Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 22 augustus 2012.

Economiewoensdag, 22 augustus 2012

Meer energie uit het indikken van mest

Leeuwarden | De warmte die vrijkomt bij het indikken van mest moet beter worden hergebruikt. Dat is het idee achter een proef op de boerderij van de Dairy Campus in Leeuwarden waarvoor de provincie 196.050 euro subsidie heeft verstrekt. De Amerikaanse manier van mestverwerking moet energie opwekken voor andere doeleinden. VT Products uit Heerenveen, Wageningen UR en DLO Livestock research, stallenbouwer Frilim en mesthandelaar Wassenaar werken mee.

Economiewoensdag, 22 augustus 2012

Eerste vergisters met warmte naar de buurt

Leeuwarden | De regering komt de boeren die als eerste met een vergister begonnen en nog altijd onder de MEP-regeling vallen niet tegemoet. Enkelen verkeren in problemen omdat rendementen tegenvallen. Volgens minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie kenden ze de risico’s van de investeringen die ze hebben gedaan.

Hoofdartikelwoensdag, 22 augustus 2012

Elf jaar, syndroom van Down, en in de cel

Het gaat niet goed met de christenen in Pakistan. Het geweld tegen hen is wijdverspreid en komt voor op het platteland, in steden en is afkomstig van islamitische buren, van radicale moslims en van de autoriteiten. Christenen en leden van andere minderheden worden als tweederangsburgers behandeld.

Regiowoensdag, 22 augustus 2012

Veel merries in Blauwhuis

Blauwhuis | Fokkers uit het gebied van de fokvereniging It Fryske Hynder hebben voor de fokdag, die komende zaterdag in Blauwhuis wordt gehouden, zo veel driejarige merries aangemeld, dat de keuring met een uur is vervroegd. Zaterdagmorgen om half acht worden de eerste paarden al in de ring verwacht.

Regiowoensdag, 22 augustus 2012

Pussy Riot als inspiratie voor straatkunst in Leeuwarden

Leeuwarden | Wereldwijd wordt er geprotesteerd tegen de veroordeling van de drie Russische leden van kunstenaarscollectief/punkband Pussy Riot. Ook in Nederland is de verontwaardiging groot. De zaak inspireerde LJ van Tuinen in Leeuwarden tot een soort spotprent van president Poetin. ,,Ik ben er erg door getroffen. Het is belachelijk dat zoiets anno 2012 gebeurt. Misschien was het overdreven om zo’n protestlied in de kerk ten gehore te brengen. Maar toch zie ik het als een heldendaad.”

Regiowoensdag, 22 augustus 2012

Platteland wil onder Haagse regie uit

Beetsterzwaag | De grote Nederlandse plattelandsgemeenten luiden in de aanloop naar de verkiezingen de noodklok. Zij willen meer vrijheid om geld op hun eigen manier te besteden. De P10, het samenwerkingsverband van de tien grootste plattelandsgemeenten, vindt de regels van het rijk te gedetailleerd. Ook de Friese gemeenten Opsterland en Ooststellingwerf zijn lid.

Regiowoensdag, 22 augustus 2012

Toerisme-onderzoek vermeldt 441.000 overnachtingen in Fryslân te weinig

Leeuwarden | Er zit een grote blunder in de Toerisme Monitor die de provincie Fryslân en Groningen jaarlijks laten opstellen door een aan Hogeschool Stenden gelieerd instituut. Bij de verhuur van recreatiewoningen zijn voor Fryslân 441.000 toeristische overnachtingen te weinig opgevoerd in een statistiek. Hierdoor worden in het rapport foute conclusies getrokken over het totaal aantal overnachtingen.

Geloof & Kerkwoensdag, 22 augustus 2012

Kerkbesluiten toetsen op ‘eigen gelijk’

Met een zogenoemde Katholiciteits Effect Rapportage (KER) wil de Stuurgroep Nationale Synode toetsen of kerkbesluiten eenheid in de weg staan. ,,Inzetten op ‘de eigen winkel’ kan niet meer.”

Geloof & Kerkwoensdag, 22 augustus 2012

Ds. Herman Hegger overleden

Velp | In zijn woonplaats Velp is gisteren ds. H. J. Hegger overleden. Ds. Hegger is 96 jaar geworden.

Geloof & Kerkwoensdag, 22 augustus 2012

Hersteld-gereformeerden kopen kerk Opeinde

Opeinde | De Hervormde Gemeente Opeinde-Nijega-De Tike gaat haar kerkgebouw in Opeinde afstoten. De nieuwe eigenaar wordt de Gereformeerde Kerk (hersteld), die nu samenkomt in Olterterp.

Sportwoensdag, 22 augustus 2012

Whit Holcomb nieuwe pointguard van Aris

Leeuwarden | Het basketbalteam van Aris Leeuwarden wordt dit seizoen uitgebreid met de pointguard Robert Whitfield ‘Whit’ Holcomb Faye. De zeer ervaren 27-jarige pointguard speelde na zijn collegeperiode bij Radford zes jaar in Duitsland voor onder andere Kaiserlautern, Bayreuth en Tuebingen. Het nieuws kwam samen met het bericht dat Lance Jeter (Poolse Koszalin) en Manny Adako Aris zullen verlaten. Daardoor zal de club op zoek gaan naar een nieuwe center.

Sportwoensdag, 22 augustus 2012

Molde FK is een tegenstander van formaat

Met het Noorse Molde FK treft sc Heerenveen overmorgen een tegenstander van formaat. Het is voor de Friese formatie van trainer Marco van Basten de laatste horde op weg naar kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League. Een tegenstander die beslist niet onderschat mag worden na het Europese opwarmertje tegen het Roemeense Rapid Boekarest.

Sportwoensdag, 22 augustus 2012

Finnbogason scoort twee keer bij debuut

Heerenveen | De IJslandse aanwinst Alfred Finnbogason scoorde gisteravond twee keer voor Jong Heerenveen in het duel tegen Jong NEC/FC Oss. De 23-jarige spits, die vorige week een driejarig contract tekende, scoorde op aangeven van Luciano Slagveer de gelijkmaker. Nadat de Duitser Mark Uth de Friese club op voorsprong had gezet bepaalde Finbogason tien minuten voor tijd de eindstand op 3-1. ,,Een goed begin. Dat hoop ik zondag tegen AZ door te zetten”, aldus de IJslander.

Sportwoensdag, 22 augustus 2012

Moeilijke loting voor de zussen Zeinstra

Weidum | De titelverdedigers Leonie van der Graaf en Fenna Zeinstra zullen morgen bij de 36e editie van de Frouljus PC meteen stevig aan de bak moeten. In de openingsronde van het tweede blokje van vier zal het duo, dat zonder de geblesseerde opslager Lisette Wagenaar moet aantreden, tegen het partuur van Joukje Kuperus. Het door Afke Hijlkema gecoachte trio pakte afgelopen zondag bij de generale van de PC in Akkrum nog een derde prijs.

Sportwoensdag, 22 augustus 2012

Ronde van Spanje in 2015 twee dagen door Fryslân

Leeuwarden | De Vuelta zal over drie jaar Fryslân aandoen. Vanochtend maakte Jos Vaessen namens de organisatie bekend dat de Spaanse wedstrijd in 2015 definitief van start gaat met een ploegentijdrit over 31 kilometer in Emmen. Maar liefst vijf dagen zal de rittenkoers door ons land trekken waarbij twee etappes ook de provincie Fryslân doorkruisen.

Sportwoensdag, 22 augustus 2012

ONB geeft een visitekaartje af aan Bergum

Leeuwarden | De kersverse zondageersteklasser ONB uit Drachten gaf gisteravond in de tweede wedstrijd van de groepsfase van het Noordelijke districtsbekertoernooi gelijk zijn visitekaartje af aan competitiegenoot Bergum. Nadat het eerste duel in Leek tegen VEV’67 in een 1-1 gelijkspel was geëindigd werd de Burgumer formatie in Drachten met 2-1 verslagen. De formatie van trainer Rene de Jong heeft goede papieren voor het bereiken van de tweede ronde.

Sportwoensdag, 22 augustus 2012

Berg Hestad krijgt in zijn nadagen opnieuw met Heerenveen te maken

In de heenwedstrijd van de playoffs tegen het Noorse Molde FK, voor een plaats in de groepsfase van de Europa League, treft sc Heerenveen morgenavond een oude bekende: Daniel Berg Hestad (37).

Sportwoensdag, 22 augustus 2012

Helmholt en Hoekstra in IJlst met goud behangen

IJlst | Bart Helmholt en Tom Hoekstra schreven gisteravond in IJlst fierljephistorie. Het tweetal won - respectievelijk bij de senioren en de jongens - met de wedstrijd om de Fryslân Cup ook de zevende en laatste klassieker en werd na afloop met goud ‘behangen’. Het winnen van alle zeven klassiekers leverde de beide ljeppers de zogenaamde ‘Golden Rige’ op; elke goed voor een waardebon van vijfhonderd euro aan sieraden. Daarnaast ontving het duo ook nog eens honderveertig euro in contanten. En dat vier dagen voor het NK op dezelfde locatie.

Sportwoensdag, 22 augustus 2012

Drie Friezen naar wereldkampioenschap

Hoogland | Haulerwijker Mark Horsten is door de Nederlandse schaatsbond geselecteerd voor de wereldkampioenschappen skeeleren in Italië. Naast hem werden bij de mannen Michel Mulder, Crispijn Ariëns, Gary Hekman, Sjoerd Huisman, Koen Verweij en Niels Mesu aangewezen. Bij de vrouwen starten de eveneens in Haulerwijk geboren Manon Kamminga, Elma de Vries (Haule), Bianca Roosenboom en Irene Schouten. Het WK duurt van 6 tot en met 15 september.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties