Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 22 april 2009.

Cultuurwoensdag, 22 april 2009

Friese kunst naar New York

Leeuwarden - Als Provinciale Staten vandaag akkoord gaan met een subsidie, vertrekt deze zomer een delegatie Friese kunstenaars naar New York om vierhonderd jaar betrekkingen met de stad te vieren. Zo schrijft componist Sytze Pruiksma een symfonie voor ‘de stad der steden’.

Economiewoensdag, 22 april 2009

Vrijwel alle suikerbieten zijn ingezaaid

Bergen op Zoom - Volgens het instituut voor de suikerbietenteelt IRS is 97 procent van het areaal bestemd voor de teelt van suikerbieten in Nederland ingezaaid. Dat blijkt uit gegevens van afgelopen weekeinde. Een week zat op 84 procent van het areaal het zaad in de grond. In de noordelijke kleistreek gaat het om 99 procent. Vorige week was dit nog 71 procent. In Flevoland is alles ingezaaid. Boeren zijn vanaf half maart bezig met deze werkzaamheden. Zeeland neemt traditioneel het voortouw.

Economiewoensdag, 22 april 2009

Holiday Ice wint ondernemersprijs

Leeuwarden - IJsproducent Holiday Ice uit St. Nicolaasga is gisteren in Leeuwarden uitgeroepen tot Friese onderneming van het jaar 2009. Saunabedrijf Hotstones uit Vrouwenparochie kreeg de Duurzaamheidsprijs van de provincie Fryslân.

Hoofdartikelwoensdag, 22 april 2009

De vrijheid van de burger...

Veel mensen in Nederland denken dat de burger steeds meer vrijheid heeft om het leven in te richten naar eigen goeddunken. De individuele vrijheid en de mondigheid zijn kernbegrippen in verhalen van politici. In werkelijkheid echter wordt de individuele vrijheid steeds meer ingeperkt en wordt de mondigheid gekneveld. De overheid dringt steeds meer door in het privé-domein, soms tot bijna in de haarvaten van het individuele bestaan.

Regiowoensdag, 22 april 2009

Beatrix imiteren blijkt moeilijk, niet onmogelijk

Hoe maak je het kapsel van koningin Beatrix na? Met heel veel haarlak.

Regiowoensdag, 22 april 2009

Schor zijn in gebarentaal: dat is kramp in je vingers

Leeuwarden - De maatschappij is niet toegankelijk genoeg voor doven en slechthorenden. Dat vindt Anke-Bonny Hylkema van het Fries Centrum voor Doven en Slechthorenden (FCDS). Het FCDS hield gisteren l workshops over het gehoor.

Regiowoensdag, 22 april 2009

Tangent twee keer zo duur

Stiens - De Noordwesttangent moet sterk versoberd worden aangelegd, anders wordt hij veel en veel te duur. Door allerlei oorzaken zou de weg zoals hij nu gepland is tussen Stiens en Marssum, bijna veertig miljoen euro kosten. Tot nu toe ging de provincie uit van ruim 22 miljoen euro.

Regiowoensdag, 22 april 2009

Jaar aandacht voor dokter, verzetsheld en archeoloog

Opeinde - Huisarts, verzetsheld, zeiler, piloot en natuurlijk amateur-archeoloog: over Johannes Siebinga uit Opeinde valt veel te vertellen. Zoveel dat de gemeente Smallingerland samen met een aantal organisaties in de regio een heel jaar wijdt aan deze veelzijdige figuur. Gisteren werd het jaar officieel geopend in de gereformeerde kerk van Opeinde. Er komt een expositie over huisarts Siebinga in Opeinde en een over zijn archeologische vondsten in Museum Smallingerland. Verder komen er een fietstocht en een website. Er is zoveel te melden over Siebinga dat de ideeën maar bleven komen voor een herdenkingsjaar.

Regiowoensdag, 22 april 2009

Rem gaat op uitvoering Friese-Merenproject

Leeuwarden - De rem gaat op de uitvoering van het Friese Merenproject. Eerst moet duidelijk zijn hoe alle plannen betaald kunnen worden.

Geloof & Kerkwoensdag, 22 april 2009

Keuzekerk zet in op eigen, sterke merk

Amersfoort - Kerken redden het niet meer met het slechts aanbieden van het Evangelie en wachten tot de mensen komen. De keuzekerk met een sterk merk is de toekomst, aldus Tom Mikkers.

Geloof & Kerkwoensdag, 22 april 2009

Openingsfeest van Tsjerkepaad op 27 juni in Franeker

Leeuwarden – De opening van de openkerkenroute Tsjerkepaad is op zaterdag 27 juni in Franeker. Dat is gisteren bekendgemaakt. Dit jaar doen in ieder geval meer dan tweehonderd Friese kerken mee. Met een twintigtal kerken is men nog in gesprek over deelname aan de zomerse openstelling.

Geloof & Kerkwoensdag, 22 april 2009

Ds. Rein Veenboer nieuwe voorzitter Friese Raad van Kerken

Leeuwarden - Ds. Rein Veenboer (54) uit Leeuwarden wordt de nieuwe voorzitter van de Raad van Kerken in Fryslân. Gisteravond werd zijn benoeming op de jaarvergadering van het Friese kerkenplatform bekendgemaakt.

Geloof & Kerkwoensdag, 22 april 2009

‘Oecumene is meer dan gezamenlijk avondmaal’

Leeuwarden - ,,Het is onvruchtbaar om oecumene helemaal te laten vastlopen op eucharistie en avondmaal. Er is nog veel meer dat we kunnen doen”, betoogde bisschop De Korte gisteravond in Leeuwarden. Tegelijkertijd voelt ook hij de pijn van het niet gezamenlijk kunnen vieren van de maaltijd van de Heer.

Sportwoensdag, 22 april 2009

Veel moddergooien en een arrogante hoofdpersoon

Een meeslepend verhaal over dood en verderf in de sport, een fraaie uiteenzetting van de geheimen achter het succes, een blik achter de schermen in de top, een reis door het verleden met helden van weleer, of een kijkje in hart en ziel van een atleet. Er zijn redenen en invalshoeken genoeg voor het schrijven van een prachtig boek over welke sport of sporter dan ook. Voor de algemene liefhebber die een ‘mooi verhaal’ wil lezen, voor de meer specifieke liefhebber die iets wil opsteken over een sport in kwestie; er is altijd wel iets waar iemand zich door aangetrokken kan voelen in een sportboek. Maar er zullen ook altijd boeken blijven verschijnen waarvan je je afvraagt wie er op zit te wachten. Dat is precies het gevoel dat beklijft bij het dichtslaan van het boek Een killer in kimono. Anton Geesink: van volksjongen tot vip.

Sportwoensdag, 22 april 2009

Chris Wassenaar vervangt Triemstra

Leeuwarden - Chris Wassenaar (Minnertsga) is bereid gevonden om Taeke Triemstra bij de vrijeformatiewedstrijden tijdelijk te vervangen gedurende diens periode van herstel. De achterinse uit Sint Jacobiparochie brak twee weken geleden tijdens een trainingskamp op Texel zijn linkerhand. Hij is vorige week vrijdag met succes geopereerd en zijn herstel zal nog enkele weken in beslag nemen.

Sportwoensdag, 22 april 2009

Roorda in de basis bij sc Heerenveen

Heerenveen - Geert Arend Roorda begint vanavond in de halve finale van het KNVB bekertoernooi tegen FC Volendam in de basis bij sc Heerenveen. De middenvelder, die bijna een jaar buitenspel stond vanwege een knieblessure, neemt de positie in van de Tsjechische middenvelder Mihal Svec. Hij moet de vacante positie van de rechterverdediger innemen, omdat Michel Breuer geblesseerd (lies) is en zijn logische vervanger Darryl Janmaat ontbreekt vanwege een schorsing.

Sportwoensdag, 22 april 2009

Drachtster Boys naar halve finale én landelijke beker

Holwierde - Drachtster Boys heeft zich gisteravond geplaatst voor de halve finales van de districtsbeker. De zaterdageersteklasser deed dat door in een uitwedstrijd in de strijd bij de laatste acht af te rekenen met competitiegenoot Holwierde. Nu de ploeg van trainer Luitzen Nijboer bij de laatste vier overgebleven clubs zit van de noordelijke districtsbeker, plaatst ze zich ook automatisch voor de landelijke KNVB-bekerstrijd van het komende seizoen.

Sportwoensdag, 22 april 2009

Ervaringsdeskundige Hans Vonk wil de finale halen

Heerenveen - Doelman Hans Vonk geldt als een ervaringsdeskundige. En niet alleen vanwege zijn leeftijd. In zijn eerste seizoen bij sc Heerenveen bereikte hij in 1997 de bekerfinale, waarin Roda JC het Friese feestje bruut verstoorde. Dit seizoen keerde hij terug op het oude nest en twaalf jaar later hoopt de 39-jarige doelverdediger zijn ploeg opnieuw naar de eindstrijd te loodsen. Ten koste van Volendam. Hoewel Brian Vandenbussche weer fit is (op de bank) en Kenny Steppe maandagavond zijn rentree maakte in het belofteteam, sprak Trond Sollied zijn vertrouwen uit in de ervaren sluitpost. Die is op zijn beurt blij met het vertrouwen, maar hij is ambitieus genoeg om vanavond met Heerenveen in het palingdorp de grote vis te willen binnenhalen. ,,Ik kijk ernaar uit, want het is alweer even geleden dat ik een halve finale van het KNVB bekertoernooi heb gespeeld.”

Sportwoensdag, 22 april 2009

Harkemase Boys mag aftellen

Harkema - Niet goed spelen, wel winnen. Harkemase Boys deed het gisteren voor de tweede keer in vier dagen. Na zaterdag ONS Sneek (2-0) versloeg de koploper ook PKC’83. De voorsprong op achtervolger HHC is nu vijf punten, met drie duels te gaan. De titel is er nog niet, maar dit mag Harkemase Boys niet meer weggeven.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties