Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 22 april 2005.

Achtergrondvrijdag, 22 april 2005

Hervorming Veiligheidsraad schiet niet op

Maar liefst veertig lidstaten van de Verenigde Naties verzetten zich tegen het plan van VN-baas Kofi Annan om de Veiligheidsraad uit te breiden met nieuwe permanente leden. Een coalitie van middelgrote landen staat klaar om de hervormingsplannen van Kofi Annan in de wielen te rijden. Ze krijgen daarbij de steun van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad die nu een vetorecht hebben in de raad.

Analysevrijdag, 22 april 2005

‘De eenheidsstaat is niet heilig’

Kerst Huisman maakt in zijn ‘Friese canon’ te veel slachtoffers van de Friezen, stelde Douwe Kooistra op deze pagina. Onzin, reageert Kerst Huisman. Het gaat om het ontwikkelen van een kritische houding tegenover de staat.

Cultuurvrijdag, 22 april 2005

Ernesto en Marcellino leuk in hun eenvoud

In het cabaretwereldje, of liever gezegd in het podiumamusementswereldje van Nederland, zijn ze bijna niet meer weg te denken en worden ze populairder per seizoen: Ernest Beuving en Marcellino Bogers. Maar ze staan sinds 1993 beter bekend als het duo Ernesto en Marcellino, waarbij de laatste het typetjes van de domme August vertolkt en Ernesto die van de ietwat slimmere Arlequino. En hun humor valt dan ook onder de categorie ,,niets om het lijf’’.

Cultuurvrijdag, 22 april 2005

Blijf bij ons

Hoeveel wijsheden wij ook aan het Boek der Boeken hebben ontleend, als Jezus ons de Schriften niet opent, blijft de Bijbel voor ons een gesloten boek.

Cultuurvrijdag, 22 april 2005

Kim Ciswell schittert bij NNO

Het concert van het Noord Nederlands Orkest gisteravond in Drachten werd ‘gedragen’ door de grote, gelauwerde en ervaren Broadway-zangeres Kim Ciswell. De wijze waarop zij het publiek meenam door de wereld van de musical was fenomenaal. Ze deed dit niet alleen als zangeres, ook in de wijze waarop ze haar programma aan elkaar praatte.

Dossiervrijdag, 22 april 2005

Steunpunt geeft hulp bij landschapsvragen

Olderterp – De kwaliteit van het landschap van Heerenveen, Opsterland, Oost- en Weststellingwerf wordt vanaf vandaag bewaakt door het Steunpunt Landschap Zuidoost Friesland. Burgers en ambtenaren uit de vier gemeenten kunnen bij landschapsconsulent A. Scheper terecht als ze iets met het landschap willen: bijvoorbeeld een bedrijventerrein aanleggen, nieuwe woningen bouwen of een bosje kappen. ,,Ik geef dan aan of het plan binnen het afgesproken landschapsbeleid past, en zo nee, wat we eraan kunnen doen om het wel passend te maken”, zegt Scheper. Het Steunpunt, dat is ondergebracht bij Landschapsbeheer Friesland, gaat ook voorlichtingsavonden geven over herstel en verbetering van het landschap. Daar moeten projecten uit voortvloeien waarbij mensen daadwerkelijk de natuur intrekken, bijvoorbeeld om bomen te snoeien. In Heerenveen is al zo’n avond geweest. ,,Van de tachtig aanwezigen hebben zich twintig als deelnemer aangemeld”, aldus Scheper.

Economievrijdag, 22 april 2005

Sociaal akkoord bij scheepswerf Amels

Makkum – Vakbonden en scheepswerf Amels hebben een sociaal akkoord afgesproken voor de 170 werknemers. Door de sluiting van de werf verdwijnen voor de zomer de banen van deze werknemers. Onderdelen van het akkoord zijn een ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule (een maandsalaris per gewerkt jaar), een outplacementtraject tot en met augustus en voor leden van de bond een tegemoetkoming in de contributie. Het voorstel is gisteren unaniem door de werknemers goedgekeurd.

Economievrijdag, 22 april 2005

‘Beter beleggen met bedrijfskennis’

Oranjewoud - Beleggers doen er goed aan veel kennis te vergaren over bedrijven waar ze aandelen van willen kopen. Dat was gisteren de boodschap die beleggers meekregen bij een informatiebijeenkomst van Friesland Bank en beursbedrijf Euronext. Gisteravond kwamen ruim tweehonderd mensen af op de bijeenkomst in Oranjewoud. Sprekers waren directeuren van Océ, Nutreco en Pharming. Met hun inleidingen wilden ze meer interesse kweken bij de beleggers voor de aandelen in hun bedrijf.

Hoofdartikelvrijdag, 22 april 2005

Het aanstaand referendum…

Ze worden ongetwijfeld spannend, de referenda die binnenkort worden gehouden over de Europese Grondwet. Eerst in Frankrijk en vlak daarna ook in ons land. Het lijkt in beide landen nog lang niet zeker dat het oordeel van de kiezers positief is. In ons land is dit referendum bovendien een testcase voor onze democratie: hoe groot zal de opkomst zijn en hoe het kiezersgedrag? En welke argumenten zullen de doorslag geven?

Regiovrijdag, 22 april 2005

‘Robuust huis voor uitgezette aso’s bij dorp’

Leeuwarden – Notoire overlastveroorzakers die hun huis uit moeten of mensen met psychische problemen in combinatie met een verslaving moeten in of bij hun eigen woonplaats in een ,,robuust” (lees: niet te slopen) huis worden geplaatst.

Regiovrijdag, 22 april 2005

Grote projecten krijgen voorrang van provincie

Leeuwarden – Het provinciebestuur zet alle mogelijke middelen in om volgend jaar zo veel mogelijk grote projecten te financieren die in aanmerking komen voor landelijke en Europese subsidie. Op kleinschalige projecten, zoals wellicht de bibliotheekservice, zal moeten worden bezuinigd.

Regiovrijdag, 22 april 2005

Verenigingen zijn aansprakelijk voor hun vrijwilligers

Leeuwarden – Verenigingen, kerken, sportclubs en andere organisaties die gebruikmaken van vrijwilligers, zijn aansprakelijk voor ongevallen die deze vrijwilligers tijdens hun ‘werk’ overkomen. Uit een vonnis van het gerechtshof in Arnhem, dat gisteren bekend werd, blijkt dat vrijwilligers voor de wet gerekend worden als ‘flexwerkers’. Dat geeft hen dezelfde rechten als uitzendkrachten.

Regiovrijdag, 22 april 2005

Provincie lokt rijke Hollander naar Fryslân

Leeuwarden – Het provinciebestuur gaat rijke mensen van buiten de provincie naar Fryslân lokken. Er worden drie locaties in Zuidwest-Fryslân en twee in Noord-Fryslân aangewezen voor attractief wonen en werken. Daarnaast mogen tien nieuwe landgoederen worden aangelegd. Hiermee moet afname van de bevolking worden voorkomen.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 april 2005

Inspireren

Morgen vindt in de IJsselhallen in Zwolle de Vierde Kerkendag plaats. In de aanloop daarnaartoe publiceert het Friesch Dagblad columns van betrokkenen. Vandaag: Tineke Huizinga.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 april 2005

De Geest blijft de grote bruggenbouwer

Bij uitgeverij De Vuurbaak is onlangs de bundel ‘Gereformeerde theologie vandaag; oriëntatie en verantwoording’ verschenen. Het is een theologische encyclopedie in kort bestek geworden, constateert

Geloof & Kerkvrijdag, 22 april 2005

Solidair met ‘onze jongens’

IJlst - Het is niet zozeer het avontuur van de Koninklijke Marine dat hem trekt, maar de wens om solidair te zijn met ‘onze jongens’ die worden uitgezonden. Ds Gert Pennekamp verruilt de Protestantse Gemeente IJlst voor een baan als geestelijk verzorger bij de krijgsmacht. ,,Militairen kun je niet zomaar de wereld in sturen. Ik vind dat ze daarbij niet alleen recht hebben op gedegen training en goed materieel, maar net zo vanzelfsprekend op goede geestelijke bijstand.’’

Sportvrijdag, 22 april 2005

Meeslepende opera in tweevoud

Opera Spanga heeft dit jaar een bijzondere opera bij de kop gepakt. Sancta Susanna van Paul Hindemith (1895-1963) heeft namelijk een turbulent leven achter de rug. De in 1922 nog jonge componist componeerde een drieluik van eenakter opera’s, waarvan de tweede, Sancta Susanna de meeste ophef veroorzaakte. Door het controversiële verhaal durfde men deze opera maar nauwelijks op te voeren.

Weervrijdag, 22 april 2005

Zonnig

Vandaag is het zonnig en komen er hooguit een paar stapelwolken voor. Het wordt 14 graden en de zwakke tot matige wind draait van het noorden naar het noordoosten. Morgen is het zonnig bij 16 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties