Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 22 mei 2015.

Economievrijdag, 22 mei 2015

Melkveesector produceert te veel fosfaat

Leeuwarden - Melkveehouderijen hebben het afgelopen jaar meer fosfaat geproduceerd dan toegestaan. Dat blijkt uit de voorlopige mestproductiecijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren publiceerde.

Hoofdartikelvrijdag, 22 mei 2015

Rabo had tóch voor de rechter gemoeten

Het was destijds een schok: medewerkers van onder meer de Rabobank hadden systematisch geknoeid met de zogeheten Liborrente. Die is onder meer bepalend voor de rente die banken betalen bij onderlinge geldtransacties zoals leningen. De Liborrente is ook bepalend voor de rente op onder meer hypotheken. De Liborrente wordt vastgesteld in een internationaal team van bankmedewerkers, onder wie die van Rabo. De Rabo-medewerkers bevoordeelden met hun manipulaties de eigen bank, andere banken en soms zichzelf. Het is onduidelijk gebleven hoeveel schade de manipulaties hebben berokkend.

Regiovrijdag, 22 mei 2015

Lienwurden makken it Frysk diktee dit jier dreger as oars

Workum - ,,Ik skriuw alle dagen. Ik bin dêr hiel yntensyf mei dwaande. Mailtsjes geane by my meastentiids yn it Frysk."

Regiovrijdag, 22 mei 2015

Vwo'er Wim wil gewoon slager worden en dat doet hij dan ook

Wijckel - Zijn mentor en moeder keken wel even raar op, toen Wim Veldman (18) uit Wijckel vertelde dat hij na zijn vwo naar de slagervakschool wilde. ,,Je kunt wel iets hogers doen", bepleitte zijn mentor. Maar de keuze van Wim stond vast: hij wil gewoon slager worden. Met een beetje geluk begint Wim volgend jaar op de school voor slagers.

Regiovrijdag, 22 mei 2015

Middeleeuws tichelwerk bij toeval ontdekt

Dokkum - Bij het uitgraven van een nieuwe vaarweg tussen de Wâldfeart en de Dokkumer Ie, aan de zuidwestkant van Dokkum, zijn de resten van een middeleeuwse steenbakkerij ontdekt. De vondst is een verrassing voor archeologen. Het was wel bekend dat de grond op die plek in de middeleeuwen eigendom was van het grote klooster Klaarkamp bij Rinsumageast. Maar op grond van eerder onderzoek was de verwachting dat er op de plek van de werkzaamheden geen bijzondere archeologische sporen te vinden zouden zijn.

Regiovrijdag, 22 mei 2015

Meer Friese werklozen vinden weer werk

Leeuwarden - Het herstel van de economie heeft eindelijk effect op alle sectoren van de Friese arbeidsmarkt. In het voorjaar wisten meer werkzoekenden in de bouw, landbouw, horeca en via uitzendbureaus al aan de slag te gaan. In april waren er in alle takken van de arbeidsmarkt minder mensen met een WW-uitkering dan in maart. Eind vorige maand hadden 18.026 Friezen een werkloosheidsuitkering; een daling van 8,7 procent ten opzichte van maart en een afname van 6 procent op jaarbasis.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 mei 2015

Tsjerkepaad 2015 in het teken van natuur

Sneek - De openkerkenroute Tsjerkepaad heeft deze zomer als thema 'Kerk en Natuur'. Voor de twaalfde keer op rij openen honderden kerken in Fryslân hun deuren voor het publiek. De organisatie verwacht opnieuw tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

Sportvrijdag, 22 mei 2015

De keuze van Bob Schepers: profvoetbal of studieboeken?

Zondag werd Bob Schepers (23) uitgezwaaid in het Cambuur-stadion; woensdag speelde hij tegen Broekster Boys zijn laatste minuten in het geel-blauw en gisteravond stapte hij met de selectie in het vliegtuig voor een trip naar Mallorca. Bij terugkomst maandag zit het Leeuwarder profavontuur van de voormalige groeibriljant er definitief op. Waar zijn toekomst ligt? ,,Wie weet voetbal ik volgend jaar in Qatar, maar voor hetzelfde geld zit ik als amateur in een Groningse studentenkamer."

Sportvrijdag, 22 mei 2015

Zege Heerenveen volgens Europees recept

Heerenveen - De 16.127 aanwezigen in het matig bezette Abe Lenstrastadion gingen derhalve met een goed gevoel naar huis. Net als trainer Dwight Lodeweges, die er in de nababbel voor de verandering maar een paar clichés tegenaan gooide. ,,Het is Europees een goede uitgangspositie. We hebben achterin de nul gehouden en zelf één keer gescoord. Als we in de Kuip ook een keer scoren, dan zal Feyenoord er drie moeten maken."

Sportvrijdag, 22 mei 2015

Van den Berg is dubbel blij: zoon en zege

Heerenveen - Het was af en toe een zware bevalling voor Joey van den Berg. In dit geval ging dat niet zozeer om de geboorte van zijn zoon Giovani op woensdag, maar had het meer te maken met het slordige spel van sc Heerenveen tegen Feyenoord. Ouderwets vloekend en tierend bleek de mildheid nog met de jaren te moeten komen. Al was de conclusie na de 1-0 zege dan weer een positieve.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties