Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 22 juni 2010.

Cultuurdinsdag, 22 juni 2010

Friese roman over vroedvrouw Dokkum vertaald

Leeuwarden - De roman Goedfrou foar it libben van Tineke de Jager-van der Zee is verschenen in een Nederlandse vertaling, onder de titel Vroedvrouw tegen wil en dank. Dat heeft het bestuur van de Kristlik Fryske Folksbibleteek (KFFB), die het boek heeft uitgegeven, gisteren gemeld. Het boek is in het Nederlands vertaald in opdracht van de Catharina Schrader Stichting.

Cultuurdinsdag, 22 juni 2010

Posthuis Theater zoekt acteurs voor ‘Scrooge’

Heerenveen - Het Posthuis Theater in Heerenveen is op zoek naar amateurspelers die komend theaterseizoen een rol willen spelen in de voorstelling Scrooge op de Fok. De voorstelling wordt in opdracht van het theater gemaakt door Rients Gratama, die tevens de hoofdrol van Scrooge voor zijn rekening neemt. Met de theaterproductie viert het Posthuis Theater rond Kerst zijn 125-jarige bestaan.

Cultuurdinsdag, 22 juni 2010

Sipke de Schiffart wint Rely Jorritsma-prijs

Wommels - Sipke de Schiffart uit Bolsward krijgt dit jaar als enige een Rely Jorritsma-prijs. Hij krijgt die bekroning voor zijn verhaal Leafde nei de dea. De overige ingestuurde verhalen kwamen niet in aanmerking voor de prijs. Bij de gedichten is geen enkele inzending met een prijs bekroond. Dat heeft het bestuur van het Rely Jorritsma Fûns bekendgemaakt. Het is voor het eerst in negen jaar dat er slechts één Rely Jorritsma-prijs is toegekend.

Economiedinsdag, 22 juni 2010

‘Succes met de tien G’s van Geesje’

Burgum – De Pleats in Burgum, restaurant en partycentrum, is kandidaat voor de Bonifatiusbokaal 2010, die op 25 juni zal worden uitgereikt aan één van de drie genomineerden. Voor eigenaren Eelke en Geesje Duursma het bewijs dat anderen ook zien dat een culturele functie een commerciële exploitatie niet in de weg hoeft te staan.

Economiedinsdag, 22 juni 2010

Duurzaam vlees verdubbeld

Den Haag - Diervriendelijker geproduceerde eieren en vlees hebben flink aan terrein gewonnen in de Nederlandse supermarkt. Dit blijkt uit de gisteren voor het eerst gepresenteerde Monitor Duurzame Diervriendelijke Producten. Nederlandse consumenten gaven bijna twee keer zoveel geld uit aan deze producten dan een jaar eerder.

Hoofdartikeldinsdag, 22 juni 2010

Windmolens in het landschap...

Nederland dreigt ook eens voorloper te worden op een aspect van duurzaamheid - het kan verkeren. Er zijn namelijk plannen voor een enorme uitbreiding van het aantal windmolens, in een beperkt aantal gebieden. Hierdoor ontstaan concentraties aan windmolenparken, met in totaal zo’n zevenhonderd molens, die nergens in Europa worden gevonden.

Regiodinsdag, 22 juni 2010

Houten kerk werd ‘opgevuld’ met stenen muren

Nijeholtpade - Knap een oude kerk op en je komt verrassingen tegen. In Nijeholtpade is dat zeker het geval. Zo ontdekten de restaurateurs dat de Nicolaaskerk die er nu nog altijd staat, ooit helemaal van hout was. Een unicum voor Fryslân.

Regiodinsdag, 22 juni 2010

‘Compromis economie en natuur ramp Waddenzee’

Leeuwarden - ,,We proberen van alles tegelijk in de Waddenzee, maar met dat poldermodel - alle activiteiten naast elkaar laten bestaan - hoopt de druk op dit gebied zich op. Het is niet te hopen dat hier eerst een catastrofe zoals in de Golf van Mexico moet plaatsvinden voordat we de ernst van de situatie inzien.”

Regiodinsdag, 22 juni 2010

Weer ruimte voor het sociale karakter van de wijk

Sneek - Tien jaar geleden begon de aanpak van de Sneker wijk Tuindorp, gisteren barstte het feest los om te vieren dat de herstructurering eindelijk klaar is. Een wijk om trots op te zijn, aldus de bewoners.

Regiodinsdag, 22 juni 2010

Sms’je vanuit Frankrijk: Alles ok. Pa en ma

Damwâld - ,,Het ene moment stond de caravan er nog, later zag ik hem op de zij liggen met nog een andere caravan ertegenaan. Helemaal onder water”, vertelt de 72-jarige Baukje van der Schaaf uit Damwâld.

Regiodinsdag, 22 juni 2010

Lichaam Dokkumse (24) in Tolhuispark gevonden

Dokkum - In het Tolhuispark aan de Woudweg in Dokkum is gisteravond het lichaam van een 24-jarige Dokkumse gevonden. De overleden vrouw was eerder die dag door familieleden als vermist opgegeven. Een even oude man uit Dokkum is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de vrouw. De politie wil niet zeggen wat de relatie van deze man met het slachtoffer is.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 juni 2010

Op reis door Ethiopië: adembenemend en onbarmhartig

Het is vrijdagmiddag en de regen komt met bakken uit de hemel. Onze adem vormt witte wolkjes, het is fris en de kou trekt op door onze blote voeten in de sandalen. De sterke, geurige koffie is troostend en verwarmend. Het zou een gewone Hollandse zomermiddag kunnen zijn. Alleen zitten we in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië met 3 miljoen inwoners, pal tegenover het kantoor van Maedot. Maedot is de partnerorganisatie van Edukans, de vroegere Unie voor School en Evangelie.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 juni 2010

Pelgrims tellen de uren niet, maar alleen de zegeningen

De Groninger internetpastor Boele Ytsma loopt in acht dagen het Pionierspad in Flevoland. Allerlei mensen vergezellen hem. Ytsma geeft dagelijks een impressie.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 juni 2010

Dromen over jeugdwerk is lastig

Leeuwarden - Nog nooit waren er zoveel kerken bezig met jeugdwerk. JOP, de jeugdorganisatie van de PKN, is inmiddels de snelst groeiende poot van het kerkenwerk vanuit Utrecht. Ook in Fryslân gebeurt veel. Liefst honderd mensen komen woensdag naar een trainingsavond van Youth for Christ in Surhuisterveen.

Sportdinsdag, 22 juni 2010

Jelmer Pietersma naar EK cross country

Nieuwegein Mountainbiker Jelmer Pietersma (Balk) is geselecteerd voor de Europese kampioenschappen cross country, die van 6 tot 9 juli in het Israëlische Haifa worden gehouden.

Sportdinsdag, 22 juni 2010

Avanti haalt topdoelman naar Stiens

Stiens Zaalvoetbalvereniging Avanti, uitkomende in de topdivisie, heeft doelman Arjan Heerland uit Volendam aangetrokken. Hij kwam het afgelopen seizoen uit voor Hovocubo, heeft 65 maal het nationale doel verdedigd en staat bekend als een van Nederlands beste keepers.

Sportdinsdag, 22 juni 2010

EK allround 2013 in Thialf

Heerenveen - Het Europees kampioenschap allround wordt in 2013 in Heerenveen gehouden. Dat heeft de internationale schaatsunie ISU bekendgemaakt.

Sportdinsdag, 22 juni 2010

Indeling met veertien clubs was zeer lastig

Heerenveen - De nieuwe opzet van de amateurcompetities stelde KNVB district Noord voor de lastigste indeling ooit. Dit seizoen groeiden de klassen van twaalf naar veertien teams en dat bracht de nodige kopzorgen met zich mee, zegt competitieleider Johan Volbeda van de KNVB. ,,Toch denken we dat we het vrij behoorlijk gelukt is.”

Sportdinsdag, 22 juni 2010

Vrouwen sc Heerenveen willen ook wel eens hogerop

Heerenveen - De vrouwen van sc Heerenveen zijn gistermiddag op het kunstgras van sportpark Skoatterwâld begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Voor welgeteld één belangstellende en het oog van de camera van de clubfotograaf werkten twaalf vrouwen, voor het merendeel nieuwe gezichten, de eerste training af onder hoofdtrainer Rick Mulder in een betrekkelijke anonimiteit. Dat is niet bepaald de rol, die de ploeg komend seizoen in de eredivisie hoopt te gaan spelen. ,,Ik vind dat we dit seizoen op een hogere klassering moeten uitkomen”, zei Mulder.

Sportdinsdag, 22 juni 2010

Lekker zeuren over de buren en nog iets leren ook

Wat is er leuker voor een Nederlander dan Duitsland te zien verliezen op een EK of WK voetbal? Natuurlijk, er zijn altijd uitzonderingen maar menig Nederlander ziet in het voetbal toch de Duitsers als de ultieme aartsrivaal. Maar beleven zij dit zelf ook zo? En hoe verhoudt de rivaliteit zich tot die tussen andere grote voetballanden ter wereld? Frank Grootemaat vroeg het zich ook af en schreef er een mooi, luchtig en tegelijkertijd reuze onderhoudend boekje: Burenruzies.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties