Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 22 juli 2008.

Cultuurdinsdag, 22 juli 2008

Finse componist Tauno Marttinen overleden

Leeuwarden - De Finse componist Tauno Marttinen is vrijdag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Dirk Meijer, secretaris van de stichting Tauno Marttisen Kunniaksi in Leeuwarden, gisteren gemeld. Marttinen schreef meer dan achthonderd werken, waaronder vijftien opera’s, zeven balletten, negen symfonieën en diverse werken voor orgel, harmonieorkesten en geestelijke muziek. Hij liet zich onder meer inspireren door de Bijbel, het Finse heldenepos Kalevala en schilderijen van Rembrandt.

Economiedinsdag, 22 juli 2008

Aantal starters in Fryslân blijft groeien

Leeuwarden Een eigen bedrijf beginnen blijft populair in Fryslân. Uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel blijkt dat er in de eerste helft van dit jaar 1969 startende ondernemers zijn ingeschreven. Vorig jaar rond deze tijd was dat aantal 1558. Leeuwarden telde het grootste aantal starters: 349 (een jaar geleden: 224). Smallingerland noteerde er 185 (was 127), Heerenveen 136 (was 98) en Sneek 102 (was 82). Fryslân telt momenteel 34.143 actieve ondernemingen.

Economiedinsdag, 22 juli 2008

Architect heeft beste imago in de bouw

Rotterdam - Onder een representatieve steekproef van 35 typen organisaties uit de bouwkolom is naar voren gekomen dat architecten het meest positieve en klusbedrijven het minst positieve imago hebben in de bouw. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim duizend functionarissen uit de bouwsector.

Hoofdartikeldinsdag, 22 juli 2008

De crisis in België…

Het was een druilerige feestdag voor de Belgen. Gisteren vierden onze zuiderburen in de regen dat koning Leopold de Eerste op 21 juli 1831 de eed aflegde als eerste Belgische koning. Het lelijke weer was symbolisch voor de gebeurtenissen van vorige week, toen premier Yves Leterme zijn ontslag indiende omdat zijn regering het niet eens kon worden over staatshervormingen.

Regiodinsdag, 22 juli 2008

Smallingerland moet meer topsport krijgen

Drachten - Er moeten jaarlijks minstens tien topsportevenementen naar Smallingerland komen. Om dit streven te halen, mobiliseert Sportbedrijf Smallingerland het lokale bedrijfsleven.

Regiodinsdag, 22 juli 2008

Als het regent vermaken we ons wel binnen

Leeuwarden - Geen enkel punt dat het regent, vindt Edwin (13). Kan hij lekker achter zijn console kruipen. Op zijn Xbox 360 speelt hij ,,voornamelijk online-games”, of het regent of niet. Hoewel: ,,Buiten spelen is ook wel leuk.”

Regiodinsdag, 22 juli 2008

Apart slapen; ‘ut moest wel netsjes blive’

Sneek - Wat is uw herinnering aan de Snitser Mar, ofwel de Meer zoals men in Sneek placht te zeggen? Die oproep deed de gemeente Sneek in juli vorig jaar. De aanleiding was de opknapbeurt van het Pottengebied, het Starteiland en het Schareiland die dit jaar afgerond moet worden. De rond de vijfig inzendingen zijn verzameld in een speciale krant onder de titel Droomflucht, Oade an de Sneekermeer.

Regiodinsdag, 22 juli 2008

Veiligheid voorop in de Sneekweek

Sneek - De veiligheid tijdens de komende Sneekweek - 1 tot en met 7 augustus - is beter geregeld dan ooit tevoren. Dat stelt de organisatie. Zo zal de nieuwe ambulanceboot van het Antonius Ziekenhuis in Sneek continu aanwezig zijn en is er een nieuw professioneel draaiboek gemaakt. De organisatie verwacht voor het tweede achtereenvolgende jaar meer deelnemers.

Regiodinsdag, 22 juli 2008

‘Even naar de beurs’ om een paar boeken te lenen

Gebouwen worden ontworpen naar hun functie. Maar er zijn fabrieken, gemeentehuizen en boerderijen die inmiddels heel anders worden gebruikt. Het Friesch Dagblad bezoekt deze zomer een aantal daarvan en tekent de verhalen op van de nieuwe gebruikers. Vandaag: de bibliotheek in Leeuwarden.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 juli 2008

Campagne voor studie theologie

Leeuwarden - De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) wil in de komende jaren de belangstelling onder middelbare scholieren vergroten voor de studie theologie en in het bijzonder voor de kerkelijke predikantsopleiding. Dit staat in het jaarverslag over 2007; het eerste verslag van de PThU die op 1 januari 2007 is gesticht.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 juli 2008

Doopsgezinden waarschuwen tegen oplichting

Leeuwarden - De Algemene Doopsgezinde Sociëteit (ADS) waarschuwt doopsgezinde gemeenten voor een echtpaar dat verdacht wordt van oplichting. De echtelieden doen zich voor als leden van een doopsgezinde gemeente en proberen met smoezen geld te krijgen van mensen waar ze aanbellen.

Sportdinsdag, 22 juli 2008

Heerenveen verrast met komst Kalou

Heerenveen - Sc Heerenveen verzekerde zich gistermiddag voor twee jaar van de diensten van de dertigjarige Bonaventure Kalou. Met het aantrekken van de transfervrije Ivoriaan haalde Friese eredivisionist niet alleen een grote naam binnen. Kalou is ook een gelouterde aanvaller die zijn sporen verdiende bij Feyenoord en in Frankrijk, maar even op een zijspoor was beland.

Sportdinsdag, 22 juli 2008

Foekje Dillema was interseksuele vrouw

Hilversum - Ze was een vrouw, maar ze beschikte wel degelijk over mannelijke kenmerken. Aan het mysterie Foekje Dillema kwam gisteravond een einde. DNA-onderzoek wees uit dat de atlete uit Burum over meer X-geslachtschromosomen (vrouw) dan Y-geslachtschromosomen beschikte. De levenslange schorsing die Foekje Dillema in 1950 opgelegd kreeg, was onterecht.

Sportdinsdag, 22 juli 2008

Blamage voor Heerenveen

Eindhoven - Na twee weken voorbereiding gaat het serieuze werk voor sc Heerenveen deze week pas echt beginnen. De oriënterende fase zit erop voor Trond Sollied en zijn gevolg, en werd in Eindhoven afgesloten met een blamerende 4-0 nederlaag. Met dank aan doelman Brian Vandenbussche, die vlak voor rust geheel onnodig een rode kaart opliep.

Sportdinsdag, 22 juli 2008

‘Chris de Grote’ breekt koningsrecord Hotze

Makkum - De eerste koningstitel die Chris Wassenaar won? ,,Ik soe it echt net mear witte”, zei de reus uit Minnertsga zaterdag na de zege in Makkum. Daar won hij in ieder geval zijn 84e en daarmee is hij de illustere Hotze Schuil voorbij gegaan. Koning onder koningen en het moet al raar lopen wil ‘Chris de Grote’ dat record ooit nog uit handen geven.

Sportdinsdag, 22 juli 2008

Tennisschool In Line levert met Sporken en Van der Hoek twee winnaars af

Leeuwarden - Een unicum voor de Windmill Cup in Leeuwarden. Voor het eerst in de historie van het internationale tennisjeugdtoernooi won zowel een Nederlander bij de meisjes als bij de jongens. De 13-jarige Rosalie van der Hoek was in de eindstrijd gisteren de baas over Ons Jabeur uit Tunesië (7-5 en 7-6 (1)). Bij de jongens was Moos Sporken in de finale in twee sets te sterk voor de Kroaat Filip Veger (7-5 en 6-4). Maar het is te vroeg om te concluderen dat het Nederlandse tennis de komende jaren weer bij de wereldtop gaat horen.

Sportdinsdag, 22 juli 2008

Profcontract Milram overvalt Stroetinga

Borger - Wim Stroetinga uit Oldeberkoop heeft zaterdagavond het wielercriterium van Borger gewonnen. Stroetinga, die volgend seizoen deel uitmaakt van de Duitse profploeg Milram, versloeg in de eindsprint met ruime voorsprong de andere vier Friezen die een voorsprong hadden genomen op het peloton en bleef Lieuwe Westra uit Műnein voor. De derde plaats was voor de verrassend sterk voor de dag komende Niek Hooghiemster uit Oentsjerk. Sierd Steigenga (Exmorra) belandde samen met Fokke Postma (Drachtstercompagnie) net naast het erepodium.

Sportdinsdag, 22 juli 2008

Surhuisterveen niet bang voor OS Peking

Surhuisterveen - De Olympische Spelen in Peking zitten de organisatoren van de traditionele wielercriteriums in Nederland na de Tour de France behoorlijk dwars. Veel tourrenners zijn maar een paar dagen beschikbaar, omdat zij daarna al naar China afreizen. Toch is de organisatie van 27e Profronde in Surhuisterveen op 5 augustus niet bang voor de concurrentie.

Sportdinsdag, 22 juli 2008

CH Sint Anne laat zich niet uit het veld slaan

Vrouwenparochie - Het zit de organisatie van het concours hippique Sint Annaparochie al twee jaar achtereen niet mee, maar de Bilkerts laten zich niet uit het veld slaan. Als na een korte onderbreking het programma op de zaterdagmiddag in Vrouwenparochie toch weer door kan gaan, is voorzitter Jarich Palsma allang blij. Vorig jaar moest het programma op de vrijdagavond afgeblazen worden vanwege de regen, dit jaar kunnen de springruiters al rond het middaguur naar huis omdat de baan voor dat onderdeel onbegaanbaar wordt als er bakken regenwater over het terrein worden geleegd.

Sportdinsdag, 22 juli 2008

De PC-winnaars komen eraan

Leeuwarden - Vormcrisis, blessures en arbitrale dwalingen achtervolgden Johan van der Meulen, Herman Sprik en Taeke Triemstra dit seizoen op weg naar succes, maar met de PC op woensdag 30 juli in aantocht lijkt alles net op tijd op zijn plaats te vallen. Op Sonnenborgh schreef het trio gisteren de prestigieuze Rengersdag op haar naam. Triemstra werd tot koning uitgeroepen.

Sportdinsdag, 22 juli 2008

Vrouwen Heerenveen willen zich revancheren

Heerenveen - De vrouwen van sc Heerenveen zijn zaterdag op sportpark Skoatterwâld begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De jongste telg van de Heerenveenfamilie maakt zich op voor het tweede jaar in de eredivisie, nadat de ploeg van trainer Harry Sinkgraven de eerste editie afsloot met een zesde en laatste plaats en praktisch alle negatieve records brak.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties