Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 22 september 2009.

Cultuurdinsdag, 22 september 2009

Bios Drachten toont films in rustiger setting

Drachten - De Bios Drachten gaat vanaf 1 oktober films vertonen in een rustige setting. Dat heeft bedrijfsleider Liesbeth Bol gisteren gemeld. Bij de wekelijkse filmvertoning staat het geluid wat zachter dan gebruikelijk in een bioscoop. Ook verschillen de aanvangstijd (donderdagmiddag om kwart voor vier) en pauzetijden van de reguliere tijden.

Cultuurdinsdag, 22 september 2009

Dirigent Sietse Hamersma (PBG) wordt cafébaas

Groningen - Sietse Hamersma (50) stopt als dirigent van de Provinciale Brassband Groningen (PBG). Hij gaf vijf jaar leiding aan dit toporkest. Tijdens het concert in januari wanneer de band het dertigjarig bestaan viert, neemt Hamersma afscheid. Hij verlaat de muziekwereld en gaat met zijn vrouw Renee een café-biljart en zalencentrum in Drenthe exploiteren.

Cultuurdinsdag, 22 september 2009

Hafabra muziekstuk over omgeving

Wapse - De vijf hafabra-orkesten uit de gemeente Westerveld voeren aanstaande zaterdagavond in het Event Centre in Wapse een speciaal muziekstuk op dat geschreven is over hun omgeving.

Economiedinsdag, 22 september 2009

Friese boeren halen veel geld uit tweede tak

Wageningen - Boeren in Fryslân halen voor 21,7 miljoen euro aan omzet met de verbreding van het bedrijf door landschapsbeheer, recreatie en zorg. Fryslân staat hiermee op de gedeelde vijfde plaats en is verantwoordelijk voor 9 procent van de verbrede omzet in Nederland.

Economiedinsdag, 22 september 2009

Utermöhlen verwacht sterke omzetstijging

Wolvega - Verband- en verzorgingsbedrijf Koninklijke Utermöhlen verwacht de komende jaren een verdrievoudiging van de omzet, vooral door sterke verkoopgroei van nieuwe producten in het buitenland.

Hoofdartikeldinsdag, 22 september 2009

Het veiligheidsvirus...

Nederland lijdt aan een merkwaardige ziekte: het veiligheidssyndroom. Op allerlei niveaus worden maatregelen ingevoerd die als doel hebben: verhogen van de veiligheid van de burger. Neem de camera’s die worden opgehangen in steden. De gedachte is dat dergelijke dingen én mensen met een kwade bedoeling afschrikken én als er iets fouts is gedaan, de pakkans te vergroten. Neem de centrale opslag van medische gegevens. Die moet voorkomen dat in geval van plotseling noodzakelijke medische hulp de verkeerde medicijnen worden gegeven. Of neem het nieuwste in het verloop van de veiligheidsziekte: de opslag van de vingerafdruk van iedere burger die een paspoort heeft. Doel: voorkomen van identiteitsfraude.

Regiodinsdag, 22 september 2009

Winkelen moet weer leuk zijn in Leeuwarden

Leeuwarden - De binnenstad van Leeuwarden moet meer kleine winkeltjes krijgen, er moeten meer mensen in de winkelstraten wonen en de kwaliteit van het centrum moet omhoog. Op die manier moet het publiek de weg naar het centrum terugvinden. De gemeente investeert hierin 1,6 miljoen euro.

Regiodinsdag, 22 september 2009

‘Wrâldnijs’ in het Fries, want die taal is meer dan folklore

Leeuwarden - ‘Krijt Brazilië Olympyske Spullen?’ kopte de nieuwe nieuwssite van de Ried van de Fryske Beweging afgelopen zaterdag. Een paar dagen daarvoor was op www.itnijs.nl een artikel te lezen over het World Development Report 2010 van de ‘Wrâldbank’. En dat ‘Patrick Swayse ferstoarn is’, was eerder die week al op de website gepubliceerd.

Regiodinsdag, 22 september 2009

Dorpsvisie van It Heidenskip werkt ook voor Sao Paolo

It Heidenskip - In Afrika, Azië en Zuid-Amerika kunnen ze wat leren van het 375 inwoners tellende It Heidenskip in de gemeente Nijefurd.

Regiodinsdag, 22 september 2009

‘Hieltiten mear rigeltsjes’ plagen bouw paviljoen

Lemmer - ,,Wy libje yn in lân fan rigeltsjes, dy’t hieltiten mar wer mear oanskerpe wurde. Sa wurdt de hiele boel kapot makke.’’ Aannemer Bartele van Zandbergen uit Dronrijp vindt dat Wetterskip Fryslân de bouw van het paviljoen in Lemmer ten onrechte heeft stopgezet.

Regiodinsdag, 22 september 2009

Vertraging door voorrangregel

Leeuwarden - De nieuwe verkeersregels bij rotondes in Leeuwarden zorgen niet voor een veiliger verkeerssituatie. Dat blijkt uit een onderzoek naar de voorrangsregel voor fietsers en wandelaars die twee jaar geleden in Leeuwarden is ingegaan.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 september 2009

Is de Bijbel geďnspireerd of vooral gemanipuleerd?

Dat de eerste vijf Bijbelboeken niet door Mozes persoonlijk zijn opgeschreven is in brede kring geaccepteerd. Maar volgens Karel van der Toorn is het hele Oude Testament een constructie van de schrijvende elite. Terecht? Zijn boek Wie schreef de Bijbel? Is volgens dr. Klaas Spronk een ontnuchterende maar ook versimpelende kijk op de ontstaansgeschiedenis van het Oude Testament.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 september 2009

Onderdeel beroemd zendingsvliegtuig veilig terug uit ruimte

Harderwijk - Een ruimtevlucht is niet de hoogste roeping voor een piloot. Astronaut Patrick Forrester heeft een stukje zendingsgeschiedenis meegenomen aan boord van spaceshuttle Discovery, die op 11 september terugkeerde op aarde.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 september 2009

‘Samen het leven vieren’ als oproep op Vredesdag

Amsterdam - ,,Laten we samen het leven vieren. Er is al zoveel ellende en er zijn al zoveel slachtoffers in de wereld.’’ Dat zei oud-premier Ruud Lubbers gisteravond tijdens de Nacht van de Vrede in club Odeon in Amsterdam. Hij reageerde hiermee op een inleiding van islamoloog Tariq Ramadan die opriep tot wederzijds respect, verzet tegen trends van populisme en angst en een gemeenschappelijke toewijding aan vrede en rechtvaardigheid.

Sportdinsdag, 22 september 2009

Analyticus keert zich tegen voetballer als meterkast

Geen columnist schrijft zo onthecht over voetbal en alle randzaken die daarbij horen als Jan Mulder. Meer dan welke andere columnist ook is Mulder in staat om de opgeklopte wereld van het voetbal onderuit te schoffelen. Of het nou gaat over de voetballers zelf, over de tactiek die door trainers wordt opgelegd of over het analyseren van wedstrijden op televisie, hij neemt bij voorkeur standpunten in waarmee hij de gevestigde orde tegen de haren in strijkt.

Sportdinsdag, 22 september 2009

Rustenberg weken uit de roulatie bij SC Cambuur

Leeuwarden - SC Cambuur kan de komende weken niet beschikken over Randy Rustenberg. De linksback viel vrijdag uit tijdens de met 2-3 gewonnen uitwedstrijd bij FC Dordrecht en blijkt een scheurtje in de linkerhamstring te hebben opgelopen. ,,Ik denk dat het een week of drie zal duren voordat ik hersteld ben”, aldus de verdediger. Naast Rustenberg mist trainer Stanley Menzo nog veel meer spelers voor het duel van vanavond met Jong De Graafschap in de tweede ronde van KNVB-beker. Onder hen ook de net als Rustenberg vrijdag uitgevallen Danny Guijt. ,,Ik ga dus niet veel meer veranderen, want we missen nogal wat spelers”, keek de trainer vooruit op het bekerduel.

Sportdinsdag, 22 september 2009

Djuric breekt vinger

Heerenveen Verdediger Igor Djuric van Heerenveen heeft een vinger gebroken. Hij liep de blessure op tijdens de training. De medische staf van Heerenveen heeft een kokertje om zijn gekwetste vinger aangebracht, zodat de verdediger eventueel morgenavond in het bekerduel tegen de amateurs van SDC Putten wel in actie kan komen.

Sportdinsdag, 22 september 2009

Benauwde zege Sporting

Lissabon Sporting heeft na sc Heerenveen voor de Europa League middenmoter Olhanense in de Portugese competitie ook met 3-2 verslagen. Dat ging gisteravond voor eigen publiek in Lissabon niet zonder slag of stoot. Simon Vukcevic maakte pas drie minuten voor tijd de winnende treffer. Liedson deed dat vorige week in Heerenveen, met zijn derde van de avond, eveneens in de slotfase.

Sportdinsdag, 22 september 2009

Rekelhof keert terug bij Heerenveen

Heerenveen Björn Rekelhof keert met onmiddellijke ingang terug bij sc Heerenveen. Rekelhof werkte eerder als herstel- en conditietrainer voor de Friese club, maar vertrok in de zomer van 2008 met trainer Gertjan Verbeek naar Feyenoord. Toen Verbeek in Rotterdam al voor de winterstop vertrok bleef Rekelhof de club trouw. De nieuwe trainer Mario Been koos er echter voor om zijn eigen staf samen te stellen.

Sportdinsdag, 22 september 2009

Babovic mee naar Harkema

Rotterdam Aanwinst Stefan Babovic maakt donderdag voor het eerst deel uit van de selectie van Feyenoord voor het bekerduel met Harkemase Boys. De Servische middenvelder, die onlangs zijn verblijfs- en werkvergunning ontving, zat zondag in de topper Feyenoord - PSV nog op de tribune. Feyenoord huurt de middenvelder dit seizoen van het Franse Nantes. De club beslist aan het einde van dit seizoen of het Babovic definitief overneemt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties