Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 22 augustus 2006.

Bijschriftdinsdag, 22 augustus 2006

Vergeven

Lucas 17:1-4

Hoofdartikeldinsdag, 22 augustus 2006

Het vertrek van Van Aartsen...

Het Binnenhof wordt steeds leger. Niet echt natuurlijk, maar zo voelt het wel: het aantal vertrouwde gezichten dat na 22 november blijft, in ‘vak K’ (kabinet) en in de Kamer, lijkt met de dag te verminderen. Nu laat VVD’er Jozias Van Aartsen weten dat hij de Kamer verlaat. Die mededeling kwam kort nadat Klaas de Vries van de PvdA ook had meegedeeld er mee op te houden. Tussen beide vertrekkende Kamerleden bestaan veel verschillen. Niet alleen in politieke kleur, maar ook in reden om uit de Kamer te gaan: het motief van De Vries lijkt veel natuurlijker dan dat van Van Aartsen.

Regiodinsdag, 22 augustus 2006

Aantal leden bibliotheken blijft dalen

Dokkum/Bolsward - De Friese bibliotheken hebben hun ledental in 2005 met gemiddeld 2,7 procent zien dalen. Het aantal uitgeleende boeken nam af met 2,5 procent. Voor de zes bibliotheekclusters in Fryslân zijn die gegevens niet langer allesbepalend. De bibliotheken zijn druk bezig met een nieuwe rol naast de uitleen: die van informatiecentrum.

Regiodinsdag, 22 augustus 2006

‘Dit gerommel maakt de industrie kapot’

Eastermar/Marrum - ,,Ik zei al tegen m'n vrouw: het is net of ik de auto tegen een boom heb gezet. Duizenden euro’s: hup, weg!”

Regiodinsdag, 22 augustus 2006

Duur gas en koude lente: winst Nuon

Leeuwarden - De nettowinst van energiebedrijf Nuon is in het tweede kwartaal ruim verdubbeld van 148 miljoen tot 349 miljoen euro. Het bedrijf verdiende meer op de verkoop van elektriciteit en de handel in energie. De omzet ging door de hoge olie- en gasprijzen van 930 miljoen naar 1,22 miljard euro. Dat heeft het bedrijf, dat voor bijna 13 procent eigendom is van de provincie Fryslân, gisteren laten weten.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 augustus 2006

‘Er is een Calvijn-revival’

Emden - In het Duitse Emden begint dinsdag de negende editie van het Internationele Calvijncongres. Het is de belangrijkste bijeenkomst van wetenschappers die zich bezighouden met het werk van Johannes Calvijn (1509-1564). ,,Er is wereldwijd sprake van een Calvijn-revival”, stelt prof. dr. H.J. Selderhuis, president-secretaris van het International Calvin Congress.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 augustus 2006

‘Wat heeft de bijbel mij te zeggen?’

Burgum - Het geloofsgesprek op gang brengen tussen generatiegenoten: dat is het doel van de catechesemethode ‘Geloven Nu’. Landelijk bestaan er inmiddels ruim 125 groepen die ermee werken. Ook binnen de protestantse kerken wordt het materiaal steeds vaker gebruikt. Pastor Louise Nuijen beschrijft hoe twee Friese parochies met behulp van ‘Geloven Nu’ cursussen geeft voor belangstellenden.

Sportdinsdag, 22 augustus 2006

Alves meteen goudhaantje bij Heerenveen

Den Haag - Hij speelde op zijn zachtst gezegd een ongelukkige wedstrijd. Maar met een gouden doelpunt in de blessuretijd bewees Afonso Alves wél het gelijk van de trainer. Gertjan Verbeek liet hem staan want de Braziliaan kan een wedstrijd beslissen en dat is precies wat hij diep in blessuretijd deed tegen ADO Den Haag.

Sportdinsdag, 22 augustus 2006

Jarige Helmholt doet zichzelf ‘20’ cadeau

Winsum - Had Bart Helmholt zaterdagochtend bij de reünie in het kader van 50 jaar fierljeppen gevraagd naar wat voor cadeau hij op zijn verjaardag wilde hebben en de kans was groot dat het antwoord iets was geweest met de woorden twintig meter of Nederlands record. Toevalligerwijs wás het zaterdag zijn verjaardag. En op die voor hem toch al heuglijke dag voegde hij de daad bij het woord: hij deed zichzelf een ‘20’ cadeau door in de middaguren tijdens de jubileumwedstrijd van de fierljepsport als eerste Fries voorbij de magische grens van twintig meter te springen. Dat zijn 20.13 geen Nederlands record was, sois. De fierljepper uit Hurdegaryp was ook zo al tevreden: ,,It belangrykste is dat it siferke 20 der no ris in kear foar stiet.”

Sportdinsdag, 22 augustus 2006

Mombarg geeft skeelerles

Hallum - Arjan Mombarg uit het Gelderse Vorden won zaterdag de negentiende Bartlehiem Skeelertocht Ferwerderadiel. De 34-jarige veehouder reed in de straten van Hallum op indrukwekkende wijze solo naar zijn tweede overwinning van dit seizoen. Een monsterzege, vond de rijder uit het team van Nefit zelf.

Sportdinsdag, 22 augustus 2006

BRAM BURUMA

Hallum - De negentiende Bartlehiem Skeelertocht leverde zaterdag bij de dames een internationaal podium op. Na zestig kilometer werd de sprint net als vorig jaar gewonnen door de Belgische Hilde Goovaerts en zij bleef in de straten van Hallum de Australische Angeline Thomas en thuisrijdster Maria Sterk voor.

Sportdinsdag, 22 augustus 2006

Beima weer geklopt door een Stroetinga

Zwaagwesteinde - ,,Wéér een Stroetinga.’’ Marcel Beima stak zaterdag zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. Nadat hij vrijdag in Ternaard Arjan Stroetinga voor zich moest dulden, had Beima een dag later te maken weer met een Stroetinga-telg te maken. Deze keer werd hij door Wim geklopt. ,,Gisteren was het precies hetzelfde verhaal: balen”, aldus Beima.

Sportdinsdag, 22 augustus 2006

Van der Meer c.s. staan op

Kimswerd - Rutmer van der Meer, Jacob en Chris Wassenaar vlogen elkaar om de nek na de zege tegen Simon Minnesma, Jan Willem van Beem en Douwe Groenendijk. De finale in Kimswerd was geen hoogstaande partij, maar daar maalden de winnaars niet om. ’’Ja, lekker sa’n krânse,’’ lachte Chris Wassenaar, ’’de lêste wie al salang dea.’’

Sportdinsdag, 22 augustus 2006

Favorieten domineren stakeskoersen

Wolvega - Wie in de drafsport buiten de klassieke koersen om veel prijzengeld wil verdienen is aangewezen op de Stakeskoersen. Hierin betalen de eigenaren per paard in vier termijnen rond de 300 Euro inschrijfgeld, waardoor er een aantrekkelijke pot ontstaat. Zaterdag werden in Wolvega twee Stakeskoersen verreden en beide werden gedomineerd door de favorieten.

Sportdinsdag, 22 augustus 2006

Spel is enige winstpuntje voor Cambuur

Wie de komende weken rijk wil worden, moet geld inzetten op de Leeuwarders. Want al te hoog zullen de quoteringen voor overwinningen van de formatie van Wesseling voorlopig niet zijn, gezien de mate van tegenstand die de Leeuwarders volgens het competitieschema voor de boeg hebben: FC Zwolle, VVV-Venlo, FC Den Bosch, De Graafschap en FC Volendam. Voorwaar geen gemakkelijke reeks. In dat kader was een overwinning op de Helmonders een prima opsteker geweest voor het zelfvertrouwen.

Sportdinsdag, 22 augustus 2006

Helmholt pakt schansrecord in Grijpskerk

Grijpskerk – ‘Driemaal is scheepsrecht’ is een gezegde dat in de sport zo nu en dan nog wel eens opgaat. De schans in Grijpskerk was eerder dit jaar tot tweemaal toe ljepper Bart Helmholt niet goed gezind. Gisteren echter greep de Burgumer zijn laatste kans om ook hier de verste springer ooit te worden. Met een jump van 19.17 meter liet hij de concurrentie weer ver achter zich.

Sportdinsdag, 22 augustus 2006

Hijlkema slecht 600-punten-grens

Akkrum - Afke Hijlkema heeft zondag als eerste dame de 600-puntengrens geslecht. De achterinse uit Akkrum deed dat met haar overwinning in haar eigen woonplaats. De 26-jarige kaatsster is inmiddels bezig aan haar tiende seizoen op het hoogste niveau. Dat Hijlkema op eenzame hoogte bewees ze ook door achtmaal het puntenklassement op haar naam te schrijven. De dames-PC won ze achtmaal waarbij ze even zovaak werd uitgeroepen tot koningin.

Sportdinsdag, 22 augustus 2006

Margriet Zwanenburg in kernploeg

Eindhoven - Technisch directeur Jacco Verhaeren van de zwembond KNZB heeft Margriet Zwanenburg uitgenodigd voor een trainingsstage van 22 september tot en met 6 oktober op Cyprus. Met de sessie begint de nationale ploeg aan de voorbereiding op de wereldtitelstrijd volgend jaar in Melbourne. De zwemster van DZ&PC Drachten veroverde afgelopen juni in Eindhoven goud op de 100 meter en de 200 meter schoolslag. Ook de oorspronkelijk uit Heerenveen afkomstige Inge Dekker, Europees kampioene op de 100 meter vlinderslag, kreeg een uitnodiging.

Weerdinsdag, 22 augustus 2006

Morgen droog

Het blijft vandaag wisselend bewolkt en buiig weer. Het wordt niet veel warmer dan 19 à 20 graden, bij een matige tot vrij krachtige west tot noordwestenwind. Morgen blijft het droog en wordt het vrij zonnig weer. Het wordt dan 21 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties