 december 2010

Theaterstuk ‘Zelle’ te zien in hol van de leeuw Rockanje

Leeuwarden - Freark Smink gaat als dominee Zelle eind januari optreden in het Zuid-Hollandse Rockanje. Die plaats is bijzonder omdat de Leeuwarder dominee (1907-1983) hier zeven jaar vaste predikant was en er voor flink wat oproer zorgde, wat uiteindelijk leidde tot een gedwongen vertrek.

Cultuurwoensdag, 22 december 2010

Albert Bonnema op grachtenconcert Boarn

Aldeboarn - De tenoren Albert Bonnema en Jeroen Helder en mezzo-sopraan Netty Otter zullen op het grachtenconcert in Aldeboarn, eind mei, hun opwachting maken.

Economiewoensdag, 22 december 2010

Agrico betaalt aan aardappeltelers minder geld uit

Emmeloord - Aardappelhandelsorganisatie Agrico uit Emmeloord heeft aan de aangesloten aardappelboeren in het afgelopen jaar minder geld uitbetaald. Volgens de organisatie kwam de gemiddelde prijs van pootaardappelen in het oogstjaar 2009-2010 uit op 24,69 euro per honderd kilo. Dat is 5,50 euro lager dan het jaar daarvoor. Doordat er meer kilo’s van een hectare kwamen, lag de financiële opbrengst per hectare maar 7 procent onder de opbrengst van 2008-2009.

Economiewoensdag, 22 december 2010

Kleine bouwers in de knel door het winterweer

Leeuwarden - De verplichting om werknemers door te betalen terwijl er geen werk voor ze is, dreigt bouwbedrijven de das om te doen. Door de aanhoudende vorst en recente wijzigingen in de regelingen voor vorstverlet komen vooral kleinere onderaannemers met veel vast personeel in de problemen. Zij hebben als gevolg van de crisis in de bouw toch al weinig buffers meer om klappen op te vangen.

Hoofdartikelwoensdag, 22 december 2010

Linkse samenwerking...

Jolande Sap, de nieuwe fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer, zet in elk geval op een punt de lijn van haar voorganger Femke Halsema voort. Zij is al meteen begonnen met het zoeken naar een linkse samenwerking. GroenLinks en PvdA gaan nu in alle provincies lijstverbindingen aan en komen in januari ook met vijf of tien gemeenschappelijke punten.

Regiowoensdag, 22 december 2010

Interzorg moet stoppen met concept Offingaburg

Hallum - Interzorg uit Ferwert houdt op met de vernieuwende aanpak van kleinschalig wonen voor dementerenden in Offingaburg in Hallum.

Regiowoensdag, 22 december 2010

Thomasluiden verliest het van het carbidschieten

Oudehorne - Medio jaren zestig was het bijna gedaan met het Thomasluiden. De klokluiderscommissie kwam toen met een jaarlijkse wedstrijd voor jongeren op 31 december. Maar vorig jaar trok de strijd slechts vier deelnemers. Tijd voor actie.

Regiowoensdag, 22 december 2010

FNP is na vijftien jaar burgemeesterloos

Witmarsum - Wat was de FNP in Fryslân vijftien jaar geleden trots. Partijbestuurders waren út ’e skroeven. Met de benoeming van Theunis Piersma tot burgemeester van Wűnseradiel werd er eindelijk recht gedaan aan de politieke verhoudingen in Fryslân. Met het vertrek van Piersma, op 1 januari 2011, is de FNP weer burgemeesterloos. Door Hinne Bokma.

Regiowoensdag, 22 december 2010

‘IJs sneeuwvrij maken, dan 28 december Elfstedentocht’

Leeuwarden - Er kan volgende week een Elfstedentocht worden gehouden, maar dan moet wel snel het sneeuw van het ijs worden geveegd. Dat zei meteoroloog Harry Otten, directeur van Meteoconsult, bij de Wereldomroep. De laatste Elfstedentocht werd op 4 januari 1997 gehouden.

Regiowoensdag, 22 december 2010

Straaljager JSF kan in Fryslân gestationeerd

Leeuwarden - De geluidsnormen lijken stationering van de Joint Strike Fighter (JSF) op Vliegbasis Leeuwarden niet in de weg te staan. Volgens een second opinion naar de geluidsoverlast door het gevechtsvliegtuig moet gebruik van de basis ,,redelijkerwijs mogelijk kunnen zijn”. Er blijven wel onzekerheden over de geluidsbelasting.

Geloof & Kerkwoensdag, 22 december 2010

Kerst: Gods geschenk van de tweede geboorte

Leeuwarden - ,,Kerst herinnert ons eraan dat God in ons geboren wil worden, in het diepst van ons hart. Voorbij alle lawaai in het stille en zuivere zijn van je ziel.” Dat zei dr. Sytze Ypma gisteren tijdens een bijzonder sfeervolle kerstzangavond in de Leeuwarder Grote Kerk.

Geloof & Kerkwoensdag, 22 december 2010

Het geheim van de geheime archieven van bisdom Den Bosch

Als volbloed journalist zweer ik bij wat onthullingsjournalistiek wordt genoemd: graven naar feiten die anderen liever verborgen willen houden en die publiceren. Wahrheitsfindung, zoals de Duitsers dat noemen.

Sportwoensdag, 22 december 2010

Goede start Friezen in Schaakfestival

Groningen De Friese schaaktoppers zijn het 47e Schaakfestival van Groningen goed begonnen. De grootmeesters Sipke Ernst uit Damwâld en Jan Werle uit Beetsterzwaag wonnen respectievelijk van de Indiër Sahaj Grover en de Duitser Hagen Poetsch. Ook de Internationale meesters Migchiel de Jong uit Leeuwarden en Daan Brandenburg uit Drachten begonnen met een zege. Het 47e Schaakfestival van Groningen duurt nog tot en met donderdag 30 december.

Sportwoensdag, 22 december 2010

Tik Aris dreunt na: Flames weer onderuit

Groningen De basketballers van Gasterra Flames uit Groningen hebben gisteren in de Eurocup geen revanche kunnen nemen voor de smadelijke competitienederlaag tegen De Friesland Aris. Na het historisch verlies zaterdag in Leeuwarden (het eerste sinds 23 duels met Aris) verloor de landskampioen in Europees verband met 63-57 van Panellinios BC uit Griekenland.

Sportwoensdag, 22 december 2010

Hut maakt BAM-succes compleet

Gramsbergen - Willem Hut heeft gisteren in Gramsbergen het BAM-succes compleet gemaakt. Nadat eerder op de dag in Hindeloopen Jorrit Bergsma al Fries kampioen was geworden, schreef de oud-inwoner van Haulerwijk in het Overijsselse de laatste wedstrijd van de marathonvierdaagse op natuurijs op zijn naam. Hut, tegenwoordig woonachtig in Groningen, versloeg Ralf Zwitser in de eindsprint. Het tweetal ontsnapte in de slotfase uit een kopgroep van tien man.

Sportwoensdag, 22 december 2010

Jan de Jonge: op verkeerde moment op verkeerde plaats

Het jaar 2010 loopt ten einde. Tijd om terug te zien. De winnaars werden uitgebreid gefęteerd en bejubeld, ook in deze kolommen. Daarom de komende weken op deze plaats extra aandacht voor de verliezers. Hoe kijken zij terug op 2010 en hoe vergaat het ze nu?

Sportwoensdag, 22 december 2010

Leiding van Flyers stuurt ‘stoorzender’ Postma weg

Heerenveen - Voor de supporters van A6.nl Flyers uit Heerenveen kwam het gistermiddag als een verrassing: het bericht dat de Friese ijshockeyclub per direct afscheid neemt van Martin Zajac en het clubicoon Marco Postma. De eerste omdat-ie simpelweg niet goed genoeg is, de tweede omdat-ie niet goed binnen het team zou liggen. Postma toont zich verbaasd over zijn ontslag. Flyers-voorzitter Danny Micola: ,,Dat Marco het zelf niet begrijpt, zegt helaas misschien wel genoeg.”

Sportwoensdag, 22 december 2010

Bergsma voltooit trilogie op IJsselmeer

Hindeloopen - Jorrit Bergsma heeft gisteren op het IJsselmeer bij Hindeloopen een unieke trilogie voltooid. Na de Nederlandse titel op het Zuidlaardermeer en de winst in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee liet de 24-jarige krachtpatser uit Aldeboarn zich ook tot Fries kampioen kronen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties