Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 23 november 2004.

Bijschriftdinsdag, 23 november 2004

Verhuizen

Verhuizen is in onze samenleving aan de orde van de dag.

Dossierdinsdag, 23 november 2004

Opgedrongen leiderschap in twee werelden

Het moest meer worden dan een boek over voetbal. Chivu wilde ‘ a football book about life’. Dat was zijn verzoek aan sportjournalist Nando Boers die hem eerder twee jaar intensief gevolgd had voor een groot artikel in het voetbalblad Johan in mei 2002. Dus beperkte Boers zich niet tot Chivu’s voetbaldaden, maar probeerde hij een beeld te schetsen van de twee werelden waarin Chivu moest zien te overleven: Roemenië, dat nog altijd kampte met de erfenis van de communistische dictatuur, en het vrije Westen, waar eenzaamheid gepaard ging met onbegrensde keuzemogelijkheden en verlokkingen.

Economiedinsdag, 23 november 2004

De radicale aanpak van problemen

Drachten - Voor ‘managementgoeroe’ Ben Tiggelaar is innovatie in de eerste plaats een kwestie van doen. Dat was ook zijn boodschap op een ondernemerscongres gisteren in Drachten.

Economiedinsdag, 23 november 2004

Tijdelijk ledenblad voor leden nieuwe landbouworganisatie

Drachten – De regionale landbouworganisaties die opgaan in LTO Noord geven per 1 januari een tijdelijk ledenblad uit tot 1 mei. Volgens hoofdredacteur Dijkstra van Het Landbouwblad , ledenblad van fusiepartner NLTO, komt het tijdelijke blad uit met ‘wisselpagina’s’. ,,De oplage komt uit op twintigduizend exemplaren.” Na 1 mei gaan Oogst en de regionale weekbladen op in De Nieuwe Oogst . ,,Dit landelijke blad komt uit in twee edities. Eén voor regio Noord en één voor regio Zuid. Regio Noord komt daarbij met drie subedities met wisselpagina’s voor elke regio”, aldus Dijkstra. Met de nieuwe opzet blijft de bezetting in Drachten gehandhaafd.

Hoofdartikeldinsdag, 23 november 2004

Gelijkheid, respect…

Tegen alle adviezen in handhaaft D66 de motie over het wetsartikel tegen smadelijke godslastering. Vandaag wordt er in de Tweede Kamer over gestemd. De adviezen die D66 kreeg, van de minister-president, PvdA-fractieleider Bos tot oud-D66-voorman Van Mierlo, hebben een waarschuwend karakter: breng deze motie nu niet in stemming, want er gaat een verkeerd signaal van uit. De kwestie van smadelijkheid en godslastering ligt gevoelig en je moet rustig de tijd nemen om het daar in breder verband over te hebben. Er is helemaal geen reden om het wetsartikel nu te schrappen; het is in al die jaren slechts drie keer gebruikt.

Regiodinsdag, 23 november 2004

Werknemers sociale werkplaatsen staken voor goede cao

Drachten – Vijfhonderd werknemers van sociale werkvoorzieningen in Fryslân zijn vandaag naar de Brabanthallen in Den Bosch om te staken voor een goede cao.

Regiodinsdag, 23 november 2004

Snelweg ontlast door verbreding lokale wegen

Leeuwarden – De provincies kunnen extra geld krijgen voor verruiming van hun wegennet, wanneer fileknooppunten op de rijkswegen daardoor ontlast worden. De Tweede Kamer wil dat minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) daarvoor een speciale bijdrageregeling in het leven roept.

Regiodinsdag, 23 november 2004

‘Jeugdzorg moet snel met goed plan komen’

Leeuwarden – Bureau Jeugdzorg moet snel met een goed onderbouwd reorganisatieplan komen. Dat vinden de statenfracties van CDA, PvdA en VVD, gesteund door ChristenUnie/SGP en GBF. De collegefracties vinden dat de provincie Fryslân en het bureau hier eerst alle energie op moeten richten, in plaats van elkaar over en weer in het openbaar verwijten te maken.

Regiodinsdag, 23 november 2004

‘Je weet nu beter wat je kunt verbeteren’

Wolvega - ,,Het is nu veel leuker op school. Vorig jaar moest ik elke week wel een keer bij de directrice op het matje komen. Nu nooit meer.’’ Nordin (15) zit in klas V3NL van het Linde College in Wolvega. Een klas van 28 leerlingen die volgens de nieuwe methode Natuurlijk Leren een vak leren. Dat betekent dat ze om hun diploma Handel, Verzorging of Schilderen te behalen een map (‘portfolio’) samenstellen door allerlei opdrachten of projecten (‘prestaties’) uit te voeren. Uiteindelijk moeten ze allemaal dezelfde prestaties afronden, maar ze kiezen zelf wanneer ze waaraan werken. Het Linde College is de eerste vmbo-school in Fryslân en de tweede in Nederland die het competentiegerichte onderwijs heeft ingevoerd.

Regiodinsdag, 23 november 2004

Leeuwarden is niet zo Sinterklaas-vriendelijk

Leeuwarden/Nijmegen – Op de ranglijst van Sint-vriendelijke steden scoort Leeuwarden matig met een plaats in de grijze middenmoot. Dit blijkt uit het onderzoek ‘De Sint in het zadel’ dat de Radboud Universiteit Nijmegen in opdracht van de Vereniging tot Behoud van Sinterklaas (VBS) uitvoerde en gisteren publiceerde.

Regiodinsdag, 23 november 2004

Weidevogel vlucht naar ‘bûtlân’

Oudemirdum – De kwetsbare weidevogelsoorten, zoals kievit ( ljip ), grutto ( skries ) en wulp ( wylp ) gedijen prima in de natte natuurgebieden van Staatsbosbeheer in Zuidwest-Fryslân. Dat meldt terreinwachter S. Bakker van het district Súdwest. Afgelopen broedseizoen werden er opnieuw meer broedparen geteld in de natuurterreinen van Staatsbosbeheer.

Geloof & Kerkdinsdag, 23 november 2004

‘Spiritualiteit krijgt meer ruimte

Leeuwarden - Nu de nieuwbouw van het Medisch Centrum Leeuwarden klaar is, gaat de aandacht volop naar de zorg zelf. Meer dan voorheen is er ruimte voor spiritualiteit. Dat zeggen de geestelijk verzorgers Rinske Nijendijk-Cnossen en Joep van de Geer. ,,Het is nog niet zo dat de rode loper wordt uitgelegd, maar we merken het laatste halfjaar wel een duidelijke omslag in denken op directieniveau.’’

Geloof & Kerkdinsdag, 23 november 2004

Keursteen stuitte op 30 verdachte moslimzaken

Leeuwarden – De stichting De Keursteen, die sinds 1996 onderzoek doet naar financiële malversaties binnen de bevindelijk-gereformeerde kring, heeft de afgelopen jaren in ruim dertig gevallen melding gemaakt bij bevoegde instanties van verdachte zaken binnen de moslimwereld. Dat zegt woordvoerder Rien van Hoeven. ,,We zijn er nooit actief naar op zoek gegaan. Die meldingen kwamen spontaan bij ons binnen.”

Sportdinsdag, 23 november 2004

‘Abwehr-chef’ Frank Verlaat onomstreden bij VfB Stuttgart

Wenen – Voetballer Frank Verlaat is een mooi voorbeeld van een profeet die in eigen omgeving niet wordt gewaardeerd. De thans 36-jarige verdediger kreeg in ons land nooit de erkenning die hij wel vond in Frankrijk (Auxerre) en Duitsland (VfB Stuttgart en Werder Bremen). Verlaat was de enige Nederlander die ooit als speler voor de VfB uitkwam en was in de vier jaar dat hij voor Stuttgart speelde de onomstreden abwehr- chef.

Sportdinsdag, 23 november 2004

Lasse Schöne schiet Heerenveen 2 naar zege

Heerenveen – Met twee doelpunten heeft de achttienjarige Deense jeugdinternational Lasse Schöne het beloftenteam van Heerenveen maandagavond de overwinning bezorgd op FC Twente 2. Het was een verdiende overwinning voor de Friese ploeg, waarbij Saïd Bakkati pijnvrij een uur meespeelde.

Sportdinsdag, 23 november 2004

Cambuur oefent tegen SC Joure

Leeuwarden – Cambuur Leeuwarden oefent dinsdagavond om 20.00 uur in eigen stadion tegen zondaghoofdklasser SC Joure. Dick de Boer kan ik in het duel volop experimenteren omdat Cambuur komende weekeinde vanwege een oneven aantal clubs in de eerste divisie niet in actie hoeft te komen. De selectie krijgt vrijdag, zaterdag en zondag vrijaf.

Sportdinsdag, 23 november 2004

Jansen volgt Kramer bij Blauw Wit’34 op

Leeuwarden – Cees Jansen is volgend seizoen trainer van Blauw Wit’34. De oud-eerste elftalspeler van de Leeuwarder club volgt Ron Kramer op, die vanwege de ziekte van Lyme op dit moment zijn werkzaamheden aan Bert Hollander heeft moeten overdragen.

Sportdinsdag, 23 november 2004

Friese chess-off in Groningen

Groningen - De chess-off tussen Daan Brandenburg (Beetsterzwaag) en Sipke Ernst (Damwoude) voor een plaats op het NK schaken wordt op 2 en 3 december in Groningen gehouden. De wedstrijd gaat om twee partijen, bij een gelijke stand volgt een tie-break.

Sportdinsdag, 23 november 2004

Bij de Leij wint opnieuw op WK

Veldhoven – Snookeraar Gerrit bij de Leij uit Appelscha blijft het goed doen op het wereldkampioenschap voor amateurs in Veldhoven. Tegen Arthurs Neilands (Letland), die door de Fries op een 79-break werd getrakteerd, won Bij de Leij maandag met afgetekende cijfers: 4-0.

Weerdinsdag, 23 november 2004

Vrij zonnig

Vanmiddag blijft het droog en vrij zonnig en temperaturen die komen te liggen rond 7 à 8 graden. Vannacht zakt het kwik met rustig en vrijwel helder weer tot rond of lokaal iets onder het vriespunt. Morgen wordt het rond 7 graden


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties