Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 23 februari 2012.

Cultuurdonderdag, 23 februari 2012

Wegvallen Parnas zorgt voor nieuw kunstenaarsaanbod

Leeuwarden | Wie in Leeuwarden op zoek wil naar muziekles, cursus schilderen, keramiek, dansen of theater(sport) kan op een nieuwe website terecht: www.kunstcursus058.nl. Het is een alternatief voor het wegvallen van het centrum voor de kunsten, Parnas.

Economiedonderdag, 23 februari 2012

Vragen SP over sluiting kantoor Belastingdienst

Heerenveen | De SP heeft in de Tweede Kamer schriftelijke vragen gesteld over de sluiting van het belastingkantoor in Heerenveen. Tweede kamerlid Ronald van Raak wil van minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) weten waarom dit besluit van het rijk, en ook de sluiting van de kantoren in Emmen en Helmond, niet met de Kamer is besproken. Bij de belastingdienst in Heerenveen werken zo’n 150 mensen.

Economiedonderdag, 23 februari 2012

Doorstart voor failliete diëtistengroep Liv Advies

Groningen | De failliete diëtistenorganisatie Liv Voeding- & Leefstijl Advies in Sneek kan een doorstart maken. Dat heeft de curator van het bedrijf bekendgemaakt. De organisatie ging begin deze maand failliet. Na uitschrijving van een biedingproces hebben diverse partijen een bieding gedaan op de boedel. Curator Oscar van Oorschot heeft na het biedingproces gekozen voor IP Health Solutions uit Groningen.

Hoofdartikeldonderdag, 23 februari 2012

Identificatieplicht als stok achter de deur

Nederland beleefde de afgelopen dagen opnieuw een moment waarin de scheiding tussen kerk en staat centraal werd gezet. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een hogere rechter zich buigt over de vraag of een joodse man een boete mag weigeren te betalen, omdat hij van zijn geloof op sabbat geen ID-kaart op zak mag hebben. Hij mag dan namelijk niets bij zich dragen. De kantonrechter vond dat in dit geval de religieuze plicht zwaarder weegt dan de plicht om te voldoen aan de wettelijke voorschriften in Nederland. De man had voor de overtreding een boete van 150 euro gekregen.

Regiodonderdag, 23 februari 2012

Fries stopte dijkdoorbraak met zijn schouder

Leeuwarden | Hij hoorde een scheurend geluid, keek wat er aan de hand was en stak meteen zijn schouder in het ontstane gat in de dijk. Een Friese dijkwerker wist begin zestiende eeuw op die manier een dijkdoorbraak op het Zeeuwse Walcheren te voorkomen. Het is een verhaal dat veel wegheeft van dat van Hansje Brinker, de Amerikaanse legende over een Hollandse jongen die ons land voor een ramp wist te behoeden door zijn duim in een gat in de dijk te steken.

Regiodonderdag, 23 februari 2012

Katten vangen volgens de TNR-methode

Lemmer | Op het terrein van bungalowpark Iselmar in Lemmer zwerven ongeveer vijfentwintig verwilderde katten rond. De katten trekken vuilniszakken open, struinen door tuintjes en markeren voortdurend hun territorium. Dat kan zo niet langer, vindt de Friese afdeling van de Dierenbescherming. Volgende week wordt geprobeerd om de verwilderde katten - (nakomelingen van) ontsnapte of op straat gezette huiskatten - te vangen. Dat gebeurt uiteraard zo diervriendelijk mogelijk.

Regiodonderdag, 23 februari 2012

Dorpsjeugd mag oud ijzer blijven ophalen

Drachten | De jeugd van Opeinde, Nijega, De Tike en Oudega mag ook na 2013 eenmaal per jaar oud ijzer ophalen in de dorpen. Althans, als het aan de gemeenteraad van Smallingerland ligt. Vrijwel alle fracties pleitten gisteravond in de raadscommissie voor een uitzonderingspositie voor deze traditie in het nieuwe afvalstoffenbeleid van de gemeente.

Regiodonderdag, 23 februari 2012

Schaatsbond denkt dat Thialf achterop raakt

Heerenveen | Fryslân laat kansen liggen door te kiezen voor een grootscheepse renovatie van Thialf, in plaats van de bouw van een heel nieuw ijsstadion bij het Abe Lenstrastadion.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 februari 2012

Opsterland subsidieert muziekfestival

Ureterp | Het muziekfestival Festival 316, dat jaarlijks in Ureterp wordt gehouden, krijgt een vaste jaarlijkse subsidie van de gemeente Opsterland. Burgemeester en wethouders hebben besloten het festival ieder jaar 780 euro subsidie te geven. Het christelijke muziekfestival, dat altijd in de tent van Oerrock wordt gehouden, valt binnen de beleidsregels voor cultuurpromotie in Opsterland, aldus B en W. Dit jaar wordt het festival op 12 mei gehouden.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 februari 2012

De rijke bovenlaag heeft geen oog voor onderkant

In gedachten ben ik nog in Kalianyar, die sloppenwijk in Jakarta waar Michiel en Sanne Evers uit de Amstelgemeente gaan werken. Ik wandelde met hen door dit gebied. De armoede aldaar trof me enorm. Dat riool. Die kleine woningen. De viezigheid. Kinderen die in de rommel zochten naar iets van waarde. Die brommers en hun stank. Wat zou ik graag willen dat deze mensen het beter kregen!

Geloof & Kerkdonderdag, 23 februari 2012

Facebook en Twitter: even niet

Joure | Veel mensen doen iets met de vastentijd, vaak op een eigen, moderne manier. Dat zegt cultuur- en kerkhistoricus Peter Nissen. ,,Je ziet de laatste jaren meer jongeren die bewuster leven en aan zichzelf willen bewijzen dat ze niet afhankelijk zijn van dat glaasje wijn iedere dag, die sigaret of social media.’’

Sportdonderdag, 23 februari 2012

Flyers verliest op eigen ijs van HIJS Den Haag

Heerenveen | De ijshockeyers van de Friesland Flyers zijn er gisteravond niet in geslaagd nog een mooi einde aan een teleurstellend seizoen te breien. HIJS Den Haag was in de kwartfinales van de play-offs, waarin de Friezen reeds zijn uitgeschakeld, met 2-5 (0-1, 0-2, 2-2) te sterk.

Sportdonderdag, 23 februari 2012

Meer wielerwedstrijden in Fryslân; criterium rondom het WTC

Leeuwarden | Het gaat goed met het wielrennen in Fryslân. Dat blijkt onder meer uit de wielerkalender van 2012. ,,Er zijn verschillende koersen bij gekomen en er is niets afgevallen in Fryslân”, stelt consul Wolter Zwart van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU).


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties