Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van maandag, 22 september 2003.

Bijschriftmaandag, 22 september 2003

Bewaren

Ergens, in één van de kasten in ons huis, staat een kluisje.

Hoofdartikelmaandag, 22 september 2003

De bisschoppen…

Het kabinet Balkenende II heeft de eerst grote demonstratie achter de rug. In Amsterdam kwamen duizenden mensen bijeen om te protesteren tegen het beleid van CDA, VVD en D66. Hoeveel van die mensen nu werkelijk naar het Museumplein waren gekomen om te protesteren, is moeilijk na te gaan. De belangstelling voor de sprekers, aan het begin van de demonstratie, was opvallend gering; de groep breidde zich gaandeweg uit tot ruim 20.000 op het Museumplein, waar de bijeenkomst bijna een festival-karakter kreeg.

Regiomaandag, 22 september 2003

Zoekactie naar man bij Ameland gestaakt

Ameland – Politie, marine en leden van de KNRM hebben zaterdagmiddag bij Ameland een zoekactie gehouden naar een man. Er is niemand gevonden. De politie heeft tot op heden geen melding ontvangen van een vermiste persoon.

Regiomaandag, 22 september 2003

Na zoveel jaar is het lastig herkennen

Raard – Ze herkent geen van haar vroegere leerlingen. Oud-juf Annie Bruinsma-Sybesma (78) loert goed om zich heen, maar het zijn voor haar vrijwel allemaal ‘vreemden’. ,,De kinderen die vroeger bij mij in de klas zaten, zijn nu al pake en beppe. Geen wonder dat ik ze niet herken’’, aldus Bruinsma-Sybesma. De oud-juf was zaterdag een van de 258 aanwezigen tijdens de reünie van de christelijke basisschool De Bernewird in Bornwird.

Regiomaandag, 22 september 2003

Markt, markt en nog eens markt

Franeker - Stralend, glunderend en breed lachend liep voorzitter Fred de Lange van het comité Agrarische Dagen zaterdag tussen de tienduizenden mensen over de Voorstraat in Franeker. Het prachtige weer was volgens hem het mooiste ‘programma-onderdeel’. Een geschenk dat het Comité Agrarische Dagen kosteloos in de schoot viel. Het mooie weer trok een extra dikke gouden rand rond het 50-jarig jubileum van de Agrarische Dagen (AD). Daaraan konden de twee trekkers tussen de torens bij het Sjûkelân met de protesttekst ‘AD voor de 50ste keer nu voor het eerst geen trekkerwedstrijd meer’ niets veranderen. De organisatoren van het Fries Kampioensschap Trekkervaardigheidswedstrijden waren boos dat het comité bepaald had dat de trekkerwedstrijd niet meer op de Voorstraat mocht worden gehouden.

Regiomaandag, 22 september 2003

‘Het kabinet is hard en het Noorden naïef’

Drachten – Een trilling in haar stem verraadt haar emotie. De bezuinigingsslag van het kabinet Balkenende laat gedeputeerde Anita Andriesen van Fryslân niet koud. ,,De huidige politiek maakt mensen bang en onzeker’’, aldus Andriesen zaterdagochtend tijdens de gewestelijke najaarsvergadering van de PvdA Fryslân in het wijkcentrum De Fallaet in Drachten. Zo’n dertig ‘partijgenoten’ woonden de vergadering bij.

Regiomaandag, 22 september 2003

Bundeling moet versnipperde asielzoekershulp versterken

Leeuwarden – Particuliere hulp aan asielzoekers is zo ad hoc en versnipperd dat veel werk dubbel gedaan wordt. Bovendien vallen meer vluchtelingen buiten de boot dan nodig is. Dat zeggen VluchtelingenWerk Fryslân en de stichting Respons. Morgen proberen ze de krachten te bundelen.

Geloof & Kerkmaandag, 22 september 2003

500 verontrusten bij vrijmakingsvergadering

Zwolle – In de Zuiderkerk in Zwolle hebben zaterdag zo’n vijfhonderd mensen een bijeenkomst bijgewoond, die was belegd door een groep verontrusten uit de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt).

Geloof & Kerkmaandag, 22 september 2003

CLK-beurs in Zwolle trekt 4000 bezoekers

Zwolle – De CLK-beurs in Zwolle heeft zaterdag ongeveer vierduizend bezoekers getrokken. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Het waren er volgens Dirk Aangeenbrug, secretaris van het CLK, ongeveer evenveel als vorig jaar.

Geloof & Kerkmaandag, 22 september 2003

‘Start landelijk missionair project’

Leeuwarden – Er moet op termijn een landelijk programma missionair-oecumenisch leren komen. Dat voorstel doet drs Wout van Laar, algemeen secretaris van de Nederlandse Zendingsraad (NZR) in het nieuwste nummer van Wereld en Zending . Daarbij zou het Engelse meerjarenproject ‘Building Bridges of Hope’ richtinggevend kunnen zijn.

Sportmaandag, 22 september 2003

Harkemase Boys op toeren

Harkema – Harkemase Boys begint langzaamaan op toeren te raken. De regerend kampioen van trainer Sjoerd Jan Eppinga maakte het zichzelf zaterdag na een weergaloos eerste half uur tegen CSV Apeldoorn nog wel wat moeilijk, maar rekende na de pauze gedecideerd af met de gasten. Goed voor het zelfvertrouwen van de ploeg dat met de week groter wordt.

Sportmaandag, 22 september 2003

Commentaar op leiding: rood voor verzorgster

Leeuwarden – Het is niet bepaald alledaags dat een verzorgster van een voetbalploeg een rode kaart voorgeschoteld krijgt. Het overkwam de vijftigjarige Herma Hendrikse in Emmeloord. Haar club VVOG uit Harderwijk moest in de hoofdklasse C aantreden tegen Flevo Boys.

Sportmaandag, 22 september 2003

Heerenveense Boys bijt van zich af

Burgum - Ziek zwak en misselijk, maar toch maakte hij het verschil met BCV. Lourents Sprietsma werd zaterdagmorgen wakker met diarreeklachten en belde gelijk met zijn trainer André Onclin. De Leeuwarder stond er op, dat de blonde middenvelder toch meedeed tegen de Burgumers.

Sportmaandag, 22 september 2003

Moaiste bliuwt: werom nei Menaam

Menaldum – Als je als niets vermoedende passant het complex Schatzenburg oprijdt, dan duurt het eventjes voordat je doorkrijgt dat er achter de sporthal een aantal voetbalvelden ligt. Nog ingewikkelder wordt het door de verschillende logo’s op de gebouwen bij de velden. Er is een kantine voor Dronrijp en een kantine voor Foarút. Ik ken de club echter van haver tot gort en weet hoe Foarút zoekt naar haar ware identiteit als club.

Sportmaandag, 22 september 2003

Oege de Jong wint en twijfelt

Roden – Oege de Jong heeft zondag in Roden de nationale titel grasbaanracen in de shorttrackklasse gewonnen. In een rechtstreeks duel versloeg de coureur uit Steggerda Jouster Wybe Valkema, die bij de start van de laatste wedstrijd nog op gelijke hoogte stond.

Sportmaandag, 22 september 2003

Van Tuinen: ‘in moaier ôfskie bestiet der net’

Leeuwarden – Met de complimenten aan zijn trouwste bondgenoot Chris Wassenaar tekende Pieter van Tuinen gisteren op de 87ste Oldehovepartij voor zijn laatste kunststukje. De ‘grutte’ uit Minnertsga was, met name aan de opslag, weer eens formidabel op slag, waardoor Van Tuinen en Herman Sprik niet meer hoefden te doen dan het bewaken van hun eigen vertrouwde niveau. ,,In moaier ôfskie bestiet der net’’, zei Van Tuinen.

Sportmaandag, 22 september 2003

‘Golf is een echte volkssport aan het worden’

Leeuwarden – Toegegeven, golf heeft nog altijd het stempel van een elitaire sport. Maar leden van golfclub De Groene Ster uit Leeuwarden gebruiken het vijftienjarig bestaan van de club graag om duidelijk te maken dat tijden veranderen. ,,Golf is gelukkig ook een volkssport aan het worden’’, zegt Bauke Postma als wedstrijdleider bij het Fries kampioenschap.

Sportmaandag, 22 september 2003

Heerenveen oogst lof, maar geen punten

Alkmaar – Het bleef onduidelijk of het een verkapte sollicitatie was naar een vacante trainerspost of een poging om de druk van zijn eigen elftal weg te nemen, maar feit was dat AZ-trainer Co Adriaanse Heerenveen zaterdagavond uitriep tot de beste ploeg achter de klassieke top drie. En al is Heerenveen aan de beterende hand, dat nu was net te veel eer.

Sportmaandag, 22 september 2003

Pieter van Tuinen sluit kaatscarrière in stijl af

Leeuwarden – Zo te staan, met bloemstuk in de hand, de krans om de nek én de wetenschap dat hij zojuist zijn laatste bal had opgeslagen; hij wist even niet wat hij er allemaal van moest denken. Met een overwinning op de 87ste Oldehovepartij sloot Pieter van Tuinen (26) zondag in Leeuwarden zijn kaatscarrière in stijl af.

Weermaandag, 22 september 2003

Buien met onweer

Vanmiddag is het nog warm en zonnig met maxima rond 23-24 graden. Vannacht komen er veel buien met onweer, bij 11 graden. Morgen wordt het flink koeler met talrijke buien. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties