Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 23 januari 2008.

Cultuurwoensdag, 23 januari 2008

Extra voorstelling Tryater-stuk over dominee Zelle

Leeuwarden - Tryater komt met een extra voorstelling van Zelle, de voorstelling over de Friese dominee Johannes Hendrikus Zelle (1907-1983) van Freark Smink. Deze voorstelling wordt komende vrijdag gespeeld in het Tryater-gebouw in Leeuwarden. Hiervoor zijn nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar, meldt het theatergezelschap.

Cultuurwoensdag, 23 januari 2008

Finkers: zeldzaam zacht voor de tijd

Overvallen worden door gedachtes en ze niet kunnen stoppen. Herman Finkers staat weer op het podium en vertelt vanaf daar wat er met hem is gebeurd nadat hij te horen kreeg dat hij ongeneeslijk ziek was - dat maakt forse indruk. Hij lacht en maakt woordgrapjes als vanouds, maar er is definitief wat veranderd. Zelf heeft hij zeven jaar lang na kunnen, mogen en willen denken. Een fractie van dat proces, het over elkaar heen buitelen van gedachtes en emoties; dat krijgt de toeschouwer mee bij Na de pauze. Tijdens en na de voorstelling.

Cultuurwoensdag, 23 januari 2008

Friestalig requiem raakt Haags publiek

,,Prachtig, kippenvel, schitterend.’’ De complimenten waren talrijk bij de première van Opus Exit in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Het Friestalige requiem voor het platteland werd gisteravond uitgevoerd door Vocaal Ensemble Cantatrix en het Nieuw Philharmonisch Orkest onder leiding van Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen en solisten Miranda van Kralingen en Gerrit Breteler, tijdens de afscheidsreceptie van Ate Oostra. De directeur-generaal van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat binnenkort met pensioen.

Economiewoensdag, 23 januari 2008

Koopjesjagers en rente zorgen voor opleving

Leeuwarden - Koopjesjagers en geruchten over verlaging van de rente in Amerika en Europa hebben gisteren tot een licht vleugje optimisme geleid op de internationale beurzen. Chaos, forse klappen, zenuwachtige handel en een bloedbad in Azië waren typeringen die een beeld gaven van alle onrust op de markten de afgelopen dagen. Voorzichtige positieve geluiden komen er nu ook. Maar hoe werkt dit allemaal door? Een overzicht van de ontwikkelingen.

Economiewoensdag, 23 januari 2008

Akkerbouwers telen fors minder bieten

Leeuwarden - De Nederlandse akkerbouwers telen dit jaar fors minder suikerbieten. Dat is af te leiden uit de bestellingen van bietenzaad die zijn geplaatst bij de handel. Het onderzoeksbureau voor de suikerindustrie IRS schat dat er dit jaar 10 tot 15 procent minder bieten zullen worden ingezaaid.

Hoofdartikelwoensdag, 23 januari 2008

Het asielbeleid...

De krapte op de woningmarkt is in het Noorden dan wel niet zo nijpend als in de Randstad, maar ook in een gemeente als Wûnseradiel is het een prangende vraag: waar vind je op stel en sprong onderdak voor een gezin met drie kinderen?

Regiowoensdag, 23 januari 2008

Leraren op les om ‘computerkunde’ te geven

Kinderen willen meer les over internet op school, blijkt uit een onderzoek dat de stichting Mijn Kind Online gisteren naar buiten bracht. Als ze er al les over krijgen, gaat dat meestal niet over de dingen die ze graag willen leren, zoals het maken van een eigen website.

Regiowoensdag, 23 januari 2008

Politie is er alleen voor noodgevallen

Leeuwarden - De politie Fryslân voert vandaag actie voor een betere cao. Sinds acht uur vanochtend tot zes uur vanavond leggen agenten op de Friese bureaus het werk telkens twee uur neer. De estafettestaking is vanochtend begonnen in Dokkum en eindigt in Leeuwarden. Tijdens de acties is de politie er alleen voor spoedgevallen.

Regiowoensdag, 23 januari 2008

Onkruid verraadt geldnood

Stiens - Bij het begin van de discussie in De Skalm in Stiens was de afspraak dat het niet over geld zou gaan. Gisteravond stond bij het politiek café de vraag centraal hoe krachtig Leeuwarderadeel als kleine gemeente is en of dat op termijn genoeg is om te overleven. ,,We willen vanavond horen wat er niet goed is en dan kijken of we dat zelf kunnen oplossen, voor we gaan praten over herindeling”, zei burgemeester Ter Keurs. De ruim honderd aanwezigen hielden het geld bij het lanceren van hun opmerkingen grotendeels buiten beschouwing, maar Ter Keurs en de wethouders - geregeld in de verdediging gedrukt - lukte dat minder.

Regiowoensdag, 23 januari 2008

Doutzen heeft zin in rimpeltjes van een 30’er

Leeuwarden - Even een rimpeltje wegpoetsen met behulp van photoshop? Topmodel Doutzen Kroes is er niet zo’n voorstander van. Ja, als het om een pukkel gaat, prima! Dat is iets tijdelijks, dan mag het. En als je er heel moe uitziet: ,,Dan kan photoshop ook heel handig zijn. Maar haal geen lachrimpeltjes weg, want daar krijg je een heel ander gezicht van.”

Regiowoensdag, 23 januari 2008

Op kipkerrie naar Brazilië zeilen

Sneek - Het is nog eventjes wachten, maar 28 januari weten we wie zich de Solozeiler van het Jaar mag noemen. Koen van Esch uit Sneek is een van de genomineerden. Hij deed het afgelopen jaar mee aan de Transat 6,50 een solowedstrijd van 4200 mijl (7800 kilometer) van Frankrijk, via Madeira, naar Brazilië. Eén ding staat voor de veertigjarige Sneker vast: ,,Elke avond kipkerrie komt op het laatst je neus uit.”

Geloof & Kerkwoensdag, 23 januari 2008

‘Religiedebat is een hype’

Groningen - Het debat over religie begint in Nederland het karakter van een hype te krijgen. Dat komt met name door het letterlijk nemen van teksten, waardoor er geen ruimte meer is voor een open discussie tussen de secularisten en religionisten, vindt prof.dr. A.F. (Andy) Sanders.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 januari 2008

Toegewijd herder, stem van migranten

Amsterdam - De Evangelische Broedergemeenten en de migrantenkerken verliezen in ds. Rudy Frank Polanen een gedreven leider en bestuurder. Polanen overleed maandagavond op 64-jarige leeftijd aan een bloedvergiftiging overleden. Hij werd vrijdag tijdens een uitvaartdienst op een begraafplaats onwel en verbleef sindsdien in het ziekenhuis.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 januari 2008

Bonifatius was belangrijker dan gedacht

Utrecht - Bij de opening van het Jaar voor het Religieus Erfgoed kwam Utrecht weer prominent in beeld als de bakermat van de Nederlandse kerk. Er verrees zelfs een kapel van ijs op het Domplein. Wat onbekender is, is de rol van Bonifatius in dit alles, meent historica dr. Lotty Broer.

Sportwoensdag, 23 januari 2008

Henrico Drost kan weer even belangrijk zijn

Heerenveen - Henrico en Jeroen Drost kwamen op vijftienjarige leeftijd over van Go Ahead Eagles naar sc Heerenveen. Drie jaar later maakte de tweeling zijn debuut in de hoofdmacht van de Friezen. Nu, weer drie jaar verder, is Jeroen sinds de winterstop verhuurd aan NEC, terwijl Henrico vanavond tegen VVV weer in de basisopstelling van trainer Gertjan Verbeek staat.

Sportwoensdag, 23 januari 2008

Spoedarbitragezaak Alves dient morgen

Alkmaar - De spoedarbitragezaak die Afonso Alves tegen AZ heeft aangespannen, dient morgenavond om half acht in Zeist. Dat heeft Pim de Vos, de Nederlandse advocaat van Alves, gisteren verklaard.

Sportwoensdag, 23 januari 2008

Trommel en Hoen teruggezet

Leeuwarden Jayson Trommel en René Hoen zijn door SC Cambuur-trainer Jurrie Koolhof teruggezet naar de tweede selectie. Beide spelers, die net zijn hersteld van een blessureperiode, hebben tijdens de trainingen volgens Koolhof niet genoeg inzet getoond.

Sportwoensdag, 23 januari 2008

Alves niet bij Brazilië

Rio de Janeiro De transferperikelen rondom Afonso Alves hebben de spits van sc Heerenveen wellicht een plaats in de Braziliaanse selectie gekost. Bondscoach Dunga selecteerde de aanvaller niet voor het oefenduel met Ierland (6 februari).


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties