Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 22 april 2011.

Achtergrondvrijdag, 22 april 2011

‘Drie op de vier zijn al dood, de rest is ziek’

Op 26 april 1986 ontplofte reactor 4 van de Oekraďense kerncentrale Tsjernobyl. In de dagen, weken en maanden erna werkten honderdduizenden inwoners van de Sovjet-Unie in helse omstandigheden om erger te voorkomen. Vijfentwintig jaar later vechten deze liquidatoren nog altijd voor erkenning.

Cultuurvrijdag, 22 april 2011

Pink Floyd Project viert 5-jarig bestaan

Grou - Het Pink Floyd Project viert op 3 september zijn vijfjarig bestaan met een liveshow in sporthal De Twine in Grou. Tijdens de show zal Pink Floyd’s P.U.L.S.E. worden opgevoerd. Dat heeft een woordvoerder gisteren gemeld.

Cultuurvrijdag, 22 april 2011

‘Sterk Staaltsje’ drie keer geannuleerd

Leeuwarden - De voorstelling Sterk Staaltsje van Tryater is gisteren in Wergea geannuleerd, omdat hoofdrolspeelster Marijke Geertsma haar knie heeft gebroken. Ook de voorstellingen van vanavond in Sneek en aanstaande dinsdag in Tijnje gaan niet door. Dat heeft een woordvoerster van het Friese theatergezelschap gisteren gemeld.

Economievrijdag, 22 april 2011

Moederconcern Leeuwarder Lypack neemt Lyempf over

Kampen - Het Leeuwarder bedrijf Lypack, producent van babyvoeding, gaat nauwer samenwerken met zuivelbedrijf Lyempf uit Kampen. Het failliete Lyempf is overgenomen door de Hyproca Dairy Group, het moederconcern van Lypack. Dat heeft de curator gisteren samen met Hyproca Dairy Group bekendgemaakt. Een groot deel van de 95 werknemers van Lyempf gaat mee over.

Economievrijdag, 22 april 2011

Friese economie blijft achter door krimp bouw

Den Haag - De economische groei in Fryslân is vorig jaar ruim achtergebleven bij de landelijke groei. Van alle provincies herstelde de Friese economie het minst met 0,8 procent ten opzichte van 2009. Noord-Holland was koploper met 2 procent groei. Het landelijk gemiddelde lag op 1,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Economievrijdag, 22 april 2011

Geen melding meer nodig voor boeren bij dieper landwerk

Den Haag - Boeren hoeven ook volgend jaar geen melding te doen van grondwerkzaamheden tot een diepte van vijftig centimeter. Dat heeft minister Verhagen besloten. Meldingen zijn sinds vorig jaar verplicht. Omdat dit volgens boeren veel administratieve rompslomp met zich mee bracht, is er toen besloten om voor het landwerk zonder melding de situatie te gedogen. Volgens Verhagen wordt het gedoogbesluit voor onbepaalde tijd verlengd. Aanpassing van de wet zal volgens de minister naar verwachting na de zomer plaatsvinden.

Regiovrijdag, 22 april 2011

Gele weidemier beďnvloedt flora Schier

Schiermonnikoog - Gele weidemieren beďnvloeden met hun graafwerk en luizenhouderij de bovengrondse plantengroei. Dit concludeert biologe Ciska Veen, die een deel van haar veldonderzoek op Schiermonnikoog deed en volgende week promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Regiovrijdag, 22 april 2011

‘Handsieraden moeten af, dat is er vanaf begin in gestampt’

Harlingen - In veel verpleeghuizen is het droevig gesteld met de hygiëne, vindt de Consumentenbond. Vijftien van de 37 onderzochte verpleegtehuizen kregen een onvoldoende, waaronder De Batting in Harlingen. Locatiemanager Henk Hijlkema reageert geschrokken. ,,Een vijf hadden we niet verwacht. Dat is niet zo mooi.”

Regiovrijdag, 22 april 2011

‘Leeuwarders blijven cultureel actief’

Leeuwarden - Het aantal Leuwarders dat cursussen op het terrein van kunst en cultuur volgt, zal niet dalen nu Centrum voor de Kunsten Parnas wordt opgedoekt. Dat zegt wethouder Diks. Zij lichtte gisteren haar plannen toe om bijna alle subsidies aan cultuureducatie af te schaffen.

Sportvrijdag, 22 april 2011

Gebroeders Drost lijnrecht tegenover elkaar in titelrace

Zwolle/Waalwijk - Broers strijden dit seizoen om de prijzen in het betaald voetbal. Siem (Ajax) en Luuk de Jong (FC Twente) duelleren om de KNVB-beker en (samen met PSV) om de landstitel. Een treetje lager, in de eerste divisie, is de titelrace een duel tussen de gebroeders Drost: enerzijds Jeroen (FC Zwolle), anderzijds tweelingbroer Henrico (RKC Waalwijk).

Sportvrijdag, 22 april 2011

Bergum vanaf de stip naar laatste acht

Wolvega - Zondageerste-klasser Bergum heeft zich als laatste geplaatst voor de kwartfinale van de noordelijke beker. Dat ging niet zonder moeite: het duel met FC Wolvega (tweede klasse) werd pas na het nemen van strafschoppen beslist. Bergum speelt donderdag in de kwartfinale tegen zaterdageersteklasser Urk.

Sportvrijdag, 22 april 2011

Beekmans in verdediging bij Cambuur

Leeuwarden - Paul Beekmans is vanavond de man die achterin bij SC Cambuur de geblesseerd geraakte Léon Hese (hamstring) vervangt. Dat werd gisteren na de slottraining voor het thuisduel met Fortuna Sittard duidelijk. Sandor van der Heide, die vorige week tegen FC Den Bosch achterin speelde, zal vanavond daardoor op het middenveld spelen. Danny Guijt neemt de vrijgekomen plaats van Beekmans in. Overigens viel die laatste gisteren uit tijdens de training, maar volgens assistent-trainer Henk de Jong zal hij wel kunnen spelen. Alexander Prent neemt voorin waarschijnlijk de plek van Reza in. Die trainde pas gisteren mee, na de hele week met ziekte te hebben gekampt. Opstelling: Meul; Van der Wal, Luirink, Beekmans, Diaz; Türk, Van der Heide, Beekmans; Prent, De Vries, Schepers.

Sportvrijdag, 22 april 2011

‘Razende Roeland’ klautert bij Cambuur op uit dal

In de Amerikaanse sportwereld is het heel normaal: spelers met gesloten beurzen tegen elkaar ruilen. In de eerste divisie gebeurde het dit seizoen ook toen SC Cambuur Rudy Jansen ruilde voor Dennis van der Wal van FC Zwolle. De ene rechtsback voor de andere. Waar Jansen bij FC Zwolle niet of nauwelijks speelt, bloeit Van der Wal helemaal op in Leeuwarden. En dat had de bij Zwolle in onmin geraakte rechtsback in de winterstop ook niet gedacht. Hoe een ‘razende Roeland’ opklauterde uit een diep dal.

Sportvrijdag, 22 april 2011

Heerenveen start in dezelfde opstelling

Heerenveen - Trainer Ron Jans van sc Heerenveen zal vanavond tegen VVV-Venlo met dezelfde formatie beginnen als tegen FC Utrecht. Filip Djuricic ontbreekt vanwege een enkelblessure, terwijl ook Christian Grindheim (geschorst) en Igor Djuric (ziek) absent zijn. Calvin Jong-A-Pin, die is hersteld van een hamstringblessure, begint op de bank. Er is volgens Jans weer sprake van vertrouwen: ,,Mocht je goede zaken doen met een overwinning dan kun je rustig kijken waar de andere ploegen punten laten liggen’’, aldus Jans. Hij verbleef deze week in Zweden om een speler te bekijken, maar wilde daar geen verdere mededelingen over doen. ,,De trainers gaan echt alleen maar kijken als er goede berichten komen van de scouts en moeten dan ook hun oordeel geven.’’ Opstelling: Stuhr-Ellegaard; Janmaat, Gouweleeuw, Kruiswijk en Breuer; Väyrynen, Assaidi en Haglund; Narsingh, Dost en Beerens.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties