Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 22 september 2007.

Economiezaterdag, 22 september 2007

Spinder nog niet failliet

Leeuwarden - Het faillissement van het in grote problemen verkerend Spinder Products in Harkema wordt pas komende maandag uitgesproken. Dat meldde bewindvoerder P. Tuinman gisteren. In eerste instantie was het de bedoeling dat het faillissement eergisteren zou worden uitgesproken. Daarvan maakte deze krant gisteren melding.

Economiezaterdag, 22 september 2007

‘Soepel ontslag alleen slecht voor werknemer’

Drachten - ,,Het klopt niet dat een werkgever gemakkelijker iemand aanneemt als hij er weer makkelijker vanaf kan”, zegt Jaap Jongejan, voorzitter van vakbond CNV Bedrijvenbond. ,,Je neemt mensen aan omdat je vacatures hebt.” Jongejan was vandaag in Drachten om de leden van zijn bond te informeren over de versoepeling van het ontslagrecht.

Hoofdartikelzaterdag, 22 september 2007

Groei en bloei...

Ze zijn er, de ‘gewone’ kerken van de grootste protestantse kerkelijke gemeenschap (PKN) in ons land waar het volk toestroomt; waar jongeren graag naar de catechisatie gaan; waar cursussen voor gemeentetoerusting zijn volgeboekt en waar door-de-weeks ‘christelijke sociale contacten’ bestaan. Toegegeven: in lang niet alle PKN-gemeenten is de bloei ingetreden, maar het aantal kerken waar weer meer mensen komen neemt toe. Dat geldt zeker voor jongeren. Na de grote hype van jeugdkerken is er sprake van een zekere stabilisatie, maar ook van verankering. Op allerlei plaatsen, ook in Fryslân, weten jongeren langzaamaan hun plek in de kerkelijke organisatie te veroveren.

Regiozaterdag, 22 september 2007

De verfijnde wâldbean verdient revival

Harkema - Vraag een oudere wâldman naar het wâldbeantsje en hij steekt de loftrompet. De smaak van de bruine boon uit de supermarkt mag niet eens in een ademteug met het geliefde, geelgekleurde beantsje genoemd worden. Maar wie van de jongere generaties weet nog van zijn romige, zoete smaak? Het wâldbeantsje raakt langzamerhand in de vergetelheid. Tijd voor een revival, vindt stichting Wrâldfrucht. Op 27 oktober houdt de organisatie daarom het allereerste Beantsjebarren in themapark De Spitkeet in Harkema.

Regiozaterdag, 22 september 2007

‘Een eer om te werken voor een heer’

Oranjewoud - De meeste meisjes begonnen ‘beneden’, in de keuken. Wie geluk had, mocht ‘boven’ werken als kamer- of linnenmeisje, dichtbij de familie in de buurt. En sloeg je een leuke tuinknecht aan de haak, dan was de kans groot dat je na verloop van tijd met je gezin in een dienstwoning bij de buitenplaats bleef wonen.

Regiozaterdag, 22 september 2007

‘Buitenpost’ investeert in bedrijvigheid

Buitenpost - De gemeente Achtkarspelen stopt tien miljoen euro in een ontwikkelingsfonds. Het geld is bedoeld voor de economische ontwikkeling van de drie kernzones in de gemeente. Met het geld kunnen de aanleg van wegen en andere grote infrastructurele zaken betaald worden.

Regiozaterdag, 22 september 2007

‘Leerling te gemakkelijk terug gezet naar lager niveau’

Dokkum/Drachten - Het onderwijs heeft een belangrijke taak in de opvoeding van leerlingen gekregen. Leerkrachten moeten zich daarom meer verdiepen in de achtergrond van een kind. Op die manier kunnen ze ervoor zorgen dat een leerling onderwijs krijgt op het niveau dat bij hem of haar past. Nu komt het te vaak voor dat een leerling afzakt van havo naar vmbo, omdat er bijvoorbeeld thuis problemen zijn en docenten daar onvoldoende van op de hoogte zijn.

Geloof & Kerkzaterdag, 22 september 2007

‘Vloeken wordt leeg begrip’

Ede - Bij toenemend ongeloof wordt vloeken een leeg begrip. Leuzen als ‘God hoort u, vloek niet’ zullen in de toekomst bij de ‘verheidensing’ van de samenleving zelden nog beklijven, aldus priester en kunsthistoricus Antoine Bodar, sinds vorig jaar bijzonder hoogleraar Christendom, cultuur en media aan de Universiteit van Tilburg.

Geloof & Kerkzaterdag, 22 september 2007

‘Mensen willen kennis, vast voedsel’

Buitenpost/Leeuwarden - Er is een tegenbeweging gaande onder kerkmensen, tegen ,,slappe moralistische en psychologische verhaaltjes”. Mensen willen weer theologische kennis opdoen en iets leren over de Schrift. Dat bemerkt theologe ds. Dini Stavenga-Van der Waals (67) uit Buitenpost. Ze is lid van de programmacommissie van het Friese leerhuis de Olterterperkring, dat maandag aan het 44ste seizoen begint.

Sportzaterdag, 22 september 2007

Peter van der Vlag: ‘aanvallen nog steeds de beste verdediging’

Leeuwarden - Hij is de man van de binnenpret en droge humor. Beter bekend als een van de betere keepers in de eerste divisie. Binnen het wereldje wordt hij geroemd als een pure prof die alles aan de kant zet als het om presteren gaat. Peter van de Vlag, 29 jaar en bezig aan zijn voorlaatste seizoen bij Cambuur.

Sportzaterdag, 22 september 2007

Heerenveen heeft last van groeistuipen

Heerenveen - De drie tegentreffers die sc Heerenveen incasseerde in het UEFA Cupduel tegen Helsinborgs IF overschaduwden gisteravond het positieve resultaat. De Friezen verzuimden een voorschot te nemen op de tweede ronde. Aanvallend was het top, maar verdedigend een flop. De ploeg van Gertjan Verbeek heeft nog last van groeistuipen.

Sportzaterdag, 22 september 2007

Speciaal gevoel maakt zich meester bij Heerenveense debutant

Sportzaterdag, 22 september 2007

Drie nederlagen Oranje op EK kaatsen

Nijvel - De Nederlandse kaatsers die meedoen aan het Europese kampioenschap hebben een dubbel gevoel overgehouden aan de eerste dag van de titelstrijd. In alle drie de categorieën gingen de duels verloren. Maar bij het muurkaatsen en Llargues, de twee varianten die de Friezen redelijk beheersen, maakte Oranje een prima indruk.

Sportzaterdag, 22 september 2007

Alves vandaag weer in training bij Heerenveen

Heerenveen - Afonso Alves keert vandaag terug op de training bij SC Heerenveen en zal zich na het weekeinde weer aansluiten bij de selectie. Dat was de uitkomst van een onderhoud dat de directie van de club gisteren met de Braziliaan had. De club wilde niet ingaan op de inhoud van het gesprek.

Sportzaterdag, 22 september 2007

Rode kaarten beheersen duel Cambuur

Leeuwarden - Tot de 82ste minuut kabbelde het duel SC Cambuur-Leeuwarden - FC Eindhoven gisteren maar wat voort. Maar een beslissing van scheidsrechter Sanders deed de vlam in de pan slaan. Aanstekers en muntjes vlogen in het rond, waarna Sanders niets anders wist te verzinnen dan het duel te staken. Na de hervatting volgde nog drie keer ‘rood’.

Weerzaterdag, 22 september 2007

Vrij zonnig en warm

Het wordt een vrij zonnige dag en we krijgen ruimte voor zon. De temperaturen komen te liggen rond 20 ŕ 21 graden, bij een zwakke tot matige zuidwestenwind. Morgen wordt het opnieuw op veel plaatsen 20 ŕ 21 graden en misschien 22 in het zuidoosten van de provincie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties